Šta je novo?

Obeležja Srbije (Grb, zastava, himna...)

Moze i ovako

[video]http://www.youtube.com/watch?v=-tib1l0JNpI[/video]

stf":tvb7vuo0 je napisao(la):
@ Zidar i Vucko Potpuno pogresno razmisljane, uz to sa dvostrukim arsinima. Tacno, Srbija je drzava svih svojih gradjana, ali se zove Srbija, jer je to maticna drzava Srba, kojima je maticna religija Hriscanstvo.
Stit sa krstom pretstavlja bastion Hriscanstva, a ocila simbol naroda. Srbija je nastala kao hriscanska drzava, i ako stit sa krstom postoji jos na grbu Cara Dusana, nikako ga ne treba menjati jer se u medjuvremenu pojavio komunizam sa ateizmom.
Prica je ipak malo slozenija, desilo se puno toga izmedju Dusana i Tita.

Srbi su dosli na Balkan kao pagani, zatim su ih Ciril i Metodije cvrsto vezali za hriscanstvo. To isto hriscanstvo se par vekova kasnije podelilo na dve pole pa su neki Srbi ispali Pravoslavci a neki Katolici, na sve to dolaze Turci i deo Srba prelazi u Islam. Uz to slobodoumni pojedinci nisu cekali teoriju komunizma da se oslobode Crkve pa i vere.

Nije u suprotnosti da Srbijabude maticna drzava Srba (to jest svih ljudi koji sebe Srbima smatraju, gde god ziveli, i koje god boje koze, ociju ili vere bili ) a istovremeno drzava svih njenih gradjana ko god bili i kako god sebe definisali. Zato je bitno naci ono sto je svima njima blisko, zajednicki delilac a ne simbol iskljucivosti.
Francuzi recimo koriste univerzalne principe "sloboda, jednakost, bratstvo" uporedo sa zastavom koja je odraz istorije. Ako trazimo specificne i prepoznatljive simbole koji ce jasno prikazati nase podneblje, ocila i trobojka mi se cine prihvatljivim konsenzusom, mada ko zna mozda i tu gresim ali eto spreman sam da ih prihvatim kao svoje. Krst isto kao i petokraka jesu snazni odrazi istorije sa svim svojim dobrim i losim stranama, ali nisu dovoljno inkluzivni da bi se nasli na zajednickim drzavnim obelezjima.

Malo da se nasalim,nadjoh sa pocetka godine iz arhive nesto.Fuzija grba srbije i grada.Ove kovanice su preterane,ali mora se priznati da su suptilno resili problem orlova/papagaja :lol:

5n8-abc.jpg

jovanovm":1llmkead je napisao(la):
@Siniša
Ahm, pa ni četiri ocila nisu "originalna"... već je neko ovde napisao odakle ona dolaze
Procitaj ponovo sto sam napisao :):
Siniša":1llmkead je napisao(la):
...iako je pomenuto su beli dvoglavi orao i krst sa cetiri ocila preuzeti iz Vizantijskog carstva, odnosno nisu originalni srpski grbovi
jovanovm":1llmkead je napisao(la):
Ocila su simbol carske vlasti i ništa drugo - u tom smislu ona su slična kruni, ali su preuzela "građansko" značenje tokom 19. veka... Mislim da bi upravo ocila kao novi simbol ognjišta okrenutog ka sve četiri strane sveta dala jednu lepu simboliku grbu, simboliku prihvatanja različitosti u ognjištu, porodici, domu. To mi je lepo.
Slazem se, ocila su postala "najnarodniji" simbol i najvise su se upotrebljavana u poslednjih 200 godina.

