Šta je novo?

Nove registarske tablice

vrachar":1fz75ba7 je napisao(la):
I ja sam video prilog u kome se jasno vidi da masina stancuje nemacke tablice. E sad, kako je moguce da postoje tehnicki uslovi za izradu stranih tablica, ali zato ne postoje za proizvodnju domacih?
Sedam slojeva zaštite .... a i mašina treba da se razradi da ne bude ogrebotina ... zato sada štancuju nemačke a posle će naše ... :rant: :rolleyes:
 
Aha... znaci oni se u stvari vezbaju na nemackim registracijama :laugh: Nije nego!
Verovatno nemaju dovoljno kapaciteta da rade i nase i svapske, tako da prave one koje se vise isplate. Ista prica je i sa ZINom i pasosima.
 
Znaci od jeseni ? Detalji ......!!!!

SRB-RS-CG
 
Sad sam pricao sa burazerom iz Srbije i kaze da ima u Beskoj to ja izmedju "BG i NS" covek koji radi privatne tablice znaci ukucava po zelju ime ,grad ili bilo sta . Jel neko ima vise Info o tome ? Buraz ce probati da nabavi broj ako uspe. I rece mi da Vojska i Policija vec dobija tablice a da civilne trebaju da pocnu svaki dan ako vec nisu .

SRB-RS-CG
 
Nije dozvoljeno raditi takve registarske tablice. To je krivicno delo falsifikovanja putnih isprava.
 
Evo još jedne ideje, ovoga puta bez geografskog koda - ime grada može opciono (po izboru onoga koji registruje auto) da se stavi u desni deo - kao u Italiji (osim što je kod njih opcioni kôd grada, umesto imena kao u mom predlogu).

5 slova/brojeva = (26+10)^5 = 60 miliona kombinacija... i to sa samo 5 karaktera.

registracija7bgkv8.jpg


audia4srbgn4.jpg


Šta mislite? :)
 
levi deo tablice ti je super, ali desni mi se nimalo ne sviđa zastava, grb i natpis su nezgrapno rešeni. Mada generalno ta italijanska fora mi se ne sviđa tako da mi se bolja klasična EU tabla sa desnom stranom bez šarenila :)
 
Steva":59ybga95 je napisao(la):
levi deo tablice ti je super, ali desni mi se nimalo ne sviđa zastava, grb i natpis su nezgrapno rešeni. Mada generalno ta italijanska fora mi se ne sviđa tako da mi se bolja klasična EU tabla sa desnom stranom bez šarenila :)
Prihvatam kritiku, mada je u tome i fora sa tablicama, da budu prepoznatljive. Sa samo 5 slova/brojeva, ostaje ogroman prostor sa desne strane, koji mislim da bi mogao da se popuni sa nečim prepoznatljivim, recimo stilizovanom zastavom Srbije i opcionim ćiriličnim imenom grada u kome je vozilo registrovano. Slažem se nije papagajsko rešenje, ali zato mislim i da ima smila.

Inače, Francuzi od sledeće godine menjaju sve tablice - biće praktično identične italijanskim i u neku ruku slične ovoj mojoj ideji. :)

Dakle ni Francuzi neće imati kod lokacije (75=Pariz, i sl.), već jednostavno AA-123-BB šemu. I sa desne strane će, kao i kod italijanskih tablica, biti obično plavo polje, u koje po izboru može da se stavi mali identifikacioni broj lokacije (75 i sl.).

Čim su Francuzi prihvatili italijanski sistem, ne verujem da je toliko loš. ;-)

AA-229-AA_ref.png
 
deep0dark":1aydce80 je napisao(la):
Ok su. Mnogo je bolja varijanta sa negeografskim tablicama. Desni deo tablica bih malo izmenio - ostavio boje (možda umesto bele na dnu da ide light grey) i izbacio naziv grada i ocila.
 
Ove nove crnogorske su ok izgleda, s obzirom da se nisam nadao
 
mare":3ot31gwi je napisao(la):
I koji konacan font slova nasih tablica?
Sudeći po slikama u predlogu novog zakona, font koji koriste je DIN 1451 Engschrift. To je sužena varijanta fontova koji se koriste u Nemačkoj za saobraćajne znake. Isti font se koristi za saobraćajne znake i u Srbiji (kao i u Austriji i ex-YU državama). Font je staromodan i dosta ružan. Vidi se u donjoj polovini ove slike:

Strassenschild-Mittel-und-Eng-DIN-Schrift-2.JPG
 
mare":2e92enlo je napisao(la):
Mislio sa na tablice na automobilima
Da, na novim tablicama bi se, prema predlogu, koristio isti kompresovani font koji se koristi za saobraćajne znake kao na toj žutoj slici koju sam poslao.

Engschrift.gif


6sbcohw.jpg
 
btw, što više novih tablica viđam - sve mi se više sviđaju naše stare... :vops:
 
Ne znam da li ste primetili, ali svajcarci imaju iste tablice kao i mi. Dva slova za grad i onda 6 brojeva. Naravno, design je mnogo bolji, ukljucujuci i grbove i slova. Pitam se, zasto nase tablice jednostavno nisu dizajnerski doveli u red i sve bi bilo ok.
 
GOJE":3enekwz6 je napisao(la):
6 brojeva nije dovoljno za BG
Naravno da je dovoljno. U Beogradu ima izmedju 400.000 i 500.000 registrovanih vozila a kombinacija 6 cifara je dovoljna za 999.999 a tu su i dodatne kombinacije sa 4 cifre, samo sto je meni taj nacin obelezavanja nekako suvise jednostavan i neugledan.
 
Najružnija stvar kod novih tablica jeste što su koncipirane u duhu centralističke države. Imamo predivne grbove opština koji bi sjajno izgledali na tablicama.
 
Vrh