Šta je novo?

Obeležja Srbije (Grb, zastava, himna...)

Hajde da ne pricamo vise o Jugoslaviji i ovome, idete mi svi redom na zivce, ima da se podzapamo. Bolje je drzati se estetike, dizajna, grbova i obelezja, kako vam zvuci? :)

Eto, meni se cini da je dilema izmedju jednostavnog grba sa cetiri ocila, i "prosto prosirenog" sa dvoglavim orlom.

vrachar":pj656tmx je napisao(la):
Ambassador":pj656tmx je napisao(la):
Iz nacionalističkog diskursa, to je bilo jedino ostvarenje ambicije "svi Srbi u jednoj državi".
Da, s timesto su Srbi u toj drzavi iako najbrojnini uzivali najmanja prava, i bili rastrkani u cak 5 republika i 2 pokrajine za razliku od ostalih.
Zbog toga i kazem da je greska bila u Jugoslaviji a ne u Kraljevini SHS. Posleratna Juga ide i korak dalje, stvarajuci pored Jugoslovenske, jos dve nepostojece nacije, Makedonce i Bosance.

stf":1m7e6cyo je napisao(la):
To jeste bio cilj, ali sam ja rekao da je Jugoslavija ‚‚krivac za gubitak nacionalnog identiteta..... ne tadasnja drzava, u svom teritorijalnom obliku, ili etnickom sastavu, vec vestacko stvaranje vestacke nacije, sa vestackim imenom.
stf":1m7e6cyo je napisao(la):
vrachar":1m7e6cyo je napisao(la):
Ambassador":1m7e6cyo je napisao(la):
Iz nacionalističkog diskursa, to je bilo jedino ostvarenje ambicije "svi Srbi u jednoj državi".
Da, s timesto su Srbi u toj drzavi iako najbrojnini uzivali najmanja prava, i bili rastrkani u cak 5 republika i 2 pokrajine za razliku od ostalih.
Zbog toga i kazem da je greska bila u Jugoslaviji a ne u Kraljevini SHS. Posleratna Juga ide i korak dalje, stvarajuci pored Jugoslovenske, jos dve nepostojece nacije, Makedonce i Bosance.
Pa i srpska nacija je bila nepostojeća dok nije stvorena veoma veštačkim putem, kao i svaka druga nacija, uostalom.

kao i svaka druga nacija, uostalom.

Tako je!Nazalost nece sada,ali jednog dana zahvaljujuci globalizaciji cemo biti jedan isti narod svi ljudi na planeti.A do tada cemo da se pravimo vazni koji je stariji narod,lepsi,pametniji i.t.d.

Nego sta cemo sa grbom momci? :)

Ne brini @jovanovm, necemo da se podzapamo ovo je relax diskusija :), cak sto vise krajnje je interesantno kada se ljudi kao mi koji dele mnogo toga, inace se ne bi druzili na ovom forumu, dotaknu teme gde su misljenja veoma razlicita. Dragocena prilika da cujemo potpuno drugacija misljenja a da ih pritom ne mozemo automatski odbaciti jer ipak delimo neka osnovna nacela (argumentacija, nema psovanja, dizanja glasa, pesnica :)) a i postujemo misljenje svojih sagovornika.

Mislm da je Jugoslavija nesto najbolje sto je moglo da se dogodi Srpskom narodu.

