Šta je novo?

Novi Beograd dobija "rotirajući toranj"?

Pa ima klijenata iz celog regiona Balkana,koji bi rado svojim sponzorušama ponudili veličanstveni pogled na Beograd.. ;) uz to dovezli ih Lamborđinijem do kreveta :cool: Nešto mi govori da bi se ubrzo sazidala i druga kula,, :kafa:

28h0k1y.jpg

Ово је прелепо, али нереално. И ова зграда би могла донети и добро и зло БГ-у.
Добро би било када би са собом привукла још инвеститора и имали би сасвим ок "skyline" и то најбољи на Балкану можда и у Европи.
Зло које би могла донети је да ако се изгради засити потражњу за једно 20 год. и ми добијемо ротирајућу чачкалицу, а не "skyline". Или се прекине изградња на пола(што би био велики корак јер се ништа до сад није ни почело градити) и добијемо ово.
ryugyong-hotel-2.jpg

Имали бисмо највиши облакодер у Европи који не ради, као што је Пјонгјанг до скоро имао највиши хотел који није радио, али су га после неколико деценија "блејања" коначно завршили :)

2012":nry8ubtv je napisao(la):
Pa ima klijenata iz celog regiona Balkana,koji bi rado svojim sponzorušama ponudili veličanstveni pogled na Beograd.. ;) uz to dovezli ih Lamborđinijem do kreveta :cool: Nešto mi govori da bi se ubrzo sazidala i druga kula,, :kafa:
:laugh: e ovo je do j..., da znas da bi tako bilo ..

AlexLU":3mjholun je napisao(la):
Neće se graditi ovakav objekat u Beogradu zato što bi se sav ekonomski i privredni život ovoga grada sveo na jednu jedinu zgradu u gradu. Mnogo lakše je raštrkati 10-ak staklenih četvorospratnica po gradu i napraviti privid prosperiteta.
...што и иначе раде већ годинама, па зато Београд све више личи на паланку.

U tom slučaju su Kopenhagen, Stokholm, Helsinki i Oslo žešće palanke.

Да, ако имају фасаде овакве као новоградње по Београду и приземље, спрат и 5 поткровља на свакој згради, а при томе се ослањају на трамвај као главни вид превоза и имају аутопут посред града.

Уосталом...

5norway-oslo-downtown-755040.jpg

Trebalo bi da se ugledamo na Roterdam, to je sjajan primer, onako bi trebalo da izgleda BG, nista manje a nema potrebe ni nista vise! :gobb: :pob:

Možeš li objasniti zbog čega Rotterdam?

Nikako ne mogu shvatiti ljude koji vape za neboderima kao da su neboderi uslov da neko mesto dobije status grada. Ako nema nebodera i mcdonald's-a onda to nije grad. Nabrojao sam vam milionske gradove u EU koji nemaju nebodere ali su veći gradovi od nekih što ih imaju. Ja u neboderima ne vidim nikakvo arhitekturno bogatstvo ni razlog zbog čega Beogradu treba klaster nebodera osim zbog "videla žaba da se konj podkiva pa i ona digla nogu".

@Nebojsa

Roterdam je, druze, najveca luka na svetu, a Beograd je samo prestonica jedne od najsiromasnijih evropskih drzava. Svakom svoje.

@HomerJay
Bio nekad, sad jsu to Šangaj, Singapur i eventualno Hong Kong. Elem, kad smo kod luka - znate li da do Beogradske može komotno doći svaki (prekookeanski) brod koji može da prođe kroz Panamski kanal? Jedini problem je visina mostova na Dunavu.

Interesantno da je Dunav jedini plovni put kategorije 7 u Evropi, čak i hamburška luka ima manju kategoriju od naše.

Ups, nenamerno ispadoh evrocentricni snob :D

Lucki off - pre neki dan kada su nasi foteljasi bili u Nemackoj razgovarali su i o mogucnosti zajednicke izgradnje ogromne luke na Dunavu nizvodno od Beograda. Nazalost, tada su lupetali i o "Mercedesu", tako da i ta luka nekako ide u istu fioku sa ovim neboderom.

stranac":3rkrzp5s je napisao(la):
Možeš li objasniti zbog čega Rotterdam?

Nikako ne mogu shvatiti ljude koji vape za neboderima kao da su neboderi uslov da neko mesto dobije status grada. Ako nema nebodera i mcdonald's-a onda to nije grad. Nabrojao sam vam milionske gradove u EU koji nemaju nebodere ali su veći gradovi od nekih što ih imaju. Ja u neboderima ne vidim nikakvo arhitekturno bogatstvo ni razlog zbog čega Beogradu treba klaster nebodera osim zbog "videla žaba da se konj podkiva pa i ona digla nogu".
Roterdam zato sto ima fantastican downtown, a zasto neboderi? a zasto ne? ti u neboderima nevidis nikakvo arhibogatstvo a sa druge strane na hiljade nas vidi. Drugo, neznam kakvo mi to silno arhi bogatstvo imamo pa cemo soliterima to ugroziti i staviti u drugi plan. Ako ti je ono sockomunisticko sivilo sirom nbgda arhitektonski vredno onda ja i ti nevidimo isto.

