Šta je novo?

Nove registarske tablice

stf":1rsnqusi je napisao(la):
У уставу не пише да треба да буду исто пропорционално заступљене, већ само да су оба писма службена и једнака.
Zapravo ne pise. Pise da je sluzbeno pismo cirilica, a da se ostala pisma koriste u skladu sa zakonom.

hazard":1qtfxmo8 je napisao(la):
stf":1qtfxmo8 je napisao(la):
У уставу не пише да треба да буду исто пропорционално заступљене, већ само да су оба писма службена и једнака.
Zapravo ne pise. Pise da je sluzbeno pismo cirilica, a da se ostala pisma koriste u skladu sa zakonom.
Хвала на појашњењу.
edit: То само говори да се на државном документу мора налазити ћирилица, што је у случају таблица испоштовано. Крај приче.

hazard":2pox0x2n je napisao(la):
Hocu reci, mogli su umesto grba na tablice na to mesto zeleni cvetic da stave, ti opet ne bi smeo da ga prelepljujes.
Ја сам лепо предложио банану. :D
stf":2pox0x2n je napisao(la):
Идеја о заступању само једнаких слова је исправна, али технички лоша, јер смањује доста број комбинација, а и долазило би до збуњивања, јер ако неко каже Х, неко ће да помисли х а неко н. за с ће неко да помисли с а неко ц, итд.
За смањивање комбинација не би било толико страшно, јер је практично проблем само са Београдом. Ту би могао да се примени систем Софије, где су поделили на 3 ознаке (2 за градску област и 1 за приградску), на пример: В-1234-АА и ВЕ-123-АА. Што се бркања писама тиче, то је већ друга ствар, могло би, рецимо, да се каже: ћирилично Х или латинично Н итд.

Wile E. Coyote":1qyqijib je napisao(la):
Што се бркања писама тиче, то је већ друга ствар, могло би, рецимо, да се каже: ћирилично Х или латинично Н итд.
Замишљам патролу у којој је један полицајац Србин, а други Мађар. Црбин диктира на ћирилици, а Мађар пише на латиници. :lol: Комедија.

stf":1sa4ywym je napisao(la):
edit: То само говори да се на државном документу мора налазити ћирилица, што је у случају таблица испоштовано. Крај приче.
Pa fazon je da nije skroz, zapravo. Imas cirilicom reg. podrucje, ali nemas slovne oznake koje su deo reg. broja. Makedonci npr. to jesu skroz ipostovali, jer na svakim tablicama pise cirilicom i reg. podrucje i dva lat. slova koja se nalaze na tablici kao deo reg. broja. Cak i kada bi se kod nas to nekako nabudzilo (a bilo bi ruzno sa ovim dizajnom tablica), bilo bi prakticno nemoguce za izvesti jer kako da cirilicom napisem X, W, i Y? E da, sada mnoge drzavne ustanove traze (tj. neki nadrkani sluzbenik moze da trazi, pozivajuci se na ustav) da se svi zvanicni formulari popunjavaju cirilicom, narocito ako je sam formular stampan cirilicom. E sad, ja reg. broj BG-123-ŠĆ mogu da napisem kao БГ-123-ШЋ, al sta cu sa BG-123-WX?

Potpuna nepotrebna zbrka. S jedne strane kao postujemo cirilicu, s druge strane uvodimo slova koja ne postoje u nasem jeziku. Mislim, tako smo mogli ladno na tablice da metnemo Θ, Ψ, Ω, Ю, Я, Ё, Ü, É...

@hazard Првих шест од ових слова које си навео на крају су била део ћирилице до Вука. А зна се колико је СПЦ љута на Вука (још увек). Тако да, када нам у називу државног уређења тео- замени демо-, биће и тих слова на таблицама.

Ako se vi zovete John Johnson necete upisati Џон Џонсон nego ce te upisati onako kako se zovete, tako verovatno i ovo upises na latinici kako imas i kraj :D

Ma samo je trebalo pogledati ka Bugarskoj i rešen problem. Oni imaju identičnu situaciju našoj, s tim da latinica ne postoji kao zvanično pismo.

A ove trivijalnosti tipa policajci Mađar i Srbin se rešavaju jednostavnim uvođenjem lagane procedure i nema problema. Znaju se pravila i kraj.

