Šta je novo?

Nove registarske tablice

@JohnnyLee
Ne slažem se, mislim da imaju odlične i pasoše i lične karte. Bar nemaju fontovski i azbučni mambo džambo kao naše... npr. meni je deo lične karte na latinici, a deo na ćirilici.

Ja imam oba pasosa (SRB i MNE) i crnogorski je mnogo pregledniji, na naslovnoj strani je sve ispisano na tri jezika (kao na bivsem pasosu SRJ) i naravno nije ugravirana i adresa prebivalista u pasos sto je glupost svoje vrste (to radimo izgleda mi i Hrvati, mada oni lepe nekakav stiker i ne na prvu stranu). I sada kada sam promenio adresu prebivalista u Beogradu, u SRB pasosu mi je i dalje ugravirana stara adresa...

Dalje, vise stvar estetike: slika u SRB pasosu je samo ubacena sa sve belim okvirom oko lika dok u MNE pasosu su uklanjali pozadinu tako da se ne remeti graficko resenje prve stranice pasosa i sve izgleda mnogo bolje. Detalji, ima ih dosta.

Inace, u Crnoj Gori, prilikom apliciranja za pasos, mozete da birate na kom pismu ce biti uradjen: samo latinica ili kombinacija. Eto, opet je neko bio pametniji od nas ovde...

Ima jos nekoliko primera. CG licnu kartu, naravno, nemam posto imam prebivaliste u Srbiji, ali sam je video nebrojeno puta i na njoj nema debilizma kao na nasoj da je kategorija ispisana latinicom, a sami podaci cirilicom.

Onda npr. u Spaniji kada hoces da platis nesto kreditnom karticom ti lepo vrate sve nazad i kazu da ne mogu da procitaju ime na ID kartici, pa onda vadim (opet cirilicini) pasos i pokazujem prstom gde da citaju, a usput se osecam kao da sam dosao iz Kazahstana ili Azerbejdzana...

U Americi nisam ni pokusavao da im dajem ovu smesnu licnu kartu iz Srbije (posto i tamo obavezno traze licnu kartu kada se placa nesto kreditnom karticom) vec koristim crnogogrski pasos za identifikaciju... Opet, to je cimanje big time posto nosam stalno sa sobom i pasos.

Ocigledno je da su dokumenta, tablice i sve sto ima veze sa licnim podacima u Srbiji pravili ljudi koji su najdalje otisli eventualno do Segedina, jer ne znaju da u SAD cesto ne mozes ni pivo da popijes, a da ti ne trazi ID card, a ova nasa licna karta je beskorisna u takvoj situaciji.

Ili jos bolje, pricaju kako cemo u doglednoj buducnosti moci da putujemo u EU samo sa licnom kartom, ja bih voleo, ali ne znam hoce li cela Evropa da uci nasu cirilicu zbog toga. Da ne bude zabune, nemam ama bas nista protiv cirilice, dok god mi ne otezava svakodnevni zivot. Ovakvo forsiranje cirilice je besmisleno i likovi koji je na ovaj nacin forsiraju i podrzavaju ocigledno nisu nikada mrdnuli nigde van zemlje.

Ma besmisleno je polemisati, posto se u Srbiji vecina likova jos lozi na srednji vek, Dusanovo carstvo, pa im onda i sleduje tablica tipa "BG + 672 - ŠW"

meni je LK na latinici. pitali me ljudi "hoćeš li na latinici ili ćirlilici" ja im rekao na latinici, i koristim je u inostranstvu kada mi traže neku identifikaciju

To onda pokazuje kolika konfuzija ovde vlada posto svi ljudi koje ja znam imaju cirilicnu licnu kartu i niko nije dobio nikakav obrazac u kome bi, prilikom apliciranja za licnu kartu, zaokruzio ovo ili ono... Valjda mora da se dokumentuje negde sta si izabrao...

Eventualno su usmeno, kao i mene, pitali "sa cipom" ili "bez cipa". Za pismo, ocigledno, posto nema obrasca, kako se ko seti pita... Ma, budi sretan da si u onoj gunguli uopste dobio licnu kartu, a sada bi jos da biras i pismo i da LK bude upotrebljiva.