Srbija je bila liliputanska drzavica okruzena slicnim, a sa one strane granice zivela su braca pod kolonijalnom dominacijom mocnih drzava.
Ta je Srbija, nalik Pijemontu, prihvatila tezak zadatak da podrzi aspiracije ka slobodi i ujedinjenju ne samo Srba vec i ostalih bratskih juznoslovenskih naroda. Ideja Jugoslovenstva bila je ideal koji je prevazilazio uske nacionalne okvire i nudio stvaranje mocne zajednice koja bi garantovala slobodu i glas u daljem razvoju evropskog drustva.
Kao sto je Pijemont ujedinio Italiju, koja je bila podeljena na brojne drzavice jos od pada rimskog carstsva, a i Mlecani i Sicilijanci postali Italijani i prihvatili Italijanski (toskanska varijanta italijanskih dijalekata) kao svoj zajednicki jezik, tako je i ideja Jugoslovenstva tezila ka nestajanju postojecih naroda kao zasebnih nacija (Srbi, Hrvati...) i njihovom stapanju u jedinstvenu sloznu i jaku naciju, Jugoslaviju.
Ta je ideja pokazala svu svoju snagu u toku drugog svetskog rata kada su se pripadnici svih naroda Jugoslavije ujedinili u krvavoj borbi za slobodu protiv varvarskih rezima Treceg Rajha, Italije i NDH i u njoj istrajali.
Posle rata je nastavljena izgradnja Jugoslovenske nacije a Jugoslavija je postala drzava sa svetskim politickim (nesvrstani) i kulturnim (Ivo Andric je bio deklarisani Jugosloven) uticajem. Nazalost, ta je izgradnja vrsena pod okriljem jednopartijskog sistema umesto slobodnog gradjanskog poretka sto joj je, nalik Srpskom centralizmu u prvoj Jugoslaviji, oduzelo bitan deo legitimiteta.
Jugoslavija je unistena, Jugoslovenski narodi ponovo zive u liliputanskim drzavicama, zaboravili su sta im je sve Jugoslavija donela i idealizuju mutnu proslost pre nje, koskaju se sa bratskim susednim drzavicam ne uvidjajuci koliko su i sami sitni i slabi, ne shvatajuci da je saradnja ako je vec ujedinjenje propalo jedina buducnost.
Bavarci i Prusi su danas prvenstveno Nemci a u Hrvatskoj i Srbiji i dalje nema saobracajnih znakova Beograd odnosno Zagreb.

Kamo lepe srece da Evropa dobro prouci sta se na Balkanu desilo poslednjih sto godina, mada sudeci po ponasanju Belgijanaca (hoce da se dele na nezavisne Flamance i Valonce a da nisu u centru Evrope vec bi i zaratili) izgleda da Istorija mora da se ponavlja.

Sto se samog grba tice, Ocila + krst ako mora, bez dodataka. Ako je vec potrebno mitolosko bice na grbu onda neka bude domace, pragnje.

@ Zidar. Da je Jugoslavija bila nesto najbolje sto se desilo srpskom narodu, nikako ne mogu da prihvatim. Ona je nesto najgore sto se desilo srpskom narodu. To je cinjenica. Da nije bilo srpske vojske i Srbije, kao jedine slobodne juznoslovenske drzave (uz Crnu goru), pitanje je koliko bi jos dugo ostali bratski narodi bili porobljeni. I posle oslobadjanja bratskih naroda, nije Srbija prosirena, vec se svesno odrekla suvereniteta, zarad viseg cilja, i vece ideje. Stvorena je Jugoslavija, da se niko ne bi osecao podcinjeno, da bi svi bratski narodi bili jednaki. I kako su ti bratski narodi zahvalili Srbiji? Tako sto su otpocetka zeleli da se otcepe, tako sto su je optuzili za okupaciju i gusenje njihovih nacijica. Postali smo glavni negativci i divljaci.

Posleratna Jugoslavija je dodatno unistila Srbiju, kasapeci je, stvarajuci od njene visevekovne teritorije, nove drzavice i narode.

Sa druge strane, smatram da je Jugoslavija nesto najbolje sto se desilo ljudskom rodu, i to bez preterivanja. Drzava u kojoj slozno zivi veliki broj nacija, 3 razlicite vere, je utopijsko drustvo kome svaki razuman covek stremi. U dalekoj buducnosti, nacija vise nece biti, postojace ‚‚Zemljani‚‚ i to ce biti to. Juga je bila prototip toga, ali kao sto sam vec napisao, ona je stvorena vreme kada covek jos uvek nije svojom inteligencijom to zasluzio.

