Šta je novo?

Nove registarske tablice

Negeografske tablice, slažem se. Privatnost na prvom mestu.

Hvala! :)

43268271.png

Nego kreteni nece dozvoliti personalizaciju tablica i nece napraviti posebne tablice za taksi kao npr u bosni jer izgleda nekom nije u interesu da se rijesi divljaka tenkretizam na djelu :bash:

Nego, jel mora da bude to SRB? Ako bi moglo i to da se skine, pa da počnem da letujem u Hrvatskoj. :p

Ovako?

"Jugom" sa BG tablama duž Jadrana
7. septembar 2010. | 01:52 | Izvor: Danas
Bela Crkva -- Vlasnik TV TNT iz Bele Crkve Stefan Cvetković najavljuje eksperiment - u "jugu" ofarbanom u boje srpske zastave da putuje duž hrvatske obale, piše "Danas".

To je, kako kaže za taj list, njegov protest protiv mediokriteta na obe strane granice koji ne žele da se stvari vrate u normalu.

On kaže da njegova namera nije da ikoga provocira, a u automobil će biti ugrađene četiri veb kamere za direktan onlajn prenos.

"Bio sam krajem avgusta u Hrvatskoj na moru, ali sam se uredno akreditovao i pravio neke reportaže za moju televiziju. Od hrvatskih kolega dobio sam informaciju da je premijerka Jadranka Kosor u Dubrovniku, sa sekretarom Svetske turističke organizacije, i zamolio sam da mi iz protokola omoguće da joj postavim par pitanja. Ona je ljubazno prihvatila i odmah mi je dala izjavu. U njoj je rekla da je Hrvatska sigurna zemlja, da su turisti iz Srbije više nego dobrodošli", kaže Cvetković.

U Cavtatu, ispred hotela "Albatros" gde je bio smešten tog 22. avgusta, desetak sati posle razgovora sa hrvatskom premijerkom, oštećen mu je auto.

"Policija je izašla na lice mesta, a pošto sam bio akreditovan kao novinar, shvatio sam da je to malo veći problem za njih, jer su morali da ulaze u kompletnu proceduru, kakva je po zakonu. Dok nisu saznali da sam novinar, rekli su mi da auto sklonim van Hrvatske jer je, kako su rekli, običaj da se sa vozilima koja imaju oznaku SRB i srpske tablice to dešava. Policajci su bili vrlo ljubazni, izražavali svoje žaljenje što se to desilo, a ja sam imao pomešana osećanja - razgovor sa Jadrankom Kosor, ljubazni policajci i njihova sugestija da tu nisam siguran. Čak mi je preporučeno da promenim hotel, i iz Cavtata odem negde drugde jer, navodno, ti koji su to učinili su locirali vozilo, pa bi to ponovo mogli da urade", kaže on.

Poslušao je savet i sutradan, 23. avgusta, otišao u Dubrovnik.

"Ujutru, ispred hotela u Dubrovniku zatekao sam kola sa sve četiri izbušene gume. Naišla je jedna policijska patrola, bilo im je krajnje neprijatno, i bili su krajnje dobronamerni, pomogli su mi da skinem sve četiri gume, odvezli ih, zakrpili, vratili mi i nisu mi ništa naplatili. Shvatio sam da više nisam dobrodošao i preko Trebinja napustio Hrvatsku. Pri tome redovno sam plaćao svoje račune, nikog nisam provocirao, nisam neko ko ima bilo kakav problem sa devedesetim, dapače, bio sam neko ko je tada bio na strani razuma", kaže glavni urednik TV TNT.

Došlo mu je, objašnjava, da posle toga odštampa par hiljada razglednica kao karikaturu, gde se vidi auto sa srpskim tablicama, sa pozadinom Dubrovnika, razbijen i uništen, te natpis: "Srpski turisti dobrodošli u Hrvatsku".

