Šta je novo?

Obnova ulica, Beograd put...

Узун Миркова

UzunMirkovamaj0810.jpg

UzunMirkovamaj0811.jpg

UzunMirkovamaj0812.jpg

UzunMirkovamaj0814.jpg

Ovako na prvi pogled deluje OK, nista fascinantno ali prihvatljivo. Kljucno pitanje ostaje na sta ce sve to liciti za godinu dana. Ako je kvalitet izvedenih radova na nivou bulevara, ocekujte da sledecu zimu provedete gacajuci izmedju bara i polomljenih ploca. Nadam se da tako nece biti...

Влада":f4y427b7 je napisao(la):
Студентски трг
Nešto što me je oduvek zanimalo, a bojao sam se da pitam... ;) Ko pravi "mustre" za ređanje blokova? Ovaj crno beli cik cak u Vasinoj je katastrofa, kao i obilaznica oko kante za đubre na jednoj od slika. Prosto ne znam šta je gore, da su dali majstorima na licu mesta da improvizuju u skladu sa iskustvom i osećajem za lokaciju, ili da je to neko zapravo seo i isprojektovao ovako nakaradno?

Kad se rade ulice masovno kao sada u Beogradu, prosto šteta da se tom detalju ne posveti dužna pažnja. Cena projekta bi se neznatno povećala, a zbog ukupne površine na kojoj se radi moglo bi da bude veoma efekno. Ako se već nije išlo na neku uniformnu, "beogradsku" mustru koja bi postala prepoznatljivi deo urbanog pejzaža, mogli su 1) da prilagode mustru prostoru u kome se gradi, ili 2) naprave neku foru tipa da mustra odgovara (off the top of my head) DNK sekvenci prvog Beogradjanina rodjenog 1. januara 2008. ili tako nešto.

Meni se bas svidja ovako neorganizovano - nije haoticno, ali nije ni uniformno. Mislim da ove sare (bar kod Studentskog, a prosetao sam jedno 20 puta tamo ovih dana, pa ih dobro znam) lepo docaravaju kulturni prostor na kome se grad nalazi, i to mislim na najpozitivniji nacin.

Isti kraj, jos fotki od Djurdjevdana

Studentski trg

studenjak1sw1.jpg

studenjak2vz5.jpg

Vasina

vasina1nd8.jpg

vasina2qx7.jpg

i jos malko

Brace Jugovica

brjugovica1jk4.jpg

brjugovica2zl5.jpg

Makedonska ka Trgu

makedonskaxf1.jpg

e a stvarno bi vise mogli i taj muceni Trg Republike (ili kako ga danas Canak nazva Trg Slobode) da srede, mislim da je to najruzniji trg koji sam u zivotu video... Ona DNK fontana WTF?:S sve nekako bljakavo

Hehehe.....da.....ona fontana je vise za centar Staklenca nego Trga Republike.A ja mislim da se ceka izgradnja gradske galerije i totalno preuredjenje da bi krenuli u taj posao......mada bilo bi lepo kad bi neko objavio i predlog(e) kako bi trebalo da izgleda....pa da se narod odluci ili bar da DA svoje misljenje....kao za buduci most preko Ade.

Ja se uvek nalazim sa drustvom kod DNK fontane jer svi ostali se nalaze kod sata ili konja.Zato praguc nemoj mi diras fontanu :)
Slazem se za trg,treba da se sredi ne lici ninasta

Mene najvise nervira onaj autobus za davanje krvi koji je konstantno parkiran na Trgu,najradije bih ga dig'o u vazduh!Ne znam kome je palo na pamet da im dozvoli da ga tu parkiraju za stalno...

LOL, sto ti bus za davanje krvi toliko smeta :lol: ? On je inace pokvaren tako da je jedini nacin za njegovo pomeranje slepovanje. Inace, ako pocinju da poplocavaju i Trg Republike qrcevim behatonom, ja cu da da dignem u vazduh Beograd Put :lol:

Ne znam zasto,ali taj bus mi ide na k... :) Stvarno mu tu nije mesto,neka mu nadju neku adekvatniju lokaciju

Ranije je zavod za transfuziju imao nekoliko buseva koji su isli po Srbiji i skupljali krv. Posto su crkili, zavod je ovaj sto stoji na trgu dobio kao donaciju iz Nemacke i za sada je to jedino vozilo te vrste u zemlji. Bila je prica da ce se skupljati prilozi za potpuno novi transfuzioni autobus koji kosta 200.000 E. Sta je bilo od svega toga ne zna se.

Danas sam se prosetao kroz famozne nove deonice i evo sta sam imao prilike da vidim.