Uz to, u Bugarskoj živi značajna turska nac. manjina (značajnija nego mađarska u Srbiji) pa nema nikakvih problema oko eventualnog mešanja ćirilice i latinice na tablicama.

@ Hazard Тачно, македонци су то лепше решили. Сви смо се сложили да су са словима направили глупост невиђену. Вероватно зато нису испратили македонски пример, јер је немогуће нека слова написати на ћирилици.

@ Kartograf То би било најбоље, тако су урадили и Руси.

RockerSVK":28vv7ld5 je napisao(la):
Веома ми је жао да се догађају свађе овде, али ако и ја да будем искрен, због људи као АЦР и других ћу ја увек писати ћирилицом и љубити оцила са 4С. Српски инат, нема шта :) И сад ај' оладите мало, сви хоћемо бољу Србију и Београд, ма каква мишљења о нацији имали. Овакве ствари не би требале да буду повод за кознакакве свађе и личне прозивке, но нажалост она чувена реченица "не дај Боже да се Срби сложе" је итекако истинита. Због тога је и Србија завршила тамо где јесте сада.
Рокер СВК, не да си у праву, него си ДЕБЕЛО у праву, дебели +, бар смо ти и ја, колико видим и по ранијим постовима на другим темама, на истој таласној дужини. Па управо тај наш инат нас је довео довде где смо сад. "Не дај Боже да се Срби сложе"

Жао ми је што су се наши другари „стф“ и „ацр“ вербално закачили али надам се да ће се стишати догаћај и охладити се. Хладно пивце ће помоћи. Баш због оваквих ствари и великог пљувања, „искључио“ сам се из даљих дискусија по овој теми, јер је много „заразна“, али...

Неки су се толико оптеретили политиком око таблица, непотребним детаљисањем, а и пљувањем. Као што сам и раније рекао, „проблем“ у Србији је наш менталитет и што хоћемо да се мешамо у све и да се сви питају за све и за политику, економију, привреду, државне тајне, зашто аутопут пролази баш туда, а не овуда, у састав неке спортске репрезентације,...израду регистарских таблица, ама баш у све и да мислимо да знамо све, е то је тај проблем. Нека свако ради свој посао, да се размењују мишљења и да се критикује може, али да се толико међусобно људи вређају и пљују и толика пљувачина да је у Србији све најлошије, а тамо негде преко све најлепше, хм !!! Баш смо као нација по некад изузетно искључиви.

Јесте да таблице имају неких мањкавости, латинична слова која нису у употреби у Србији (да их не набрајам), слова са „кукицама и квакицама“, стари грб (оцила), али речено је да ће се и то средити од средине ове године, а опет по неки наваљују и даље разглабају по томе, зашто па зашто. Ево одговорићу одмах, а већ је речено, док се не потроше већ оштампане таблице издаваће се и даље. Иначе су таблице са техничке стране перфектно одрађене и нема никаквих замерки.

Биће нови грб, неће више бити слова која нису код нас у употреби, а за „кукице и квакице“ ће се још видети. И кад буде нови грб опет ће бити паметњаковића који ће коментарисати у стилу, а што орао има папагакски кљун, па зашто је облик репа такав, па грбу недостаје ово, па оно и тако у бескрај да не набрајам даље.

Можда ће неки и тада да прелепљују грб и ћирилична слова или да покушају да их намерно оштећују неком од хемикалија. Намерно оштећење неће моћи из два разлога; прво фолија и боје које се користе (3М) су отпорне на све хемикалије, сем соне киселине (али се тада уништи све), а друго, закон штити ове таблице, као и сваки други документ. Намерно физичко оштећење и прелепљивање било ког дела таблице, по закону повлачи новчану и затворску казну-кривично дело, и свуда у свету, а и код нас је то кажњиво. Покушајте па ће те видети. Намерним физичким оштећењем неког државног документа вређа се држава, а нове таблице су државни документ. Покушајте у Америци да намерно окренете заставу наопачке и да је тако окачите !

