Ja po starim tablicama nisam "pljuvao", nisam se uljučio u temu dok nisam video prvi put novu tablicu uživo - onu sa "ĐY"
Naveo sam sve što smatram za mane novih, jer smatram da su to sve važne stavke.
Već sam napisao da su tablice dokument koji je ogledalo države. sada se vidi koliko je ona raspala SFRJ imala ozbiljniju upravu i koliko je opao kvalitet ljudi koji donose propise.
Ako su mudri (a vidi se da nisu) iz prve sledeće serije će izbaciti QWYXŠĐŽĆ.
To je već političko pitanje, jer će neko biti prozvan za nesposobnost.
Zamena prvih izdatih tablica je tek za 7 godina.
Da li to znači da će se ove zamenjivati pre isteka važnosti, da ćemo opet morati da obilazimo šaltere, plaćamo takse, da li će država o svom trošku (da da da, o SVOM trošku) da ispravi glupost i da maksimalno izađe u susret građanima i privredi tako što će da obuči i angažuje dodatne činovnike i službe, da izradi dodatnu seriju tablica za zamenu :lol: ?
Možda - "Agencija za zamenu novoizdatih stablica" - hm, otvaraju se nove mogućnosti...
PS - ovde se mahom priča o "dizajnu", s tim što se ne razdvajaju subjektivni doživljaj estetske strane dizajna i praktčnost konstrukcije same tablice.
P svemu viđenom, ja bih rekao da nove tablice ne zadovoljavaju udžbeničku definiciju standardizacije:
"Proces donošenja i primene propisa u cilju unošenja reda u određenoj oblasti ljudske delatnosti i postizanja najveće moguće ekonomičnosti, vodeći računa o uslovima funkcije i sigurnosti obuhvaćen je pojmom
standardizacija."
(S.Veriga, Mašinski elementi, I sveska, opšti deo, 15. izdanje)
Stare tablice su bile napravljene u potpunosti u skladu sa ovom definicijom. A za nove? Svaki uslov nakon "u cilju" je pod znakom pitanja, ja milsim da ni jedan nije ostvaren.
Stare je trebalo modernozovati, i sve bi bilo ok.