Šta je novo?

Obilaznica oko Beograda - [ Autoput ]

Evo i nastavka sa prethodne strane.Most br.14,možda kratak ali ne i nebitan (što bi rekli,može da zabavi).

I gospodin br.15 preko kojeg se već nazire ploča.

Nešto je provuklo...

...kroz šumu stubova.

Opet malo ona.

Evo ga i ovaj lepotan a mislio je da prođe neopaženo.

russian image host

A evo i par sličica mosta kojeg smo čekali.Pre godinu dana slikao sam ove delove kako su plutali u brodogradilištu ali nisam mislio da će ovoliko vremena proći dok se ne provozam po njima.

Izvinjavam se što su malo tamnije,to je onaj oblak kriv.Mislio sam i da ne kačim ali nekako sam ih malo popravio pa evo.

Odlične slike, prolazim često tuda i radovi lepo napreduju, na mostu kod Železnika juče je bilo oko 30 radnika, nisam ih video toliko od početka radova. Šta će biti sa drugom stranom mosta kod Ostružnice, da li će se srediti put pošto je kritičan?

Hvala na odgovoru, kakvi su nasi neimari iskreno sam se uplasio da ce ona strana ostati jos par meseci netaknuta.

Kolika doza drskosti nadlezbih da staru traku mosta drze kao lesinu. U smislu krsa asfalta. Ja rupe na putu dozivljavam kao krajnji odraz namernog ponizenja ljudi. Rupa na putu i inat za odbijanje kupovine taga je za mene kraj. Nema dalje

Za staru stranu mosta se ceka da se zavrsi projekat i direktor JP Putevi Srbije, Zoran Drobnjak se nada da ce ga "vrlo brzo zavrsiti i poceti sanaciju mosta".

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=749184#p749184:2pkmvkpd je napisao(la):
msksim1 » Čet Jun 18, 2020 6:41 pm[/url]":2pkmvkpd]Kolika doza drskosti nadlezbih da staru traku mosta drze kao lesinu. U smislu krsa asfalta. Ja rupe na putu dozivljavam kao krajnji odraz namernog ponizenja ljudi. Rupa na putu i inat za odbijanje kupovine taga je za mene kraj. Nema dalje

Cela desna strana poluautoputa do Straževice je poprilično propala i mora se presvlačiti.
Mislim da će to vrlo brzo da se radi. Preduslov je osposobiti suprotan smer za saobraćaj.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=749431#p749431:19op2rmp je napisao(la):
nikolino » Fri Jun 19, 2020 12:55 pm[/url]":19op2rmp]Za staru stranu mosta se ceka da se zavrsi projekat i direktor JP Putevi Srbije, Zoran Drobnjak se nada da ce ga "vrlo brzo zavrsiti i poceti sanaciju mosta".
I minimalna koordinacija i planiranje im je nerešiv problem. Sve kasni a oni i dalje nemaju gotov projekat.

Hvala za fotografije.

Koliko je dugacak most broj 15? Kad se ocekuje da se premosti taj deo? Ne pitam kad ce da bude asfaltiran i sto posto gotov. Da li to moze da se uradi za neki mesec dana?

Takodje, ne znam ako je previse da se pita, ali u buducem bilo bi takodje lepo da se postavi neka slika sa strane mosta, da moze da se vidi bolje dokle je dosla ta ploca na tim nosecim stubovima.

Ako se ne varam, cini mi se da kinezi vole da prvo zavrse mostove i tunele pa onda sam put?

Za jedan segment im treba 3 do 4 nedelje(da kažemo mesec dana).
Za most preko Save planiraju da ga detaljno srede. Nova hidroizolacija, sređivanje ograde, betonska ploča na pristupnim mostovima. Potrajaće to ali će biti u istom stanju kao i novi most.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=749585#p749585:1z99b12k je napisao(la):
geovuk » Pet Jun 19, 2020 4:13 pm[/url]":1z99b12k]Za jedan segment im treba 3 do 4 nedelje(da kažemo mesec dana).