Не кажем да се оцила, а касније и грб и ћирилична слова неће оштећивати и прелепљивати, то је могуће да буде у неким областима Србије где је нека од мањина бројнија (Рашка област), али не бих ни тамо то покушавао ! Извињавам се што баш ову област наводим, али ми неки пријатељи кажу да су тамо видели већ прелепљено оцило !

И ја сам против слова која нису у духу српског латиничног писма (мада српско писмо није латиница, али ајде !) и за ту сам варијанту да се користе „кукице и квакице“, али само код почетних слова градова, а не и код другог пара слова. Мала ћирилична слова су се одлично уклопила у таблицу и треба ту да буду из разлога што су таблице државни документ, а то што неко не воли своје писмо то је већ одраз некултуре, непоштовања, необразованости и вређања, а са тиме вређа и самог себе, а није свестан тога (такви су се већ сами декларисали на овој теми).

Што се ћириличних слова тиче она су ту и из разлога што је, на жалост у Србији, она и те како дискримисана. Да ли сте можда знали за податак, да сва она књижевна дела која се објаве у Србији на латиници, се рачунају као хрватска културна баштина !!!!!!!!!!!!!! Имам тај податак негде, то је објавио Прес, и кад га пронађем, покушаћу да га поставим на форум на неку од тема.

Znači sad ce na tablice da stave onog mutanta između kokoške, papagaja i goluba?! Savršeno, predlažem da ispod grba stoji: designed by D. Acović i to naravno ćirilicom! Mi sve radimo kontra, dok je u Evropi trend da se sa tablica skida višak mi jos više natrpavamo. Da li je neko video na sta lici slovo Š ćirilicom napisano onako malo, pa to je komendija.... no ipak mi živimo u Srbistanu!

Izgleda da ipak nece da menjaju tablice, vec ce promeniti odluku o promeni grba (?!)

Mada, ne bi me cudilo da je MUP vec krenuo da stampa novi grb na tablicama, pa ce u medjuvremenu da vrate stari grb, kroz odluku o ukidanju odluke o premeni grba, sto znaci da ce MUP onda morati ponovo da menja taj novi kontigent tablica i vrati ih na staro. Izvinjavam se ako zvuci komplikovano, ali zapravo i jeste tako :)

Novi:
mali%20grb%20kolorni.jpg

Stari:
Grb-Srbije.jpg

Колико сам схватио, поента је да на таблицама не може да стоји само штит са оцилима, јер то није државни симбол, него мора цео грб.

е стварно изгледа к'о папагај. и то пребијен, па кастриран :)

иначе, + за Гагу, ипак је човек у праву

To прелепљивање оцила треба узети за озбиљно и таква кола искључивати из саобраћаја уз затворску казну возачу, јер је тај чин усмерен против државе.
Исти ти људи у Рашкој што прелепљују оцила имају рођаке у Аустрији, која такође има грб на таблицама. Њихов грб не прелепљују.

Wile E. Coyote":1siinyc1 je napisao(la):
Колико сам схватио, поента је да на таблицама не може да стоји само штит са оцилима, јер то није државни симбол, него мора цео грб.
Nije, nego pogledaj stilizaciju ocila na novom i starom, drugacija je, zapravo se oko toga digla frka :rolleyes:

hazard":r79bz0xv je napisao(la):
Wile E. Coyote":r79bz0xv je napisao(la):
Nije, nego pogledaj stilizaciju ocila na novom i starom, drugacija je, zapravo se oko toga digla frka :rolleyes:
Ако је тако, то је сулудо, јер у сваком случају на таблицама не стоји грб. :/

Гага +1, свака реч на месту! Нема шта да се дода, одлична анализа, аргументована, е тако се то ради :kk: и :vops:

Wile E. Coyote":ya9xbvt5 je napisao(la):
Управо тако Вили, зато ће се на таблицама мењати грб од средине године, кад се предпоставља да ће све одштампане таблице са оцилима да се потроше.

RockerSVK":oxgnkwby je napisao(la):
Гага +1, свака реч на месту! Нема шта да се дода, одлична анализа, аргументована, е тако се то ради :kk: и :vops:
Хвала Рокер из Словачке, биће још неких анализа и коментара, али полако има још времена.
Што се пива тиче, може, најави кад ћеш бити у Београду и да се договоримо !

Vrh