Kakav je stav o odnosu pojmova srpski i srbijanski? Mene strašno iritira kada pročitam (uglavnom u regionalnim medijim) srbijanski teniser/predsednik/....
Израз србијански се раније користио међу Србима, рецимо говори се и дан данас “обала Дрине са србијанске стране”, користио се израз и у народним песмама Свилен конац, па она “по томе се знају србијанци”, била је и она фабрика Србијанка Ваљево итд
међутим муслимани из федерације и Хрвати користе то намерно у неком пежоративном смислу, мрско им да изговоре и напишу српски или из било ког разлога рођеног због патолошке мржње према свему што је српско што миже свако да уочи читсјући њихове текстове, а поготово морбидне коментаре читалаца на порталима типа - Klix.ba, Index.hr…
при чему би посебно издвојио тај сарајевски “Klix.ba”, ко није читао не би могао ни у најцрњим сновима да замисли какве болесне коментаре тзв редакција тог портала дозвољава и пушта у јавност испод сваког текста о било чему и вези са Србијом и Србима, морбидно и болесно су мале речи да би описале тај ниво мржње, на пример испод текста о неком небитном догађају у Србији испод иде коментар отприлике “треба побити све Србе, а посебно српску дјецу, понављам посебно српску дјецу…” и слично и то ладно све иде у јавност, док новинари посебно потпаљују тенденциозним насловима и то је њихов најчитанији портал, а не неки тамо споредни екстремистички,
али да не дужим сад о томе,
па су тако људи у Србији почели да се вређају због тог израза, по мени без разлога, тај израз ми се некако допада,
не треба уопште обраћати пажњу на те “реГионалне” медије и њихову јавност.