Šta je novo?

Obeležja Srbije (Grb, zastava, himna...)

+1

Nista ne fali grbu iz 1882 godine.

Samo peru novac,evo recimo postavise na arhiv Srbije nove grbove na skulpture,kostali su nekoliko hiljada eura koliko cujem.Bila je svecanost pre nedelju dana,pa ce ponovo kad se vrate stari da i njih liju i tu nekoliko hiljada eura.Pa pogledajte zastave,svugde stavise papagaje,pa ce ponovo ove da izdaju i tako u krug.Ta zezancija sa grbom je samo tesko drpanje para.
 
Delija":2hgz0pi1 je napisao(la):
Па није то редизајн аутомобила него основни симбол једне државе који ни не треба да се мења.Јбг 1882. нису имали 3Д ефекте и то не значи да ми требамо да модернизујемо грб како би он био "јачи" . Јако је неозбиљно то све и ја то схватам као спрдање са српском историјом,традицијом и на крају симболима.
Ne mozes tako gledati. Srbija postoji mnogo pre 1882. i imala je tuce grbova. Zasto su 1882 redizajnirali srpski grb Nemanjica? Ko je njima to dao za pravo? Pa istorija. Srbija Stefana Dusana i Srbija Kneza Milosa nije ista Srbija. Kao sto i Srbija Kneza Milosa nije ista kao nasa Srbija.
Zasto su npr. uzeli bas taj grb iz 1882 a ne neki pre njega?
Znaci, redizajn grba nije nikakva sramota, vec normalan istorijski dogadjaj, jer svako vreme nosi svoje breme. Za danasnje graficke standarde grb iz 1882 je prekomplikovan, i sa previse detalja.
Wile E. Coyote":2hgz0pi1 je napisao(la):
Ма само да се папагаја реше, оно је срамота..
Realno, nista manje ne lici na orla od ``starog``. Ovaj ima atribute papagaja, a stari kokoske.

Opet kazem, samo analiziram. Postujem oba grba, za koji god da se odluce.
 
stf":29vdwk2o je napisao(la):
Ne mozes tako gledati. Srbija postoji mnogo pre 1882. i imala je tuce grbova. Zasto su 1882 redizajnirali srpski grb Nemanjica? Ko je njima to dao za pravo? Pa istorija. Srbija Stefana Dusana i Srbija Kneza Milosa nije ista Srbija. Kao sto i Srbija Kneza Milosa nije ista kao nasa Srbija.
Zasto su npr. uzeli bas taj grb iz 1882 a ne neki pre njega?
Znaci, redizajn grba nije nikakva sramota, vec normalan istorijski dogadjaj, jer svako vreme nosi svoje breme. Za danasnje graficke standarde grb iz 1882 je prekomplikovan, i sa previse detalja.
Ипак мислим да могу тако гледати.Не бих се сложио да би требало мењати грб како се и трансформише.То се нигде у свету не ради.Ако је већ у употреби грб из 1882е који опет има мотиве из грба Немањића ја не видим никакву потребу да се исти опет мења.На шта би то личило када бисмо мењали своје симболе на сваких 100-150 година?Мењали смо државе ана сваких неколико година и томе је ваљда дошао крај и време је да се опет успостави традиција а мислим да је баш то највазније код грба једне државе. Плус што су папагај и 3д ефекти спрдња са симболима српског народа.
 
Nek ubace i neonke na grb u duhu novog trenda u BG fontanama
 
Мени је нови грб далеко лепши..и историјски оригинајлнији...старо бечко решење изгледа као раскречена кокошка...
сад је бар грб стандардизован...не би требали опет нешто да мењају...
не знам дал сте приметили..али постојале су бар 2 варијације на тему старог грба и заставе...орлови који личе један на други али нису баш идентични..тако је у скупштини стајала једна варијанта старог грба а код премијера друга...
мислим да би била баш срамота и неозбиљност сад опет враћати стари грб! :bash:
 
