Šta je novo?

Obnovljivi izvori energije

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=909115#p909115:1yzl0nof je napisao(la):
VeniVidiVici » Pet Dec 17, 2021 4:04 pm[/url]":1yzl0nof] . . što jasno pokazuje da nisu vetroparkovi problem.
U tom članku niko i nije tvrdio da su vetroparkovi napravili problem, piše nešto drugo.

"Eurostat: U Srbiji 26,3% energije dolazi iz obnovljivih izvora"
https://www.ekapija.com/news/3518773/eu ... vih-izvora

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=909100#p909100:2uv1ysrj je napisao(la):
dragan » Пет Дец 17, 2021 4:52 pm[/url]":2uv1ysrj]Prle, odmah zaboravi na Đerdap 3 i pročitaj predhodnu stranicu počevši od ovog posta :

https://beobuild.rs/forum/viewtopic.php ... 25#p908000

Бистрица и Ђердап три су непоредиви. Бистрица је јефтинија, и дасе брже изградити у за први време може да послужи јер има капацитет од 600+ МВт и то би 8ве секунде било дивољно

Међутим Ђердап 3 је наш национални пројекат коме тежимо много деценија уназад, а капацитет од 2500+ МВт би могао лепо да испегла целу Србију али и суседне земље. Са Румунима би се ово дало договорити јер и њима треба пеглање.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=909218#p909218:2dim2ksj je napisao(la):
Прле » Sub Dec 18, 2021 12:10 am[/url]":2dim2ksj] . . Ђердап 3 је наш национални пројекат коме тежимо много деценија уназад, . .
"Đerdap 3" je internacionalni projekat, prekogranični iako bi se gornje jezero nalazilo kod nas. Ali bi se koristila voda zajedničkog Đerdapskog jezera pa se zato pitaju i Rumuni. Pošto je hidrologija na Dunavu sve lošija oni neće da se ugrozi rad HE"Đerdap 1 i 2", pa se zato i nismo ništa dogovorili.
Druga stvar je visoka cena od preko 6 Milijardi evra što jedino može da se gradi uz pomoć EU "zelenih fondova". Znači, taj projekat je na dugom štapu i ne zavisi samo od nas, pitaju se i mnogi drugi nap. Dunavska komisija.

"Bistrica 2" od 670MW na Uvcu je naš pravi "nacionalni projekat" koji je dovoljan za naše potrebe, a koji možemo sami da izgradimo za nekih 600-700 mil evra. Zato se moramo na to fokusirati i početi gradnju što pre, jer valda smo shvatili koliko će ona značiti za ceo sistem EPSa.

https://beobuild.rs/forum/viewtopic.php ... 25#p908296

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=909140#p909140:3e2icxk7 je napisao(la):
dragan » Fri Dec 17, 2021 6:15 pm[/url]":3e2icxk7]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=909115#p909115:3e2icxk7 je napisao(la):
VeniVidiVici » Pet Dec 17, 2021 4:04 pm[/url]":3e2icxk7] . . što jasno pokazuje da nisu vetroparkovi problem.
U tom članku niko i nije tvrdio da su vetroparkovi napravili problem, piše nešto drugo.

"Eurostat: U Srbiji 26,3% energije dolazi iz obnovljivih izvora"
https://www.ekapija.com/news/3518773/eu ... vih-izvora

Onda nismo čitali isti članak:

Новац бачен у ветар
- već naslov govori sve

ових дана морао да увози најскупљу хаваријску струју јер на мрежи није било зелене енергије

каква је корист од зелене енергије, ако ни у најтежим тренуцима, попут ових када нема довољно угља за производу струје, не може да помогне. Осим да направи додатни трошак.

ово предузеће морало да плаћа хаваријску електричну енергију из увоза по цени од чак 330 евра за мегават-сат због балансирања ветра, а при томе нисмо имали струју

имали и имаћемо прилике да видимо шта значи енергија из ветра која је падала до нуле, па на три мегавата до пуних 50, што је нама изазвало нужне трошкове да купујемо хаваријску струју која кошта до 330 евра

Председник Србије Александар Вучић, да би појаснио целу ствар запитао је да ли то значи да смо плаћали и трошили новац због балансирања ветра, а нисмо имали ништа, на шта је директорка ЕМС-а одговорила потврдно.

Слушао сам све могуће екологе и странце да ми соле памет. Жалим што сам их уопште слушао и знао сам да лажу

Поново се потврдила прича да зелена енергија ветар и сунце не могу да замене угаљ који је ових дана главна тема Србије.

Kао и да ли су средства свих нас који кроз рачуне за струју сваког месеца плаћамо исте те инвеститоре да граде ветропаркове и постављају соларне панеле на које их Министарство енергетике свакодневно позива, бачена у воду. Изгледа да јесу.

