Šta je novo?

Novi Sad - Projekti u izgradnji i opšta diskusija o planiranim projektima

Nijedan objekat neće imati pristup direktno na brzi put. Postojeći put će se proširiti na 2+2 plus če sa obe strane biti servisne saobraćajnice za pristup objektima. Tako da će sigurno biti srušeno više od 14 objekata.

Ne bih rekao da radovi idu odlično. Deo od tunela do mosta nije ni pipnut. A s obzirom na broj objekata koji treba da se ruše i s obzirom da će se taj deo raditi pod saobraćajem to je moralo davno da bude započeto.
Nisam se izrazio dobro, mislio sam na radove na tunelu.

Najavili su do kraja 2026. da je gotov ceo koridor. Po mom misljenju tunel ce biti probusen ove godine sigurno.

Potvrđen Ugovor o zajmu sa EBRD-om za izgradnju solarne-termalne elektrane u Novom Sadu​

Look Up
Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o potvrđivanju Ugovora o zajmu između Srbije i EBRD
Look Up
Ugovor predviđa pozajmicu EBRD do 105 miliona evra za solarno-termalnu elektranu u Novom Sadu

Ovaj ugovor, potpisan je 27. decembra 2024. i predviđa pozajmicu EBRD do 105 miliona evra u dve tranše - prvoj od 85 miliona evra i drugoj od 20 miliona evra.

Prvi datum otplate je 15. april 2029. a poslednji datum otplate zajma je 15. oktobar 2039. godine.

Ovaj projekat podrazumeva izgradnju i integraciju u postojeći sistem daljinskog grejanja solarno-termalnog postrojenja sa dva sezonska skladišta toplote ukupne zapremine 870.000 metara kubnih (m3), polja solarnih kolektora površine oko 37.000 m2 (31 MW), toplotne pumpe kapaciteta 17 MW i dva e-bojlera ukupnog kapaciteta 60 MW.

U sezonskom skladištu bi se čuvala toplotna energija prikupljena tokom leta, da bi se u zimskim mesecima iz skladišta koristila uz pomoć toplotne pumpe.

Kako je objavljeno u obrazloženju, solarno-termalno postrojenje sa velikim akumulatorom toplote (PTES) koristi obnovljivu solarnu energiju (solarno kolektorsko polje), energiju reke Dunav (toplotna pumpa) i viškova električne energije iz elektroenergetskog sistema (električni bojler) i distribuira je u sistem daljinskog grejanja.

Dodaje se da korišćenjem postojeće vrelovodne infrastrukture sistema daljinskog grejanja, koja se nalazi u neposrednoj blizini planiranog postrojenja (TE-TO Novi Sad), iz solar-termal postrojenja u sistem daljinskog grejanja biće plasirano oko 243 GWh toplotne energije i smanjiće se emisije CO2 za 17.350 tona godišnje.

ШКОЛА НА ЈУГОВИЋЕВУ ИМАЋЕ ТЕРЕТАНУ, РАДОВИ ГОТОВИ ДО ПОЧЕТКА НАРЕДНЕ ГОДИНЕ​

Градоначелник Ђурић обишао градилиште, најавио и РАДОВЕ СА СРЕМСКЕ СТРАНЕ​

Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић обишао је радове на изградњи нове школе у Југовићеву, истакавши да се у њу улаже милијарду динара.

Ђурић је навео да је важно да се заврши школа за овај део града, будући да да је ту завршено 2.200 станова у оквиру пројекта стамбених јединица за припаднике снага безбедности.

-Нови Сад и даље расте. Милијарду динара издвојено је за ову школу. Имаће 16 учионица, трпезарију, фискултурну салу, теретану. Требало би почетком наредне године да се заврши. Око 600 ђака ће моћи да иде у њу, имаће око 4.000 квадрата нето.

Он је подсетио да се на Сателиту ради школа "Милош Црњански", која ће бити три пута већа од ове и примиће 1.600 ученика.

-Ова школа би требало у септембру да крене са радом. Радимо доградњу и изградњу основне школе "Десанка Максимовић", у Футогу, Медицинску школу "7. април", доградњу и фискултурну салу. Потребна нам је и основна школа на Сајлову. Видећемо и да ли ћемо у Петроварадину градити нову школу или надоградњу "Јован Дучић" школе.
Први човек Града додао је и да се заједно са Покрајином ради и фискултурна сала у гимназији "Лаза Костић" те да је у њу уложено 700 милиона динара.

Sve su oni angažovali, ali na CEOPu nema ničega, a ogradili i deo parka sa stablima koji je pod zaštitom države.

Da li neko zna šta se dešava sa Domom zdravlja u Sremskoj Kamenici? Trebao je da se rekonstruiše i još ništa nije započeto.

Galensu ponestaje novca? Jel to provereno? Evo uskoro krecu tri nova projekta u Ns.
Nećemo diskusiju, samo puštaju plate sporije nego inače 🥹

Ne mislim da im ponestaje već da ide negde drugde, kineskinja jedna mi je pričala kako su ucenjivali Kineze iz CCCC da im finansiraju kampanju ili prebacuju/peru novac kada su izbori bili (pa ta žena iz finansija CCCCa šizila jer nije imala tj. znala kako da pravda to) tako da ništa nije nemoguće sa te tačke gledišta (nisu babske priče već moji ljudi lično, već ne znam detalje jer nisam ulazio u diskusiju, jedna od ta tri je)

Neki dan sam prolazio pored galensa na keju, doneli su armature tj. kao sipovi neki izgledaju, i iskopano je jedno 4,5 metara bilo na skoro celoj povrsini.

Vrh