Neozbiljna prica.

И Руси и Бугари морају да имају само латиницу на исправама, јел' да? Ко хоће, нека изабере и ето. Стварно бре, ово је као да је Србија једина земља у Европи, у којој има и нешто друго сем латинице, ово је већ за један :лол:

А као да не могу ти подаци латиницом да се упишу у чип. Ако код нас нема апарата за читање, не значи да нема по Европи и свету.

Наравно, то не оправдава прећуткивање могућности да се бира писмо. Ја преферирам ћирилицу кад год могу да је користим, али не по цену тога да имам компликације у иностранству због тога.

komentar sa b92 u vezi cena nove tablice i ostalih cuda

Ne valja vam naslov, niti računica. Postoji zvanični sajt MUP na kome se mogu pročitati još uvek važeće cene. Za zamenu saobraćajne dozvole i registarskih tablica trenutno se plaća ukupno 4.044 dinara, a od 1. januara 2011. plaćaće se 5.720 dinara (uz uključenu "cenu" tzv. nalepnice od suvog zlata), što je poskupljenje od približno 43%. Tome valja dodati i da će ogroman broj vozača "iskoristiti" priliku da zameni vozačku dozvolu (da ne bi i dalje plaćali reket AMSS za međunarodnu vozačku dozvolu), tako da povećanje ovog dela nameta, uz 800 dinara za zamenu vozačke dozvole iznosi 6.520 dinara, ili približno 62% poskupljena. I to nije sve, jer još uvek se ne znaju nove, veće cene osiguranja, takse za upotrebu vozila, naknade za puteve, komunalne takse, ekološke takse...
Nadalje, u Novoj godini sačekaće nas i nove akcize za gorivo, nove putarine (kako za autoputeve, tako i za poluautopteve-po ceni autoputa), nove cene parkiranja, nove cene otkupa za prisilno oduzeta vozila putem pauka...
Ko odustane od korišćenja sopstvenog automobila, plaćaće skuplji javni gradski prevoz, a prigradski i međugradski koštaće ga već za 2 osobe skuplje nego gorivo za automobil koji troši 10 litara na 100 km.

Dakle, srećna nam Nova 1949 !

Wile E. Coyote":aoxkfz8w je napisao(la):
А као да не могу ти подаци латиницом да се упишу у чип. Ако код нас нема апарата за читање, не значи да нема по Европи и свету.

Наравно, то не оправдава прећуткивање могућности да се бира писмо. Ја преферирам ћирилицу кад год могу да је користим, али не по цену тога да имам компликације у иностранству због тога.
Necu vise da idem u off-topic samo cu dodati da na LK postoji naravno machine readable kod na poledjini koji se provuce (kao pasos ili viza) i masina moze da ocita podatke. Isto vazi i za cip. Takodje u oba slucaja vazi da ti treba odredjeni citac koji npr. u prodavnici u shopping mallu ili restoranu nisu duzni da imaju vec si ti duzan da ako nekome dolazis u kucu se ponasas u skladu sa njegovim pravilima ili mu nemoj ni dolaziti - ostani kod svoje kuce (figuratovno govoreci, ne mislim na tebe konkretno)

btw u cipu se zapravo nalaze podaci koji se na ekranu ispisuju opet cirilicom i za citanje famoznog cipa potrebna ti je aplikacija CELIK sa sajta MUP-a (sto ce sigurno da downloaduju u insotranstvu samo zbog nas). Dakle, nije dovoljno da ubacis Srpsku LK sa cipom u citac kartica na Menhetnu i odmah se ispisuju podaci na ekranu. Dakle, za citanje podataka iz cipa moras imati softver.

Smesno je da doticna aplikacija je uradjena upotrebom latinice, a podaci koji se iscitaju iz LK se ispisuju cirilicom npr.

IME: ПЕТАР
PREZIME: ПЕТРОВИЋ

Kao sto rekoh, cirilica je OK, ako putujes to Lajkovca ili Leskovca, ali ne i za inostranstvo pa kao takva ne bi treblo da je primarna na licnim dokumentima.

Mada, da je to jedina stvar koja je ovde naopako bilo bi lako...

