Šta je novo?

Nove registarske tablice

Domaći dizajneri se okupljaju na dizajnzoni, pa ako nekoga interesuje, može da pita tamo.

btw. video sam juče uživo nove MNE tablice, nije loše, mada bih ja stavio tamniju nijansu plave na levom polju kao i veći grb, mislim da se ovaj postojeći ne vidi dobro.

Dizajnzona je mahom steciste amatera i diletanata koji sebe nazivaju dizanerima. Od svih clanova mozda njih desetak se razume u materiju.

bigvlada":tlr68mk1 je napisao(la):
Domaći dizajneri se okupljaju na dizajnzoni, pa ako nekoga interesuje, može da pita tamo.

btw. video sam juče uživo nove MNE tablice, nije loše, mada bih ja stavio tamniju nijansu plave na levom polju kao i veći grb, mislim da se ovaj postojeći ne vidi dobro.
Moguce, ali iz blizine se vidi bas dobro. Ne treba ni pravit ni prevelike grbove da ti bije oci. Uzet je primjer slovenackih tablica.

vrachar":3l4qrmy8 je napisao(la):
Dizajnzona je mahom steciste amatera i diletanata koji sebe nazivaju dizanerima. Od svih clanova mozda njih desetak se razume u materiju.
Uf uf uf... puno grešiš, a i ocene su ti proizvoljne. Poznaješ sve članove?

Ucestvovao sam na tom forumu jedno vreme i kreacije tamo kacene bile su (u glavnom) na nivou petnaestogodisnjaka koji se uhvatio fotosopa. Doduse, to najvise vazi za odsek grafickog dizajna. Ove druge odeljke sam manje posecivao, tako da za njih ne mogu nista sa sigurnoscu da tvrdim.

Problem je u tome sto se kod nas dizajnerom proziva svako ko jedanput otvori photoshop, corel ili cak paint (vidjao sam i takvih slucajeva).

Стижу нове српске таблице
У Сомбору јуче потписан уговор између фабрике „Боја” и Завода за израду новчаница. Возила ће имати и регистарску налепницу израђену од истог материјала као и нова лична карта

919bmo.jpg

Изглед нове таблице

Сомбор – Коначно, после више од годину дана нагађања како ће изгледати нове регистарске таблице у Србији, какву ће заштиту имати и ко ће их израђивати, јуче је у Сомбору у АД „Боја”, фабрици за изграду саобраћајне сигнализације, потписан уговор између ове организације и Завода за израду новчаница Србије, чиме је и започео процес брзих припрема за израду нових регистарских таблица. Вредност овог посла је више од девет милиона евра, а „Боја” ће бити подизвођач у чијем ће се погону израђивати бланко таблице. Завод за израду новчаница ће их дорађивати и утискати све потребне врсте заштите.

– Ове нове таблице биће савременије него у многим земљама Европе, а посебно нашег окружења – рекао нам је за „Политику” Златомир Јанковић, заменик директора„Боје”.

Фабрика у Сомбору је одавно била спремна за почетак израде регистарских таблица, а сада када је МУП Србије одобрио коначну верзију,почиње велики посао.Мораће да се изради више од четири милиона регистарских таблица за два милиона регистрованих путничких и других возила у Србији, месечно по 330.000 таблица.

Да је договор постигнут, потврдио нам је и директор Завода за израду новчаница Љубиша Вулетић који нам је рекао да је уговор са„Бојом” потписан после дозволе која је добијена од МУП-а Србије.

Љубиша Вулетић нам је потврдио да је већ наручена машина за испупчења, која ускоро треба да буде испорученаЗаводу за израду новчаница.

По спецификацији коју је урадио и одобрио МУП таблице ће бити изузетног квалитета са вишеслојном заштитом. У Заводу за израду новчаница радиће се такозванатрећатаблица која ће се лепити на шофершајбну возила, где ће бити урађена ласерска нумерација која ће садржати и све друге заштитне елементе. То ће бити регистарска налепница коју ће имати свако возило, а она ће бити полукарбонантна, израђена од истог материјала као и лична карта. То значи да на њој неће моћи ништа да се дописује, а садржаће податке о возилу, возачу и друге заштитне елементе који не могу да се фалсификују.

Према уговору који је потписан, „Боја” ће израђивати таблице, у Заводу за израду новчаница ће уграђивати сву потребну заштиту, а затим ће се из ове установе дистрибуирати полицијским управама, а оне издавати грађанима.Издавање нових таблица ће започети одмах после Нове године, а то значи да ће се прва возила на улицама готово свих градова у Србији, са новим, модерним и европски заштићеним регистарским таблицама, појавити почетком 2009. године.

З. Зејнели
[објављено: 11/10/2008]
Izvor: Politika
Link: http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Stizu-nove-srpske-tablice.sr.html

ako je ovo na gornjoj slici stvaran izgled, taj DIN font je previse uzak, a i razmak izmedju slova je prevelik. i cirilicna oznaka je suvise prominentna u odnosu na ostatak. ne svidja mi se.

Iako su najbolje od svih ex-yu (ali samo trenutno, SLO je u procesu promene, HR isto vrlo brzo, MKD ima iste kao hr sada; CG su blagi uzas, a BIH su jos i najbolje posle ovih nasih), tablice su katastrofalne u svakom smislu. Jedino je jednostavnost dobra, nista drugo ne valja.

Ugledati se na HOL, FRA, UK, svi ostali su daleko ispod.

Kako kome, meni je ovo blagi uzas, a tek BiH... takodje ne vidim po cemu su to HOL, FRA i UK bolje uradjene tablice? U SLO su promijenili valjda, opet su stavili ono zeleni okvir. U HR nisam znao da je u proces zamjena.

