Šta je novo?

Opština Rakovica: opšta tema

Stara železnička stanica? :)
A iza brda PUSTA
I da, pored niške se vidi i bivša požarevačka pruga (pozadi), koja je ugašena negde 80ih (?) ako se ne varam, a čak sam i ja kao klinac do sredine 90ih prolazio duž jarka kojim je išla (šine su još postojale na Borskoj ulici iznad opštine).
Danas su tu novi poslovni objekti.
Inače, tu negde je bila i bivše železničko stajalište Miljakovac. Ne znam tačno gde, moji je nikada nisu koristili.
 
Stajalište je bilo na samoj bivšoj rampi, stanična zgrada je adaptirana i dobila je drugu namenu kao radionica mrtvačkih sanduka.

A slika kao slika, to je bio visokotehnološki park toga doba - na jednom mestu fabrika avionskih motora i dugotalasna radio stanica. Otprilike kao kad bi sad na jednoj slici gledali Googleplex i fabriku Tesla automobila.
 
@dzontra

Fenomenalna reportaza. Skroz ophrvan emocijama - dugo nisam bio u kraju u kome sam isao u osnovnu skolu... Sa casova smo bezali u ono sto je sada “oronuli trzni centar”, a tada napusteno gradiliste velelepnog i nikada zavrsenog Doma samoupravljaca... Otici tamo je bila demonstracija zrelosti i hrabrosti. Steta sto je sada u ovakvom stanju.
 
Sada sam išao 300 metara u rikverc u dvosmernoj ulici Stevana Opačića kako bih mogao da mimoiđem đubretarski kamion. U ovoj ulici su sa obe strane parkirana vozila jer neimari nisu planirali da će nekad svaka familija imati u proseku po jedan auto i parkinga ima premalo. Ceo Miljakovac 1 je velika parking rupa, i iz mog iskustva lakše je naći parking u bloku 30 na strani do Merkatora nego ovamo.
 
Sad imate veliki parking kod Capitol Parka. :D
Ceo Miljakovac + Kanarevo brdo su problematični što se tiče parkinga.
 
Морам да напоменем, када је у питању проблем паркирања, све зграде на Миљаковцу два су некада имале 3-4 спрата, па су дограђиване негде, чини ми се, средином 90-тих или почетком 2000-тих. Наравно, паркинг површине нису дограђиване. Евентуално на делу истих се развијала "архитектура 90-тих", у виду локала уз главну улицу на некадашњим отвореним површинама.
 
To je tačno. Krajem 90ih i početkom 2000ih su "dozidavane" i pojedine zgrade na Kanarevom brdu.
 
Nadzidjivanje na miljakovcu 1 je pocelo jos krajem osamdesetih.
No, to nikako nije generisalo toliko novih automobila, koliko neki drugi faktori.
Paradoksalno, mnoga regulisana i neregulisana parkiralista su u medjuvremenu nestala.

Slicno, ispod skojevskog naselja je gotovo celom duzinom bio javni parking, koji su vremenom zamenile bespravne garaze, zatim legalizovane, a zatim stambeno-poslovni objekti.
Umesto parkinga koji vi danas bio nedovoljan i za ondasnje naselje, zgrade sa jos vozila stanara.

Ulica Mile Dimic u rakovici.
Svaku drugu porodicnu kucu sa 2 stana (vertikalna podela) sa dvoristem i garazom, dogradnjom i modifikacijom je zamenila manja ili veca stambena zgrada sa nekoliko stanova, bez parkinga...

Ima li resenja?
Pa uglavnom nema, jer je stihijska bespravna gradnja i legalizacija, kao i nepostovanje i ovako 'sakate' odredbe o broju garaznih/parking mesta , su uzele svoj danak u dugorocnoj destrukciji grada.

Sent from my LG-D320 using Tapatalk
 
Kanarevo brdo, Ulica Ivana Mičurina: garaže postale najpre vulkanizeri, pa piljarnice, frizeraji,...
 
Soliter sa 90 stanova ima parking koji je sa jedne strane niz garažnih vrata a sa druge slobodan parking. sveukupno možda oko 25 mesta pod uslovom da se garaže koriste shodno nameni. To znači da skoro četiri stana deli jedno parking mesto. Isto je i sa zgradama u okolini. Na Miljakovcu 2 je dosta bolje stanje.

