I ja ću biti za nuklearke ako mi neko kaže gde ćemo sa nuklearnim otpadom.Ako ste zaboravili oni stvaraju radioaktivni otpad koji mora adekvatno da se skladišti. U Srbiji ne može ni obična deponija da se otvori bez otpora lokalnih žitelja.
A što se tiče prenosnog sistema, sistem prenosa struje mora da se adaptira za obnvljive izvore. OIE su difuzni, često se uključuju i isključuju, nisu stabilni, mora više trafostanica, dalekovoda, pametne mreže, da se reši problem sa skladiranjem struje kada ima dosta vetra ili sunca - da li da se grade reverzibilne HE ili veike baterije kao onei Maskove po Australiji, itd, itd.
Ne kaže se džaba tranzicija, nije tako jednsotavno "izgradićemo vetrenjače i prikačiti za sistem". Ako ne napravimo dobar sistem prenosa stalno ćemo plaćati havarisanu struju.
I još nešto, ja ne znam da li je izvedena kvalitetna studija koliko uopšte ima vetrova u Srbiji, koliko često duvaju, iz kog pravca koja je njihova jačina, svi znamo da u Banatu duva Košava, ali treba to kvantifikovati. Meni ne izgleda da smo mi vetrovito područje. Više ima potencijala možda u suncu .
Trend je da se ugalj napušta, neko će to uraditi kasnije neko ranije, ne može da se kaže "mi nemamo drugo, mi moramo da koristimo lignit (koji i nije tako kvalitetean i kaloričan kako se misli) i tačka, nećemo da bacamo pare na OI". Mora da se razmišlja strateški, da se napravi strategija šta, kada i kako posle uglja, šta se više isplati, gde da se investira, treba uključiti ljude koji se u to razumeju, profesore, naučnike, a ne laike.