Šta je novo?

Nove registarske tablice

stf":1ucg6j0i je napisao(la):
Osnovna namena je upravo ta. Ali, sudeći da je to prilično vidljivi deo na vozilu, treba i da izgleda dopadljivije od suvoparne serijske oznake.
Poslednja stvar koju primetim na nekom Aston Marinu je ona suvoparna britanska tablica :)

Mislim da bi se "bezušnim" pristupom dizajniranja tablica dobio kudi kamo lepši izgled.

Ove nove tablice će da naruže svaki automobil na koji se postave. Bravo dizajneri!

Koliki problem može da bude da se na belu površinu standardnih dimenzija rasporedi određeni broj znakova crne boje unapred poznate veličine. a da već imaš iskustvo 30 i više država koje su isto to već sprovele ?

To sa posebnim oznakama za taksiste je jedina pozitivna strana uvoženja novih tablica.

Ostaje da se vidi kako će država da se snađe kada "divljaci" počnu da krše zakon i prave sr**** . Očekujem ustupke države.

relja":3181rqi2 je napisao(la):
stf":3181rqi2 je napisao(la):
Osnovna namena je upravo ta. Ali, sudeći da je to prilično vidljivi deo na vozilu, treba i da izgleda dopadljivije od suvoparne serijske oznake.
Poslednja stvar koju primetim na nekom Aston Marinu je ona suvoparna britanska tablica :)

Mislim da bi se "bezušnim" pristupom dizajniranja tablica dobio kudi kamo lepši izgled.

Ove nove tablice će da naruže svaki automobil na koji se postave. Bravo dizajneri!

Koliki problem može da bude da se na belu površinu standardnih dimenzija rasporedi određeni broj znakova crne boje unapred poznate veličine. a da već imaš iskustvo 30 i više država koje su isto to već sprovele ?
Kad smo vec kod tih 30 drzava....
Broj drzava u Evropi, sa tkz. "bezdušnim dizajnom" je 18. Nasuprot tome, 31 drzava ima barem neko obelezje na tablicama, bilo da je to zastava, grb, ili serijska nalepnica. Ako, izuzmemo Britaniju, gde postoje i nacionalne tablice, dobijamo odnos 17 prema 34.

Grb na tablicama nisu izmislili naši mozgovi, pa to nije naša glupost. Kada je to već dozvoljeno, zašto ne uraditi? Osim toga, uporedjujući tablice koje sadrže grb, naše su ubedljivo grafički bolje

Jedini "bezdušni" dizajn tablica, koji mi se svideo je dizajn Irskih tablica:

14u9kxz.jpg

Sem naziva drzave na domaćem jeziku, koji je obavezan, korisnik sam bira font, kao i da li će on biti npr.mat ili sjajan. Osim toga, veličina karaktera očigledno nije uslovljena nekom regulativom, tj. irski fontovi su niži, tako da priča o nečitkosti naših tablica, pada u vodu.

Iplementirano na našem slučaju:

2073iwo.jpg

Nisam znao da je ovde već definisano šta je to "bezdušni dizajn", pa sam lupio cifru država onako bez veze - ne znam koliko država na tablicama ima grb a koliko ne.

Po meni (znači da svoje mišljenje ne predstavljam kao aksiom), estetika predmeta kao što su registarske tablice je u - jednostavnosti.
Dobar font i mala trobojka, kao simbol države (ne srpske nacije) su sasvim dovoljni.
Zbog toga su britanske tablice oduvek bile prepoznatljive, i pre stavljanja "GB". Jedan jednostavan, ali ipak specifičan font, gde je gotovo svaki znak malčiće modifikovan da bi se ceo niz znakova lako prepoznao kao britanski (ili njegova kopija :) )

Ali ne, politički kompromisi su doveli do toga da se istakne nacionalni simbol (da znamo ko smo i šta smo), da se tablicama brani ćirilica (dok sve manje ljudi čita, ljudi se nepismeno izražavaju, a struktura rečenica pod uticajem televizije sve više podseća na engleski jezik) tako što se duplira oznaka registarskog područja, izmešani naši jedinstveni slovni znakovi sa engleskim koji ne postoje u našem pismu, svako veće selo je dobilo tablice, a dve nule "00", na prvim registracijama podsećaju na zatvorske rešetke.