"Rešio sam da napravim akciju sa jednim 'jugom' sa beogradskim tablicama ofarbanim u boje srpske zastave na kome će pisati: Ja sam auto iz Srbije, ali nisam ništa kriv, vozi me čovek, a ne Srbin ili Hrvat i napravim eksperimentalnu rutu po hrvatskoj obali sa četiri veb kamere koje će non-stop prenositi onlajn šta se dešava. Ne želim nikoga da provociram, to je jedna vrsta protesta protiv zaista nerazumnog ponašanja, pre svega iz moje želje da ne radim ono što očekuju nasilnici, da promenim turističku destinaciju. Smatram sebe slobodnim čovekom, mislim da mi je sloboda kretanja zagarantovana, i ono što mi je najvažnije - niko od mediokriteta sa bilo koje strane pod bilo kojim barjakom, neće me uvesti u situaciju da mi ograničava slobodu kretanja", kaže Stefan Cvetković.

Planirao je da na put krene do kraja septembra.

"Hrvatske kolege su me obavestile da bi bilo dobro da akciju zvanično najavim, da uzmem akreditaciju, i da se u dogovoru sa vlastima obezbedim. Postoji mogućnost da me ne puste preko granice, ali ja u to ne verujem. Sa županijama kroz koje ću proći takođe ću se dogovoriti, jer moj cilj je pre svega vraćanje poverenja. Jedina želja je da pod pritiskom raznih mediokriteta ne ustuknem", kaže Cvetković.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=09&dd=07&nav_category=206&nav_id=456921

To bi trebali da urade bez informisanja javnosti pa onda posle završetka eksperimenta da sastave dokumentarni film o tome.

EDIT: little lightning, SRB baš kul izgleda na ovim belim tablama a country code ionako mora da bude na kolima kada Srbija nije članica EU. SRB gore ili dole na tablama, nalepnica pozadi automobila je obavezna tako da šta god da je u Hrvatsku ne možeš bez oznake a i nije mi jasno zašto neko želi da ode negde gde nije dobrodošao.

little lightning":2db7vy1i je napisao(la):
Nego, jel mora da bude to SRB? Ako bi moglo i to da se skine, pa da počnem da letujem u Hrvatskoj. :p
Pa niko ti ne brani da SRB skineš sam, a kad si kod toga možeš da skineš i nešto drugo, da se posluže zainteresovani Hrvati... ;-)

Sad, da dam i moj utisak - cesto idem u Hrvatsku, i nikad nisam imao nekih problema. Dosta sam vidjao srpske tablice gore po Kvarneru (bez problema), kao i ljude kako citaju Politiku na plazi (npr). E sad, mnogi ljudi zele da idu u Hrvatsku iz vise razloga:
1) apsolutno najlepse more na svetu (priznajem, nisam se kupao u Indijskom okeanu, ali ljudi koji jesu kazu da je Jadran...)
2) mnogi ljudi to dozivljavaju kao jedino "nase" more, tu su im se roditelji upoznali, letovali, tu su oni isli kao mali, mnogim ljudima su vracene nekretnine
3) jednostavno, ne zele da im ekstremisti vladaju zivotom. ako im popustimo sad, nece stati nikada. resenje nije u ignorisanju, nego u suzivotu. ne ici u hrvatsku sa srpskim tablicama je isto kao ne setati ulicama ako si peder.

Tako je,neko mora da probije led...Jos malo pa ce biti skroz normalizovana situacija

Evo recimo moji drugovi su bili u kampu prosle godine koju je vodio neki lik koji je bio kapetan u hrvatskoj vojsci pa nije bilo nikakvih problema.Sigurno nekoliko srba polupaju im automobile svake godine ali tako je i njima kod nas i u domenu statisticke greske je...Samo nemojte da dizete 3 prsta ko moj drug na jednom koncertu i nece vam faliti dlaka sa glave.

jovanovm":hebfke5n je napisao(la):
1) apsolutno najlepse more na svetu (priznajem, nisam se kupao u Indijskom okeanu, ali ljudi koji jesu kazu da je Jadran...)
Izvini brate ali :laugh:

Meksiko, Kuba > Jadran

Ријека, Кварнер... а Сплит, Шибеник, Задар? Ако је свугде ОК, то је добро. Ако није, онда још увек не можемо говорити да се стање нормализује.

jovanovm":7hk1091d je napisao(la):
Ovo moze d akaze samo neko ko nije bio nigde drugde. Nadam se da shvatas kolika je ovo nebuloza.

jovanovm":3ryn7ydd je napisao(la):
ne ici u hrvatsku sa srpskim tablicama je isto kao ne setati ulicama ako si peder.
Katastrofalno loše, neumesno i vulgarno poređenje...

