Šta je novo?

Nove registarske tablice

Ma oni su nesposobni, to je cisto tehnicko pitanje. Zasto bi bilo za svaku opstinu, neka bude za svaki grad i gotovo.
 
У том случају би нека регистарска подручја нестала, а то је, колико знам, био један од разлога једног од многих одлагања, па су после додали још неке општине.
 
Ako sam ja dobro razumeo - ključni problem je u tome što opština/grad dobija deo proeza od registracije, iz zbog toga je svako želeo da ima svoje registarsko područje. Zanimljivo je da, na primer, u Hrvatskoj cena varira da li ćete registrovati kola u Zagrebu, Varaždinu, Osijeku, Rijeci, Puli.. Fun.
 
Wile E. Coyote":srj0lh52 je napisao(la):
Да ли си сигуран да се Новосађани не би бунили зашто за Ниш, Крагујевац и Суботицу једно слово, а за њих два? ;) Уосталом, и са два слова за све градове не би било проблема, алтернатива би била да само Београд има једно слово (јер два слова и три цифре ни у ком случају није довољно за Београд), а општине које немају статус града да имају три слова.
Ово би било најбоље и оптимално решење.
 
То би онда било, рецимо, нешто овако:

ALE AL Aleksinac
ARN AR Aranđelovac
B BG Beograd
BOR BO Bor
BPA BP Bačka Palanka
BTO BT Bačka Topola
BČJ BČ Bečej
VA VA Valjevo
VR VR Vranje
VPL VP Velika Plana
VRB VB Vrbas
VRŠ VŠ Vršac
GMI GM Gornji Milanovac
GLN GL Gnjilane
DJA DJ Đakovica
ZA ZA Zaječar
ZR ZR Zrenjanin
INI IN Inđija
JA JA Jagodina
K (KG) KG Kragujevac
KŽA KA Kanjiža
KV KV Kraljevo
KNJ KŽ Knjaževac
KKI KI Kikinda
KM KM Kosovska Mitrovica
KOV KO Kovin
KŠ KŠ Kruševac
LE LE Leskovac
LO LO Loznica
N (NI) NI Niš
NEG NG Negotin
NP NP Novi Pazar
P (PR) PR Priština
PA PA Pančevo
PAN PN Paraćin
PBO PB Priboj
PEĆ PE Peć
PIR PI Pirot
PKP PK Prokuplje
PO PO Požarevac
PPO PP Prijepolje
PZR PZ Prizren
PTR PT Petrovac na Mlavi
RUA RU Ruma
S (NS) NS Novi Sad
SVI SV Svilajnac
SD SD Smederevo
SPA SP Smederevska Palanka
SM SM Sremska Mitrovica
SO SO Sombor
STP ST Stara Pazova
SU SU Subotica
TST TS Trstenik
ĆPR ĆU Ćuprija
UE UE Užice
URO UR Uroševac
ČA ČA Čačak
ŠA ŠA Šabac
ŠID ŠI Šid
 
Nisam za troslovne oznake grada. Trebalo bi ili da se prati tradicija i napravi varijacija na dosadašnji sistem ili da se potpuno ukine oznaka grada. Ako su mogli u Španiji to da izvedu, možemo i mi u Srbiji.

Nešto razmišljam "naglas"...

U principu nije loša ideja da na tablicama bude kombinacija dva slova, tri broja, dva slova... Uvek i na celoj teritoriji Srbije. Čitko je i jednostavno. Ne znam samo zašto niko nije uzeo najlogičnije rešenje i podelio Beograd na nekoliko zona? Osim BG, može da se koristi i BE, BR, BD, BA. Ionako je regija na kojoj se izdaju BG tablice prevelika.
Da budem iskren i dalje mi nije jasno zašto Lazarevac i Mladenovac imaju beogradske tablice. Eto, dodamo i LA i ML rešava se problem broja kombinacija u Beogradu.
 
Нисам сигуран да би ЛА и МЛ решили проблем. Ако већ не једнословна ознака за Београд, онда или Б1, Б2 итд. или поделити Београд на више подручја (као у Бугарској, постоји С, СА, СО итд.)
 
Може ли некако да се утиче на надлежне да се не користе слова са дијакритицима (квачицама)? Мени то стварно ружно изгледа,
а и збуњиваће стране полицајце. Зна ли неко да ли се ŠĐČĆŽ користе у Хрватској?
 
Да. Постоје ŠI, ŽU, ČK, KŽ, VŽ и PŽ уместо некадашњих SP. У Македонији постоји ŠT, а у Црној Гори PŽ, ŠN и ŽB. Уосталом, и на немачким таблицама постоје слова са умлаутима, па то никоме не смета.
 
Nije problem u oznaci grada sve dok nema slične oznake bez dijakritičkih znakova... da se ne mešaju ŠA i SA ili ĐA i DA. Međutim ako u onom drugom delu budu koristili srpska slova... biće problema. Naprimer, kako platiti parking tablici ŠA365QĐ i sprečiti da se pomeša sa SA365QD? :)
 
Стварно, има ли ко из Шапца, Крушевца итд. да нам каже како се поруком плаћа паркирање?
 