RockerSVK":pktnoujs je napisao(la):
И Руси и Бугари морају да имају само латиницу на исправама, јел' да?
Ne

id_card_bg.gif

@Erysimum Cheiri

Па да, управо се слажемо око тога. Ван памети је, према томе:

1. што подаци у ЛК нису уписани латиницом, због људи који путују у иностранство;
2. што наше ЛК имају специјални софтвер и хардвер за њих, уместо да користе неки стандардни (додуше, не знам каква је ситуација у иностранству, да ли постоји неки зајднички софтвер и хардвер на нивоу ЕУ или свако има свој итд. тако да сам можда ово друго лупио).

Сад, што се тиче ЛК, ипак је то домаћи документ, ионако кад идем у иностранство, не носим ЛК, него пасош и њиме доказујем идентитет. Додуше, прихватањем стандарда ЕУ, можда ускоро буде и међународни. Што се пасоша тиче, нема дилеме: подаци би морали да буду исписани латиницом (или на оба писма, али латиницом обавезно).

Na poledjini licne karte pise mi ime i prezime latinicom.
Ne znam da li je to neki standardan deo na LK i u svetu, ali ako jeste. to moze da se iskoristi kad zatreba.

Inace, slazem se da ako vec imamo dva pisma, da je izuzetno glupo da ne koristimo tu pogodnost.
Meni sigurno niko nije nudio opciju pisma kad sam uzimao LK, jer da su nudili sigurno ne bi izabrao cirlicu.

Sto se mene tice i table na putevima trebaju da imaju samo jedno pismo(latinicu).
Ako bi zadrzali istu velicinu fonta, onda bi te table bile manje, znaci jeftinije.
Ako bi zadrzali velicinu table, onda bi velicina fonta bila veca, tj. napisano na tablama bi bilo citljivije.

Meni je najgora varijanta pola ćirilica pola latinica. Da se odmah razumemo, ja nemam ništa protiv ćirilice kao pisma i mislim da je primereno za crkvu i slično, ali mi smeta što mi neko posle toliko godina nameće jedno pismo i to bez ikakvog valjanog razloga. A ja sam takav, tvrdoglav kao magarac, čim me neko na nešto tera, ja se tome protivim koliko god mogu, zbog toga kao god mogu zalažem se za upotrebu latinice, makar kao ravnopravnog pisma. U srednjoj školi sam redovno na pismenim zadacima na kojima sam morao da pišem ćirilicom dobijao jedinice jer sam odbijao da koristim to pismo! Inače tablice su nam ružne da će tu teskobu retko ko dostići. No za 7 godina ko zna šta će biti i kakve i koje zemlje ćemo tablice imati. Svima želim sve najlepše u Novoj Godini.

Е видиш, пре 30 година си могао исто тако да прођеш као што си описао ако си писао ћирилицом. Није проблем у ћирилици или латиници, проблем је што увек идемо из крајности у крајност.

@Wile
O čemu pričaš? Moj deda je bio profesor srpskog jezika (srpskohrvatskog) i em što su čitali, nego si u pisali na ćirilici, i to po staroj maksimi 50/50. Pre 30 godina, tačno. Na Kosovu. Albanci.

Ја причам о томе како је било 1980-их, како су све који су писали ћирилицом (између осталих, и мене) прогањали да су српски националисти.

Тада сам ишао у основну школу. Ћирилица је била ограничена на половину писаних задатака и половину текстова у читанци. Све преко тога сматрано је превеликим српством.

Mislim da je za celu zbrku zapravo kriva prethodna DSS-ova "patriotska vlada" koja je donela ustav u kome je zapisano da je nase pismo cirilica, sto pre nije bilo tako.

Ne verujem da sada postoji kod nas neki sistematski otpor prema latinici, jer su nam skoro sva stara dokumenta bila pisana na latinici (vozacke dozvole, pasosi, saobracajne dozvole, zdravstvene knjizice)... Mozda promene ustav pa vrate ravnopravnost oba pisma...

Steta je da covek sam sebi odsece jednu nogu da bi nekome drugom dokazao nesto, a ustvari time napravi sebi stetu...

