Kad god negde vidite reč "liberals", "leftie" ili neku sličnu, upotrebljenu kao ponižavajuća oznaka za budale, znajte da su u pitanju kretenizmi Američke krajnje desnice umereni na njihove "blue-collar" sirovine koji u čitavoj porodici nemaju ni dva razreda škole, uzeti svi zajedno, i da treba biti zabrinut za osnovnu informisanost i sposobnost razmišljanja svih Ne-Amerikanaca koji tim teorijama veruju.
Ovo nije tacno. Generalizujes.
Mislim da nisi ni svestan koliko ljudi i u Srbiji i u svetu ima neka neslaganja sa modernim dokonim zapadnjackim levicarima ne zato sto su im Bauk Tramp i desnica rekli tako nego zato sto prosto ne zele da podrzavaju NEKE levacke ideje koje nemaju smisla ni mozga. Sta sad, ako doktor medicine i doktor nauka u mojoj porodici se ne slazu, prvo sa epidemioloskim merama, a drugo se npr ne slaze sa NEKIM levicarskim iskljucivim OIE i """""ekoloskim""""" nacelima, oni su klosari ispred dragstora kojima su desnicari i antivakseri isprali mozgove? Ili ako diplomirami meteorolog smatra da PORED ljudske stete, klima se menja iiiii zbog Milankovicevih ciklusa, on je prostak kome su razne frakcije isprale mozak? A ti si taj koji ce da im uruci etikete i kazne za to?
Ma daj...
Imas ti u Americi i levicare koji, iako su protiv Trampa i desnice generalno, isto su tako i protiv Kine i KKP jer je u Kini diktatura i krse se ljudska prava svuda. I sta sad, ode Zuma u Ameriku i kaze nekom levicaru "ne moze to tako, ili cemo svi levicari da mislimo isto o svemu, ili ti nemas pravo da sebe nazivas levicarem"? Pa ne, ne ide tako.
Po toj tvojoj logici, bilo ko ko nije navijac Zvezde, onda je navijac Partizana, jel? Ok, za koji klub ti navijas? Da ti kazem ja da li si Zvezdas ili Partizanovac.
Prihvati vec jednom da to sto se neko s tobom ne slaze u necemu 100% ne znaci da se slaze 0% i da je automatski na ekstremu suprotnom od tvog. Ja znam da ti iz svojih ekstrema i zadrtosti neces nikad izaci, to mi je jasno. Ali prihvati jbt vise da se ne dele svi ljudi na krajnje levicare i krajnje desnicare, na krajnje kapitaliste i krajnje socijaliste, na zaklete antivaksere i na prokovidiste, na zadrte rusofilei zadrte Evropejce, i tako dalje. Shvati vec jednom, stavovi nisu prekidaci sa binarnim, diskrentnim vrednostima nego skale sa kontinualnim vrednostima. Podesive, prilagodljive, izmenjive. I prihvati da kada dvoje ili vise ljudi razgovara o politickim, ekonomskim, socioloskim i drugim kompleksnim temama, ne radi se o jednoj dimenziji - Jesi [nesto] ili nisi [nesto]. Radi se o SPISKU stavki u kojima dve osobe mogu da se sloze u 70% a u drugih 30% da se ne slazu.
Krajnje je vreme da prihvatis to i da prestanes da lupas etikete "desnicar", "Trampovac", "antivakser", "teoreticar zavere" i svasta drugo svakome ko se ne slaze 100% s tobom u 100% tema.
I sad za kraj - sok nad sokovima, i potvrda mog pisanja iznad:
Slazem se sa vecinom onoga sto si napisao u drugom delu posta.
Samo brate smanji vise dozivljaj i to glumljenje nekog sudije ili zirija ili bozanstva koje ce da razvrstava ljude na 1) one koji se 100% slazu s tobom i ponasaju se kako ti kazes i 2) sve ostale koji su desnicarska, antivakserska, sumanuta, sovinisticka neobrazovana bag**.
Poslednji put ti kazem ovo na lep nacin - prekini da delis ljude na dve suprotstavljene krajnosti. Samo se seti sta sam ti sad rekao za Zvezdu i Partizan. I zapitaj se jel si ti na jednoj strani, na drugoj, ili nisi ni na jednoj? I jel moguce to? Naravno da je moguce. Pa onda usvoji vise tu cinjenicu i pocni da govoris i delas u skladu sa time.