прича о користи обновљивих извора, о њиховом значају у енергетском смислу, велики промашај.

Тако да зелена не може да замени угаљ,

Tekst koji je vrlo negativno napisan od strane Politike (Politika kao izvor lažnih informacija), i gde je svaka druga rečenica "pljuvanje" po obnovljivim izvorima energije (vetroparkovima i solarnoj energiji).

Koga je to Vučić slušao i o čemu?

Ja se iskreno slažem sa njim (ili kime god) da su ugalj i termoelektrane naša realnost i da treba ulagati u njih, ali prvenstveno u smisli filtera.

Ko se u Srbiji zalaže za gašenje termoelektrana (na ugalj)?

Stvar je u tome što nema druge opcije, bar u narednih 20god, pa je pitanje gašenja TE bespredmetno. A, slažem se da moramo maksimalno da ulažemo u filtere i sve ostalo što se tiče ekologije.

Starije kao TE Morava možemo da prebacimo na gas i izgradimo još poneku na gas kod većih gradova.

I ja sebe uhvatih da se slažem sa Vučićem oko ovoga. Pa dobro, i on kad klepeće o milijardu stvari, ubošće ponekad i neku suštinu i isitnu.

I da, kako vreme prolazi, a i otkako je nastupila ova veštački izazvana svetska kriza energenata, sve se više slažem sa @Kailanom da treba ulagati u nuklearne elektrane i nuklearnu energiju.

A što se tiče ekoloških i obnovljivih izvora, koliko vidim i čitam (tuđe, stručnije opise i analize), 50% njih su legitimne priče sa potencijalnom, a preostalih 50% su prazne reklame i profiterstvo. Jedan od najboljih primera jesu te papazjanije sa vetrovima odnosno vetro parkovima i vetrenjačama.
Generalno, ekologija i ceo taj ''održivi razvoj'' svet su jedno veliko plodno tlo za razne gluposti i debilizme. Ne kažem da su svi takvi, znači to odmah da razjasnimo. Nego kažem da među njima ima jako puno prodavaca magle i profitera. Kao npr što je slučaj sa novim promaljajućim zlom - električnim lobijem. Koji će, kako je krenulo, jednog dana biti gori nego nekada naftaši.

Moramo da budemo u toku šta se radi sa novom generacijom NE i zato ukinemo moratorijum.

A, po ovakvim cenama država bi trebalo da ukine sve dotacije i privilegije vetroparkovima.
Kome oni uopšte prodaju i po kojoj ceni? . . da li se državi uočšte isplati takva trgovina?

Postoji i problem zbog čestog uključenja/isključenja sa mreže, jer to opterećuje sistem.

Neverovatno, ali posle Vučića, evo sad se slažem oko ovoga i sa Draganom.

I za jedno i za drugo.

A baš sam prekjuče na N1 gledao neku emisiju o ovoj energetskoj krizi i neki profesor sa ETFa je lepo objasnio zašto moratorijum na nuklearke pravi veći problem nego što se i sad isprva vidi. Zato što moratorijum ne zabranjuje samo izgradnje, nego de fakto utiče da se ni fakulteti i institucije ne bave time i ne posvećuju pažnju i nauku tome. Odnosno nisu spremni da obučavaju kadrove i za njenu izgradnju ali još bitnije - za upravljanje njome u dogledno vreme. Što onda znači da ako bi Srbiji, uslovno rečeno, hitno zatrebala nuklearna elektrana već 2030, mi čak i kada bismo uspeli da je izgradimo stranim firmama, ne bismo imali kako da je vodimo i upravljamo. Jer treba da prođe i stasa jedna generacija a da se to izučava i usavršava.

Jer prvo, dok se oforme nove katedre, programi i profesori na relevantnim fakultetima, pa dok se upišu novi studenti, pa dok oni to završe, pa dok se specijalizuju, pa dok prođu testove, prakse i iskustva... to ne traje 4 godine, to ume da potraje i po 10-20 godina.

Zato se slažem i sa njim da za početak moratorijum treba ukinuti. I to što pre.

