Šta je novo?

Nove registarske tablice

Pa dobro, ne znam sta je problem izbaciti XYWQ, s obzirom na to da smo mala zemlja i da su nam mali gradovi :]

Е то питај паметњаковиће који су их убацили.

А нису сви градови мали. Београд ће прерасти формат BG-000-AA. Зато сам све време и причао да би бар Београд требало да има регистарску ознаку од једног слова. Остали градови и не морају.

Ako ne tako, a ono su mogle tablice za Mladenovac, Obrenovac, Grocku, Barajevo, Lazarevac..

Сувише је то мало. Да су поделили Београд на 2 градска и једно приградско подручје, то би пило воду.

Wile E. Coyote":3pzypa09 je napisao(la):
Искарикирао си и више него што је требало. Наравно да не треба ићи у другу крајност, али мени изузетно смета одлука да на нашим таблицама буду слова којих нема у нашем језику. Мање би ми сметале таблице типа BG-123-ŠĆ него BG-123-XY.
Ma nervira me to smaranje oko nebitnih detalja. Nervira me kad pročitam da će neko na Ustavni sud zbog XYQW. Bolje da su uradili nešto na samom dizajnu tablica ili na tome da izbace kukice i kvačice (zbog razlikovanja BĆ i BČ na primer, mašinskog očitavanja) nego što mlate.........

Johnest_Hon":12oacbej je napisao(la):
Da li je istina da sa novim dokumentima u paru ne treba zeleni karton?
Onda bi zamenio vozacku koja istice 2014. posto je zk skocio na 2000, kao saobracajna i vozacka zajedno.
Bolje da je ostalo na 10 godina.

P.S. U vezi BG kao i CG tablica u HR.
Ja sam pre koje leto sljakao za Budget rent a car u CG.
Jedan par iz Engleske mi je vratio vozilo sa branikom spakovanim u gepek posle posete Dubrovniku.
Drugima su skakali po kolima, krajnje neprijatno. BG tablice su bile na kolima.
Jeste da bu**** ima svugde ali kod nas HR tablice retko ko konstatuje, licno sam vozio kola sa HR tablicama bez ikakvih problema.
Dosta ljudi ovde prica napamet i tako dovodi ljude u zabunu... Proslog leta je bio onaj skandal u Dubrovniku gde su jednom beogradskom advokatu totalno polupali kola da covek nije mogao da se vrati kuci... Na kraju je krivac bio jedan od likova koji su radili u hotelu - eto cime se oni bave...

Pre dve godine su me napali u sred Zagreba - nisam imao BG tablicu na celu, ali su prepoznali verovatno srpski jezik ili sta vec - ne znam, niti me zanima... Na kraju se zavrsilo intervencijom policije i gubljenjem skoro pet sati vremena. Ne znam sta je bilo sa prijavom - niko me nikada nije zvao. Toliko o tome. Privatno, nikada vise nisam otisao u Hrvatsku, niti cu. Jednostavno - nije bezbedno.

Sto se tice novih tablica - meni se jako dopadaju (jos su lepse uzivo) i ponosan sam sto konacno nemamo tamo neke jugoslovenske zastave i slicne gluposti na tablicama. Cirilica je mogla i da se izbegne, mada gledajte na to kao sto biste gledali na grcku cirilicu kada je vidite na kolima - egzoticno :) Tako je u ocima stranaca.

Не видимо грчку ћирилицу на колима, бар не формално, јер су и они узели систем да користе само слова која имају значење на латиници. ;)

Wile E. Coyote":3subi112 je napisao(la):
Е то питај паметњаковиће који су их убацили.

А нису сви градови мали. Београд ће прерасти формат BG-000-AA. Зато сам све време и причао да би бар Београд требало да има регистарску ознаку од једног слова. Остали градови и не морају.
Mislim da bi dovoljno bilo resenje: BG-00-AAA
Veci je broj kombinacija, a i tablica bi bila lepsa.

У праву си. Могли су такву комбинацију да ставе да буде за све, али зашто да буде униформно, кад могу да гузе и 8 карактера на таблици. :rolleyes:

Gotovo je sada sa predlozima - odstampali su vec preko milion tablica :) A koliko im je uopste bilo stalo do predloga pokazuje da je ovo resenje isto onome o kome se prica mesecima (godinama?) unazad; iako je dosta ljudi slalo ministarstvu (sudeci po pisanju ljudi na forumima) svoje, mnogo modernije, predloge.

Kako god - uzivo nove tablice ne izgledaju lose (imao sam prilike da vidim), a svakako su bolje od ovih danasnjih koje imamo, a koje su totalno prevazidjene.

Nisu uopste ni pokusali da razmisljaju. Samo su prosto kopirali hrvatske i slovenacke, uopste ne razmisljajuci kako ta kombinacija od 3broja-2slova nikako nije dovoljna za Beograd.

U Zavodu za izradu novca urađene su nove registarske oznake, koja imaju višeslojnu sigurnosnu foliju sa najvišim stepenom zaštite.

Po odluci MUP-a Srbije, od 4. januara automobile, autobuse, kamione, prikolice, motore, motorkultivatore, traktore, mopede, krasiće tablice sa sigurnosnom zaštitom. Zavod za izradu novčanica i kovanog novca već je izradio 800.000 tablica za sva putnička vozila, za sva registarska područja.

"Za razliku od starih, nove tablice imaju višeslojnu sigurnosnu foliju sa najvišim stepenom zaštite koji se ne mogu kopirati, niti ukloniti a da se ne unište", kaže za "Novosti" Ivan Drecun, zamenik generalnog direktora Zavoda za izradu novčanica.