Mada i dalje ne vidim kakve veze ovo ima sa dizajnom srpskih tablica. kome je do rasprava o hrvatskom moru, pravima homoseksualaca i ostalom, ima b92 forum, let it rip... ne spada ovde, iskreno...

11793783.png

@hazard
Bio mesec dana u Meksiku, sto Pacifik (Baja), sto Oaxaca, sto Karibi (Veracruz). Lepo je, jeste.. ali meni je Jadran lepsi, iskreno. U Meksiku mi je ekstra pustinja (Chiuaua, Sonora, itd)...

@Kartograf
Ne mislim da je nebuloza, za mene (i mnoge druge moje prijatelje, koji NISU poreklom iz exYU) je Jadran najlepse more na svetu. Kupao sam se skoro svuda osim u Indijskom okeanu (Karibi, Atlantik (sever, jug), Pacifik (Kalifornija, Meksiko), ceo Mediteran)... Priznajem da je moguce da sam pristrasan zbog svog srpskog porekla, no dobro - zbog tog istog porekla, imam utisak da dosta ljudi deli moj stav.

@Wile E. Coyote
Apsolutno se slazem, situacija je daleko od normalizovane, ali ne treba odustati, otici, kriti se. Tako se problem nikada nece resiti. Moramo se suociti sa ludilom.

@deep0dark
Bogami, mislim da je poredjenje vrlo dobro, jer se u oba slucaja radi o ljudskim pravima. Tebi neka je vulgarno koliko hoces, ali hvala Bogu imam pravo tako da govorim!

Inace, ima veze s time sto se govori o upecatljivosti znaka SRB na tablicama. Inace, mislim da su tvoje tablice vrlo lepe! Svidja mi se cak i neuniformnost boja sa ostatkom evropskih tablica, upravo zato sto volim cisti dizajn. Uvek sam se pitao, inace, zbog cega se ne koristi jedan od mnogo OCR-citljivih fontova razvijenih za te svrhe.

jovanovm":2o5mmxbx je napisao(la):
Uvek sam se pitao, inace, zbog cega se ne koristi jedan od mnogo OCR-citljivih fontova razvijenih za te svrhe.
Што се мене тиче, овај фонт је ипак ненадмашан:

28krmzk.png

Ne sviđaju mi se spuštena naša slova, no jeste koristan. Nula je vrlo lepo rešena. Jel to neka varijanta nemačkog FE-Schrift-a?

Wile E. Coyote":1b30e1h6 je napisao(la):
Lep sigurno nije (pošto je pravljen sa idejom da se Crvenim Brigadama oteža prepravljanje slova na tablicama, a ne da ispadne lep), jedina atrakcija je što ga koriste Nemci (plus Bosanci, Maltežani i neke afričke zemlje) i što Nemci umeju da podese spacing tako da font ne izgleda previše grozno.

U svim ultra-hyper-pacerskim primerima potencijalnih srpskih tablica sa FE Schrift fontom, slova su prevelika i spacing je očajno namešten tako da sve izgleda kao piletu gaće. Nemci lepo koriste condensed FE Schrift (koji, naravno, nije samo compressed verzija tog fonta) kada ima toliko slova i brojeva da bi jedva stali na tablice da se koristi običan FE Schrift.

Jedino Holanđani imaju zaista lep font na tablicama. Austrijanci, Rusi i Švajcarci takođe nisu toliko loši. Čak i naš sadašnji font (iz SFRJ) je, u tipografskom smislu, odličan (osim slova K u nekim varijantama - KM i PK). Svi ostali su generalno očaj.

94470752.png

@deep0dark

cestitke za tablice, dizajn je sveden, elegantan i upecatljiv a izbor fonta pun pogodak.

A sto se putovanja u susedne republike tice, vidim da cemo uskoro ionako svi ponovo imati iste tablice: zeleznice Srbije, Hrvatske i Slovenije osnivaju zajednicku firmu za teretni saobracaj na koridoru 10 (Cargo 10), Jat i Montenegro Airlines mastaju da sa susedima stvore svetski konglomerat (porede se sa sky team i star alliance), u sportu zajednicke lige vec postoje...