I ja ću biti za nuklearke ako mi neko kaže gde ćemo sa nuklearnim otpadom.Ako ste zaboravili oni stvaraju radioaktivni otpad koji mora adekvatno da se skladišti. U Srbiji ne može ni obična deponija da se otvori bez otpora lokalnih žitelja.
A što se tiče prenosnog sistema, sistem prenosa struje mora da se adaptira za obnvljive izvore. OIE su difuzni, često se uključuju i isključuju, nisu stabilni, mora više trafostanica, dalekovoda, pametne mreže, da se reši problem sa skladiranjem struje kada ima dosta vetra ili sunca - da li da se grade reverzibilne HE ili veike baterije kao onei Maskove po Australiji, itd, itd.
Ne kaže se džaba tranzicija, nije tako jednsotavno "izgradićemo vetrenjače i prikačiti za sistem". Ako ne napravimo dobar sistem prenosa stalno ćemo plaćati havarisanu struju.
I još nešto, ja ne znam da li je izvedena kvalitetna studija koliko uopšte ima vetrova u Srbiji, koliko često duvaju, iz kog pravca koja je njihova jačina, svi znamo da u Banatu duva Košava, ali treba to kvantifikovati. Meni ne izgleda da smo mi vetrovito područje. Više ima potencijala možda u suncu .

Trend je da se ugalj napušta, neko će to uraditi kasnije neko ranije, ne može da se kaže "mi nemamo drugo, mi moramo da koristimo lignit (koji i nije tako kvalitetean i kaloričan kako se misli) i tačka, nećemo da bacamo pare na OI". Mora da se razmišlja strateški, da se napravi strategija šta, kada i kako posle uglja, šta se više isplati, gde da se investira, treba uključiti ljude koji se u to razumeju, profesore, naučnike, a ne laike.

Ima nekoliko zemalja po svetu koje se bave upravo skladištenjem nuklearnog otpada. Taj otpad jeste jedna od glavnih boljki i mana nuklearne energije, kao i potencijalni rizici od havarija. Ali njihovi benefiti i potencijali daleko nadmašuju njihove nedostatke.

I da, samo da i ovde istaknem:

Za porast potrošnje treba se zahvaliti između ostalog i kriptorudarima i rovatorima, koji su na svetskom nivou uvećali potrošnju struje koliko potroši jedna Poljska. Znači, u zadnjih nekoliko godina, planeta Zemlja je, energetski gledano, dobila još jednu Poljsku.

Nemam podatak koliko se u Srbiji troši, odnosno baci na kriptorovarenje ali siguran sam da je poprilična količina.

Tu se vidi sva genijalnost i inovativnost famoznog vlažnog snova zvanog blokčejn, tehnologije koja šatro garantuje dugovečnost i neizmenjivost tako što su joj uvek potrebne milijarde uvezanih računara širom sveta da bi se držala u životu. I najjače od svega: na kraju ne proizvela ništa materijalno.

Nema otpada u najnovijim NE, jer firma koja prodaje posle prestanka rada odnese celu modularnu NE, koje su radjene za nosače aviona pa nema ni nekog opsluživanja.
Samo uključiš i zaboraviš. :)

Ma pusti modularne, to je još u fazi testiranja i nisu trajna rešenja. Konvencionalne nuklearke su ono što treba svetu sada.

A i nije tačno da nema otpada i peripetija sa tim modularnim. Rastavljanje ili zamena reaktora u podmornicama, nosačima aviona i brodovima je jako skup, kompleksan i opasan posao. Ima tu još dosta da se usavršava i testira pre nego što zaživi. Ne moramo mi da budemo prvi na poligonu za testiranje tih tehnologija. I svakako nije ''samo uključiš i zaboraviš''. Ništa vezano za nuklearnu energiju, a i uopšte, energetiku, nije tako.

Ima svuda otpada. A te zemlje koje se bave skaldištenjem, mada ja ne znam ni za jednu, znam da u Francuskoj preradjuju otpad nemcima pa im ga vraćaju, da li možda treba pitati da li bi hteli naš (za sada potencijalni) otpad i po kojojo ceni?
Ali naravno to se neće pitati do momenta kada treba da se negde skladišti. To se dešava u Krškom, oni ga skladište u bunkeru u krugu centrale, niko ga neće, pokušavaju da ga utrape u BiH, ali nešto ne uspeva.

Mislim da je skladištenje otpada minoran problem.

Zašto je uopšte napravljen moratorijum? Ko ga je doneo i na čiju preporuku?

Moratorijum je donet još u Jugoslaviji nakon katastrofe u Černobilju.

Ceo svet je tad bio pod dubokim utiskom te nesreće. Što je i razumljivo. Jer se mesecima izveštavalo o mic-po-mic naporima da se zatvore jedan krov i par zidova, zato što jelte, radijacija satire svakog ko se tu previše zadrži, a ti zidovi i krov moraju da budu ko bunker. Tako da nije bio šok samo kad se desila nesreća, i ne samo kad su se toksični oblaci širili svetom, nego i mesecima nakon toga, dok je trajala sanacija i opravka. Pa onda posle 90ih isto jak utisak kad su počela da se rađaju i odrastau deca sa deformitetima i ljudi da umiru od raka. Belorusija je 90ih npr 1/5 budžeta davala na sanacije svih vrsta posledica od Černobilja.