Sto se tice zastava, evo jos nekih iz I Srpskog ustanka
http://www.fotw.us/flags/rs_up.html

Regular army flags, 1809
rs_up09.gif

Regular army flag, 1809 - Image (Click on the flag to see a bigger image) by Milan Jovanović, 25 November 2007

On p. 49 of the guidebook, showcase 13 is described, but, unfortunately, there are no images with the text:

Banners and clothing of the Serbian regular army from 1809-1810.
The Government Council (Praviteljstvujuči sovjet) decided in 1808 to establish a regular army, although the people's army, which in the middle of 1813 numbered about 50,000 men, remained the backbone of the armed forces until the end of the Uprising. The banners for the regular insurgent army were made in 1809. They were light yellow with painted symbols on both sides of the banner and with an inscription. The heraldic signs, a cross with characteristic symbols and a wild boar's head pierced with an arrow, were taken from the work of Hristofer Zeferović Stematogerfija (Stematography). The cross originates from the Serbian medieval heraldry and the boar's head is an alleged coat of arms of the Serbian Empire (it appears for the first time in the XVth century).

An image of this flag is shown in Serbian military flags up to 1918, by Dragana Samaržić [szd83].
Two such flags are still known today, one in the Serbian Historical Museum and the other owned by a private collector in Greece. Both flags are 120 cm x 120 cm, wich means they are too 1:1. Below the coat od arms, a black ribbon bears the writing in church Slavonic: "S'bogm, za veru, iotocestvo".

Željko Heimer & Milan Jovanović, 25 November 2007

Flag from the Valjevo Museum
rs_vm.gif

Flag found in Gračaniča - Image by Ivan Sarajčić, 15 January 1999

According to Serbian military flags up to 1918, by Dragana Samaržić [szd83], this flag was found in the belfry of the Gračaniča church, near Valjevo. The design is unusual in Serbia, horizontally divided red-blue-red with three tails. The tails are curved triangles. The central emblem contains a cross with four tilted firesteels, two branches, crown, cross, and saber.

Ivan Sarajčić, 15 January 1999

Flag from 1807
rs_1807.gif

Unidentified flag - Image by Milan Jovanović & Rob Raeside, 21 January 2007

Another flag shown in Serbian military flags up to 1918, by Dragana Samaržić [szd83], is swallow-tailed, with a golden fringe, horizontally divided red-white-red, with the middle stripe slightly higher. The upper red field is charged with a white circle while the lower red field is charged with a moon crescent. The white field is charged with a red cross in the center and a hand holding a sword on the cross' left.

Milan Jovanović, 21 January 2007

Kao sto vidimo, neki od tadasnjih simbola su i ruka koja drzi sablju, polumesec i takovski krst.

jovanovm":1ctg4288 je napisao(la):
Šta sa nama koji mislimo da Srbija ne treba da bude država Srba već svih njenih građana? Nas taj grb ne treba da predstavlja?
Србија је држава српског народа и свих других грађана који у њој живе. Сваки народ има своју матичну државу, чији грб представља баш тај народ. ;)

@ Jovanovm Ja nisam rekao Srbija Srbima, procitaj ponovo moj post. Rekao sam da je Srbija maticna drzava Srba, kao sto svaki narod ima maticnu drzavu, i treba da predstavlja taj narod, i ono sto njega definise. Ali, koliko god se mi zalagali za Srbiju kao drzavu svih svojih gradjana, nece se nikada Bosnjacka, Hrvatska ili bilo koja druga manjina pronaci u bilo kakvom Srpskom grbu, koliko god on neutralan bio. Jer ce imati svoju maticnu drzavu, i svoje simbole.

@ Zidar Nemoj samo pocinjati sa tim da su samo ateisti i inteligentni ljudi slobodoumni, a vernici (bilo koje veroispovesti) zaostali. Povraca mi se od toga. Ja, kao vernik, prihvatam sve tekovine civilizacije, nauke, i demokratskog drustva. Osim toga, koliko je velikih i slobodoumnih ljudi pripadalo vernicima. Svasta.

Napisao sam Jovanom-u, pa mi nije tesko i tebi. Mozemo mi usvojiti grb, koji nije iskljuciv, grb, svih svojih gradjana, ali ga i kao takvog, neutralnog, nikada nece priznati nijedna manjina kao svoj. Jer svaka manjina ima maticnu drzavu, i svoje nacionalne simbole. Svaki narod ima svoj identitet, i zaista mi je fascinantan svaki pokusaj da ga anuliramo i odreknemo ga se.

zidar":2gcew0ms je napisao(la):
jeste da estetski nisu bas najsrecnija resenja, nije to ni cilj ne pretendujem da ovaj zadatak resim sa malo photoshopa, ovo je samo priliog tezi da sve moze da se menja, i grb i zastava.
Jeste, sve MOZE da se menja ali NE TREBA.