Pošto se u ovoj zemlji forma i interesi stavljaju ispred suštine i praktičnosti (svaka aluzija na jednu drugu temu na forumu je dobro prepoznata), dobijamo ovakve rezultate. Nepraktično, ružno i sramotno .

stf":pnyvihl3 je napisao(la):
Sem naziva drzave na domaćem jeziku, koji je obavezan, korisnik sam bira font, kao i da li će on biti npr.mat ili sjajan. Osim toga, veličina karaktera očigledno nije uslovljena nekom regulativom, tj. irski fontovi su niži, tako da priča o nečitkosti naših tablica, pada u vodu.
To na irskim tablicama nije naziv države na domaćem jeziku, već naziv grada Dablina na domaćem jeziku (koji se uglavnom ne koristi). U samoj tablici obeležava ga slovo D iz engleskog naziva. Oni imaju nekakvu potrebu za tim, jer se u 90% slučajeva isti potpuno razlikuje od naziva na engleskom, a na krajnjem zapadu države (5% teritorije) engleski je zabranjen pa se na taj način, zbog putokaza itd. proširuje svest o "domaćim" nazivima koje narod uglavnom ne zna. Da li kod nas na sličan način neko brine o našem krajnjem severu na kome ljudi ćirilicu ne znaju?

Ipak, upadljivo je totalno odsustvo bilo kakvih lira ili nekakvih drugih nacionalnih obeležja, čak i za ultranacionalnu (za EU standarde) državu kao što je Irska. Ipak je euforija oko takvih stvari rezerevisana za Balkan...

@ Relja i ACR Moje mišljenje nije zasnovano na "srbovanju", patriotizmu, ili ne daj Bože, nacionalizmu.

Što se mene lično tiče, ja sam samo protiv tablica koje imaju Španija, Portugal, Bugarska itd. tj. "bezdušnog dizajna", jer me to potseća na preuveličan serijski broj bloka motora ili nešto slično. Meni je svejedno šta bi bilo na tablicama, da li ceo grb Srbije, mali grb, Štit, ocila, kruna, trobojka, ćirilica, grb grada, crvena štravta.....ma štagod. Samo ne puko ispisivanje brojeva.

Cilj dizajnera nije samo da lepo ispiše brojeve, već da jedan sterilan dokument učini humanijim i egzotičnijim. Da bude originalan.

Zašto se banke trude da dizajniraju pretplatne kartice? Čemu to? Pa sasvim je dovoljno da budu jednobojne, bitna je funkcija.
Zašto lične karte ne bi bile čisto-bele sa samo običnim Times New Roman fontom?
Zašto se uopšte dizajniraju proizvodi? Bitna je njihova fuknkcija, zar ne?

Poenta ovih pitanja je da je dizaj važan, i da treba da se primenjuje svuda, pa i na tablicama. Da budu egzotične.

@ Vučko Njemu nije baš najmilije. :) A tek onaj što je dobio NS-011-BG je srećnik....:p

stf":sbgzbig5 je napisao(la):
@ Relja i ACR Moje mišljenje nije zasnovano na "srbovanju", patriotizmu, ili ne daj Bože, nacionalizmu.

Što se mene lično tiče, ja sam samo protiv tablica koje imaju Španija, Portugal, Bugarska itd. tj. "bezdušnog dizajna", jer me to potseća na preuveličan serijski broj bloka motora ili nešto slično. Meni je svejedno šta bi bilo na tablicama, da li ceo grb Srbije, mali grb, Štit, ocila, kruna, trobojka, ćirilica, grb grada, crvena štravta.....ma štagod. Samo ne puko ispisivanje brojeva.

Cilj dizajnera nije samo da lepo ispiše brojeve, već da jedan sterilan dokument učini humanijim i egzotičnijim. Da bude originalan.

Zašto se banke trude da dizajniraju pretplatne kartice? Čemu to? Pa sasvim je dovoljno da budu jednobojne, bitna je funkcija.
Zašto lične karte ne bi bile čisto-bele sa samo običnim Times New Roman fontom?
Zašto se uopšte dizajniraju proizvodi? Bitna je njihova fuknkcija, zar ne?

Poenta ovih pitanja je da je dizaj važan, i da treba da se primenjuje svuda, pa i na tablicama. Da budu egzotične.
Kreditne i debitne kartice banak su iz veoma prostih i praktičnih razloga "šarene" i komplokovanog dizajna - prvo, to je jedna od nekoliko metoda otežavanja falsifikovanja kartica, a drugo, da sam korisnik kartice, koliko god smotan i bangav bio, ni slučajno ne pobrka svoje kartice različitih banaka ili različitih platnih sistema.

Ovo za falsifikovanje važi i za lična dokumenta. Dizajn je, naravno, bitan, jer dokument koji država izdaje je "ogledalo" države.
Neozbiljan dizajn = neozbiljna država. Isto je i za obeležja države, uniforme i sl.