Samo se pitam sta bi pisalo na tablicama (osim ako nas sve djuture EU proguta, mastajmo, mastajmo...) :

PYU (post-Jugoslavija), SEE (south est Europe), SHS, WBK (west Balkan), OSZ (opet svi zajedno), NC (novi cirkus)...

jovanovm":22mscsb4 je napisao(la):
@hazard
Bio mesec dana u Meksiku, sto Pacifik (Baja), sto Oaxaca, sto Karibi (Veracruz). Lepo je, jeste.. ali meni je Jadran lepsi, iskreno. U Meksiku mi je ekstra pustinja (Chiuaua, Sonora, itd)...
Pazi, meni je portugalska obala npr. daleko lepsa od jadranske - nisam je spomenuo jer bas i nesto nije za kupanje (atlantik, hladna voda). Ne znam postoji li ista na Jadranu sto moze da pridje plazi Adraga, npr.

@Wile E. Coyote
Apsolutno se slazem, situacija je daleko od normalizovane, ali ne treba odustati, otici, kriti se. Tako se problem nikada nece resiti. Moramo se suociti sa ludilom.
Ma kakvo suocavanje? Nek se suocavaju oni u Hrvatskoj, to je njihov problem. Meni npr. ne pada na pamet da idem u Hrvatsku i da se tamo "borim" protiv njihovog postotka ludaka, da trpim uvrede i neprijatnosti i da nesto kao prkosim i inatim i pokusavam da uspostavim bolje susedske odnose. Ako idem negde kao turista, ocu da idem tamo gde sam pozeljan i gde ce svi da cupkaju oko mene jer im ja donosim kes od kog zive. Hrvatska je sada inostranstvo i nas u Srbiji treba da zanima koliko i Irska otprilike.

Btw, ne znam cemu ponovo diskusija o tablicama, kada je dizajn vec izabran :p imacemo plavu crtu sa strane, belo da pise SRB, grb izmedju oznake grada i broja koji ce retardiranim resenjem sadrzati X, W, Y. A bice novih reg. podrucja, sve je vec odluceno, podeljeno. Gotova je to stvar.

hazard":31gjw8zg je napisao(la):
Btw, ne znam cemu ponovo diskusija o tablicama, kada je dizajn vec izabran :p imacemo plavu crtu sa strane, belo da pise SRB, grb izmedju oznake grada i broja koji ce retardiranim resenjem sadrzati X, W, Y. A bice novih reg. podrucja, sve je vec odluceno, podeljeno. Gotova je to stvar.
Nisam baš siguran... pre neki dan je bio članak u B92 gde se vidi da ništa nije sigurno... možda se neko čudo desi.

Još ima malo vremena da se spase šta se spasiti može... samo plašim se da u Srbiji ima previše seljobera bez trunke ukusa kojima će nove tablice sa preistorijskom varijantom Fette Engschrift fonta (iz vremena Hitlera) da izgledaju "moDerno"... jbg...

jovanovm":12cxjncq je napisao(la):
Ne sviđaju mi se spuštena naša slova, no jeste koristan. Nula je vrlo lepo rešena. Jel to neka varijanta nemačkog FE-Schrift-a?
То и јесте FE-Schrift, у коме сам наша слова (Č, Ć, Š, Ž) додао узимајући величину немачког фонта са умлаутима. Обратите пажњу на црту на Ć, која је урађена тако да не може да се преправи у Č.
deep0dark":12cxjncq je napisao(la):
Wile E. Coyote":12cxjncq je napisao(la):
Lep sigurno nije (pošto je pravljen sa idejom da se Crvenim Brigadama oteža prepravljanje slova na tablicama, a ne da ispadne lep), jedina atrakcija je što ga koriste Nemci (plus Bosanci, Maltežani i neke afričke zemlje) i što Nemci umeju da podese spacing tako da font ne izgleda previše grozno.
Добро, ствар укуса. Мени се FE-Schrift много свиђа.
U svim ultra-hyper-pacerskim primerima potencijalnih srpskih tablica sa FE Schrift fontom, slova su prevelika i spacing je očajno namešten tako da sve izgleda kao piletu gaće. Nemci lepo koriste condensed FE Schrift (koji, naravno, nije samo compressed verzija tog fonta) kada ima toliko slova i brojeva da bi jedva stali na tablice da se koristi običan FE Schrift.
Е, видиш, мени се баш та збијена верзија не свиђа. А, наравно, све је то овде аматерски рађено, праве таблице сигурно не би тако изгледале. На пример, твоја верзија са FE-Shrift-ом је супер. :cool: +1 за њу.
hazard":12cxjncq je napisao(la):
Nisam baš siguran... pre neki dan je bio članak u B92 gde se vidi da ništa nije sigurno... možda se neko čudo desi.
Надам се да си у праву. Ако ништа друго, ваљда ће бар онај дебилитет са страним словима да избаце (да се не надам да ће за Београд да нађу друго решење и окану се верзије са 8 карактера на таблици).