Da budemo realni, velika vecina nas su Jugosloveni, jer gotovo da ne postoji porodica koja je etnicki ‚‚cista‚‚ Jugoslavija je bila nesto najbolje sto se desilo na ovom podneblju, ali nesto najgore sto se desilo Srbima kao narodu.

vucko":1yrzg412 je napisao(la):
Tako je!Nazalost nece sada,ali jednog dana zahvaljujuci globalizaciji cemo biti jedan isti narod svi ljudi na planeti.
federationo.jpg

au, ušli smo u vrlo tešku polemiku o tome da li je Juga bila dobra ili ne. po mom mišljenju (rođen sam 86te, na osnovu svih podataka u koje sam imao uvid i na osnovu priča starijih) Juga je bila nešto najbolje što se desilo na ovim prostorima još od Balkanskih ratova. prvo, država je bila barem pet puta više cenjenija nego sve ove sadašnje zajedno (crveni pasoš bez mane što prolazi grane). kultura je bila na mnogo većem nivou nego danas (vi stariji se verovatno sećate obrazovnog programa RTB-a, R'n'R, književnost), kao i sport (čak nam je i fudbal tada bio na visokom nivou), prosveta, vaspitanje mladih. bile su radne akcije, pa nije bilo puno huligana i varvara jer su oni energiju trošili na gradnju puta Bratsvo i jednistvo i ostalih infrastrukturnih projekata (kamo sreće da je to i danas), nije bilo fašista i ostale gamadi, jer za to je služio Goli otok i slični zatvori, itd.
glavna greška Druga Starog je bio ustav iz 74te, kada je podelio Jugu na republike (i Srbiju na AP). ali on je već tada bio u poodmaklim godinama i isplivali su na površinu poltorni i silent-šovinisti/nacionalisti koji su iskoristili njegove poodmakle godine i oslabljeno zdravlje da učine to što su učinili i stvore plodno tle za nacionalizam/šovinizam koji će isplivati 90tih godina. ako joj je već bilo odzvonilo 90ih, nije morala da ode tako kako je otišla, bilo je tu i drgih miroljubivih načina, no šta je tu je.

ode ovaj moj post u veeeeliki off, ali jbg. šta da se radi

Lupas gluposti nevidjene. Spominjes neke fasiste, a upravo ta tvoja juga je amnestirala fasiste i njih umesto na marginu evrope poslala u dzak sa pobednicima. Spominjes fasiste i goli otok, a taj goli otok je bio u rangu sa najgorim nacistickim logorima. Da su tebi roknuli nekoga zato sto je imao drugacije misljenje onda bi drugu pesmu pevao. Doh su hiljade i hiljade ljudi streljani proganjani i slicno ti se ponosis sto su neki tamo imali govnjavi pasos. A i taj put brastva i jedinstva sto spominjes , to je tek bruka . Ta tvoja juga je izasla kao pobednik iz rata i uz sav taj "ugled"i odstetu( koju gle cuda nikada nije zatrazila) uspela da sagradi pola auto puta za 40 godina. A zeleznicu do jadrana je posle 10 godina vecanja i 30 gradnje uspela nekako da zavrsi( uz robovlasnicki odnos prema radnicima). A to da nije bilo huligana, nije ih bilo zato sto se sve cenzurisalo u medijima.

pa ovako, ja samo pričam svoje viđenje stvari, na osnovu onoga što su meni pričali. iskreno, meni su obe familije dobro živele u to vreme, tako da... a pod dobro mislim da su mi obojica deda imali posao i platu od kojih su mogli da sasvim pristojno odgajaju moje roditelje i njihovu braću i sestre
e sad, ako je neko tvoj tamo stradao, sorry. niko moj nije.

jedan od nas":1q8nvesm je napisao(la):
Lupas gluposti nevidjene.
i nemoj tako da počinješ post. nismo zajedno čuvali ovce pa da mi se tako obraćaš. red je red.

Није то тако компликовано што се тиче Југе и погледа неких људи на њу. Једноставно, све је то због тога да је тада била просек плата сома марака, путовање без визе и то је то. Људи су тада живели добро, није то нека идеолошка филозофија, братство и енотност, ко што Јанези кажу, и не знам шта. Када би се све завршило цивилизовано и без рата, беде, санкција, ушло се у Европу одма као самостална држава република Србија заједно са осталим Републикама, никоме од Срба не би пало ни на памет да му је жао што СФРЈ не постоји, али Србија је завршила како је завршила, па наравно људи, који се добро сећају Југе ће имати носталгију за пуним новчаницима, или ткзв. бољим животом, старим добрим временима. Све је то мање-више, социјално-материјални феномен, једном речију, југоносталгија.