Tablica nije komercijalni prozivod, već dokument sa jasnom funcijom, i u tome je suština.
Kao i za svaki drugi dokument koji država izdaje, dizajn je važan, ali u granicama funcionalnosti. A glavna je - identifikovanje i razlikovanje svakog pojedinačnog vozila. Ao se bilo šta drugo stavi iznad te funkcionalnosti, dobićemo loš rezultat - kao sada.

Na svim forumima auto-moto tematike tablice bukvalno ismevaju, kao i čitav proces u vezi njih.

evo sa jednog od njih:
images-copy.jpg

Kod naših državno-administrativnih organa važi (za sve slučajeve primenjivo) pravilo: Ne možeš ti to toliko loše da uradiš, da ja ne mogu da ga dodatno upropastim.

Preterano mracite sa tablicama. OK, mogle su da budu odradjene bolje. Ali bolje su od starih tablica, napokon oznacavaju drzavu koja ih izdaje, mogu i da se menjaju u nekom trenutku, nigde ne pise da ce biti iste sledecih 50 godina. I na kraju krajeva, to su samo tablice za kola, aman.

Za autora tablica treba rezervisati kombinaciju BG 100-WC :kafa:

hazard":3jfntlgj je napisao(la):
Preterano mracite sa tablicama. OK, mogle su da budu odradjene bolje. Ali bolje su od starih tablica, napokon oznacavaju drzavu koja ih izdaje, mogu i da se menjaju u nekom trenutku, nigde ne pise da ce biti iste sledecih 50 godina. I na kraju krajeva, to su samo tablice za kola, aman.
Tablice su samo kap u moru.

Copy tablice Paste sve drugo.

Problem je sistem koji ne postoji, ne tablice samo po sebi.

Zapravo, svi smo i znali da ce ispati nakaradne, u tom grmu lezi zec.

@ Реља Све то што си описао за дизајн платних картица и личне карте треба да важи и за таблице, и то из потпуно идентичних разлога. Сасвим логично и исправно.

Осим тога, много више једна таблица представља државу од личне карте.

@ Картограф Ми, Срби, исмевамо све што се тиче нашег система и државе, одувек и заувек.....ако ниси приметио. Исти ти форуми би исмевали, исте те таблице, да си их ти лично дизајнирао по твом укусу. Толико их мрзиш да си почео да постујеш нерелевантне чињенице.

Ne mrzim ja tablice... samo mislim da su loše odrađene, funkcionalno i vizelno. To je sve.

Danas sam cistio svoj auto od snega i provalim da nazad imam nalepnicu YU :)
Eto da me je neko pitao, ne bi imao pojma da je imam.

p.s kola sam kupio polovna pre npr 6-7 godina. :cool:

hazard":2i6u9vgz je napisao(la):
nigde ne pise da ce biti iste sledecih 50 godina.
Слажем се. Али код нас се показало да управо ствари које не треба да буду трајне, постају трајне.

Bulevarac":2n5xgfjo je napisao(la):
Danas sam cistio svoj auto od snega i provalim da nazad imam nalepnicu YU :)
Eto da me je neko pitao, ne bi imao pojma da je imam.

p.s kola sam kupio polovna pre npr 6-7 godina. :cool:
Cistis cistis i provalis da je to Audi a ne Yugo :D

Kartograf":zqxgfjxr je napisao(la):
Na svim forumima auto-moto tematike tablice bukvalno ismevaju, kao i čitav proces u vezi njih.

evo sa jednog od njih:
http://www.dodaj.rs/f/17/Gd/2pWo5rIt/images-copy.jpg

Kod naših državno-administrativnih organa važi (za sve slučajeve primenjivo) pravilo: Ne možeš ti to toliko loše da uradiš, da ja ne mogu da ga dodatno upropastim.
Пропаде и ова фора, пошто не постоји регистарска ознака БА.

Баш сам партибрејкер.:p

Utisak o novim tablicama od jutros:

ove stare su neuporedivo jasnije i čitljivije, simboli na starim su širi, a i na novim su kao "boldovani".

Mislio sam da sam subjektivan, ali onda sam video tablice na parkiranom kamionu sa estonskim tablicama - jednostavne, ali jasne i čitljive, nisu "boldovane".

