Šta je novo?

Nova Luka Beograd

Ovo je zanimljivo. Da li ovo implicira da sva g....a iz luke idu u Dunav dok se ne izgradi postrojenje za preradu u Crvenki?
Kako se to ovde radi verovarno tek za koju deceniju se i napravi.

Канализациона мрежа и објекти
Примарна канализациона мрежа и објекти за потребе евакуације употребљених вода планирана је Регулационим планом за изградњу примарних објеката и водова Банатског канализационог система („Службенилист града Београда“ бр.16/96) и у различитим су фазама
реализације, од планираних до делимично изведених.
С обзиром на велику удаљеност објеката Банатског канализационог система, на изолованим деловима система где не постоји могућност брзог прикључења на градску канализацију, планира се изградња локалног постројења за пречишћавање отпадних вода „Црвенка“ уз Северну тангенту са испустом у Дунав за чије прецизно дефинисање је потребна израда пројектне и планске документације. Предметна локација постројења за пречишћавање отпадних вода може бити искоришћена и за прихват употребљених вода са простора луке у коначној фази изграђености.
До изградње предметног постројења за пречишћавање отпадних вода, евакуацију употребљених вода са простора луке вршити локално.
Реципијент атмосферских вода је река Дунав. Све атмосферске воде са простора луке прихватити и након пречишћавања упустити у Дунав.

izvor:ПРОСТОРНИ ПЛАН ПОДРУЧЈА ПОСЕБНЕ НАМЕНЕ
НОВЕ ЛУКЕ У БЕОГРАДУ СА СЛОБОДНОМ ЗОНОМ
- Елаборат за рани јавни увид

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=516727#p516727:3a5cwwqd je napisao(la):
tzoran1 » 15 Feb 2018 03:25 pm[/url]":3a5cwwqd]
До изградње предметног постројења за пречишћавање отпадних вода,
евакуацију употребљених вода са простора луке вршити локално.
Реципијент атмосферских вода је река Дунав.
Све атмосферске воде са простора луке прихватити и након пречишћавања упустити у Дунав.
- Елаборат за рани јавни увид
Može da se citira i ovaj deo iz Elaborata.

Dok se izgradi ceo IP, valda će biti izgradjena i to postrojenje "Crvenka", ali
taj problem sa fekalnom kanalizacijom ima ceo Beograd na svim obalama.

Tamo će izliv biti bar na levoj obali, a ne na desnoj obali ili obalama Save.
Bitno je da je planirano kako će da se reguliše cela kanalizacija u IP.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=516738#p516738:ibpprnwc je napisao(la):
dragan » Thu Feb 15, 2018 4:19 pm[/url]":ibpprnwc]Dok se izgradi ceo IP, valda će biti izgradjena i to postrojenje "Crvenka", ali
taj problem sa fekalnom kanalizacijom ima ceo Beograd na svim obalama.

Tamo će izliv biti bar na levoj obali, a ne na desnoj obali ili obalama Save.
Bitno je da je planirano kako će da se reguliše cela kanalizacija u IP.
Jaki argumenti. Nemam nista da im prigovorim.
Odoh ja u radnju da uzmem jedan LCD 60". Planiram da im platim...jednog dana.

Tzorzan1
Kakav si to nerazuman covek...
Lepo ti je napisao :vops:
...TAMO CE IZLIV BITI NA LEVOJ OBALI...
jasno, tamo nije desna obala i sve je u skladi sa OCUVANJEM

- Jedinog preostalog cistog BG Dunavskog vodozahvata pijace vode

- Eko sistema nadzemne i podvodne flore i faune

- EU sporazuma o borbi za cistiji medunsrodni Dunav
- itd.

Eto.. kreni redom .... tamo nije desna obala....
Sve cisto i jasno samo tii nerazumes ...... kao ON :lool:

Svakom normalnom je jasno da na levoj obali Dunava u tom delu

kilometrima nema naselja uz obalu, kao na desnoj obali Dunava.

Druga je stvar ako se neko pravi lud, pa mu nije jasno šta je tamo.

@dragan, izvini ali gde ti živiš?
Deluje mi kao da dalje od tastature ne mrdaš, a i način izražavanja i pisanja me navodi na to da nisi u životu kročio malo uz nasip, uzvodno, nizvodno....
Mislim da vidiš stanje na terenu kad već ne čitaš šta pišu ljudi koji su ceo život vezani za levu obalu dunava.
Koga nazivaš nenormalni, ludim, teoretičaruma zavere itd. Na šta to liči!?

Napisano je brdo argumenata protiv izgradnje, a tvoj kontra argument je šta? Treba ukenjati I ono malo oaze što je ostalo.

