Šta je novo?

Obeležja Srbije (Grb, zastava, himna...)

trialin":2dcosld4 je napisao(la):
Зашто сте ставили папагајске кљунове на грб Србије?
To jeste izrazito provokativna formulacija, čudi me da je uopšte odgovorio na tako nepristojno pitanje. ;-)

Možda bi konstruktivniji razgovor mogao da ima malo više smisla, mada vrlo sumnjam da bi on bio raspoložen da dovede u pitanje neke svoje osnovne postulate - npr. da je bitnije da grb bude derivacija starog grba nego da bude prijatan za oko.

novigrb.png

@trialin bilo je provokativno pitanje ali isto tako bi bilo.

Nego,to zovu ljudi profesionalna deformacija.

Wile E. Coyote":1mq0r54m je napisao(la):
Је ли бар набројао те 22 грешке или те оставио у енигми? :D
Nije

Mada je covek stvarno radio pod uticajem papagaja kojih ima i na njegovom sajtu koliko hoces :cool:

4fb6b9209b.jpg

92435f7db1.jpg

Imamo nesto bolje,po ideji stf-a

:smajlikojiseobesiooplatan:

deep0dark":1gsste59 je napisao(la):
trialin":1gsste59 je napisao(la):
Зашто сте ставили папагајске кљунове на грб Србије?
To jeste izrazito provokativna formulacija, čudi me da je uopšte odgovorio na tako nepristojno pitanje. ;-)

Možda bi konstruktivniji razgovor mogao da ima malo više smisla, mada vrlo sumnjam da bi on bio raspoložen da dovede u pitanje neke svoje osnovne postulate - npr. da je bitnije da grb bude derivacija starog grba nego da bude prijatan za oko.

http://img816.imageshack.us/img816/6760/novigrb.png
Jos jedanput, polozaj krila ti nije u skladu sa srpskom tj. vizantijskom tradicijom dvoglavog orla.

Posto je svrha grba sa orlom sa pokaze kontinuitet sa srednjevekovnom Srbijom (dvoglavi orao je "stara Srbija" - Nemanjicka Srbija, a krst i ocila su "nova Srbija" - knezevina proizasla iz ustanka u 19. veku, te grb usvojen 1882. - kada je knezevina postala kraljevina - simbolizuje kako je moderna knezevina prezuela na sebe kraljevski plast iz srpske proslosti) - i to JESTE bitnije od toga da li je grb prijatan za oko ili nije - oblik i polozaj krila kakav forsiras jednostavno ne moze biti na grbu i to mi je najveca zamerka tvog predlogu.

Dakle, ako vec zelis da menjas sadasnji oblik krila, ovo mora da ti bude uzor:

Grb_Nemanjica_mali.jpg

Rekonstrukcija A. Palavestre orla Nemanjica

Orao_Stefan_Manasija_%281415-1418%29.jpg

Dvoglavi orao sa freske u Manasiji, detalj na odeci Despota Stefana

Orao_Ljeviska.jpg

Dvoglavi orao, detalj iz manastira Bogorodice Ljeviske

l_43fcf20dd12373fb89debc80953fbd24.jpg

Detalj sa spoljanjosti manastira

knezlazravanica1hy0.jpg

Dvoglavi orao iz Ravanice

I uzori srpskom srednjevekovnom dvoglavom orlu:

300px-Byzantine_eagle.JPG

Vizantijski orao na fasadi carigradske patrijarsije

gr_ortdx.gif

Zastava carigradske patrijarsije

Dakle sta svi ovi grbovi imaju zajednicko? Krila orla koja idu na dole, tj. bar perje koje uvek pokazuje na dole, za razliku od tvog grba gde perje ide u stranu i takodje malo na gore.

Tvoj grb vise lici na grb Poljske:

200px-Herb_Polski.svg.png

nego na srpskog orla.