Ta parola "sve moze da se menja" nam je i donela drzavu satkanu od poluresenja, privremenih resenja, Ustava koji se menjaju na svakih 5 godina, prakse da svaka vlast smeni sve moguce sluzbenike koji se daju smeniti pa da krene ispocetka, menja zakone itd., imena ulica koja se menjaju kad se promeni vlast...itd.

To sto je grb isti kao pre sto godina nije mana nego prednost (isti blazonski, ne govorim nuzno o stilizaciji). To sto je zastava ista kao ona od pre sto godina (mislim na narodnu zastavu, trobojku) je takodje prednost a ne mana.

Grbovi i zastave nisu logoi firmi...pa da se menjaju kako se menja moda. Eto vam logo Vlade Srbije pa se zabavljajte...

Grb V. Britanije nije menjan od 1837.
Grb SAD (tj. veliki pecat SAD) nije menjan od 1782.

@stf
moj je izraz bio jasan, "slobodoumni pojedinci". To ne znaci da vernici nisu slobodoumni vec samo da je to neophodna karakteristika za oslobadjanje od vere (oslobadjanje kao istorijski proces, ne mislim da su savremeni vernici bukvalno robovi Crkve).

Mislim da sa grbom treba da mogu da se identifikuju ne samo svi gradjani, bili oni smatrani/sebe definisali kao manjine ili ne, nego i svi Srbi, cija je Srbija jelte matica. Sta je to Srpski identitet, dobro pitanje, ko zna da li cemo se sloziti oko definicije. Zato spominjem univerzalnost ili barem najmanji zajednicki delilac, zato sto dva Srbina mogu drugacije da shvataju svoj identitet i identitet svoje nacije, ti bi recimo hteo krst a ja petokraku, a da pritom obojica mozemo sebe da smatramo srbima. Meni je recimo veoma tesko da prihvatim novu himnu, za razliku od Marsa na Drini koji mi budi osecanja. A o ocilima se slazemo.

@hazard

Pa naravno da ne mislim da treba sve svaki dan da se menja nego da kada se vec bivsa drzava raspala a nova napokon dobila koliko toliko stabilan poredak i odlucila da usvoji zvanicna obelezja, prilika je da se razmisli koja to obelezja treba da budu umesto da se samo sminka jedan od starih grbova izvucen iz naftalina. Kao sto je drustvo navelo gore, ima i drugih starih grbova koji dolaze u obzir uz naravno mogucnost da se osmisli novi. Uz to SAD i Velika Britanija nisu radikalno menjale ustavni poredak niti dozivele socijalnu revoluciju i gradjanske ratove u tom periodu za razliku od Srbije, odatle kontinuitet obelezja.
Isto vazi za himnu, umesto prilicno licemerno prilagodjene dvorske pesme, mogli smo da komponujemo odu novoj snaznoj i ponosnoj drzavi koja legitimitet crpi u proslosti a gleda u buducnost. Bacio sam se u liriku ali ima i toga u drzavnim obelezjima, da se na himnu najezis a da ti je zastava draga jer je spontano prihvatas kao deo sebe. Mozda vecina to i oseca sa Boze Pravde i dvoglavim orlom ali ja ne, pa mozda postoji i razlog za to, a pritom sam srpsku trobojku drzao okacenu na terasi (sada vise nemam terasu).

zidar":2on4pwqh je napisao(la):
Mozda vecina to i oseca sa Boze Pravde i dvoglavim orlom ali ja ne, pa mozda postoji i razlog za to, a pritom sam srpsku trobojku drzao okacenu na terasi (sada vise nemam terasu).
Bio juce na Beogradskoj hronici prilog o nekom istrazivanju koliko poznajemo neke stvari. Preko 50% nije znalo ni raspored boja na zastavi, a da ne pricamo dalje. Jos gori procenat je bio za poznavanje himne. Onda reporteri to odlucili da provere na ulici i dobili cak i gore rezultate. Ljudi su cak i pokusavali da pogode raspored boja na zastavi, a reci himne se niko nije usudio da izrecituje.
Zakljucak priloga, preko nekoliko pozvanih ljudi da iskomentarise rezultate, se uglavnom slaze sa onim o cemu smo ovde pricali(o neprepoznatljivosti grba, zastave,..)