Ovo me plasi. Najgore je na ostruznickom mostu kad su kazali "liftuje se segment". Koji je to jezik? Neko izrugivanje srpskog? Umesto segment se kaze komad, parce, deo, imamo mi nase reci. Umesto liftovanje, sto me najvise muci, mozemo da kazemo podize, namece, podesava, imamo mi nasih reci i dakle ne trebamo da unakazujemo nas jezik.

U Koridorima pretežno propaganda ali se spominje da se planira potpisivanje ugovora u izgradnji Sektora C, of Bubanj Potoka do Pančevo

Držimo palčeve!

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=749594#p749594:1m8njayv je napisao(la):
Markoticevic » Pet Jun 19, 2020 10:35 pm[/url]":1m8njayv]

Umesto liftovanje, sto me najvise muci, mozemo da kazemo podize, namece, podesava, imamo mi nasih reci i dakle ne trebamo da unakazujemo nas jezik.

Potpuno se slažem, ne treba to da radimo našem jeziku. Samo, šta znači: "nasih reci", "podize", "namece"...?

Upotreba pozajmljenica (ili čitavih stranih fraza), podjednako je loša kao pisati ćelavicom. ;)

ccc":ovvbxba1 je napisao(la):
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=749594#p749594 je napisao(la):
Markoticevic » Pet Jun 19, 2020 10:35 pm[/url]":ovvbxba1]

Umesto liftovanje, sto me najvise muci, mozemo da kazemo podize, namece, podesava, imamo mi nasih reci i dakle ne trebamo da unakazujemo nas jezik.

Potpuno se slažem, ne treba to da radimo našem jeziku. Samo, šta znači: "nasih reci", "podize", "namece"...?

Upotreba pozajmljenica (ili čitavih stranih fraza), podjednako je loša kao pisati ćelavicom. ;)
Писао ћелавом или кукичавом латиницом је скрнављење српског језика као и коришћење страних речи и израза... српско писмо је ћирилица

Отправлено с моего iPhone используя Tapatalk

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=749677#p749677:2tkk9br9 je napisao(la):
ccc » Sub Jun 20, 2020 1:23 am[/url]":2tkk9br9]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=749594#p749594:2tkk9br9 je napisao(la):
Markoticevic » Pet Jun 19, 2020 10:35 pm[/url]":2tkk9br9]

Kapiram sta kazes, da nas jezik je pun stranih reci. Lepo bi bilo da se malo ocisti, ali toga nece da bude. Jezik je nam stvorio nekakav oblik i u poslednjih desetak, mozda vise, godina neke se reci nasilno primenjuju. To jest anglicizam se nasilno ubacuje. Liftovanje umesto podizanje je toliko vidljiv primer.

Sto se tice latinice, takva mi je tastatura. Namerno pisem sa skracenom latinicom jer tako ukazujem da ne treba da se pise ovako. To je moj mali protest protiv ovog pisma.

Ne bih hteo da pokvarim dobro raspoloženje i optimizam koji je zavladao nakon puštanja mosta blizanca preko Save kod Ostružnice ali...
Mislim da od skore rekonstrukcije starog mosta nema ništa.Podetiću vas da su u februaru danima krpili udarne rupe a sada su po puštanju novog mosta,metalnim odbojnicima zatvorili i servisne prolaze koje su do sada koristili za usmeravanje saobraćaja.Što se njih tiče to je to.
Moja petpostavka je da će sada isforsirati završetak radova od Orlovače do Ostružnice,realno to može vrlo brzo da se završi,jedino mi je opremanje tunela nepoznanica dokle se stiglo.Kada budu pustili taj deo po mom mišljenju tek tada će rekonstruisati staru polovinu u komadu (kao i u slučaju dela između petlje Dobanovci do Ostružničkog mosta,sećate kakvi su to krateri bili pored Surčina).
Naglašavam ovo je samo moje razmišljanje,a ne neka zvanična informacija.