Ubedljivo najlepsi srpski grb je dvoglavi orao Nemanjica. Treba na njega dodati krunu i stit sa ocilima i mislim da bi to bio pun pogodak.

Ja izuzetno poštujem tradiciju, ali moram da primetim nešto što nikada nisam uspeo do kraja da razumem. U čemu je smisao slavljenja lešinara i strvinara (između ostalog) kao simbola našeg naroda (i mnogih drugih pritom), i to još sa dve glave (što je apsolutno protivprirodno i nenormalno). Kakva je to simbolika i šta to predstavlja, i pritom ni po čemu nije svojstveno nama, već je preuzeto? Lepo je kad se slavi drvo, reka planina..... pa možda i ocila, i ja bih najviše voleo kad bismo mi imali nešto normalno, jedinstveno i lepo da stavimo na grb.

GOJE":3420dw2o je napisao(la):
Ja izuzetno poštujem tradiciju, ali moram da primetim nešto što nikada nisam uspeo do kraja da razumem. U čemu je smisao slavljenja lešinara i strvinara (između ostalog) kao simbola našeg naroda (i mnogih drugih pritom), i to još sa dve glave (što je apsolutno protivprirodno i nenormalno). Kakva je to simbolika i šta to predstavlja, i pritom ni po čemu nije svojstveno nama, već je preuzeto? Lepo je kad se slavi drvo, reka planina..... pa možda i ocila, i ja bih najviše voleo kad bismo mi imali nešto normalno, jedinstveno i lepo da stavimo na grb.
http://sr.wikipedia.org/sr/Двоглави_орао

Pa o tome i pričam. Ni po čemu on ne simbolizuje Srbe i Srbiju.

GOJE":2jipcgzg je napisao(la):
Kazu da imamo poreklo zajednicko sa Hetitima i slicnim kavkaskim narodima ;)

trialin":2j99gd2u je napisao(la):
GOJE":2j99gd2u je napisao(la):
Kazu da imamo poreklo zajednicko sa Hetitima i slicnim kavkaskim narodima ;)
Svi imamo isto poreklo, bilo da verujete u biblijsku verziju, ili teoriju evolucije. Svi smo srodni.

Simboli su prema tome nasledjivani i modifikovani,prema sopstvenim potrebama nacije. Isto tako mozas reci i za Ruse, Albance, Poljake, Amerikance, Nemce,jer svi imaju orla. Ali uz orla,svako ima i svoje simbole, koji blize definisu naciju.

Grb Srbije sveden, prepoznatljiv i upecatljiv, pa to vec imamo:

11_grb-srbije.png

detalj sa grba Socijalisticke Republike Srbije

4 bela ocila na crvenom polju, nista vise, nista manje. Ko zeli da prepozna krst, nacice ga, tu u sredini.
Po meni krstu kao ni kruni nema mesta na grbu laicke republike, tradicija nije izgovor nema ni savremena Francuska krunu krstove i ljiljane, vera je stvar licnog opredeljenja a Ustav definise drzavni poredak.

Grb bez bestije ni Anzujskog cveca, samo ocila i crvena boja, skladno i jednostavno.

GOJE":f2e66ik2 je napisao(la):
Pa i Nemci su "preuzeli" orla od Rima/Vizantije (i njihov je jedno vreme bio dvoglav)...i Rusi...i Albanci...itd.