zoran_spasojevic-nova_zastava_srbije.jpg


jedno od kreativnijih resenja za redizajn grba i zastave... :p
 
Delija":3d8p2wpi je napisao(la):
Ако је већ у употреби грб из 1882е који опет има мотиве из грба Немањића ја не видим никакву потребу да се исти опет мења.
Хмм, колико се сећам ``стари`` је био у привременој употреби. Зашто 1882 нису само преузели грб Немањића? Зашто су правили нови по мотивима старог? Исто тако су требали да дизајнирају нови по мотивима старог. Једина је гупост што су то урадили после толико година одупотребе ``привременог``. То је неозбиљно.
Delija":3d8p2wpi je napisao(la):
Плус што су папагај и 3д ефекти спрдња са симболима српског народа.
Опет кажем, колико нови личи на папигу, стари личи на коку носиљу. Оцим тога, одкад је у употреби ``нови`` ја ниједном нисам видео да је негде искоришћен тај 3д ефекат. Ни на једном штампаном гласилу, документу или застави.
 
Овом најскоријом одлуком је управо спречено ново мењање грба и тиме је уштеђено да десетине милиона евра.Грб из 1882е можете назвати преивременим али то његову вредност као симбола народа не умањује.Мени постојећи двоглави орао изгледа добро и у сваком случају много боље од овог модернизованог.Моја поента је да је незбиљно мењати симболе једне државе која ипак има дугу историју.
 
Delija":1mvfsogv je napisao(la):
Овом најскоријом одлуком је управо спречено ново мењање грба и тиме је уштеђено да десетине милиона евра..
Да ли је? Кованица новца Топчидер је управо избацила нове кованице са новим грбом. Олимпијски комитет јеусвојио нови емблем са решењем новог грба. На Архиву Србије је постављен ливени грб са новим решењем.
Та прича са уштедом је шарена лажа. Ништа се не штеди, јер сва документа са ``старим`` су важећа. Заставе се мењају, када се поцепају, новчанице исто.....шта се заправо штеди? Није кренула, нити је била обавезна, било каква масовна замена било ког документа.
Delija":1mvfsogv je napisao(la):
Грб из 1882е можете назвати преивременим али то његову вредност као симбола народа не умањује
Слажем се.
Delija":1mvfsogv je napisao(la):
.Мени постојећи двоглави орао изгледа добро и у сваком случају много боље од овог модернизованог.
То је лични естетски доживљај.
Delija":1mvfsogv je napisao(la):
Моја поента је да је незбиљно мењати симболе једне државе која ипак има дугу историју.
А моја поента је да је та историја много дужа од постојања тог грба из 1882. и да је постојало, по мени, чак и лепших грбова пре њега. Зашто су одлучили да узму баш тај, од толико других? То је моје питање.
 
Е у твојој последњој реченици долазимо до тачке око које се слажемо.Ако ћемо већ да се окрећемо спрској традицији онда би по мени најбоље решење био овај грб.

112px-Grb_Nemanjica_mali.jpg
 
stf":dqnk6062 je napisao(la):
Хмм, колико се сећам ``стари`` је био у привременој употреби.
и назиф кафане ? је привремен назив већ 150 година :)
 
@Гага
То је прва застава модерне српске државе, застава Кнежевине Србије из 1830тих. Данашње боје наше заставе немају неко дуготрајно наслеђе, већ су то једине боје које је Махмуд II одобрио под притиском Руса (руска застава наопачке). Oригинална српска застава је превише личила на републиканизам свим европским силама - без круне, боје триколора, античка симболика (грана маслине и храста).

Друго, "наша лијепа" је Хрватска. Крањска (Carniola) је део Словеније.
 
jovanovm":2yi3iqa4 je napisao(la):
Oригинална српска застава је превише личила на републиканизам свим европским силама - без круне, боје триколора, античка симболика (грана маслине и храста).
.
Нисам о овоме размишљао. Постоје тумечења и оцила, као староантичког симбола.
 
Оцила и јесу староантички симбол, Арнориан је то објаснио пре неко време...
 
Po mom mišljenju grb Srbije je trebalo urditi na osnovu štita sa ocilima. Izgled donekle modernizovati i prilagoditi ga savremenoj upotrebi kao što su uradili Hrvatska, Slovačka, Slovenija ....Ocila su ono što Srbiju najupečatljivije simbolizuje i izdvaja od drugih grbova. Imali bi jednostavan i primenljiv simbol.
 
Vrh