Dzigi Bau
Advanced
- Učlanjen(a)
- 25.05.2018.
- Pohvaljen
- 12.090
Као да је са недовољно пажње прошла вест о Закључку о усвајању става Владе о примени одредаба Закона о изгледу и употреби грба, заставе и химне Републике Србије, које се односе на употребу Државне заставе и Народне заставе.
Доношењем Закључка стављена је тачка на полемику око коришћења Државне и Народне заставе од стране грађана и правних лица; истиче се право и могућност да се оба облика заставе истичу у прилици коју сматрају пригодном.
Занимљиво је и да се јемчи да грађани и правна лица могу несметано да истичу заставу Србије (било који од њена два облика) на стамбеним и пословним објектима, та на објектима за обављање делатности.
Ово је добар аргумент за све који желе да истичу заставу за празнике на својој згради, на за то предвиђеним држачима.
Истицање заставе ограничено је једино правилима и забранама из одредби Закона о изгледу и употреби грба, заставе и химне Републике Србије.
Нисам успео да нађем текст Закључка, само саопштење Владе о доношењу истог. Иначе, донет је 27. априла ове године.
Не мислим да је у питању савршено решење, али какво год да је — важеће је и треба га поштовати. Добре ствари свакако јесу помињања права, као и могућности несметаног истицања застава. Оно што ја сматрам лошим јесте то што је Државна застава у потпуности препуштена на употребу грађанима, иако је по вексилолошким правилима за грађане намењена Народна застава.
Мислим да у мору глупости у овој држави тешко да има нешто бесмисленије од забране грађанима да истичу српску заставу, већ могу само неку"народну" шта год то било
и нисам те ништа разумео да ли је и даље забрањено истицање заставе тим Законом о изгледу и употреби грба, заставе и химне Републике Србије или није.