Još jedan razlog za plakanjeE, još kad bi se proizvodili solarni paneli kod nas, uz propratni baterijsku podršku... Gde bi nam kraj bio?
Još jedan razlog za plakanjeE, još kad bi se proizvodili solarni paneli kod nas, uz propratni baterijsku podršku... Gde bi nam kraj bio?
Da bi se tako nešto desilo, bile bi potrebne radikalne promene političkog pravca, ne samo kod nas već i u svetu.Zaborvljate termalne izvore ,kojih je Srbija puna, a zvrje neiskorišćeni.
Zašto niko nije napravio plan,da se pare koje čuče po bankama, sa mizernom kamaton,ulože ,umesto u betone na sprat,u termalne-solarne-vetro izvore energije,i da svakom ulagaču,donose siguran godišnji prinos,veči nego onaj u banci???
Da to bude sve naše,isključivo naši državljani,isključivo fizička lica,nikakvi strani hohštapleri,investitori,fondovi.
Nisam siguran iskreno ali računam da je zbog toga što je vlasništvo jasno (ili u rukama državnog preduzeća, npr.) pa je sam postupak za dobijanje dozvole lakši, itd. Nešto u tom stilu svakako.Зашто се потенцирају плутајући соларни панели поред толико кровова?
evaporacija
Apsolutno si u pravu! Šta da radim, mozak mi stao i nisam u trenutku mogao da se setim reči, a o tome nešto nedavno čitao na engleskom. Isparivanje uvek i ispred svega... Kad mi mozak matori dozvoli.Какав високи стил. Какво испаравање, па то ништа не би било јасно.
čini mi se da se više potenciraju paneli na njivama, agrosolari ili kako ih već zovu. Win win situacija , barem se tako predstavlja - biljke dobijaju zaasenu, kada im treba zasena, a istovremeno se proizvodi struja (malo manje nego kod čistih PV elektrana) a ne mora dodatno zemljište.Зашто се потенцирају плутајући соларни панели поред толико кровова?
Постоји више објеката код нас који су у статусу купца произвођача електричне енергије са соларом и топлотном пумпом. Трошак батерија је драстично већи него статус купца произвођача па је економски неоправдано.Naravno paneli + toplotna + baterija je prava kombinacija... Ali još uvek skupa za moj džep. Nažalost.
Svakako treba dodati da nije sve na nivou istraživanja. Lično znam jednog čoveka u Engleskoj koji ima panele + bateriju, a čuo sam i za jednog našeg u Vojvodini negde (u Zrenjaninu, ako se ne varam).
Ne kažem da je ekonomski opravdao (naprotiv), samo da je najpoželjnij sistem (ukoliko cena nije faktor).Постоји више објеката код нас који су у статусу купца произвођача електричне енергије са соларом и топлотном пумпом. Трошак батерија је драстично већи него статус купца произвођача па је економски неоправдано.
Hvala. Veoma zanimljiv rad.На линку имате стручни рад који је анализирао годишње трошкове грејања поред осталих и за такав случај са експерименталним резултатима једне породичне куће у Сомбору.