Wile E. Coyote
Advanced
Је ли бар набројао те 22 грешке или те оставио у енигми?
To jeste izrazito provokativna formulacija, čudi me da je uopšte odgovorio na tako nepristojno pitanje. ;-)trialin":2dcosld4 je napisao(la):Зашто сте ставили папагајске кљунове на грб Србије?
NijeWile E. Coyote":1mq0r54m je napisao(la):Је ли бар набројао те 22 грешке или те оставио у енигми?
Jos jedanput, polozaj krila ti nije u skladu sa srpskom tj. vizantijskom tradicijom dvoglavog orla.deep0dark":1gsste59 je napisao(la):To jeste izrazito provokativna formulacija, čudi me da je uopšte odgovorio na tako nepristojno pitanje. ;-)trialin":1gsste59 je napisao(la):Зашто сте ставили папагајске кљунове на грб Србије?
Možda bi konstruktivniji razgovor mogao da ima malo više smisla, mada vrlo sumnjam da bi on bio raspoložen da dovede u pitanje neke svoje osnovne postulate - npr. da je bitnije da grb bude derivacija starog grba nego da bude prijatan za oko.
http://img816.imageshack.us/img816/6760/novigrb.png
http://sr.wikipedia.org/sr/Двоглави_ораоGOJE":3420dw2o je napisao(la):Ja izuzetno poštujem tradiciju, ali moram da primetim nešto što nikada nisam uspeo do kraja da razumem. U čemu je smisao slavljenja lešinara i strvinara (između ostalog) kao simbola našeg naroda (i mnogih drugih pritom), i to još sa dve glave (što je apsolutno protivprirodno i nenormalno). Kakva je to simbolika i šta to predstavlja, i pritom ni po čemu nije svojstveno nama, već je preuzeto? Lepo je kad se slavi drvo, reka planina..... pa možda i ocila, i ja bih najviše voleo kad bismo mi imali nešto normalno, jedinstveno i lepo da stavimo na grb.
Kazu da imamo poreklo zajednicko sa Hetitima i slicnim kavkaskim narodimaGOJE":2jipcgzg je napisao(la):Pa o tome i pričam. Ni po čemu on ne simbolizuje Srbe i Srbiju.
Svi imamo isto poreklo, bilo da verujete u biblijsku verziju, ili teoriju evolucije. Svi smo srodni.trialin":2j99gd2u je napisao(la):Kazu da imamo poreklo zajednicko sa Hetitima i slicnim kavkaskim narodimaGOJE":2j99gd2u je napisao(la):Pa o tome i pričam. Ni po čemu on ne simbolizuje Srbe i Srbiju.
Pa i Nemci su "preuzeli" orla od Rima/Vizantije (i njihov je jedno vreme bio dvoglav)...i Rusi...i Albanci...itd.GOJE":f2e66ik2 je napisao(la):Ja izuzetno poštujem tradiciju, ali moram da primetim nešto što nikada nisam uspeo do kraja da razumem. U čemu je smisao slavljenja lešinara i strvinara (između ostalog) kao simbola našeg naroda (i mnogih drugih pritom), i to još sa dve glave (što je apsolutno protivprirodno i nenormalno). Kakva je to simbolika i šta to predstavlja, i pritom ni po čemu nije svojstveno nama, već je preuzeto? Lepo je kad se slavi drvo, reka planina..... pa možda i ocila, i ja bih najviše voleo kad bismo mi imali nešto normalno, jedinstveno i lepo da stavimo na grb.