Da se nebaci, slikano sa autoputa malo pre skretanja za obilaznicu

tNO0pIp.jpg

nVze2TV.jpg

tvCBQcX.jpg

vxRdMiA.jpg

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=749594#p749594:1eegyvsn je napisao(la):
Markoticevic » Pet Jun 19, 2020 9:35 pm[/url]":1eegyvsn]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=749585#p749585:1eegyvsn je napisao(la):
geovuk » Pet Jun 19, 2020 4:13 pm[/url]":1eegyvsn]Za jedan segment im treba 3 do 4 nedelje(da kažemo mesec dana).

Ovo me plasi. Najgore je na ostruznickom mostu kad su kazali "liftuje se segment". Koji je to jezik? Neko izrugivanje srpskog? Umesto segment se kaze komad, parce, deo, imamo mi nase reci. Umesto liftovanje, sto me najvise muci, mozemo da kazemo podize, namece, podesava, imamo mi nasih reci i dakle ne trebamo da unakazujemo nas jezik.

Parce nikako jer od turskog parça. Moze umesto komad kus, čest (na ravne časti) i sl kao u ruskom. Ope kauem ne bi ja tu nista cacko:)

Mislim da je segment kao latinska reč prilično uobičajen u stručnoj terminologiji. "Komad" u značenju "deo nečega" nikada nisam čuo u ozbiljnom razgovoru. Takođe, "deo" i "segment" nisu sinonimi. Segment podrazumeva neku smislenu celinu, deo je prosto bilo koji deo nečega. Npr. insekti imaju segmentirane noge. Ali nemaju noge u delovima - bar ne dok neko ne zgazi. Npr. rečenice "obrušio se deo mosta" i "obrušio se segment mosta" ne znače istu stvar - prva tvrdnja je opštija od ove druge.

Oni koji kazu da je segment od latinskog... pa pazite, google translate kaze da "pars" je to, kad se prevodi sa engeskog na latinski. Eto, to je blizu te reci "parce". Turski, prevodnik kaze bölüm, da, pa mozda je parça stara rec, sta znam, ne znam uopste Turski jezik, sem da dan danas novi Turski je drugaciji mnogo od starog Turskog.

Takodje nisam nikad cuo da segment podrazumeva da je to deo od tacke a do tacke b. Na engleskom jeziku to se ne podrazumeva, i kad se potrazi na internetu to se ne prikazuje kao nesto sa tom reci. Segment moze da bude od bilo gde do bilo gde kako ja znam. Mozda se varam, sta znam. Mislim da mozemo da se barem slozimo da rec "liftovanje" je nesto uzasno? Sta mislite da ubacimo digujemo - umesto kopamo?

Ne vezano sa ovim, da li bilo ko zna ako je nastavljena dinamika radova? Ili se otislo na neki sporiji tempo nakon ovih izbora? Mozda je suvise rano da se predvidi?
Broj slucaja korona virusa je nesto povecan, ne smanjuje se u poslednje vreme (izvor za to je tu: https://www.worldometers.info/coronavir ... ry/serbia/ ), tako da nebi me iznenadilo da dodatne mere izolacije (pricaju o njima, da) uspore radove.

Svakako ne strpljivo cekam otvaranje sledeceg dela i naravno zavrsetak do Bubnjevog Potoka... I zahvaljujem se svima koji postavljaju slike i dele informacije. Dajete mi nesto sto me u neku meru obraduje. Licno ne verujem previse u teoriju da vise autoputeva ce da donesi neki veliki ekonomski boljitak, ali ovaj deo autoputa ce sigurno doneti bolji zivot u Beogradu.

Autoput povecava bezbednost sto je najbitnije.

Pazi da te Babic ne skuje na rampi, cuvaj se kad prolazis pored vlade

Pravo je zadovoljstvo pratiti ovaj lingvistički forum...

Послато са SM-A202F помоћу Тапатока

За део око лингвистике имамо одговарајућу тему "Преименовање имена градилишта на српски језик – повратак коренима"
viewtopic.php?f=13&t=4526

@Игореее, пребаци те све поруке у ту тему :sesir:

Vrh