Не знам како иде технички реализација кинеских кредита, али сам чуо да, у случају азербејџанског, никакав новац није прошао кроз наш сеф: паре отишле директно "Азвирту", они плаћали подизвођаче.
У сваком случају, динар у крајњој инстанци не занима кинеског извођача, па, ако му и буде плаћено у динарима, он ће то на крају променити у чврсту валуту и изнети из земље. Тако да, свакако, не остаје читав износ кредита у Народној банци, али остаје дуг индексиран у јуанима, што јесте ризик: сваки пут када порасте курс долара, наш дуг у еврима порасте, што је лоша вест за Србију - исти утицај имаће и промене курса јуана.
Е, сад, ја већ написах да немам утисак како је кинеска валута потцењена, као што каже нпр. форумаш Трагач, чак 100% - да је тако, реална просечна плата у Пекингу би била 2.200 евра, точени "Цингтао" од пола литра у шангајском пабу 14, а кафа у "Старбаксу" 7 евра. Мислим да то није реално, а показатељ да је курс ближе логичним вредостима видим и у чињеници да се производња најјефтиније робе доста брзо измешта из Кине (међу нама, мислим и да им индустријска зона у Србији такође треба због наше јефтине радне снаге, уз добар положај у односу на тржиште ЕУ).