Toliko o tome sta vecina oseca.

Anketa na ulici - 1 znacajan naucni poduvhat.

Vecina ljudi zna zastavu Srbije kada je vidi. Vecina zna grb kada ga vidi. Vecina prepozna himnu kada je cuje.

Eto ja bio na tenisu pretprosli vikend, zanimljivo kako je 15.000 ljudi u Areni znalo tekst himne...to bi bilo moje naucno istrazivanje na tu temu.

Boze pravde se svira jos od opozicionih mitinga 90ih i tada je dobila dodatni legitimitet kao tada antirezimska pesma (i kao kontrast zvanicnoj ali u tom trenutku vec besmislenoj himni "Hej Sloveni" - koja je btw, skroz kul kao pesma i meni skroz draga - i uvek mi je bilo zao kada su zvizdali dok se pustala - ali je 1992. izgubila svrhu).

Pa naravno da ne mislim da treba sve svaki dan da se menja nego da kada se vec bivsa drzava raspala a nova napokon dobila koliko toliko stabilan poredak i odlucila da usvoji zvanicna obelezja, prilika je da se razmisli koja to obelezja treba da budu umesto da se samo sminka jedan od starih grbova izvucen iz naftalina. Kao sto je drustvo navelo gore, ima i drugih starih grbova koji dolaze u obzir uz naravno mogucnost da se osmisli novi. Uz to SAD i Velika Britanija nisu radikalno menjale ustavni poredak niti dozivele socijalnu revoluciju i gradjanske ratove u tom periodu za razliku od Srbije, odatle kontinuitet obelezja.
Isto vazi za himnu, umesto prilicno licemerno prilagodjene dvorske pesme, mogli smo da komponujemo odu novoj snaznoj i ponosnoj drzavi koja legitimitet crpi u proslosti a gleda u buducnost. Bacio sam se u liriku ali ima i toga u drzavnim obelezjima, da se na himnu najezis a da ti je zastava draga jer je spontano prihvatas kao deo sebe. Mozda vecina to i oseca sa Boze Pravde i dvoglavim orlom ali ja ne, pa mozda postoji i razlog za to, a pritom sam srpsku trobojku drzao okacenu na terasi (sada vise nemam terasu).
Pa kako da ti kazem, za to redefinisanje je prosao voz. To je moglo da se uradi ili 2000. ili 2003. (kada je SRJ postala SCG) ili 2006. kada je Srbija postala nezavisna (novi simboli uvedeni su 2004. a od 2006. su naravno mnogo vise eksponirani). Dakle to sto je uradjeno - uradjeno je, novi-stari grb je vec nasao svoje mesto svugde (dokumenta, zastava, reprezentativni dresovi, table, natpisi, pecati, itd. itd.) sad jedino moze da se licka, stilizuje, restilizuje, i slicno.

Sto se tice vecine, da li ih ona oseca kao svoje simbole - pa ocigledno da ih oseca.

Setimo se 90ih:

himna: Hej Sloveni: zvizdalo joj se nonstop, sportisti uglavnom nisu pevali, opste generalno nije shvatana ozbiljno
grb: socijalisticki grb Srbije je skoro nestao iz javne upotrebe (ostajao je tu na nekoj tabli, pecatu) i ako je i dalje bio zvanican a grb SRJ (sa orlom i ocilima i cg. lavom) je bio koriscen na sve strane
zastava: setimo se konfuznih slika sa sportskih priredbi, gde pola publike mase jugoslovenskom trobojkom, a pola srpskom, a pola srpskih trobojki su imali na sebe orlove i ocila u raznoraznim varijantama