Ni jedan jedini validan argument sa tvoje strane nisam pročitao a vezan da baš u tom ritu treba izgraditi IP, Luku infrastrukturu itd.

Tvoj argument se svodi na botovanje i podržavanje nečega čime se gubi mnogo više nego što se dobija.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=516775#p516775:eennh9zw je napisao(la):
peki76 » 15 Feb 2018 06:36 pm[/url]":eennh9zw]
Ni jedan jedini validan argument sa tvoje strane nisam pročitao . . .
Ako nisi pročitao, kreni od prvog posta na ovoj strani
pa ćeš možda shvatiti šta se planira u vezi kanalizacije IP.

Inače, ja nisam ovde na forumu da se družim sa tobom, a i
nekim drugim likovima koji mi se lično obraćaju sa pitanjima.

Ali si zato na forumu da nazivaš druge teoretičarima zavere, ludima itd.
Ni jedan argument nisi dao a ni odgovorio na pitanja.
Dakle, definiciju značenja Forum možeš naći na Wikipedia, pa kad skapiraš značenje, svrhu postojanja foruma shvatićeš i da nemaš status ekselencije. Ako već postuješ nešto, moraš stajati iza toga i odgovoriti na pitanja u vezi s tim, u suprotnom tvoje mišljenje je irelevantno I smatra se flejmovanjem ili botovanjem.

PS, ne brini se ti za druženje, imam ja sasvim dobro razvijen socijalni život, a još sam pored toga dobro upućen u politiku opštine palilula, kao i to da se tek sad vide pravi razlozi zašto smo se borili da se napravi opština Dunavski Cvet.

I dalje smatram da si bot koji na osnovu serviranih stvari stvara sliku o nečemu sa čim nema dodirnih tačaka a pritom okreće glavu kad su u pitanju realni problemi koje donosi tkz industrijski park.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=516829#p516829:1a97s9rd je napisao(la):
peki76 » 15 Feb 2018 09:09 pm[/url]":1a97s9rd] . . I dalje smatram da si bot . . .
Šta ti smatraš, to je potpuno nevažno, jer ti se ovde baviš pogrešnim stvarima.
Nisam Ja ovde tema pa da pišeš o Meni, nije ovde neki školski forum ili slično.

Ti ništa ne znaš o suštini ove teme iz naslova, a ne znaš ni bar da naučiš, zato
prvo pročitaj bar pet predhodih strana da bi mogao ovde da pišeš o ovoj temi.

A, iako sam napisao da neću da se družim sa tobom, ti mi se i dalje lično obraćaš
i postavljaš mi pitanja, pa da te opet opomenem za takvo nevaspitano ponašanje.

Moje misljenje je da je izabrano LOSE mesto za novu luku Beograd.
Da vidimo sta kazu strucnjaci u svom elaboratu.
Zbog opsirnosti elaborata nesto je skracen.

4.3. Постојећи саобраћај и саобраћајне површине
У оквиру границе Плана нема реализованих друмских саобраћајница као ни железничке инфраструктуре.
4.4. Постојећа инфраструктурна мрежа и објекти
Водоводна мрежа и објекти
У садашњем тренутку систем водоснабдевања није изграђен до краја, те нема довољних капацитета за снабдевање планираних корисника.
На територији обухваћеној границом Плана нема инсталација градског водоводног система.
Канализациона мрежа и објекти
На територији обухваћеној границом Плана нема инсталација градског канализационог система.
Водопривреда
Простор луке се налази у инундацији (небрањеном подручју) реке Дунав, између живог тока реке и одбрамбеног насипа који је на коти 77,60mnm и који се плави при високим водостајима.
Топловодна мрежа и објекти
На предметном простору не постоји изграђена топловодна мрежа и постројења.
Гасоводна мрежа и објекти
На предметном простору не постоји изграђена гасоводна мрежа и постројења.
4.5. Инжењерскогеолошке карактеристике терена
Према инжењерскогеолошкој реонизацији према погодности за градњу предметни терен припада неповољним теренима за урбанизацију рејон IIIB4. Подземна вода је утврђена на дубини од 0-2m

Планиране саобраћајне површине са пратећом инфраструктурном мрежом
Веза лучког комплекса са примарном путном и уличном мрежом на територији града, оствариваће се новом саобраћајницом на делу од подручја луке до планираног укрштаја Северне тангенте и пута ка насељу Борча.
Дужина ове приступне саобраћајнице износи око 3.5 km.