Wile E. Coyote":2rztzsj5 je napisao(la):
Ја причам о томе како је било 1980-их, како су све који су писали ћирилицом (између осталих, и мене) прогањали да су српски националисти.

Тада сам ишао у основну школу. Ћирилица је била ограничена на половину писаних задатака и половину текстова у читанци. Све преко тога сматрано је превеликим српством.
Wille, i ja sam 1980ih išao u osnovnu školu i imali smo jedan pismeni ćir, drugi lat. A upotreba oba pisma je osim tog jednog jedinog ograničenja bila potpuno slobodna, mogao si da biraš koliko ti volja iz svih ostalih predmeta kojim ćeš se pismom služiti. I to sa pismenim zadacima je bilo da bi se verovatno očuvala pismenost dece - oba pisma kroz školovanje.

U najmanju ruku je smešno reći da je tada neko nekoga u osnovnim školama proganjao da je nacionalista zbog izbora pisma.

Nikoga nije bilo ni briga da gleda ko kojim pismom piše, a kamoli da se tako šta smatra prevelikim srpstvom. LOL, pa govorimo o osnonoj školi jbt! Mi nismo ni znali u osnovnoj šta je nacionalizam, nismo imali pojma zašto učimo i ćirilicu i latinicu, mi smo se satima igrali oko škole i po parkovima i savršeno nas je...... za takve stvari. Niti nam je ko šta nametao, niti nas ko krivo pogledao ako pišemo ćirilicom (ili latinicom, svejdno).

Управо тако. И било је апсурдно што су нас проглашавали за националисте са 11 година. Мислим, било је ван писаних задатака дозвољено да пишеш којим год хоћеш писмом, с тим што се није баш благонаклоно гледало на оне који су писали ћирилицом.

Али да не офтопичим више, можемо на ПМ о томе.

Sve ovisi kako gledate,ja sam u drugoj polovini 90tih bio i sve je bilo na cirilici osim po nekoliko koji su bili na latinici jer se to trazilo.

Enivej,malo mi je tuzno sto se na beobuild forumu nema prakticno nista diskutovati u zadnje vreme pa se toliko raspreda o tablicama :(

Ja mislim da je kriminalno da policija ne poštuje pravopis svog jezika, i jedno od pravila: PISMOM KOJIM JE FORMULAR NAPISAN, MORA SE I POPUNITI. Tako da mi na ličnoj karti imamo ćirilicu i engleski, a formular je popunjen na ćirilici - kao da je za vizu, možete na francuskom, a možete i na engleskom, pa vi izaberite. Isto tako, ispis podataka sa lične karte: sve piše na latinici, osim samih podataka (Ime: Петар Prezime: Перић), sve je to nepismeno i ne zaslužuje da briše prašinu sa kompjutera, a kamoli neki ozbiljniji posao kao što je osmišljavanje ličnih karti (i pasoša).

Drugo, ne znam koliko vas sadrži Đ u imenu ili prezimenu, igrom slučaja ja imam. Elem, po novom, u pasošu vam piše Đ, odnosno to je jedino slovo koje se ranije pisalo kao DJ. Ć, Č, Š i Ž su postojali. Ako bi mi tako promenili slovo, problem koji bih ja imao je da mi se najdenom u svom korespondencijom sa inostranim institucijama menjam ime počevši od transkripta sa stranog univerziteta, preko toga da bi se njima pod istim matičnim brojem nalazila osoba sa dva različita imena, i povrh svega da ja svoje prezime moram da pišem sa D, umesto DJ, iako standard srpskog jezika pretpostavlja mogućnost da se Đ piše kao DJ. Na krv i nož sam se posvađao sa ovom što unosti podatke da mi upiše DJ, čak su i tri koleginice došle i krenule je da je ubeđuju i navode ljude koji su im se vraćali jer su imali problema sa pasošem - a njena reakcija je bila, ne ne, "mi imamo svoje pismo koje treba da branimo", i ajde, po klasičnom srpstvo brane i insistiraju na tome oni kojih se potencijalni problemi ne tiču. Ja sam na kraju uspeo da izdejstvujem da mi u formularu za pasoš u kojem prihvatam podatke kao tačne piše ДЈ (naravno na ćirilici samo unosi, a formualr na latinici).