Danas:

himna: svi je postuju, vecina peva
grb: u principu se niko ne zali, opste je prihvacen
zastava: primetno je kako je nestalo raznoraznog sarenisa, u 90% slucajeva na nekoj sportskoj priredbi npr. videce se zvanicna zastava

Kapiram ja da ti zidaru npr. ne osecas neku vezu sa tim simbolima, i da ima ljudi kojima grb, zastava, himna ne odgovaraju...sve je to OK. Al je*******iga ne moze se svima udovoljiti.

hazard":30knaaa0 je napisao(la):
Anketa na ulici - 1 znacajan naucni poduvhat.
.
Nikola":30knaaa0 je napisao(la):
Bio juce na Beogradskoj hronici prilog o nekom istrazivanju koliko poznajemo neke stvari. Preko 50% nije znalo ni raspored boja na zastavi, a da ne pricamo dalje. Jos gori procenat je bio za poznavanje himne. Onda reporteri to odlucili da provere na ulici i dobili cak i gore rezultate.
Toliko o tome sta vecina oseca.
Procitaj sta sam napisao.

Znaci istrazivanje je bilo od jedne ozbiljne agencije. U zakljucku ljudi koji su radili/komentarisali istrazivanje i nije bilo neke iznenadjenosti sto ne znamo himnu dobro, sto ne poznajemo kad je dan drzavnosti, kakav nam je grb, vec sto tako veliki procenat ne zna raspored boja na zastavi koja se nije menjala ko zna od kad.

@ Zidar To je u redu, takvo razmisljanje vec postujem, prihvatanje da nije sve crno-belo. Sto se tice himne, kada je usvojena, ni ja se nisam u njoj pronalazio, takodje smatrajuci da je Mars na Drinu daleko prihvatljivija kao svecana pesma. Iz vise razloga. Medjutim, vremenom sam se navikao, jako mi je drago da je cujem, i prija usima. Takodje, realno, jedna je od najlepsih evropskih himni. Jednostavno, prihvatio sam je, aiako sam i dalje misljenja da je Mars na Drinu bolja.

@ Nikola. To sto vecina ne zna redosled boja, ili kako izgleda grb, neje zbog toga sto se u njima ne pronalazi, vec zbog gubitka nacionalnog identiteta, cemu je ‚‚zasluzna‚‚ Jugoslavija. Mi, Srbi smo se toliko nalozili na nju, da smo jednostavno pozaboravljali ko smo i sta smo.

Hazard je potpuno u pravu. Mnogo je relevantniji pogled na prepunu Arenu, gde vecina peva himnu, i gde se himni tapse, nego neko istrazivanje na ulici, gde je uzorak mnogo manji. Takodje, secamo se svi zadnjih trzaja Jugoslavije, tj . SCG, kada su na bilo kakvim skupovima preovladavale srpske trobojke sa raznoraznim ‚‚grbovima‚‚. Danas, je 95% zastupljena zvanicna drzavna zastava.

Toliko o tome da simboli nisu dobri, i da se narod u njima ne pronalazi.

E, da, interesantna je cinjenica da se u nekoj oblasti sa drugim forumasem slazem 120%, tako da u to ime Hazard dobija + ;)

stf":hni13kh2 je napisao(la):
To sto vecina ne zna redosled boja, ili kako izgleda grb, neje zbog toga sto se u njima ne pronalazi, vec zbog gubitka nacionalnog identiteta, cemu je ‚‚zasluzna‚‚ Jugoslavija. Mi, Srbi smo se toliko nalozili na nju, da smo jednostavno pozaboravljali ko smo i sta smo.
+1

Wile E. Coyote":2oww57kg je napisao(la):
stf":2oww57kg je napisao(la):
To sto vecina ne zna redosled boja, ili kako izgleda grb, neje zbog toga sto se u njima ne pronalazi, vec zbog gubitka nacionalnog identiteta, cemu je ‚‚zasluzna‚‚ Jugoslavija. Mi, Srbi smo se toliko nalozili na nju, da smo jednostavno pozaboravljali ko smo i sta smo.
+1
Mnogi koji sebe smatraju nacionalistima ne znaju kako izgleda zastava, tako da je objašnjenje besmislica. A za eventualni "gubitak" nacionalnog identiteta na žalost nije kriva Jugoslavija, već to što su silna deca uzaludno poginula u ratovima, dok su se deca onih koji su to organizovali školovala po Švajcarskoj - naravno, braneći sprstvo.

