Португал има јако повољан енергетски микс који му омогућава да инсталира обновљиве изворе веће инсталисане снаге. То му омогућава пре свега преко 4GW гасних електрана које врло брзо по потреби могу да се укључуу или искључују.
Cena bi bila negde oko 3.500 evra,bez instalacije,za ovakav model:Vlado, nema te, a mi svi čekamo da čujemo neku cenu, makar okvirnu, da znamo na čemu smo.
Vlado, puno hvala! Cena je dosta niža nego što sam očekivao.Cena bi bila negde oko 3.500 evra,bez instalacije,za ovakav model:
Rated AC Output Power: 5000VA/5000W.
Surge AC Output Power: 10000VA.
Energy Capacity Range: 10.24kWh.
Battery Type:Lithium iron phosphate battery.
Upadam kao padobranac, ali cega je ovo cena? U Srbiji, koliko vidim ponudu, samo za inverter 5kVA traze 2500+ era, za ceo sistem (solarni paneli, nosaci za montazu, bez baterije i bez montaze) 6000+? Baterija 9.5kWh 4000 evra (doduse sa bms, ne mogu da nadjem cenu za golu bateriju)?Cena bi bila negde oko 3.500 evra,bez instalacije,za ovakav model:
Rated AC Output Power: 5000VA/5000W.
Surge AC Output Power: 10000VA.
Energy Capacity Range: 10.24kWh.
Battery Type:Lithium iron phosphate battery.
Мислим да је са економске тачке гледишта увек повољнији уговор купац-произвођач него опција са батеријама само да се угради оптималан број панела.Nije mi bas jasno pitanje,ali ako su ti racuni za struju visoki,i zelis da ih smanjis,ides na ovaj rezim:
-Hibridni režim,napajanje potrošača ,uvek preko solara,ako nema solara iz baterije,ako nema iz baterije ide iz mreže.
Meni sve izgleda kao da taj ugovor sa EPS-om pravi čoveku više problema nego što mu nešto pomaže u životu. U redu je za neka mala ili srednja preduzeća ili za nekoga ko misli da od toga može da ima finansijsku korist - ali za pojedinca koji želi da proizvodi struju za svoje domaćinstvo, deluje kao da je bilo kakav posao sa EPS-om čisto gubljenje vremena.Мислим да је са економске тачке гледишта увек повољнији уговор купац-произвођач него опција са батеријама само да се угради оптималан број панела.
Ја мислим да такве фирме већ постоје. Оно што је компликација је процес уколико се жели субвенцијаOno što trenutno fali kod nas je neka firma koja bi mogla da objedini celu priču u jedan proizvod, tj. jednu uslugo. Da ima čovek jednu firmu kojoj može da se obrati za ceo proces, od jasnih i svima razumljivih informacija, do ugradnje i integracije kućne baterije i panela, pa sve do pravno-administrativnih saveta oko eventualnog ugovora sa EPS-om. Drugim rečima, kućna solarna elektrana po principu "ključ u ruke". Takva firma, ako je pametno vođena, bi mogla da razbija na našem tržištu nudeći svoje usluge ne samo pojedinim domaćinstvima, već i malim, srednjim, a i velikim firmama.
Takve firme postoje već u velikom broju evropskih zemalja (verujem da postoje i kod naših suseda), tako da ne bi bilo teško preslikati veći deo njihovog poslovanja.
Са оваквом ценом ел енергије соларни панели и нису атрактивни али и сада је исплатније уложиту 5000 евра у панеле уместо ставити их у банку.Meni sve izgleda kao da taj ugovor sa EPS-om pravi čoveku više problema nego što mu nešto pomaže u životu. U redu je za neka mala ili srednja preduzeća ili za nekoga ko misli da od toga može da ima finansijsku korist - ali za pojedinca koji želi da proizvodi struju za svoje domaćinstvo, deluje kao da je bilo kakav posao sa EPS-om čisto gubljenje vremena.
Vrlo moguće. Ne tvrdim da sam ja nešto posebno informisan što se toga tiče. Prosto još nisam naišao ni na jednu takvu, ali bih bio vrlo zainteresovan ukoliko neko od korisnika foruma zna za neku.Ја мислим да такве фирме већ постоје.
Super!! HvalaIma više takvih firmi koje rade ceo sistem i odrađuju celu zaj***** sa eps-om.
Ovi rade za industriju
https://energize.rs/
Imaju i ovi
Key4s - solarne elektrane - Key4S
Pored projektovanja i izgradnje solarnih elektrana tim Key4s pruža čitav niz dodatnih usluga klijentima kao što je podrška...key4s.eu