deep0dark":m8z33pby je napisao(la):
http://img600.imageshack.us/img600/9884/grb3.png
evo mog malo modernijeg predloga.. ovo sam nacrtao za par sati tako da je samo gruba ideja...
Izvini, ali ovo je jako lose. Orao izgleda kao da je izasao iz nekog crtanog filma. Od ovoga je cak bolja ova uzasna nova stilizacija usvojena pre neki dan.
Pod jedan, vizuelno gledano, orao ti nekako ocerupan i mrsav, i lici na kokosku.
Pod dva, gornji utisak je pojacan cinjenicom da ti je stit prevelik u odnosu na orla, a i krinovi (ljiljani) takodje. Krinovi treba da budu dodatni detalj, a u ovom tvom predlogu nekako cak i dominiraju tj. vrlo su zapazeni. Kazem krinovi su heraldicki i istorijski gledano sa srpskim grbom dodatni detalj, dakle grb treba da izgleda manje-vise isto sa njima i bez njih, a u ovom tvom predlogu, kada bi sklonili krinove, ostala bi primetna praznina. Bar se meni tako cini, mozda zato sto je rep orla toliko "mrsav". Takodje primetices da i kod ruskog grba, za koji si rekao da ti se svidja/da je bolje odradjen od naseg, vratovi orla imaju punu sirinu gornje ivica stita, sto sa tvojim predlogom nije slucaj, pa se povecava taj utisak neproporcionalnosti stita i orla. Orao izgleda kao da je "poklopljen" stitom umesto kao da ga nosi na grudima (a ovo drugo je definisano blazonom grba a i heraldicka je praksa).
Pod tri, imas pogresan (da se tako izrazim) oblik tj. polozaj krila. Ova rasirena krila na gore karakteristicna su za poljski i ruski grb npr. kao i za nemacku heraldiku, ali se nikada nisu pojavljivala na srpskom grbu - od Nemanjica pa preko 19. veka kod nas se crta orao sa krilima "u poletu". Heraldicki nije nista pogresno sa krilima kao sto si ti nacrtao, cak stavise mislim ni da blazon grba ne definise tacno polozaj krila (mozda gresim doduse). Medjutim, posto drzavni grb treba da odslikava nekakvu tradiciju, srpski orao trebalo bi da bude nacrtan slicno nacinu kojem je crtan vekovima. Uzor srpskom orlu je vizantijski orao, a on izgleda ovako:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7a/Byzantine_eagle.JPG
Pod cetiri, imas nekakav efekat na boji stita (menja se nijansa od sredine do ivica) sto je koliko znam protivno heraldickim pravilima a sto je jos vaznije protivno je blazonu srpskog grba.