Ambassador":3e1tuulh je napisao(la):
Wile E. Coyote":3e1tuulh je napisao(la):
stf":3e1tuulh je napisao(la):
+1
Mnogi koji sebe smatraju nacionalistima ne znaju kako izgleda zastava, tako da je objašnjenje besmislica. A za eventualni "gubitak" nacionalnog identiteta na žalost nije kriva Jugoslavija, već to što su silna deca uzaludno poginula u ratovima, dok su se deca onih koji su to organizovali školovala po Švajcarskoj - naravno, braneći sprstvo.
Може да буде тачно, али не мора. Чињеница је да су се од свих народа бивше Југославије Срби највише залуђивали за Југославију из овог или оног разлога.

Iz nacionalističkog diskursa, to je bilo jedino ostvarenje ambicije "svi Srbi u jednoj državi".

То си у праву. Међутим, било је доста и оних који нису били националисти, а били су за Југославију.

Ambassador":1h5qbbxp je napisao(la):
Iz nacionalističkog diskursa, to je bilo jedino ostvarenje ambicije "svi Srbi u jednoj državi".
To jeste bio cilj, ali sam ja rekao da je Jugoslavija ‚‚krivac za gubitak nacionalnog identiteta..... ne tadasnja drzava, u svom teritorijalnom obliku, ili etnickom sastavu, vec vestacko stvaranje vestacke nacije, sa vestackim imenom. Jugoslavija je bila lepa ideja u teoriji, ali neizvodljiva u praksi. Pojavila se u pogresno vreme i iz pogresnih razloga, ali ako sagledamo njen koncept, i sastav, ona je na mikronivou bila Evropska unija.

Svesni smo cinjenice da u vecini zapadnoevropskih zemalja, jacaju iz godine u godinu stranke desnice, i ponovo se budi nacionalizam. To se desava upravo iz razloga sto Evropska unija gusi nacionalni identitet svojih clanica. EU cini upravo ono sto je i Jugoslavija cinila.

Jugoslavija je bila bratstvo jedinstvo i jednakost. EU promovise prakticno isto. Problem je sto covek, kao bice, jos uvek nije evolutivno sazreo da bi se resio nacije i postao jedinstven evropski narod. Podela na nacije, je isto sto i davnasnja podela na plemena.

Da je umesto imena Jugoslavija, zadrzano ime Kraljevina/Republika Srba, Hrvata i Slovenaca, mozda ne bi opstala, ali bi razlaz bio mirnodopski, ne bi bilo ultradesnice, kao danas, i svi bi znali ko su i sta su.

stf":20w2fwcu je napisao(la):
Da je umesto imena Jugoslavija, zadrzano ime Kraljevina/Republika Srba, Hrvata i Slovenaca, mozda ne bi opstala, ali bi razlaz bio mirnodopski, ne bi bilo ultradesnice, kao danas, i svi bi znali ko su i sta su.
s druge strane, Jugoslavija se najjače zapatila kod onih koji u SHS nisu znali šta su - kod muslimana i Makedonaca.. možda je samo trebala da traje još 300 godina dok sve legne na svoje mesto :)

Detaljnije o vesti koju je Nikola pominjao:

Građani Srbije ni zastavu ne prepoznaju
12. decembar 2010. 12:59 > 13:04

Skoro polovina građana Srbije ne zna redosled boja na državnoj zastavi, četvoro od deset ih misli da je Crna Gora državnost stekla u ovom veku, a 58 odsto smatra da Srbi oduvek žive na Balkanu!

v191709p0.jpg

Beta

Svega dva odsto zna da navede ime jednog prosvetitelja, 96 odsto ne zna od kada Srpska pravoslavna crkva nosi taj naziv, a da je reis-ul-ulema vrhovni poglavar muslimana poznato je za sedam odsto ispitanih građana, piše "Press".