Pod jedan, ovaj grb je jako ideoloski obojen - krst mu je maknut u revoluciji, u zelji da se versko opredeljenje (tj. odsustvo istog) nametne, bio je grb jednog totalitaristickog poretka. Zato je neprikladan, jer bi predstavljao neku zelju za kontinuitetom sa tim dobom, a demokratska drzava nikako ne moze imati kontinuitet sa komunistickom diktaturom - jednostavno ne ide. S druge strane, trenutni grb Srbije definisan u vreme nacionalnog poleta i oslobodjenja, kada je bilo i najvise napretka ka demokratiji i modernom drustvenom uredjenju u Srbiji. Grbom se moze pokazati kontinuitet i diskontinuitet, i bitno je paziti na to. Danasnja Srbija zeli kontinuitet ne sa SR Srbijom vec sa parlamentarnom, demokratskom Kraljevinom Srbijom. Otuda i grb takav kakav je. Tu se nadovezuje i tvoj primer Francuske - koja btw uopste i nema grb kao takav - ona zeli da pokaze kontinuitet sa francuskom revolucijom, a ne sa francuskom monarhijom.zidar":f2e66ik2 je napisao(la):Grb Srbije sveden, prepoznatljiv i upecatljiv, pa to vec imamo:
http://www.imamoplan.com/files/gimgs/11_grb-srbije.png
detalj sa grba Socijalisticke Republike Srbije
4 bela ocila na crvenom polju, nista vise, nista manje. Ko zeli da prepozna krst, nacice ga, tu u sredini.
Po meni krstu kao ni kruni nema mesta na grbu laicke republike, tradicija nije izgovor nema ni savremena Francuska krunu krstove i ljiljane, vera je stvar licnog opredeljenja a Ustav definise drzavni poredak.
Grb bez bestije ni Anzujskog cveca, samo ocila i crvena boja, skladno i jednostavno.
+1GOJE":3pmcsque je napisao(la):Ja izuzetno poštujem tradiciju, ali moram da primetim nešto što nikada nisam uspeo do kraja da razumem. U čemu je smisao slavljenja lešinara i strvinara (između ostalog) kao simbola našeg naroda (i mnogih drugih pritom), i to još sa dve glave (što je apsolutno protivprirodno i nenormalno). Kakva je to simbolika i šta to predstavlja, i pritom ni po čemu nije svojstveno nama, već je preuzeto? Lepo je kad se slavi drvo, reka planina..... pa možda i ocila, i ja bih najviše voleo kad bismo mi imali nešto normalno, jedinstveno i lepo da stavimo na grb.
+1zidar":3pmcsque je napisao(la):Grb Srbije sveden, prepoznatljiv i upecatljiv, pa to vec imamo:
http://www.imamoplan.com/files/gimgs/11_grb-srbije.png
detalj sa grba Socijalisticke Republike Srbije
4 bela ocila na crvenom polju, nista vise, nista manje. Ko zeli da prepozna krst, nacice ga, tu u sredini.
Po meni krstu kao ni kruni nema mesta na grbu laicke republike, tradicija nije izgovor nema ni savremena Francuska krunu krstove i ljiljane, vera je stvar licnog opredeljenja a Ustav definise drzavni poredak.
Grb bez bestije ni Anzujskog cveca, samo ocila i crvena boja, skladno i jednostavno.
Нема. Прво Срби, па амебе.JohnnyLee":222j77sg je napisao(la):jel ima još neko s kim smo u srodstvu?
Круна нема везе са државним уређењем, него представља симбол суверенитета. Постоји доста република које на грбовима имају круну. Што се тиче крста, иако нисам верник, мени лично не смета ако је везан са традицијом. Више ми је сметало што су црвени уклонили крст, само зато да га случајно неко не би довео у везу са вером.zidar":222j77sg je napisao(la):Po meni krstu kao ni kruni nema mesta na grbu laicke republike, tradicija nije izgovor nema ni savremena Francuska krunu krstove i ljiljane, vera je stvar licnog opredeljenja a Ustav definise drzavni poredak.
Predpostavljam da bi onda i menjao boje zastave? To sto koristimo crveno-plavo-belu trobojku skoro 200 godina - je*******iga, lici na neke druge, pa treba da promenimo? A i te horizontalne strafte su dosadne...zar ne?Nikola":eplq4dnx je napisao(la):Ne zanima me sto neki nisu to promenili. Neki sigurno jesu. Ovako, nas grb lici na mnostvo drugih i nije cudno sto nasu zastavu mesaju sa bilo kojom drugom koja ima slicne boje i neki opsti grb koji se vuce iz srednjeg veka .