Pored zgrade u kojoj sam živeo na Kanarevom bio je parking za preko 20 kola. Taj parking su delile moja i još jedna zgrada sa ukupno 25 stanova. Nekad je tu bilo svega po 10ak kola, ponekad 15. Danas je prenatrpano i parkiraju se i po sredini, a dosta ih je i po trotoarima na ulici gde se pre 20ak godina niko nije parkirao. Jednostavno, naselilo se dosta ljudi, sve je više kola a sve manje para za vožnju pa ta kola zauzimaju parkinge sve vreme.
 
Tragač, da li zaista misliš da ovde urbanisti planiraju za budućnost dalju od 10-20 godina? :mrgreen:
Parking tog tipa je bio dovoljan krajem 1960ih, kada je naselje građeno.
Ista stvar je sa širinom ulica u centru.
Tako da je jedina iole pristojno uređena opština u Beogradu - Novi Beograd.
 
Evo kod djerma zgrada ima dozvolu za 6 spratova U gajevoj ulici vec sad ima 8 spratova a kladim se da nije ni za 6 spratova imala parking mjesta
Pored djerma u peckoj 5 u dozvoli ima 7 garaza nema dovoljan kapacitet
Sa druge strane djerma u 8 spratova od toga 4 legalna garaze uopste nema bila je po svim novinama obustavljali gradnju sve zivo kreno da zida i na trafo stanici i nikom nista ne pada im na pamet da ruse samo koverte
Dobila fasadu da ulica hazibiberovica i poslije pricamo o parkingu kako ga fali
 
Upravo tako direktore

Pri tom, ne zalim ni najmanje one koji danas kupuju nekretninu i nemaju gde da parkiraju.

Druga stvar je za one koji su kupovali pre 20-30-40 godina

Sent from my LG-D320 using Tapatalk
 
Tacno tako svi oni koji kupuju u novogradnji stan bez garaznog ili parking mjesta nemaju sta da mi kukaju
I ja sam kupio mjesto za buducnost kad uzmem kola da me ne boli glava kasnije
 
Skorojevići grade za skorojeviće. I investitori i kupci u većini tih slučajeva nemaju pojma o održivom urbanizmu. I jednima i drugima je bitna samo forma u vidu „izvikane“ lokacije. Pored parkinga tu je i gomila drugih komunalnih problema. Vodo i, elektro mreža preopterećena, vrtići i škole prepuni, redovi i liste čekanja u domu zdravlja, prepuni kontejneri. Dodajte na to često loš kvalitet građevinskih radova i materijala. Ali kao što Laki kaže, nimalo ih ne žalim. Žalim samo kad se neka lepa stara kuća ukloni da bi s tu posadili ti šifonjeri za skladištenje skorojevića.
 
Ona Armagedonska rupa ogradjena bolesnom rdjom izmedju Opštine Rakovica i Ž.stanice što pripada IMR-u, teško je reći nekadašnjem,jer je prošli vek u pitanju, da li neko ima pojma zašto to stoji tako i deprimira i onako deprimirajuću sliku Rakovice, radničkog naselja koje nije to zaslužilo ničim, naprotiv ?

I kad neko od nadležnih reši da počisti i poravna taj užasan teren bojim se da će tu da naprave opet nešto strašno.. Po meni iskreno tu treba da bude jedan klasičan park sa dosta drveća i osvetljenja da Rakovica prodiše konačno i progleda.
 
Postoje neki planovi da se tu gradi novo naselje sa zgradama do 5 spratova. Pominjano je i ovde.
Jedno je sigurno: industrija se vraćati neće, izuzev u demagoškim lažnim obećanjima.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=517149#p517149:2olipten je napisao(la):
DzonTravolta » Pet Feb 16, 2018 10:00 pm[/url]":2olipten]Postoje neki planovi da se tu gradi novo naselje sa zgradama do 5 spratova. Pominjano je i ovde.
Jedno je sigurno: industrija se vraćati neće, izuzev u demagoškim lažnim obećanjima.

Tragedija.. Rakovica je prenaseljena, nema park normalan sve neki trouglići na padinama i stepeništima, nema parkinga, katastrofa.. a tako malo treba volje i sredstava ..
 
Гледао сам неке планове код председника за сређивање тог платоа, наравно за све треба новац.
Иначе да окачим овде предлог који је износио кореограф мог КУД-а, а то је да се на падини између Балашевића, МОЦ-а и Културног центра у Раковици направи амфитеатар за са летњом позорницом коју би користио КЦ. Нажалост слуха није било.. https://www.google.rs/maps/@44.7449222, ... a=!3m1!1e3
https://www.google.rs/maps/@44.7449222, ... 312!8i6656
 
Vrh