Ovo je deo rezultata istraživanja "Novosti iz prošlosti. Znanje, neznanje, upotreba i zloupotreba istorije", koje su pod kapom Beogradskog centra za ljudska prava sprovele istoričarke Dubravka Stojanović, Radina Vučetić, Sanja Petrović-Todosijević, Olga Manojlović-Pintar i Radmila Radić, dok je anketiranje više od 1.000 građana sa 88 pitanja izveo "Stratedžik marketing". U istraživanju, čiji je jedan od ciljeva bio da se vidi koliko građani znaju istoriju, bilo je ukupno 41 odsto tačnih odgovora.

"Glavni zaključak je bio da građani imaju ono što je naša koleginica Sanja Petrović-Todosijević nazvala 'angažovano neznanje'", kaže Dubravka Stojanović za "Press".

"Naša pitanja bila su napravljena tako da bi svako sa osnovnom školom morao tačno na njih da odgovori. Ali odgovori koje su građani davali su pokazali da današnje političke potrebe i procene građana utiču na to da oni zaborave ono što su sigurno znali i da 'prekomponuju' prošlost. Na primer: bilo je pitanje ko su bili saveznici Srbije na Solunskom frontu. Većina građana nije zaokružila Francusku i Englesku, jer danas vlada neki animozitet prema tim državama, već su na taj front 'ubacili' Ruse i Grke, naše današnje saveznike, kojih u tim bitkama nije bilo. To znači veliku podložnost manipulacijama, a to je opasno za svako društvo."

Ona kaže da je su bili iznenađeni time što je "72 odsto njih odgovorilo da istoriju ne znaju i da ih ne zanima".

"To je za nas bio priličan šok, jer ovde važi da svi znaju istoriju", kaže Dubravka Stojanović.

"Naš drugi cilj je bio da vidimo kakve predstave o prošlosti vladaju među našim građanima, šta oni misle o sopstvenom narodu i o susednim narodima; šta o velikim silama, šta o prekretnim istorijskim događajima i ličnostima. Ukratko, da procenimo stanje nacionalne i istorijske svesti. Mi smo hteli da procenimo na osnovu kojih pretpostavki građani Srbije procenjuju prošlost i savremenost."

U analizi istraživanja Dubravka Stojanović napisala je da u Srbiji postoji "specifično etnocentrično viđenje sveta". Jedan od dokaza za to je, kako navodi, i to što su ispitanici za najznačajniju ličnost sveta izabrali ličnost iz nacionalne istorije - Nikolu Teslu (21 odsto). Druga ličnost u istoriji je Josip Broz Tito (deset odsto), treći Adolf Hitler (!) sa osam odsto glasova, dok je Isus Hrist na četvrtom mestu sa pet odsto glasova. Od 95 ličnosti koje su pobrojane na listi najznačajnijih ličnosti u istoriji sveta, 11 je iz srpske istorije, a među njima su i Ratko Mladić, Zoran Đinđić i Boris Tadić.

Ona navodi da niz odgovora posvećenih teritorijalnim pitanjima "otrkiva da postoji jaka svest o sopstvenoj veličini i o tome da, istorijski, Srbiji pripadaju teritorije koje se nalaze i zvan njenih današnjih granica". Većina ispitanika (55 odsto) misli da je Niš bio u sastavu Srbije kneza Miloša, čak 63 odsto građana veruje da su Solun i Beograd bili u sastavu carstva cara Dušana, a kad je Dubrovnik u pitanju, 45 odsto ispitanika veruje da je taj grad tokom istorije bio u sastavu srpske države.

"Odgovori koje su građani davali potvrdili su snagu stereotipa o tome da smo mi na Balkanu najstariji narod, da nam je pripadala najveća teritorija, da smo samo mi državotvorni. Ta nacionalna pretencioznost, bez ikakvog znanja o drugima, veliki je problem i to je nešto što često utiče na našu dnevnu, naročito spoljnu politiku. To se ogleda u našoj aroganciji i prema susedima i prema velikim silama, koja se na kraju po nas loše završi. Mi smo sad pokazale da deo te arogancije proizlazi iz mitomanskog tumačenja sopstvene istorije i to je nešto na čemu bi Ministarstvo prosvete trebalo dodatno da radi", kaže Dubravka Stojanović.

