Šta je novo?

Obnovljivi izvori energije

Предност литијума је могућност складиштења веће количине енергије у мањој маси што није од великог значаја за кућне инсталације или нпр бродове.
 
  • Sviđa mi se
Reagovanja: ink
Oko recilaže litijuma. Indijci planiraju da izgrade veoma velike kapacitete za reciklažu baterija od litijuma. Prema njihovom mišljenju koje ga ja prenosim iako malo znam o tome, litijum kada se jednom izvadi iz zemlje je besmrtan, može da se reciklira koliko god puta želiš. Današnje litijumske baterije imaju trajanje oko 10 godina, pa će za 10 godina doći na reciklažu, ako do tada uspeju da izgrade kapacitete evo njima zarada.
Inače načli su dosta velike zalihe litijuma u Kašmiru ali ekolozi su zabrinuti zbog mnogo izvorišta ali i zbog nestabilni političke situacije tamo. Verovatno će i Pakistan da traži svoj deo.
 
Научници открили како да повећавају ефикасност соларних панела за 250 одсто

Јефтинији за производњу и бољи у апсорпцији виших енергетских облика светлости, перовскитни материјали имају потенцијал да замене силицијум у технологији соларних панела. Нажалост, научници још увек смишљају како да ове перовските учине стабилнијим и дуготрајнијим.

У новој студији, научници су успели да значајно побољшају ефикасност одређене врсте овог материјала, познатог као олово-халид перовскит. Комбиновањем перовскита са подлогом од метала, а не стакла, ефикасност конверзије светлости је повећана за 250 процената.
„Нико други није дошао до овог запажања у перовскитима”, каже за Science alert Хунлеи Гуо, професор оптике на Универзитету Рочестер.

Иако има још доста посла да се ова технологија извуче из лабораторије и унесе у соларни панел, то је још један показатељ да би ове кристалне структуре перовскита ускоро могле да буду материјали који се користе када је у питању повећање производње соларне енергије. Соларни панели раде тако што користе фотоне сунчеве светлости да побуђују електроне да напусте своје место поред атома да би произвели електричну струју. Међутим, када се електрони и празнине које су оставили за собом рекомбинују, енергија која би се могла користити као електрична енергија се уместо тога губи као топлота. Додавањем металне подлоге истраживачи су открили да могу смањити ту рекомбинацију и повећати ефикасност.

 
Ta priča sa perpksidima traje predugo, samo što nije krenula proizvodnja vrlo efikasnih panela, efikanost leti u nebo, i onda na kraju ništa. Nešto se ispreči, da li cena, da li prekupa proizvodnja ili nešto treće. Više se gubi strpljenje. Ili će da krene masovna proizvodnja ili neće, treba da prestanu sa podgrejavanjem
 
Evo šta su sad smislili e-gorivo, ja pomislio elektronsko ono sintetičko od vodonika i CO2. Čudi me da se Porše latio tog jalovog posla. Ili možda i nije jalov

 
Ovo veoma brzo postaje moj omiljeni oblik obnovlljive energije:

 
KOliko su stvari komplikovane u svetu obnovljive energije. Australijanci su radili studiju da bi otkrili zašto im je Indonezije pobegla u proizvodnju nikla. Indonežani kopaju i rafinišu skoro pa polovinu svetskog nikla, Australija samo 5%. Razlog - vlada u AUS je zabranila bacanje u reke i okeane toksične jalovine, Indonezija nije. Rezultat je da Indonezija sada ima nižu cenu nikla i potisnula je australijeske rudnike. A rudnike i u Indonieziji delimično drže australijeske firme
 
Naravno, jer zeleno nije i neće biti jeftino. U Evropi se zaustavlja i proizvodnja aluminijuma, jer je struja postala preskupa. Sada će i Talum Kidričevo obustaviti proizvodnju, tako će biti i u slovačkoj fabrici Da li bosanska proizvodnja još radi?
 
Aluminij radi tj pukli su jos pre krize pa su ih Kinezi preuzeli. Mada je tu navodno glavni interes Kineza dalekovod i fabričke trafo stanice velikog kapaciteta tj žele da prave solarni park...
 
Ne radi se o obnovljivim izvorima energije, ali me je ipak iznenadila činjenica da prevoz nafte, uglja i drugih fosilnih goriva čini 40% pomorskog transporta!


EDIT: Inače, pomorski teretni brodovi sagorevaju nešto što najviše liči na lož-ulje ili mazut - tako da su plasirani među najgorim zagađivačima samo zbog te činjenice.
 
  • Sviđa mi se
Reagovanja: ink

Solarne elektrane biće ukupne instalisane snage 1.000 MWac (odnosno 1.200 MWdc). Kako bi se obezbedila što veća ravnomernost proizvodnje električne energije, ukupna instalisana snaga mora biti raspoređena u pet ili više nezavisnih solarnih elektrana.
 
Ово је одлична идеја, кад већ нисмо били пионири у ОИЕ онда можемо да искористимо туђа негативна искуства.
 
 
Vrlo eaobičan "problem" u Finskoj

Cena struje je psotala negativna, zato što je ima previše. Koliko sam razumeo to se desilo na jedna dan, ali očekuju da će da se javlja često. Pokrenuli su nuklarni reaktor, a dok se on gradio - 13 godina, podigli su mnogo vetroelektrana. Uz to počeli su da uveliko štede struju prošle godine zbog krize oko rata u UKR. I još pride na severu Evrope padaju velike kiše koje su napunile veštačka jezera. Nisam znao da Finci imaju hidroelektrane.
Sada ne znaju šta da ugase, hidroelektrane ne mogu zato što će voda preliti brane, ne mogu da nateraju stanovništvo da više troši, ne isplati se ni gašenje reaktora ni vetroparkova.
Neko će pomisliti da su ovo slatke muke, ali ako je struja previše jeftina, neće niko da investira u nove kapacitete.
U teksu se ne navodi zašto ne izvoze struju.

Izvor
https://www.businessinsider.com/finland-electricity-prices-flip-negative-after-glut-of-hydroelectric-power-2023-5
 
  • Sviđa mi se
Reagovanja: zzz
Ево локација ОИЕ у поступку прикључења. Требало би приоритет дати онима који би обезбедили и батерије.
 
Kombinacija baterija, solarnih i vetroelektrana još nije isplativa. Na nekim mestima već i grade, ali je cena po MWh visoka. Za sad ne može da ide ispod 130 evra. A reverzebilne elektrarne
ne možeš tek tako da gradiš. Ceo projekat traje do 10 godina. Drugi problem su dalekovodi i ko će platiti izgradnju. Problem je i upravljanje sa svim tim. U energetiki, milisekunde se računaju za otkrivanje promene frekvencije i napona, a sekunde da se ispraviti uz pomoć regulatora. Do tada, sinhroni generatori u elektranama imaju dovoljno inercije da ne dolazi do kolapsa sistema. Nije sve tako lako. Za oko 5 godina možemo očekivati napredak u skladištenju energije (ne samo u vidu električne).
 
Vrh