Rezultati kvalitetne rekonstrukcije, Vasina:

Ovo se desava zato sto su stubovi preslabi i peplitko ukopani

vasina1-1.jpg

vasina2.jpg

A ovde je nekad bio stub...

vasina3-1.jpg

Kocke su vec pocele da ispadaju

vasina4-1.jpg

Genijalnost nasih neimara. Saht je zacementiran OBRNUTO :bash:

vasina5-1.jpg

Ploce koje su prakticno nabacane na podlogu bez cementa

radovi3-1.jpg

A sad malo iz Brace Jugovica:

Majstorima ocigledno ne smeta da ostavljaju rupcage po trotoaru

Slika023-1.jpg

Sa druge strane gde su radovi navodno gotovi, kocke vec solidno tonu. Lik koji je hodao ispred mene zamalo nije izvrnuo ligamente...

Slika025.jpg

Slika024.jpg

Neka vrsta brdasceta od cementa na kojima se nalaze semafori. Trg Republike.

trg-1.jpg

Koja rec o tehnologiji. Naime, kako se iz prilozenih slika moze videti, behaton se polaze na sljunak bez bilo kakvog vezivnog materijala. Posto se zavrsi sa poplocavanjem, radnici jednostavno prospu pesak koji se putem prolaznika nabije u prostor izmedju ploca. Problem nastaje na mestima gde pesak nije nasut ili tamo gde ljudi ne hodaju dovoljno da ga utabaju. To je najcesce na ivicama plocnika. S obzirom da je pesak porozan, voda prodire ispod ploca i podkopava podlogu. Usled toga prvo nastaju neravnine (koje su vec i sada vidljive) a potom i uvale. Ploce usled loseg kvaliteta podloge i sopstvenog materijala pucaju i tako posle nekoliko meseci dobijamo ulicu koja izgleda kao da je prezivela 3 svetska rata. Sve se to naravno naplacuje znatno vise nego sto vredi.

radovi5.jpg

Ovde se vidi da radnik DRVENOM DASKOM ravna sljunak pre polaganja ploca. O masinskom utabavanju nema ni reci.

radovi1.jpg

Ovako ploce izgledaju dok su nove tj. vidi se da je boja nanesena u tankom povrsinskom sloju. Posto se usled trenja boja vremenom ishaba, na povrsinu izlazi divan dezen prirodnog behatona :bash:

radovi4-1.jpg

Ove ulice ovako izgledaju kada su glanc nove. Kako ce to biti za nekoliko meseci i godina mozemo da vidimo u Bulevaru Kralja Aleksandra, Njegosevoj, Kralja Petra...

Uzivajte u behatonu :notok:

ok ljudi ova bahatost je neizmerna...sve sam video ali ovo je vec prevrsilo svaku meru :mad:

Dajte ljudi da skupimo pare i kupimo im knjigu "Street reconstruction for dummies". Oni ovo ili namerno rade jer ih bole patka za kvalitet radova ili stvarno ljudi ne umeju bolje, u sta cvrsto sumnjam jer i obican laik kada bi to radio umeo bi da predvidi kako treba pripremiti teren za postavku. Dajte neka neko ovo posalje novinama i/ili nadleznim sluzbama, jer realno gledano ovo se sve pravi od nasih para i zbog nas, a ocigleno je da izvodjenje nista ne valja.

I nek se vise raspise konkurs gde ce se ustanoviti neka osnovna sara za ceo centar, a ne jedna ulica ovako, druga onako, totalni nesklad. Ne mogu da ih gledaju parcijalno vec sve to kao jedan veliki projekat.

Problem nije u behatonu vec u radovima, tj. zavrsnoj obradi. Behaton se koristi sirom Evrope.

Pesak, tj. podloga mora da se utabava masinski (ona "skocko" masina), zatim da se ploce naredjaju, pa pospu peskom i onda istom masinom ponovo utabaju. Na taj nacin ne dolazi do ispadanja i prevrtanja i ulegavanja.

U principu nam ne fali puno. Za poplocavanje jedne ulice je potrebna jedna ili mozda eventualno dve masine sto troskove povecava minimalno. Verovatno je problem u jednostavnom nemaru i potpuno amaterskom pristupu radovima, sto je opet problem koji potice iz tenderske procedure, jer Grad ne bi smeo da prihvata ponude koje ne garantuju najsavremenije standarde u radovima.
Zbog cega je Grad "slep" u izboru firmi za te poslove ne znam, ali me ne bi cudilo da su vlasnik firme izvodjaca radova i onaj ko odlucuje u Gradu nekako povezani, jer bi se u suprotnom ovakvi propusti debelo placali kroz penale.