Tek osam, odnosno devet odsto ljudi zna šta je bilo u Sjeverinu i Ovčari, a 25 odsto je znalo za Medački džep.

"Zaključile smo da građani ne žele da znaju za te događaje i da se radi o psihološkom mehanizmu kojim se brišu 'neprijatne istine'.To je druga strana tog mitomanskog načina mišljenja o 'svetloj istoriji' u kojoj nema mesta za 'loše vesti'", kaže Dubravka Stojanović.

Pitanja u upitniku grupisana su u sedam celina. U proseku je najviše tačnih odgovora bilo na pitanja koja se odnose na komunizam (60 odsto), a najmanje znanja građani su pokazali o ratovima koji su se vodili devedesetih godina, gde je bila svega petina tačnih odgovora. Na pitanja iz korpusa pitanja Srbi i drugi bilo je 28 odsto tačnih odgovora, religije 35 odsto, fašizma 43 odsto, o Srbiji je bilo 44 odsto tačnih odgovora, 48 odsto tačnih odgovora dato je na pitanja iz opšte istorije, dok je na pitanja koja se tiču identiteta dato 51 odsto tačnih.

U korpusu pitanja koje se odnose na Drugi svetski rat, čak 33 odsto na pitanje ko su saradnici okupatora odgovorilo je da su to četnici (pet odsto je odgovorilo da je to Draža Mihailović), a odgovor nije znalo 35 odsto ispitanih. A da je Beograd oslobođen 20. oktobra 1944. godine znalo je samo 28 odsto anketiranih!

"Press" nije poverovao da građani ne znaju kako izgleda srpska zastava, pa je sproveo mini-istraživanje. Od desetoro ljudi, njih šestoro je dalo tačan odgovor.

"Boje su plava, bela, crvena. Nije? Pa kad su je promenili", glasio je jedan od odgovora.
(MONDO)

Dakle, nije neozbiljno istraživanje...

Za teniski meč sam se začudio kako je dosta ljudi pevalo himnu, pa sam pretpostavio da je negde na ekranu bio ispisan tekst...što ne bi bilo ni loše da postane praksa. Ako je zaista većina znala - čudno :) Mada su ipak drugačiji uslovi ako ti neko traži da ispišeš tekst, ili ako si u gomili ljudi gde svi pevaju reči koje znaju delimično, pa se nekako i sklopi ceo tekst :)

iskreno, ja ne znam himnu (osim refrena). ali znam celu Hej Sloveni, koju i dalje pevušim ili zviždućem :)

Ambassador":24uoiyq2 je napisao(la):
Da, s timesto su Srbi u toj drzavi iako najbrojnini uzivali najmanja prava, i bili rastrkani u cak 5 republika i 2 pokrajine za razliku od ostalih.

vrachar":a3qxsar3 je napisao(la):
Ambassador":a3qxsar3 je napisao(la):
Da, s timesto su Srbi u toj drzavi iako najbrojnini uzivali najmanja prava, i bili rastrkani u cak 5 republika i 2 pokrajine za razliku od ostalih.
Тачно. Вероватно су због тога толико тврдоглаво и истрајавали на Југославији, кад више нико није. +1 за ову примедбу.

Иначе, што се тиче садашњих симбола, мени су сасвим ОК. Иако сам атеиста (без обзира на то, цркву изузетно пошујем као институцију и сматрам да су црквени обичаји део традиције једног народа, те стога треба да се поштују) и антикомуниста, не сметају ми ни круна, ни крст, ни Бог у химни. Напротив, ако су то били симболи Србије пре него што је изгубила независност, требало их је вратити и показати континуитет сад кад је Србија поново независна држава, што поздрављам. Бар имамо континуитет са нечим и то треба показати, а не као остале републике (са изузетком Црне Горе).

Vrh