Moram da primerim da je grb na novim takođe mnogo veći nego što je bila zastava na starim. Zastava je bila gotovo iste visine kao petokraka pre nje, i da se zaključiti da je to urađeno pre svega zbog minimalne izmene na kalupima za prese.
Mogli bi da u sledećoj seriji smanje veličinu grba - i zbog svoje crvene boje, krsta koji podseća na končanicu nišana i zbog veličine, grb odvlači pažnju sa same registracije, koja bi trebala da bude očitana na prvi pogled.

I, da, novi hit "- ĆĆ" :)

relja":1yqp7r0v je napisao(la):
Utisak o novim tablicama od jutros:

ove stare su neuporedivo jasnije i čitljivije, simboli na starim su širi, a i na novim su kao "boldovani".

Mislio sam da sam subjektivan, ali onda sam video tablice na parkiranom kamionu sa estonskim tablicama - jednostavne, ali jasne i čitljive, nisu "boldovane".

Moram da primerim da je grb na novim takođe mnogo veći nego što je bila zastava na starim. Zastava je bila gotovo iste visine kao petokraka pre nje, i da se zaključiti da je to urađeno pre svega zbog minimalne izmene na kalupima za prese.
Mogli bi da u sledećoj seriji smanje veličinu grba - i zbog svoje crvene boje, krsta koji podseća na končanicu nišana i zbog veličine, grb odvlači pažnju sa same registracije, koja bi trebala da bude očitana na prvi pogled.

I, da, novi hit "- ĆĆ" :)
Potpuno se slažem.

A ona mala nesretna ćirilična slova kao neko nedonošče ispod štita? Pa to je sramota neviđena. Nepotrebna, suvišna i bez ikakve poente.

novatablica.jpg

Meni nije jasna jedna jednostavna stvar - a to je zasto nisu zadrzali font sa starih tablica? To su uradili Francuzi, Englezi, Holandjani, ako se ne varam i Italijani, Spanci, Cesi svakako... Sta je smetalo nasem starom fontu? Ovaj je toliko krljav da me je blam da stavim nove tablice na moj lepi auto!!

Nije mu smetalo nista, ali..... Imas par strana nazad stilizaciju kako bi nove tablice izgledale sa starim fontom. Za mene - savrseno.

Е колико је пљување било по фонту старих таблица, како је одвратан, ружан, старомодан... Ал ваљда је то тако модерно да се пљује по свему... Мени су таблице сасвим ок, лепше су ми од старих, не смета ми ћирилица, не смета ми грб, једино ми сметају оне глупости од ČĆĐWXY. Али то је најмањи проблем да се избаци једног дана...

Ja po starim tablicama nisam "pljuvao", nisam se uljučio u temu dok nisam video prvi put novu tablicu uživo - onu sa "ĐY" :)

Naveo sam sve što smatram za mane novih, jer smatram da su to sve važne stavke.

Već sam napisao da su tablice dokument koji je ogledalo države. sada se vidi koliko je ona raspala SFRJ imala ozbiljniju upravu i koliko je opao kvalitet ljudi koji donose propise.

Ako su mudri (a vidi se da nisu) iz prve sledeće serije će izbaciti QWYXŠĐŽĆ.
To je već političko pitanje, jer će neko biti prozvan za nesposobnost.
Zamena prvih izdatih tablica je tek za 7 godina.
Da li to znači da će se ove zamenjivati pre isteka važnosti, da ćemo opet morati da obilazimo šaltere, plaćamo takse, da li će država o svom trošku (da da da, o SVOM trošku) da ispravi glupost i da maksimalno izađe u susret građanima i privredi tako što će da obuči i angažuje dodatne činovnike i službe, da izradi dodatnu seriju tablica za zamenu :lol: ?
Možda - "Agencija za zamenu novoizdatih stablica" - hm, otvaraju se nove mogućnosti...

PS - ovde se mahom priča o "dizajnu", s tim što se ne razdvajaju subjektivni doživljaj estetske strane dizajna i praktčnost konstrukcije same tablice.

P svemu viđenom, ja bih rekao da nove tablice ne zadovoljavaju udžbeničku definiciju standardizacije:

"Proces donošenja i primene propisa u cilju unošenja reda u određenoj oblasti ljudske delatnosti i postizanja najveće moguće ekonomičnosti, vodeći računa o uslovima funkcije i sigurnosti obuhvaćen je pojmom standardizacija."

(S.Veriga, Mašinski elementi, I sveska, opšti deo, 15. izdanje)

Stare tablice su bile napravljene u potpunosti u skladu sa ovom definicijom. A za nove? Svaki uslov nakon "u cilju" je pod znakom pitanja, ja milsim da ni jedan nije ostvaren.

Stare je trebalo modernozovati, i sve bi bilo ok.

Vrh