Šta je novo?

Nove registarske tablice

Varijanta Rusko-Bugarsko-BiX je katastrofa. Prvo, bezlicne su, drugo, u slucaju potere, teze se pamte.
Ovaj predlog je los, a usvojeni je sasvim dobar.

Italijanske tablice su najlepse, ljudi su cak i njih zaista dizajnirali. Svaka im cast.
Po ugledu na njihove, i ja sam odradio moj predlog:

2rdgqcj.jpg

Moje predlog ima sasvim dovoljno oznaka, ima grb Srbije i grb grada, ima eu plave trake kao Italijani, a ima i cirilicu. Sta kazete? :D

stranac":vxtyd6u8 je napisao(la):
Ovo je tek konfuzno.
Gesis. Sasvim jasno su odvojene glavne oznake tablica. 2 slova, 3 broja i 2 slova.

Previše je svega, tablice trebaju da budu jednostavne a ne komplikovane. Tu su dva grba, četiri oznake sa strane i tri puta po ID. Totalno konfuzno i nepotrebno. Tablice trebaju da budu personalizovane (kao do sada BG - grb - broj) ili nepersonalizovane (red izmešanih brojeva i slova kao u FR i NL). Sve ostalo je suviše konfuzno i ružno.

stf":1x3aqtms je napisao(la):
stranac":1x3aqtms je napisao(la):
Ovo je tek konfuzno.
Gesis. Sasvim jasno su odvojene glavne oznake tablica. 2 slova, 3 broja i 2 slova.
Ako je nekome konfuzno, ne možeš mu reći da greši. Ja takođe mislim da je nepotrebno komplikovati ovoliko i trpati svašta na tablicu. Jednostavnost i elegantnost su majka lepote i funkcionalnosti (ovo je više ovako ispalo iz mene, pa bolje da ostane, nego da ispravljam nelogičnost napisanog).

on2002.jpg

Nekad mislim da jednostavno treba uvesti genericke tablice bosanskog/americkog tipa gde nema nikakvih regionalnih oznaka (bar ne unutar date drzave/provincije u americi/kanadi)

Regionalne oznake svakako treba da postoje. Zasto? U slucaju policijske potere, lakse je uci u trag vozilu, ukoliko je pretraga ogranicena na region.
Ja kazem da je usvojena verzija nasih tablica daleko najbolje resenje.

@ Hazard Ontario je jedna od retkih Severnoamericka drzava sa pristojnim tablicama. Vecina je kiceraj.

Nije Ontario jedini....

quebec-F76T1368.jpg

New_Brunswick_License_Plate_2004.jpg

Newfoundland-and-Labrador-License-Plate_2008.jpg

BC_PLATE.jpg

Nova_Scotia_license_plate_1997.jpg

U Kanadi su jedino ove neobicne:

Lp_nwt.JPG

U SAD doduse ima mnogo vise kicastih, previse obojenih/iscrtanih tablica. Mnoge su uzas. Ima par koje su OK, npr.:

California_license_plate.jpg

VA_2002.jpg

Ma nema tablica do nasih starih, sto vreme prolazi sve sam sigurniji u to. Ove sve po EU su cista shema, osim NL i UK. Evo onih mojih od ranije, uz male modifikacije :vops:

2ikac6a.gif

Ovo mi se jako svidja samo što bi trebalo onda srbiju podeliti na regione da bi ova slova funkcionisala pošto ima više gradova koji počinju na isto slovo. Primer: N(ovi sad), N(ovi pazar). Ili kao u Nemačkoj, glavni gradovi regiona jedno slovo, srednji dva a manji tri.

Ја сам и мислио на немачки систем са једним, два и три слова. ;) Има о томе неколико страница назад.

MUP o novim registracijama
Nove registarske tablice možda i za sve opštine u Srbiji

Izdavanje novih registarskih tablica neće početi sve dok ne bude donet novi pravilnik Ministarstva unutrašnjih poslova.

Kada će se to dogoditi još niko ne zna, a nezvanično saznajemo da postoji varijanta i da svaka opština ima svoje registraciono područje. Ovo bi bio veoma komplikovan posao, s obzirom na to da u Srbiji postoji 181 opština. Da li će novi pravilnik doneti neko kompromisno rešenje u tom smislu, nije poznato. Izdavanje novih registarskih tablica za vozila trebalo je da počne sredinom 2008. godine, a odlagano je zbog proceduralnih razloga i nedostatka zakonske regulative. Čekalo se na donošenje Zakona o bezbednosti u saobraćaju, ali i na prebacivanje baze podataka sa starih na nove informacione sisteme. Usledile su najave da će se vozila sa novim modernim tablicama na drumovima naći od januara 2009. godine, odmah nakon što novi zakon o bezbednosti u saobraćaju stupi na snagu, ali ni to se nije desilo.

Što se tiče dizajna, kako je najavljivano, nove registarske tablice biće rađene po evropskim standardima: na njihovoj levoj strani biće plavo polje u kome treba da bude oznaka države Srbije (SRB), a biće ostavljen prostor i za oznaku EU, kada Srbija postane njena članica. Na tablici, kako je planirano, biće crveni štit sa belim krstom i četiri ocila, ispod kojeg će ćirilicom biti ispisana oznaka registarskog područja. Kako saznajemo, novim pravilnik doneće neznatne izmene u tom smislu, jer će tablice za motocikle biti minimalno izmenjene.
Izvor: http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/196606/Nove-registarske-tablice-mozda-i-za-sve-opstine-u-Srbiji

Pa sad, mozda bas i nije potrebno da svaka opstina ima svoje table, ali u principu je ideja sasvim na mestu! Treba decentralizovati institucije sto je vise moguce, a ovo je jedan od koraka u tom smeru.

Manje opstine bi mogle da se spoje u grupna podrucja (recimo, neke opstine u Vojvodini ili Juznoj Srbiji).

Свиђа ми се идеја! Само, бојим се да би ту и треће слово морало улетети у комбинацију (не због помањкања комбинација, него због распознавања).

@ Coyote
Hm, mozda, ali ni to ne bi bilo na odmet. Meni se svidja nemacki sistem: Jedno slovo za veliki grad (uglavnom - uma malih odstupanja), dva slova za malo manji grad (ili ako je neki drugi veliki grad pokupio kombinaciju) i tri slova za "grupne" table i mala mesta.

Ma ima i prle da nabavi cim krene pesma otpisanih :)

Nenad":3604xz7f je napisao(la):
@ Coyote
Hm, mozda, ali ni to ne bi bilo na odmet. Meni se svidja nemacki sistem: Jedno slovo za veliki grad (uglavnom - uma malih odstupanja), dva slova za malo manji grad (ili ako je neki drugi veliki grad pokupio kombinaciju) i tri slova za "grupne" table i mala mesta.
Наравно. Ја сам разрадио план, али су ме попљували кад сам као ознаку за Нови Сад предложио S (мада сам нешто мање попљуван и због ознаке B за Београд).

Hm... Pa ono, Novi Sad je komplikovan, ali ja bih ga u svakom slucaju ostavio sa NS. Za Beograd B, a za Nis N. Kragujevac sa K, SUbotica sa S itd....

Да ли си сигуран да се Новосађани не би бунили зашто за Ниш, Крагујевац и Суботицу једно слово, а за њих два? ;) Уосталом, и са два слова за све градове не би било проблема, алтернатива би била да само Београд има једно слово (јер два слова и три цифре ни у ком случају није довољно за Београд), а општине које немају статус града да имају три слова.

Vrh