Elem, nije ta nesrećna žena što su je naterali da bude fotograf i da koristi kompjutere kriva, već taj neki KREMBIL, kojem takav problem nije mogao da padne na pamet, a za te pasoše i sve to je debelo bio plaćen, ili čitav tim krembila koji eto tako ljudima prave probleme. Naravno da ćemo imati nelogične lične karte gde je jedini latinični ispis tvog imena ispis za mašinski čitač - čudo to nisu stavili pola na ćirilici pola na latinici, majku mu - i to random.

Ambassador":31scl6nj je napisao(la):
...
Drugo, ne znam koliko vas sadrži Đ u imenu ili prezimenu, igrom slučaja ja imam. Elem, po novom, u pasošu vam piše Đ, odnosno to je jedino slovo koje se ranije pisalo kao DJ. Ć, Č, Š i Ž su postojali. Ako bi mi tako promenili slovo, problem koji bih ja imao je da mi se najdenom u svom korespondencijom sa inostranim institucijama menjam ime počevši od transkripta sa stranog univerziteta, preko toga da bi se njima pod istim matičnim brojem nalazila osoba sa dva različita imena, i povrh svega da ja svoje prezime moram da pišem sa D, umesto DJ, iako standard srpskog jezika pretpostavlja mogućnost da se Đ piše kao DJ. ..
Izvinjavam se za off ali moram da se vežem na ovu priču. Sticajem okolnosti znam da je problem srpskog slova Đ ili DJ veoma veliki prilikom izdavanja avio karata. U rezervacione sisteme se ne može uneti Đ već samo D ili DJ i onda može nastati strašan problem. Ako je u pasošu napisano ĐORĐE onda avio karta mora glasiti na ime DORDE u protivnom ĐORĐE iz pasoša uz kartu na kojoj piše DJORDJE ne može ući u avion ni na koji način i karta mu može propasti u potpunosti ako je na primer kupljena na promociji i nema mogućnosti da se vrati ili da se zameni. Promena imena na avio kartama je užasno komplikovana i kompanije se moraju direktno kontaktirati za to i od njih se mora dobiti odobrenje. A često se takva promena plaća desetine evra.

GOJE":1qvbsncw je napisao(la):
Ironija je bila u pitanju, pretpostavljam...
Тако је, царе:kk:

----

А што се тиче опште дебате око ћирилице и латинице. Овде је Њиле 100% у праву. Некада је било тако, ако пишеш ћирилицом, аутоматски прво нацоналиста, касније расиста, фашиста, срБенда и тд... Једноставно тада се ћирилица намерно срозавала и много људи је, нажалост, насело на ту пропаганду... Ма сулудо и из крајности у крајност, јер то значи да ја ако потенцирам ћирилицу у српскоме језику, сам одма неки нациЈоналиста и то још са 50% католичке крви... то нема ни смисла даље коментарисати. И што се политичке стране приче, напоменуте у једном посту (Устава и ћирилице) тиче, казаћу експресивно, субјективно и објективно уједно: е вала, за ово хвала ти Коштунице! А што се тиче непремишљености у поступцима при издавњу докумената, то морају да реше органи који су одговорни за то. То, што тамо нема стручности, је већ друга страна приче, која је присутна свугде у Србији. А на крају, сагласан сам, да се тензије смире, али просто имам осећај, да неки људи (још им тобож та зла зла ћирилица ни не смета наводно) би једно легитимно признано српско писмо најрадије бацили у смеће, и то ме много боли.

По мени је нестајање цирилице почело управо 90тих што је парадокс јер је тад у време ратова национализам био и најјачи....али ако обратиш пажњу у свим нашим старим филмовима све по Србији је било исписано цирилицом...рекламе,путокази...итд...онда деведесетих смо поред многих ствари негде изгубили и цирилицу... Мислим да је глупо било кога присиљавати на било шта...Ја цу да пишем оним писмом којим је писао и мој деда..а ко год воли латиницу...како му је воља... (узгред не ради ми слово цј на тастатури... :)

Vrh