Zapravo ako cemo pravo, ocila sa krstom (a to jeste nesto jedinstveno - nema nista slicno ni na jednom drugom drzavnom grbu, modernom) su jos manje srpski simbol od dvoglavog orla - dvoglavi orao preuzet je u srednjem veku kao simbol carskog dostojanstva. Ocila su se pojavila kao srpski grb u tzv. "ilirskim grbovnicima" koji su se stampali tokom turske okupacije, i sadrzali su mnogo apokrifnih (tj. izmisljenih) grbova - ne postoji zapravo nijedan cvrst materijalni dokaz da su ocila bila simbol bilo cega u srednjevekovnoj Srbiji (postoje neke plocice iz jednog manastira koje imaju neke proreze koje lice na ocila...al to nista nije sigurno). Zapravo sasvim je moguce da su se ocila preselila iz grbovnika (gde su dospela, sasvim moguce, kao plod necije maste, ili kao greska, brkanje sa vizantijskim simbolom krsta i cetiri slova 'B') medju narod a ne obrnuto. Nekako se nasla na ustanickim zastavama u prvom srpskom ustanku (jer su do tada bila popularisana putem grbovnika), a onda postala i zvanicni grb Knezevine Srbije.

Jednostavno, taj dvoglavi orao vec vekovima predstavlja Srbe i prepoznatljiv je kao njihov simbol i simbol njihove drzave, u moderno doba upravo u ovoj unikatnoj kombinaciji sa krstom i ocilima.

Uostalom, sta je tacno to u ljiljanima sto je predstavljalo kraljevsku Francusku, u lavovima sto predstavlja Englesku i Skotsku (koji su to pa tamo lavovi?), zmaju (mitsko bice - sto bi ti rekao nenormalno i neprirodno) sto predstavlja Vels, itd. itd.? Heraldika je takva kakva je, rabi odredjene simbole, zivotinjke i tako to, i postoji odredjeni skupovi simbola koji su dosli do toga da simbolizuju ovo ili ono. U heraldici zapravo postoji tacno znacenje kose crte s leva na desno, i s desna na levo, i stita podeljenog na pola po vertikali, ili horizontali, itd. I to je sve jednostavno obicaj, pravila koja su se kodifikovala vremenom, isto kao to sto crveno znaci stani a zeleno kreni...mislim koje sad pa to logicno objasnjenje zasto su semafori crveni, zuti i zeleni, i zasto bas te boje znace to sto znace? Ili zasto se kod nas bele ruze nose samo na sahranu, itd. Mislim, ne vredi se sad nesto tu udubljavati i pokusavati sa objasnjavanjem....srpski grb postoji, prepoznatljiv je nama i drugima, ima i tradiciju, koriste se kao simbol kontinuiteta nase drzavnosti. I to bi bilo to.

zidar":f2e66ik2 je napisao(la):

http://www.imamoplan.com/files/gimgs/11_grb-srbije.png

4 bela ocila na crvenom polju, nista vise, nista manje. Ko zeli da prepozna krst, nacice ga, tu u sredini.
Po meni krstu kao ni kruni nema mesta na grbu laicke republike, tradicija nije izgovor nema ni savremena Francuska krunu krstove i ljiljane, vera je stvar licnog opredeljenja a Ustav definise drzavni poredak.

Grb bez bestije ni Anzujskog cveca, samo ocila i crvena boja, skladno i jednostavno.
Pod jedan, ovaj grb je jako ideoloski obojen - krst mu je maknut u revoluciji, u zelji da se versko opredeljenje (tj. odsustvo istog) nametne, bio je grb jednog totalitaristickog poretka. Zato je neprikladan, jer bi predstavljao neku zelju za kontinuitetom sa tim dobom, a demokratska drzava nikako ne moze imati kontinuitet sa komunistickom diktaturom - jednostavno ne ide. S druge strane, trenutni grb Srbije definisan u vreme nacionalnog poleta i oslobodjenja, kada je bilo i najvise napretka ka demokratiji i modernom drustvenom uredjenju u Srbiji. Grbom se moze pokazati kontinuitet i diskontinuitet, i bitno je paziti na to. Danasnja Srbija zeli kontinuitet ne sa SR Srbijom vec sa parlamentarnom, demokratskom Kraljevinom Srbijom. Otuda i grb takav kakav je. Tu se nadovezuje i tvoj primer Francuske - koja btw uopste i nema grb kao takav - ona zeli da pokaze kontinuitet sa francuskom revolucijom, a ne sa francuskom monarhijom.