@ Homer
nazalost tako je.

stranac":31wizeid je napisao(la):
Nabrojao sam vam milionske gradove u EU koji nemaju nebodere ali su veći gradovi od nekih što ih imaju.
Ниси приметио слику коју сам постовао. На њој је управо један од градова које си набројао. ;)

Nebojsa":kq6us23a je napisao(la):
Roterdam zato sto ima fantastican downtown, a zasto neboderi? a zasto ne? ti u neboderima nevidis nikakvo arhibogatstvo a sa druge strane na hiljade nas vidi. Drugo, neznam kakvo mi to silno arhi bogatstvo imamo pa cemo soliterima to ugroziti i staviti u drugi plan. Ako ti je ono sockomunisticko sivilo sirom nbgda arhitektonski vredno onda ja i ti nevidimo isto.

Upravo si potvrdio da su neboderi modni dodatak gradovima kao što su Beograd koji imaju prazna zemljišta na čitavoj teritoriji grada, a pravili bi nebodere. Kada bude Beograd popunio sve prazne parcele i kada bude potražnja poslovnih prostora velika onda će se praviti neboderi. Ja nisam anti-neboderan (osim kad su razbacani po čitavom gradu) nego je nerealno očekivati izgradnju nebodera u Beogradu kada trenutno nema nikakve potrebe za takvom vrstom gradnje. Investitori prave ono što im se isplati a ne što lepo izgleda, a sa takvim nerazumljivim visinskim planovima kao što ih ima Beograd proći će još vremena pre nego što će neko da izgradi neboder u gradu.

Slažem se da je lep osećaj kada se provozaš kraj klastera nebodera (medju ostalim sam živeo i u Rotterdamu) ali još lepše je pogledati Pariz sa visine koji je zgusnut sa kare gradjevinom sa sve jednakom visinom zgrada.

Wile E. Coyote":kq6us23a je napisao(la):
Ниси приметио слику коју сам постовао. На њој је управо један од градова које си набројао. ;)

Primetio sam ali na slici je neki američki grad, a ja sam nabrojao evropske gradove.

stranac":2u5piqqc je napisao(la):
Wile E. Coyote":2u5piqqc je napisao(la):

Primetio sam ali na slici je neki američki grad, a ja sam nabrojao evropske gradove.
Zar nije Oslo? :/

Wile E. Coyote":3tg44swk je napisao(la):
stranac":3tg44swk je napisao(la):
Wile E. Coyote":3tg44swk je napisao(la):

Zar nije Oslo? :/
Не Вили какви Осло, колико ми се чини на слици је Вашингтон !. Погледај мало и регистрације аутомобила.

Nije ni DC. U DC-ju nema ovakvih zgrada. Lici na neki grad u unutrasnjosti USA.

Da, nije DC, vec Austin / Ostin u Teksasu.

Austin_Texas.jpg

1027_austin-tx_485x340.jpg

austin_skyline.jpg

Komično je koliko se po netu slepo preuzimaju tekstovi i fotke, pa tako na ko zna koliko blogova i sajtova ona fotka stoji kao ilustracija centra Osla :laugh:

Tako je, Ostin Teksas! :)

@stranac znam i ja da je nerealno, samo pricam o arhitekturi, tj neznam sta bi drugo na nbgdu moglo da se gradi(a kad dodje vreme) sem takvih gradjevina i nije to nikakav modni dodatak, nemozes knez ili karadjordjevu graditi tu kad im mesto nije.

ovu zgradu u PjongJangu je praktichno zavrshio Orascom, posle 20 godina tavorenja, i samo je za restoran na vrhu planirano da se skroz zavrshi. Sve ispod je samo fasada presvuchena preko golog betona, jer u Severnoj Koreji kao i Srbiji, ekonomija je gotovo misaona imenica i nema ko da zivi/radi tamo. Strane kompanije koje su htele da dodju i rade ovde, su vec dosle i imaju svoje objekte ili iznajmljuju prostor. U Beogradu vec imamo preko 150 hiljada kvadrata poslovnog prostora koji zvrji prazan.

Neboderi preko 100 spratova, pa i preko 50 spratova se grade u zemljama sa zivim ekonomijama. Ko misli da je Srbija takva zemlja trenutno, treba da vrati svoje partijske ruzicaste naocare i da uradi jedan reality check

Vrh