Bolji standard u doba Jugoslavije, nema nikakve veze sa samom idejom Jugoslavije.

Па наравно да нема, али је овај један детаљ посебно важан за људе, јер су са падом Југославије изгубили социјалну сигурност. Просто то је моје мишљење, да за обичног човека идеологија није била толико битна, иако за неке ипак тај концепт представљао врхнуац достигнућа суживота народа и народности у једној држави. Битно је, пре свега, било да тај човек има шта да једе, пара за провод, путовања и тд. да не набрајам. Шта ће данас Србији бели шенгени к***ци палци када мало ко може да приушти себи конфоран боравак на западу, што тада није био никакав проблем. Ја лично нисам неки југоносталгичар, али на другој страни могу да разумем људе, којим Југа недостаје из тих, назови "простих" разлога.

pazi, ja nisam mnogo živeo u Jugi (5 godina), ali jesam Jugonostalgičar po pogledu nekih stvari, tj. samo jedne - muzika. realno, pop i rock nikada nisu bili jači i bolje nego u to vreme.
inače, nemam neko političko opredeljenje (znam samo da nisam ni komunista ni krajnje desni nacionalista), i ponoviću još jednom, ja samo iznosim svoje viđenje na osnovu onoga što su meni pričali i što sam pročitao, da me neko (kao što je bilo malo ranije) ne shvati pogrešno. sad, ako su lagali mene, onda jbg, imam pogrešno viđenje o toj zemlji. i da završimo više priču o Jugi i da se vratimo na priču o grbu Srbije.

Promena grba veliki trošak

Ministarstvo pravde uputilo inicijativu da se stavi van snage uredba Vlade kojom se utvrđuju državna obeležja, grb zastava i himna, kaže državni sekretar Slobodan Homen. Inicijativa podneta zbog poštovanja tradicije, ali i radi sprečavanja velikih troškova jer bi sa promenom grba trebalo menjati sve, kaže Homen.

Državni sekrtar Ministarstva pravde Slobodan Homen kaže da je to ministarstvo uputilo inicijativu Republičkom sekretarijatu za zakonodavstvo za stavljanje van snage uredbe Vlade Srbije od novembra 2010. godine kojom se utvrđuju državna obeležja, grb zastava i himna.
http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/Društvo/855972/Promena+grba+veliki+trošak.html

Nije mi jasno šta im treba tako minorna promena... A i tako mi se stari više dopada.

То је било све због хералдичког удружења, надам се да ће ту промену грба обуставити. И тако је стари бољи.

слажем се са Хоменом. стварно, не разумем поенту мењања грба. шта фали овом? ај што је трошак држави да мења те симболе, него је то трошак и нама који имамо нове псаоше, личне карте, таблице и остала документа. а да не говорим о чекању у реду до смрти за мењање истих

razlika izmedju ova dva grba je ko izmedju juga proizvedenog npr 87 godine i juga iz npr 2000. koliko je idiostski praviti isti auto 30 godina toliko je idiotski trositi novac koji se spominje na gluposti koje nikom normalnom nisu bitne

Imam potpuno neutralan stav po pitanju Jugoslavije, ali ću kandidovati jednu tezu, a to je da Subotičanin, Banjalučanin, Beograđanin i Nišlija imaju više toga zajedničkog kao Jugosloveni nego kao Srbi. Srpska nacija jeste bila formirana, ali otprilike baš u pre-1912 granicama. Van toga, postojale su neke druge ideje, neke možda malo više srednje-evropske na severu i neke ekstremno nacionalne na drugim nekim mestima, i kao posledica toga danas imamo velike probleme sa autonomaštvom i ekstremnim nacionalizmom.

Znam da ću ovde biti dočekan na nož zbog toga, ali meni je lično teško da prihvatim da je meni toliko strana ijekavica srpski jezik na bilo koji način, i kao posledica toga ne osećam da ja i crnogorski ili bosanski Srbin pripadamo istom narodu. Ali, ako je Jugoslavija i jugoslovenstvo u pitanju, razumemo se i sve je to OK.