U međuvremenu NE jesu uznapredovale, kao i bezbednosne procedure. Ali jedan od razloga što se bezbednost povećala i jeste bila upravo ta nesreća. Kad je svet shvatio da ta tehnologija iziskuje mnogo, mnoooogo više obuke, pažnje i striktnosti nego npr hidro ili termoelektrane. Jer pre te nesreće, svi su bili znatno ''labaviji'' u svemu tome. I Rusi ali i Ameri i Evropljani.

Doduše Rusi su trebali da izvuku lekciju iz svog prvog Černobilja, Majaka, 1957. Ali, pošto se radilo o dobro čuvanom i tajnom vojnom objektu, nisu smeli previše da pričaju o tome, pa samim tim ni da dele saznanja (civiljnoj) struci i tehničkim osobljima i institucijama.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=7OpM_zKGE4o[/youtube]

U Sahari ima mnogo sunca, ali ima i mnogo prašine. :) . . treba i čistiti solarne panele.
Kod nas se gradi 80MW pa ako bi bilo još 5-6 taman za balansiranje sa hidro-elektranama.

"Kompanija Greenco Ekopark iz Novog Sada već više od dve godine planira projekat izgradnje fotonaponskog parka, snage 80 MW, na teritoriji Grada Kikinda, u ataru sela Sajan, na površini oko 100 ha zemlje. . ."
https://www.ekapija.com/news/3519900/ko ... oko-100-ha

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=909406#p909406:6zm6785w je napisao(la):
astrodule » Sat Dec 18, 2021 5:13 pm[/url]":6zm6785w]Mislim da je skladištenje otpada minoran problem.

Minoran?

Igor":1jmp3qhp je napisao(la):
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=7OpM_zKGE4o[/youtube]
Odličan video koji sam gledao pre 20-tak dana.
Uzeti u obzir da je rađen kada je cena el energije u Evropi kao i cena energenata bila značajno niža nego današnja. Dal bi danas bila drugačija priča?

Sent from my Mi A2 Lite using Tapatalk

Nedavno su deset država EU tažile da se nuklearna i gasna energija oslobode kaznenih taksi i uvrste u "Zelenu energiju", ali ima dosta i onih država koje se tome protive.

Zato predlažem da se odredi i definiše "Zelenkasta energija" :) . . kao prelaznih oblik, a koja ne bi dobijala ni kazne, ni dotacije, tj. bila bi na "neutralnom terenu".

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=909442#p909442:3j8x50xa je napisao(la):
dragan » Sub Dec 18, 2021 8:51 pm[/url]":3j8x50xa]U Sahari ima mnogo sunca, ali ima i mnogo prašine. :) . . treba i čistiti solarne panele.
Kod nas se gradi 80MW pa ako bi bilo još 5-6 taman za balansiranje sa hidro-elektranama.

"Kompanija Greenco Ekopark iz Novog Sada već više od dve godine planira projekat izgradnje fotonaponskog parka, snage 80 MW, na teritoriji Grada Kikinda, u ataru sela Sajan, na površini oko 100 ha zemlje. . ."
https://www.ekapija.com/news/3519900/ko ... oko-100-ha

Nekako mi se čini da je to pogrešan pristup, pogotovo na početku uvođenja solarne energije kod nas. Odmah davati zemljište koje može da bude poljoprivredno ili imati neku drugu korisnu svrhu. EPS prvo treba da proba pepelišta da pretvori u solarni park, da se vidi da li postoje još neke takve površine koje ne mogu imati nikakvu drugu svrhu a pogodne su, i na kraju, ali možda i najbitnije, ohrabrivanje i pomaganje privatnim licima, ali i pravnim, da postavljaju solarne panele. Ne samo kuće, nego i fabrike i tržni centri itd.

Davati silne hektare u samom startu i to po Vojvodini.. Nisam baš siguran.

..... Davati silne hektare u samom startu i to po Vojvodini.. Nisam baš siguran....

Ja jesam siguran da je to glupost.
Ne davati IĆ, .... možda u zakup...
al u vlasništvo jok.
:sesir:

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=909557#p909557:11ksi66y je napisao(la):
Trejsi » Ned Dec 19, 2021 10:48 am[/url]":11ksi66y]Davati silne hektare u samom startu i to po Vojvodini.. Nisam baš siguran.
U članku piše da je tih 100ha "zaparloženo zemljište najlošijeg kvaliteta."

Ali, čudi me što nema izgradnje na višoj nadmorskoj visini gde je UV zračenje jače, a što je bitno za solar, nap. na Vlasenici ili Pešteri gde već postoje HE i trafostanice i gde je na jugu dosta bolja osunčanost.

Vrh