...имају они скочка, ех што би било лепо да је само то проблем. Купимо два -три скочка и све буде како треба. Нажалост, из ових примера можемо уочити да нико не обраћа пажњу на надзор.
Сваку фазу тих радова морао је одобрити надзорни орган и на крају комисија за пријем изведених радова. Теза да је град тендерским избором понуђача осуђен на лоше радове - не стоји. Надзорни орган - одређен од стране града, ако баш хоћете и кривично одговара да су радови изведени према стандарду и са захтеваним квалитетом. Заједничка комисија, извођач радова, надзорни орган и представници града на крају примају радове. А извођач тек пошто сви овере записник може очекивати и наплату радова.
Ако се деси нека несрећа, а која по нашим стандардима не би смела да се деси, нпр. семафор са слике падне на аутомобил и усмрти пар људи, доста људи би могло да заврши на вишегодишњој робији...

Tacno je da se behaton koristi sirom Evrope, samo ne za poplocavanje suvog centra. Veliki bulevari i trgovi zasluzuju mnogo vise od komprimovanog peska. Po ko zna put cu se pozvati na Knez koji je uradjen pre 20 godina i dalje je najocuvanija ulica u gradu.

Ceh ovakvog nemara placamo svi mi Beogradjani koji rekonstrukciju jedne ulice placamo po nekoliko puta.

Па ово је више него срамотно..
Београде, зашто ти то раде? :(

Taj skočko se zove vibro ploča, i još nigde nisam video da vibriraju behatlon a trebalo bi.

Nisam video nigde da postoji SRBS standard za ugradnju behatlona, možda i postoji ali ja nisam imao prilike da ga vidim.
Tako da nadzor može samo da potvrdi količinu, tj površinu ugradjenog behatlona ali ne i kvalitet ugradnje.

Za ovako loše rezultate postoji više uzroka:
1. nekvalitetan behatlon, porozan, bez kvalitetne glazure, nedovoljne čvrstoće, propada posle jedne zime ili veće kiše,
2. nestručna ugradnja, bez vibriranja, samo kuckanjem
3. trpanje behatlona gde mu nije mesto.

Više je nego jasno da se iz odredjenih razloga forsira taj behatlon, objašnjenja Bobića su smešna, sigurno postoje povezane firme, treba videti od koga se nabavlja isti...
:rolleyes:

A evo kako to izgleda sa Filozofskog:
dsc00218gd7.jpg

dsc00219kp2.jpg

Ja tuda redovno prolazim, i zaista ne znam u čemu je problem. Dobro, ima ovih par baš baš primera, tipa sa izvaljenim stubićima (ja bih pod stubiće granatu, pa čik pokušaj da ga lupiš, jednom-dvaput i svi bi prestali), ali generalno ne vidim problem. Ni Maršala Tita, ni Njegoševa, ni Bulevar, ni Višnjićeva, sve, ali sve to meni izgleda hiljadu puta bolje nego asfalt. Uostalom, uopšte nisam video toliko, skoro uopšte, ispucalih ploča.
Što bi rekao Petar Luković kad je bio kandidat za gradonačelnika Slobodan Vuksanović (parafraziram bez psovki): meni onaj nije jasna, on stalno kuka pucaju ploče, pucaju ploče, užas, ja ti odem jednom na Terazije, pogledam one ploče, ništa ne puca sve stoji normalno, počnem ja da skačem po njima, ljudi me gledaju ko idiota, ali ono sve stoji, sve je u redu, ako on postane gradonačelnik, ja se selim iz ovog grada.

Inače, sad su onaj deo Čika ljubine, od Zmaj Jovine do Filozofkog ogradili, mislim da će tamo isto popločavati, ali cenim da neće behaton, već kao što je u Knez Mihajlovoj. Tako su mnogo lepo sredili Rajićevu.

I što se tiče crteža, ove ulice što skoro sređuju, meni to izgleda vrlo lepo, nisu neke ne znam ti ni ja šta, ali mirne, nenametljive boje, zabavne šare. Mislim da i m je fora da ispred fakulteta stavljaju ona svetla u pod, to su uradili ispred Pravnog, ETF-a, i sda su ostavili ispred Filozofskog ka Vasinoj isto kablove i one ogromne narandžaste stubove koji vire.

* A mislim da je B92 onom poslednjom akcijom kupio novi kamion za transfuziju krvi, koji može da se šeta po Srbiji. I skroz mi je OK da onaj stoji na trgu, samo malo ako ga upristoje/prefarbaju, bilo bi super.

PIGLET":3c4e7ksv je napisao(la):
Taj skočko se zove vibro ploča, i još nigde nisam video da vibriraju behatlon a trebalo bi.
Vibrirali su na bulevaru tamo 2006, bar sam ja video na onom delu do Pravnog.
A i nije dalo neke rezultate...

Sad kad pogledam ove slike Vasine, zamislim se samo sta bi se deilo da smo tamo 96-97 imali trotoare od nezalivene kocke po celom gradu... :rolleyes:

Влада":1jb8if8s je napisao(la):
Ух, зле ти мисли пролазе кроз главу Реља :D
Ma ćuti, znam i sam...brrrrr

Vrh