Šta je novo?

Nove registarske tablice

Ако се у возилу налазе штићена лица попут председника државе, владе, уставног суда, директора служби...онда та возила требају да имају заштиту и да се препознају као таква. Можда и грешим.

Да, има логике. Са друге стране пракса у већини земаља је да се та возила посебно обележе (мислим на најважније дужноснике). У Немачкој је такав случај. Наравно, ми не морамо да следимо било чији пример...ми треба да се одредимо према нашим потребама и условима.

Tablice_Srbije_2016_Nove_Kosans_Font_by_Vladimir_Kosanovic_V2.png

lima, хвала у име свих на труду. Мени се лично свиђају ранија решења.

елем, мало сам дотерао и направио нови систем

1701 је заправо период прве регистрације, 17-година 2017, 01-месец јануар. сваки месец би се мењале (1702, 1703...), а регистрације које се не искористе би се враћале у ЗИН на рециклажу. остатак АА111 иде од АА111 па АА999, онда АВ111 итд. наравно, користила би се само слова која су у латиници и ћирилици (А, В, Е, Ј, К, М, Н, О, Р, С, Т, Х). нема географске ознаке већ би СУП-ови добијали онолико таблица колико требују, а ЗИН само ређа и попуњава низ

Радио сам и ја на редизајну комбинаторике наших таблица. На страну расправа да ли има поента задржавати или укидати географске ознаке, редизајн сам радио у верзији по којој се задржавају географске ознаке. Преузео сам верзију немачких таблица по којој постоје једнословне, двословне и трословне географске ознаке градова, шт зависи од величине самог града. Поделио сам систем тако да градови до 250 000 становника имају трословне ознаке, од 250 000 до 500 000 двословне и преко 500 000 једнословне. У пракси то значи да само Нови сад и Ниш имају двословне а Београд једнословне. Изузетак је Уб, због имена. Овакав начин је практичан јер повећава број кобинација већим градовима а манји градови неће имати ситуацију да никад не пређу преко 020 бројчане ознаке на таблицама што изгледа глупо и неозбиљно.

Због већег броја комбинација се разликују и саме регистарске ознаке. Па тако градови са трословних географским ознакама имају комбинацију од 2 броја + 2 слова, градови са двословном ознаком3 броја + 2 слова а Београд би имао 3 броја + 3 слова.

Поравнање слагања се врши према оси беле регистарске површине, такође по узору на немачке таблице.Између географске ознаке и регистарске ознаке се штампа мали грб у мохохроматској колор опцији. (ја сам урадио штит са круном јер ми је лепши од малог грба. Сматрам да ово треба да буде мали грб). Фонт сам бирао по узору на британске таблице, нема назив, већ кодну шифру НК232.

Употребљавала би се сва латинична слова која постоје у српском језику сем оних са кукицама, а географске ознаке које укључују таква слова би се исписивале без кукица. Користити слова са кукицама је непотребна топ комплексачка глупост.

Таблице за аутомобиле за америчко тржиште би се мало мудрије комбиновала, да би била естетски допадљивија. Прво, плава ЕУ трака је развучена по целој висини, јер је ово сада кретенски.

idhtop.jpg

jrbogp.jpg

Сматрам да нема никакве потребе да обичне цивилне таблице имају сва она возила која не прелазе државну границу и користе се локално. Тако сам увео такозване комуналне таблице. Сем што се на тај начин штеди број комбинација за цивилна возила, уводи се и специфичан и лаган начин за контролу употребе возила јавних служби.

Комуналне таблице би биле жуте боје и наравно, подразумева се да таксисти имају жуте. Сем њих, жуте таблице би добијала возила која се користе у јавном превозу при чему се умрежава систем па добијају регистарску ознаку идентичну броју под којим се возила воде у Дирекцији за јавни превоз путика, илити гаражном броју.

Комуналне таблице би добила и сва возила комуналних предузећа, при чему уместо географске ознаке имају двословну ознаку ЈП (јавно предузеће). То важи за републичка јавна предузећа. Градска задржавају географску ознаку и придодају двословну ознаку ЈП а бројчана ознака представља гаражни број конкретног возила у самом предузећу. Словна ознака на крају регистрације би била словна шифра конкретног предузећа. Рецимо да би Д са примера значило "Србија пут". Сем радних возила, ове таблице би свакако добила и службена возила директора и управе и увела контрола употребе таквих возила и на тај начин јер данас имамо случај да се та возила користе у приватне сврхе јер немају никакво обележје ни на вратима, ни на хауби, ни на ветробрану.

Комуналне таблице би добијала и сва прикључна возила без сопственог погона, илити приколице.