"Izrađene su po evropskim standardima i prošle su sertifikaciju u jednoj od akreditovanih evropskih laboratorija po standardu ISO 7591."

I dimenzije su u skladu sa evropskim standardima. Standardne su 520x110, tablice za motocikle 150x150, i posebne tablice (za džipove) 340x200.

"Urađeno je 39 različitih tipova tablica, za 74 registarska područja. Među njima su i novi tipovi, primera radi za taksi vozila koje će imati oznaku TH, zatim za traktore, motokultivatore, mopede. Novitet je što se mogu naručiti i tablice po izboru, sa maksimalno pet brojčanih ili slovnih znakova. Njihova cena biće naknadno utvrđena", kaže Drecun.

Uz tablice izdavaće se i kontrolne nalepnice koje će se menjati svake godine.

"U planu je i izrada pratećih dokumenata - potvrda o privremenoj registraciji vozila, kao i novih saobraćajnih i vozačkih dozvola koje će biti na polikarbonatu, kao što su nove lične karte", kaže Drecun.

(MONDO)

http://www.mondo.rs/s193234/Vesti/Nove_tablice_imaju_foliju.html

milanobelgrade":18thdac6 je napisao(la):
Novitet je što se mogu naručiti i tablice po izboru, sa maksimalno pet brojčanih ili slovnih znakova. Njihova cena biće naknadno utvrđena", kaže Drecun
To nije novitet, ta uzasna pojava postoji odavno.

Srpska glupost, nove tablice imaju i srpska slova i X, Y, W... Na sajtu Novosti se vidi slika tablica napravljenih za Kraljevo. Ladno se vidi kombinacije KV 010 EĆ i KV 010 FĆ. Meni ne smetaju srpska slova ali smatram da im nije mesto na tablicama sa desne strane, pogotovo ne u kombinaciji sa X, Y i W. Zamislite tablicu npr. ŠI-123-ĐW. Nemci, Španci i Francuzi ne ubacuju svoje dijakritike na tablice, mi moramo. Katastrofa.

Kako će se plaćati parking sms-om, sumnjam da to trenutno bilo ko zna. Kako će se uočiti razlika između VŠ123ĆW i VS123CW još manje je jasno.

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.69.html:313095-Nove-tablice-sa-folijom

Nema sa desne strane. Postoje oznake grada koje sadrže ö i ü ali tih slova dalje na tablicama nema. Oznake grada koje sadrže ö i ü nemaju paralelne oznake sa O i U tako da se ne može desiti da dođe do zabune kao kod nas, kod Vršca i Vrbasa (VŠ i VS)

stf":3takqk8y je napisao(la):
Nisu uopste ni pokusali da razmisljaju. Samo su prosto kopirali hrvatske i slovenacke, uopste ne razmisljajuci kako ta kombinacija od 3broja-2slova nikako nije dovoljna za Beograd.
А при томе су имали пример Загреба (који је дупло мањи) са ZG-1234-AA комбинацијом. :bash:

Смејали смо се Урбанисти 13 страна раније, али на крају ће стварно бити ŠW, ŽX, ĆY и сличних дебилних комбинација. Невероватно. Једино објашњење за ову идиотарију је да онда има (ако се не варам) 33 словна знака, што даје тесну могућност да се за Београд не уводи четврта цифра (ако сам добро израчунао, 961.000 комбинација). Ако је тако, стварно јадан начин за решавање проблема. :rolleyes:

Мени је просто невероватно да нико није размишљао о томе озбиљно. Од када су почеле прве вести да цуре о таблицама, јасно су говорили да ће бити "сва слова српске абецеде и X, W, Y": Нико се није запитао о последицама. Сада када су одштампали већ милион таблица, сетио се онај Окановић да помиње устав и слично.

Комбинације са српским словима и икс, дупло-в и ипсилон ће бити комедија за комуникацију. Пријављујеш да те на паркингу ударио неко са таблицом "Н-С-1-2-3-ДУБЛ ВЕ-Ђ" или "В-Ш-5-5-5-Ч-Ж"...

Да није стварност било би комично, овако је трагично.

Mozda je to samo fora da za dve godine, kada eventualno dodjemo do nekih pregovora sa EU, nam saopste - ne bismo mi menjali ponovo tablice, ali zbog EU moramo da izbacimo "nasa slova" iz numeracije, ajde sada ponovo po 50 eura :)

Slicno je bilo u Sloveniji, prvo su dodali EU zastavicu (ajde to razumem), pa su posle menjali crni okvir zelenim...

Neverovatno je da Crna Gora koja se juce otcepila ima, bar sa estetske tacke gledista, bolje pasose, licne karte i tablice od ovih nasih. Poslednji sve radimo i umesto da nam to bude prednost mi opet ukenjamo...

PS: Ustvari sta se bunite, ko nece nasa slova na tablici - uvek moze da plati da mu napisu sta mu je volja :)

Erysimum Cheiri":80kaeu70 je napisao(la):
Neverovatno je da Crna Gora koja se juce otcepila ima, bar sa estetske tacke gledista, bolje pasose, licne karte i tablice od ovih nasih. Poslednji sve radimo i umesto da nam to bude prednost mi opet ukenjamo...
pasose i LK im nisam video, ali tablice su im odvratno ruzne i sigurno, sa dizajnerske strane, nisu lepse od nasih novih (koje su, nazalost, takodje ruzne).

Vrh