Kartograf":2s2ze3lq je napisao(la):
Ugledati se na HOL, FRA, UK, svi ostali su daleko ispod.
slazem se. ne treba stavljati grbove i slicice na tablice, nego sto jednostavnije i jasnije za prepoznavanje i masinsko citanje.

Ja ipak mislim da su tablice sasvim OK, mislim da će i razmak između karaktera značajno poboljšati mogućnosti mašinskog očitavanja.

Tablice ce biti veoma solidnog izgleda ! Ne mozete ocjenjivati preko slike vec onda kad ih dodirnete rukama i vidite golim okom.

Meni ovo sa slike deluje ocajno. Font je prevazidjen, grb je nedefinisan, ona cirilica je totalno nepotrebna, razmak izmedju slova/brojeva je neverovatno veliki. Tablica ne deluje kao jedna homoena celina koju je radio jedan tim vec kao da su tri cetiri ekipe smisljale posebno svaki deo tablice i onda ga kacili na konacnu verziju.

Meni je najbespotrebniji ovaj grb sa cetiri ocila, kao i na fiskalnim racunima.

Tablica je ok, jedino sto bode oci je font, koji je stvarno mogao da bude malo siri i onaj glupi minus!
Drago mi je da su takodje stavili grb, samo mi nije jasno zasto taj kada imamo drugi drzavni grb.

pravo da ti kazem, ovaj nam lepse izgleda od drzavnog grba... radije bih da su stavili grbove gradova ili okruga, ali i ovako nije lose za prvi put, najzad da zavrsimo s tim...

znam da sam u manjini, ali font se meni svidja... nego se plasim ove "plastifikacije", sta bi to trebalo da znaci...

Zar nece izdavati i nove saobracajne dozvole uz tablice ? To se nigdje ne spominje ?

shmeksi":l7kofcp9 je napisao(la):
... ona cirilica je totalno nepotrebna, ...
Ćirilica mora da bude na tablicama jer nam je po Ustavu to zvanično pismo na svim državnim dokumentima, tako da se pomirite sa nekim vidom ćirilice na tablicama. Pitanje nije treba li ćirilica da bude tu ili ne, nego kako je na najbolji način ukomponovati sa ostatkom tablice.

Postoje 2 rešenja koja sam video u svetu:

1. Da se koriste isključivo slova koja istovremeno postoje u oba pisma (A, B, C, E, H, J, K, M, O, P, T, X) - što se koristi u Bugarskoj, Rusiji i Grčkoj (u ovom slučaju grčki alfabet)
2. Da se koristi latinica ali da se na mestu grba stavi prepis latiničnih slova na ćirilična - što se koristi u Makedoniji i što će se koristiti u Srbiji

Po mom mišljenju prvo rešenje je bolje, a da bi dobro funkcionisalo treba koncipirati tablice u formatu "tri slova-četiri broja" (XXX-1234). Slova i brojevi bi išli redom i ne bi imali oznaku grada a izrađene tablice bi se metodom slučajnog izbora slale svuda po zemlji (kao u Mađarskoj ili Švedskoj).

jovanovm":1qs595fv je napisao(la):
pravo da ti kazem, ovaj nam lepse izgleda od drzavnog grba... radije bih da su stavili grbove gradova ili okruga, ali i ovako nije lose za prvi put, najzad da zavrsimo s tim...

znam da sam u manjini, ali font se meni svidja... nego se plasim ove "plastifikacije", sta bi to trebalo da znaci...
ma nije font los, daje tablicama dosta na jednostavnosti, nego je ukupan dojam kad pogledas tablicu takav da ti dodje da places.

uz to, ove tablice ce imati kratak rok; ako npr. 2014. udjemo u EU, obaveza ce biti da se ukidaju drzavni simboli sa tablica. Mislim da ni regionalne oznake (slikovne) nece smeti da budu tu. Znaci opet promena za 5 godina.

Spanci su napravili ok posao sa novim tablama, ali mislim da je HOL no1, rame uz rame sa UK.

Kad bolje razmislim, bilo bi fantasticno da su ostale trenutne tablice, uz minimalne modifikacije: da se umesto oznake grada stave dva random slova i tri + 2 broja, u bilo kom redosledu. Znaci da ostane potpuno isti font, amo malo umanjen (scaled recimo na 80%) uz onaj neophodan plavi deo sa strane. Dobili bi na jedinstvenosti i zadrzali tradicionalnost (like UK).

Da ponovim: sto vise gledam nase sadasnje tablice i sve ove trash-nove (MNE na prvom mestu, a onda i SRB, AL, HR) - sve mi se vise svidjaju...

Ne znam ni sta fali hrvatskim ni albanskim tablicama? Ove nase bivse (mislim SRJ/SCG) su najadnije izgledale.

Ne znam što su ti jadne bivše, meni su baš mega i tek sada počinjem da žalim za zamenom. Sviđa mi se kako je jednostavno rešeno, ispunjava svoju funkciju maksimalno, a izgleda moćno na dobrim vozilima :)

I bolje su od albanskih i hrvatskih? Ne znam cime... moguce jednostavnoscu, ali izgledom sigurno ne.

OMG.

Nego, stari font mi je sve bolji i bolji, mala dorada i efekat je zadivljujući :)

nlad5j.gif

---

71o0gx.gif

Naravno, bez nepotrebnih i new-trash-fancy-gurajgdegodstigneš nacionalnih/regionalnih simbola, to je odavno prevaziđeno. Grad ide desno i opcioni je (like in ITA).

Dopadaju mi se ove Kartografove tablice, naročito mi se sviđa kombinacija slova i brojeva zadnje dve.

Vrh