Pod dva, predpostavljam da bi ti uklonio krstove sa zastava Finske, Islanda, Danske, Svedske, Engleske, Britanije, Grcke...? Krst je jednostavno deo tradicije. To sto danas stvari stoje drugacije ne znaci da tradiciju treba odbacivati.

GOJE":3pmcsque je napisao(la):
+1

zidar":3pmcsque je napisao(la):

http://www.imamoplan.com/files/gimgs/11_grb-srbije.png

+1

Apsolutno se slazem.

Nisam hteo da se ukljucujem u ovu raspravu , jer sam ranije, da li ovde ili na skyscraperu(mislim da je ipak ovde) napljuvan zato sto sam rekao da nam ne trebaju lesinari, da grb mora biti prost(tako da ga i dete moze nacrtati, kao sto je moglo i zvezdu) i predlozio stit sa ocilima.
Tada sam mislio na klasicna ocila sa krstom, ali mi je i tada krst smetao, pa bi sa zadovoljstvom video na zastavi neki redizajn ovog iz SFRJ.
Sto se mene tice to je dovoljna povezanost sa prosloscu, a sa druge strane priznaje svet u kome mi zivimo(republika, sekularnost, itd.).

Gde pise da na nasem grbu mora biti svako drzavno uredjenje koje smo imali i da na njemu moraju biti inkorporirani svi moguci grbovi od kad smo na ovim prostorima. Gde pise da grb ne moze da bude i nesto potpuno novo. Kao da nam je do sada islo ne znam kako dobro pa se moramo drzati te proslosti u detalj. Vi ovde raspravljate o kljunovima, o polozaju krila i tako nekim trivijalnosima koje se kad se udaljis metar od zastave gotovo i ne primete, umesto da se prica o tome koliko je taj grb jedinstven.

Ne zanima me sto neki nisu to promenili. Neki sigurno jesu. Ovako, nas grb lici na mnostvo drugih i nije cudno sto nasu zastavu mesaju sa bilo kojom drugom koja ima slicne boje i neki opsti grb koji se vuce iz srednjeg veka .

JohnnyLee":222j77sg je napisao(la):
jel ima još neko s kim smo u srodstvu?
Нема. Прво Срби, па амебе. :grand:
zidar":222j77sg je napisao(la):
Круна нема везе са државним уређењем, него представља симбол суверенитета. Постоји доста република које на грбовима имају круну. Што се тиче крста, иако нисам верник, мени лично не смета ако је везан са традицијом. Више ми је сметало што су црвени уклонили крст, само зато да га случајно неко не би довео у везу са вером.

Nikola":eplq4dnx je napisao(la):
Ne zanima me sto neki nisu to promenili. Neki sigurno jesu. Ovako, nas grb lici na mnostvo drugih i nije cudno sto nasu zastavu mesaju sa bilo kojom drugom koja ima slicne boje i neki opsti grb koji se vuce iz srednjeg veka .
Predpostavljam da bi onda i menjao boje zastave? To sto koristimo crveno-plavo-belu trobojku skoro 200 godina - je*******iga, lici na neke druge, pa treba da promenimo? A i te horizontalne strafte su dosadne...zar ne?

:rolleyes:

Lose pretpostavljas. Ne zalazi u kladionice.

:p

Ne bih menjao boje na zastavi, ali da, jedan od razloga sto moramo imati koliko toliko jedinstven i prepoznatljiv grb je to sto su nam boje i polozaj strafti slicni sa jos dosta drugih zastava(narocti slovenskih)

Zidarev komentar za grb je odličan, sam grb je apsolutno fenomenalan.

Plusić.

A što se tiče kontinuiteta - tu priču o "tradiciji demokratske Kraljevine" nam prodaju odavno - samo mi se čini da je ne kupuje mnogo ljudi.

Vrh