Sa mobilnog se plaća korišćenjem slova S i C, međutim kontrolori kad proveravaju ukucavaju Š Č Đ i šta već treba, mada je softver parking servisa taj koji praktično poistovećuje sve simbole (kuke, kvake umlaute i ostalo što može da se nađe).

Kada krenu OCR uređaji (bilo za kontrolu parkinga, bilo za putarine), onda će biti malo prilagođavanja u startu, ali će verovatno biti svaki znak "jedan na jedan".
 
Contrails":4wvyxmsy je napisao(la):
Nije problem u oznaci grada sve dok nema slične oznake bez dijakritičkih znakova... da se ne mešaju ŠA i SA ili ĐA i DA. Međutim ako u onom drugom delu budu koristili srpska slova... biće problema. Naprimer, kako platiti parking tablici ŠA365QĐ i sprečiti da se pomeša sa SA365QD? :)
Ja mislim da je plan da se u drugom delu oznake (dakle ona slova koja su deo samog reg. broja) ne koriste "domaca" latinicna slova (kukice i sl.) - samo sto je iz meni nekog nerazumljivog razloga takodje plan da se koriste X, W i Y. Sto nece zbunjivati strane policajce, ali nase sigurno hoce...
 
Vec je definisano kako ce tablice izgledati i to je postavljeno negde na ovoj temi unazad. Od tog "konacnog" resenja do danas nije bilo nikakvih zvanicnih promena. Bice koriscena slova X, W, Y.

Svi mobilni telefoni bi trebalo da imaju srpska slova sa kvacicama, pa tu i ne vidim neki veliki problem.

@coyote
Tako nekako bih i ja voleo da vidim oznake registarskih podrucja :)
 
Za Beograd bi to bilo lako resivo. Uostalom za bilo koji grad. Npr:

Palilula - BP
Vozdovac - BV
Zemun - BZ
Mladenovac - BM
Grocka - BG
Zvezdara - BZ

Sad ce verovatno, neko da kaze, da ovo ne moze, jer bi Zemun i Zvezdara imali iste oznake, a ja vam odmah odgovaram da to nema veze, jer je vec doslo do ustede gomile kombinacija.
 
Ali ovo je suviše, suviše komplikovano. Kad već mora tako neka stoji BG za Beogradsku metro eriju i neka svaka opština ima svoj grb.
 
Поента је да за Београд неће бити довољне 3 цифре и 2 слова, тако да ће BG имати проблеме. B даје могућност да се уведе и четврта цифра, а да се не гузи 8 карактера на таблици (погледајте на шта личе било које стране таблице са 8 карактера: хрватске, немачке, итд.). Друга варијанта (у којој се остављају све ознаке са два слова) је подела Београда на неколико регистарских ознака, што у таквој варијанти има логике (то су, рецимо, урадили у Бугарској са Софијом).

Али о томе нико ко је дизајнирао нове таблице није размишљао. Кад се испуцају све комбинације чешкаће се по умним главама и питати се шта сад.
 
Moj predlog..

- negeografske tablice
- 3 broja (123456789) i 3 slova (BCDFGHJKLMNPRSTVWZY)
- ogroman broj kombinacija
- slova koja su izabrana tako da se umanji šansa da se pogrešno vizuelno idenfitikuju (slovo O umesto broja 0)
- font koji super izgleda ("OCR B"), koji je u javnom vlasništvu, i koji je pravljen za kompjutersko prepoznavanje (OCR - optical character recognition)
- prozorče sa SRB na koje se lako posle nalepi plava nalepnica sa zvezdicama

59404155.png


64639448.png


69073675.png


59884822.jpg



Čujem da ponovo reviziraju izgled tablica... možda ipak ima šanse da nam sledeće godine srpske tablice budu predmet ponosa a ne blamaže...

živeli ;)
 
Wile E. Coyote":7ep3xmvu je napisao(la):
Лепо изгледа, само бих избацио слова којих нема код нас. :kk:
Moze, opet ostaje dosta kombinacija.

btw, tablice odlicno izgledaju, svaka cast.

i jos nesto: najavljuju da se tablice nece moci narucivati po zelji (nece moci da pise nekome sta ko zeli). Pa da li je to normalno??? Svi znamo koliko kod nas u drzavi ima novokomponovanih turbo bogatasa i ultra-seljaka koji bi dali i hiljade evra da im na tablicama pise "BG - GRAND", "BG-SEXY", "BG-FANCY"... Drzava ima nacina da tu uzme finu uzme lovu, i to bas od onih od kojih treba da je uzme po mnogim drugim osnovama, ali ne zeli, jer su kod LaCoste Juniora i njegovih sledbenika iz ministarstva u glavama jos jake one stare, rigidne struje...
 
Wow ove su super, elegantne, vrh! Odlično izgledaju (pod uslovom da i "plavi" okvir ostane bele boje i da ga ne ofarbaju u plavo, dvoumim se izmedju tih i ovih dole

epofas.gif


Možda bih čak glasao za bele. :kk:
 
Bele table su izuzetne u svakom mogućem smislu. Svaka čast.
 
Vrh