Inače, thumbs up za državu i odustajanje od promene grba. Jedina smislena odluka...

лично искуство, Срби преко Дрине су 10 пута више националистички обојени него ми са ове стране, ако си ме разумео. они би најрадије сутра да се отцепе од Босне и присједине Србији

али да не спамујем више, добро је да ови наши на власти ураде нешто паметно

"Новости" су покретач акције око новог грба Србије. У јучерашњем штампаном издању Новости је изашао текст о новом грбу, а на њиховом сајту дан раније. Изгледа да се враћа решење грба из 1882. године, а све ће бити завршено до лета.

Ево текста:

При крају цртање новог грба
В. Ц. С. | 19. мај 2011. 20:58 | Коментара: 35

Акција Новости: Државна комисија израђује шаблон за будући грб Србије. Враћа се решење из 1882. године, посао ће бити завршен до лета

КОМИСИЈА коју је оформила Влада Србије ускоро ће завршити израду еталона (шаблона) за измену грба Србије, који ће бити веран старом грбу из 1882, потврдио је за ”Новости” Слободан Хомен, државни секретар у Министарству правде. Комисију чине представници министарстава културе, правде, одбране, полиције и Секретаријата за законодавство.

- Када стручњаци заврше цртање новог грба, са предлогом ће се изаћи пред Владу и тако ће се променити решење усвојено прошле године - каже Хомен. - Овај грб биће еталон по ком ће се радити сва државна знамења која садрже грб.
Актуелни грб Србије важи од 11. новембра 2010, када је на снагу ступио Изворник малог и великог грба, Изворник заставе и нотни запис химне. Чак и после усвајања, гужве око његовог изгледа трајале су неколико месеци. Први се огласио министар полиције Ивица Дачић, који је изјавио да би замена тек израђених 800.000 регистарских таблица коштала државу 4,5 милиона евра.

Огромне издатке имали бисмо и са променом грба на свим државним зградама и дипломатско-конзуларним представништвима, на меморандумима, заставама, униформама, пасошима и личним картама, печатима, спортским обележјима, новчаницама...

Посебне трошкове имала би Војска Србије, која је лане, после 92 године, реозначила све јединице и команде, и променила војне таблице, па би свако ново мењање беспотребно додатно испразнило државну касу.
Процене су да би промене свих симбола коштале Србију на десетине милиона евра, а само једна медаља, по Хоменовим речима, стаје 100 евра, а табла с грбом неколико стотина.

Зато су се министарства правде, војске и полиције прикључила акцији ”Новости” да грб не буде промењен, односно да се врати оригинални грб из 1882, и да тако и држава и грађани - уштеде.

У међувремену, Секретаријат за законодавство припрема иницијативу за замену дела уредбе која се односи на изглед грба, а формирана је и комисија која орлу враћа стари број пера и кљун. Очекује се да цео посао буде готов до лета.

ПО МОДЕЛУ БЕЧЛИЈЕ
СРБИЈА ће, пошто Комисија заврши посао, поново добити грб који је утврђен Законом о грбу Краљевине Србије, од 16. јуна 1882. Овај грб, на захтев краља Милана, урадио је Бечлија Ернст Крал, а највише замерки било је на то да је грб урађен под снажним утицајем немачке хералдике.

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.69.html:331158-Pri-kraju-crtanje-novog-grba

Нови и стари грб Србије:

Da ne zalazimo u lepotu, ali ``novi`` grb je graficki daleko cistiji, jasniji i ``jaci``. To je cinjenica i samo moja konstatacija, bez ulazenja u pitanja koja slede, poput onih, sta je to nama trebalo i slicnih.

Па није то редизајн аутомобила него основни симбол једне државе који ни не треба да се мења.Јбг 1882. нису имали 3Д ефекте и то не значи да ми требамо да модернизујемо грб како би он био "јачи" . Јако је неозбиљно то све и ја то схватам као спрдање са српском историјом,традицијом и на крају симболима.

Vrh