Ma sto kaze neko gore, gotova je to stvar. Je*es dizajn, cirilica u koloru i grbovi su in. :blah:

Pa u tom clanku na B92 je pisalo kako je vec odluceno o novim registarskim podrucjima (tipa PT - Petrovac na Mlavi, itd.) i da se samo ceka da se zavrse neki pravilnici...znaci jasno je da ce biti oznaka grada/mesta - pa nekakav grb - pa registarski broj. Plava strafta sa "SRB" nam sleduje, to je EU standard i tu posle jednog dana dolaze i zvezdice, CG je uvela tu straftu, a ako ste videlo nove bosanske tablice, i oni su uveli tu straftu i pise "BiH"...

Srecom idiotariju sa W, X i Y je moguce ispraviti kasnije - tako sto se jednostavno nece izdavati tablice sa tim karakterima vise u jednom trenutku, ako neko pametan dodje na mesto na kom se o takvim stvarima odlucuje.

Ovo sa tablicama je kao sa pasosima, znalo se 2-3 unapred kako ce da izgledaju, ali se kasnilo sa uvodjenjem zbog tipicno srpskih glupih birokratskih razloga...vojska je i onako vec uvela nove tablice po tom novom sablonu. Bice mozda neznatnih izmena u odnosu na ono sto smo vec videli, ali to je to.

stf":bt2i9cqy je napisao(la):
Za Beograd bi to bilo lako resivo. Uostalom za bilo koji grad. Npr:

Palilula - BP
Vozdovac - BV
Zemun - BZ
Mladenovac - BM
Grocka - BG
Zvezdara - BZ

Sad ce verovatno, neko da kaze, da ovo ne moze, jer bi Zemun i Zvezdara imali iste oznake, a ja vam odmah odgovaram da to nema veze, jer je vec doslo do ustede gomile kombinacija.
E ne moze, ti bi da onda Grocka samo bude BG!! :lol:

Btw, nema potrebe deliti Beograd na vise podrucja.

Sa ovim novim sistemom koji je najavljen, ako budemo imali tablice BG 123-ABC, to nam vec daje 11.232.000 kombinacija. Slozices da je to dovoljno :)

Od 10 cifara (0...9) permutacija sa 3 cifre ima 720. Sad za svaku od tih 720 imamo mogucnost biranja 3 slova od 26, tj. dodatnih 15.600 permutacija. Ukupno to je 720*15600 = 11232000.

Ako ne koristimo X, W, Y onda je to 7.650.720 kombinacija za Beograd, opet vise nego dovoljno.

Ako imamo varijantu BG 123-AB, uz koriscenje stranih slova to je medjutim samo 468.000 kombinacija. Bez stranih je samo 364.320.

Ako vam bas smeta koriscenje 6 cifara i slova (ne znam zasto, kad je tako i sad), onda za Beograd moze da se koristi varijanta BG ABC-12. Uz koriscenje svih 26 slova dobija se 1.404.000 kombinacija sto bi trebalo da je sasvim dovoljno za Beograd. Bez X, W, Y dobija se 956.340 sto je takodje najverovatnije dovoljno (trenutno u Beogradu ima 500-600 hiljada vozila).

Vrh