2q8ogeo.jpg

Посебне таблице би имала и возила Министарства унутрашњих послова, као и до сад, стим што би њима додао паралелну плаву траку са друге стране, попут италијанских или француских таблица у чијем би пољу белом бојом био позивни број те хитне службе, 192 за полицију и 193 за ватрогасце. Ватрогасна возила би имала црвеном бојом исписану ознаку, док би таблице полиције биле исписане плавом. Регистарска комбинација од 3 броја + 3 броја би се задржала.

Посебне таблице бих увео и за возила хитних медицинских служби, односно домова здравља. После географске ознаке иде гаражни број возила а за Град Београд између имају и двословну географску ознаку општине. У паралелном плавом пољу се налази позивни број службе.

У приогу су и нове таблице Војске Србије, као и таблице пољопривредне и радне механизације. Механизација има укључену географску ознаку града + словну ознаку М за "механизацију". То М нема никакву техничку поенту већ искључиво естетску, да горњи ред ознаке не буде празњикав. Број машине би био јединствен на нивозу републике.

33f99u1.jpg

Odlicno jos ti fali za politicare ala cg sistem i diplomatske tablice koje mogu ostati kao do sada
Tv -grad CG drzava 123 drzavna kola opstine tivat 123
CG CG 123 drzavna kola
CG MP 123 ministarstvo
P CG 123 policija

Супер, стф! Једино нисам сигуран јел има довољно комбинација, поготово за најмању варијанту (48400). Колико знам, кад се ауто одјави, таблице се враћају, и више нико не може да користи ту комбинацију). Тако да брзо може да се потроше све комбинације (поготово у Крагујевцу и Смедереву, који имају преко 100к људи).

Исто нисам сигуран да ли је коректно да таксисти добију комуналне таблице па да не могу да користе свој ауто да иду ван земље...

a koliko treba da prodje vremena dok kombinacija sa nekog odjavljenog vozila ne postane dostupna?

inače pre neki dan sam radio prvu registraciju tek kupljenog auta dobio sam BG 99x-xx tako da ni ja nisam siguran da ima dovoljno kombinacija, tj da će biti jer automobila je sve više.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=387457#p387457:3joixmpr je napisao(la):
Михаило » 23 Мај 2016, 09:57[/url]":3joixmpr]Супер, стф! Једино нисам сигуран јел има довољно комбинација, поготово за најмању варијанту (48400). Колико знам, кад се ауто одјави, таблице се враћају, и више нико не може да користи ту комбинацију). Тако да брзо може да се потроше све комбинације (поготово у Крагујевцу и Смедереву, који имају преко 100к људи).

има довољно комбинација, јер поред оригиналног предлога 11АА може да се дозволи и 1111 (што је идеално за 80% општина), 1ААА, 111А, А111, ААА1 и АА11 (АААА би било много ружно)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=387457#p387457:3joixmpr je napisao(la):
Михаило » 23 Мај 2016, 09:57[/url]":3joixmpr]Исто нисам сигуран да ли је коректно да таксисти добију комуналне таблице па да не могу да користе свој ауто да иду ван земље...

и ја мислим да они не би требали да добију комуналне таблице

мој предлог: да се за Београд углави некако ознака општине, нпр. 123 АВО (за Вождовац) или 123 АГР (Гроцка), итд.

Ne brinite kapacitet je petocifreni plus dva slova sa desne strane. Taksista odavno ima sa četvorocifrenim brojem na tablicama, a skoro sam video taxi vozilo sa petocifrenim brojem BG 112xx TX.

Tako da i za građane Beograda ima veliki kapacitet kombinacija.

Маир, и петоцифрени бројеви за таксисте су већ одавно у уоптреби, негде од почетка марта прошле године.
Ево једне слике другог таксисте по реду који има петоцифрени број, снимљено почетком марта 2015.године:

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=388305#p388305:1k93oop9 je napisao(la):
JohnnyLee » 27 Мај 2016 09:15 pm[/url]":1k93oop9]

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=387457#p387457:1k93oop9 je napisao(la):
Михаило » 23 Мај 2016, 09:57[/url]":1k93oop9]Исто нисам сигуран да ли је коректно да таксисти добију комуналне таблице па да не могу да користе свој ауто да иду ван земље...

Мислим да није никакав проблем да возила иду из земље ако имају жуте таблице. Мислим да Британија и даље има такве примере у саобраћају, као и Француска.

Са друге стране, ја бих таксистима увео и обавезне градске колор шеме и унифицирани возни парк који бих брендирао за БГ. Рецимо, Фиат 500л, сва возила беле боје са црном такси шаховницом.

у Британији и Француској жуте таблице немају везе са комуналцима :) код Британаца бела таблица иде напред, а жута позади. код Француза је то било до 2007, сада су им све беле

Presli su na cetvorocifrene brojeve i kod ostalih a ne samo kod taxista. Evo danas prvi put vidim jedan kod vodotornja na Kosutnjaku.

Vrh