Железничка везаje планирана преко индустријског колосека који се из железничке станице Овча, на постојећој железничкој прузи Београд - Панчево издваја ка комплексу шећеране у Падинској скели.
Дужина нове железничке везе износиће oko 5 km

I na kraju ne manje bitno

4.6. Заштита природе
Заштита природе заснива се на очувању природних добара и природних вредности које се исказују биолошком, геолошком и предеоном разноврсношћу.
Захваљујући очуваном режиму периодичног плављења, форланд је задржао бројне природне процесе који омогућавају присуство богате флоре и фауне.На подручју форланда Београда и његовој ужој околини евидентирано је укупно 216 аутохтоних и алохтоних биљних врста, 136 врста птица, 139 врста инсеката (ентомофауне), 98 врста риба и колоуста (ихтиофауне) и 62 врсте сисара.
Као својеврсно „еколошко острво“, које има висок степен међусобне зависности и условљености присутних елемената,
поседује вредности значајне за очување биолошке (ботаничке, орнитолошке, ентомолошке и сл.) и станишне разноврсности. Предметни простор је део скоро потпуно континуалне плавне зоне која се протеже уз Дунав, која као коридор омогућује функционалну повезаност популација врста, посебно оних везаних за влажна станишта, на ширем простору Европе. Имајући у виду присуство бројних врста са међународним статусом заштите, овај простор превазилази оквире националног значаја у погледу заштите биодиверзитета.
Znaci izuzetno bitno evropsko staniste flore i faune koje ide pod mac!

Da se sve privede nameni kostace ko Svetog Petra kajgana ! jer:

PROTIV
•Недостатак саобраћајне и комуналне инфраструктуре
•Према инжењерскогеолошкој реонизацији према погодности за градњу, предметни терен припада неповољним теренима за урбанизацију.
•Плављена инундација Дунава која захтева насипање терена.
•Предметно подручје и непосредно окружење карактерише неуређен водни режим и високи ниво подземне воде, па је кроз израду пројектне документације потребно дефинисати хидротехничко решење којим се изградњом луке неће нарушити режим подземних и површинских вода у залеђу.
Da ne ispadne da sam izneo samo lose evo i ocekivanja;

ZA
•Опремање предметног подручја објектима и мрежама комуналне и саобраћајне инфраструктуре;
•Изградњом нове луке отвара се могућност трансформације квалитетног градског простора у ужем центру Београда, на месту постојеће луке, у адекватније и профитабилније централне садржаје, чиме ће се у значајној мери побољшати и
квалитет животне средине; OVO JE ZANIMLJIVO!!
•Унапређење ефективности транспортног саобраћаја
•Повећање броја радних места и прихода од такси и пореза

Vodje tima koji je uradio prostorni plan:
Милан Цветковић, дипл.просторни планер
Александар Илић, дипл.инж.грађ.

Evo da pridodam ovu mapu i članak kao prilog gornjem postu.
https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.ph ... id=1164467
file.php

Uredno se preskace naj osnovija stvar da ce sve odatle ici N I Z V O D N O i negativnosti ne mogu da ostanu tamo negde ,,preko,,

vec kako se rastapa i širi uticace na obe Beogradske obale i sam Dunav , naročito u Beogradskom delu Dunavskog toka

A činjenica je kad nas tresne pored naših zagadjenja i to pridodato
onda upšte više nece biti bitno
ni ko je agitovao ni ko je dozvolio ni ko je potpisao

Ako vec mora nova luka -OK- onda nek je i prave, ali da bude na bilo kom drugom NIZVODNOM mestu

koje nece ugorziti pijacu vodu od koje direktno zavisi opstanak više milionskog Beograda

Zar je to tako ne shvatljiv, ne razuman, i ne ostvarljiv uslov za buduci život Beograda i njegovog potomstva ?

Nije preskoceno. Od toga sam i poceo sa pitanjem gde ce kanalizacija ? ( moj prvi post na ovoj strani). Ima i konstatacija da je Dunav 3 ili koja vec kategorija vode a trebalo bi da je druga.

Deo ljudi kao i ti je to odmah shvatio
deo ljudi nije ni obratio pažnju
a ovo
da ce sve odatle ici N I Z V O D N O i negativnosti ne mogu da ostanu tamo negde ,,preko,,
vec kako se rastapa i širi uticace na obe Beogradske obale i sam Dunav , naročito u Beogradskom delu Dunavskog toka
se odnosi na deo ljudi koj očigleno ne shvataju ni osnovno
mada i u naj zabitijem selu važi pravilo ,, ne truj bunar iz koga ceš piti vodu,,
e zbog takvih
moram da molim za bar malo razuma i milosti Beogradu
:sesir:

Vidim da mnogi zaista ne shvataju koliko smo mi u očajnom zaostatku za Evropom što se tiče ekologije i životne sredine, pa bi da nas još više unazade postavljanjem gigantskog zagađivača i faktora rizika kao što je to luka uzvodno od grada. To je tobože neka prednost i zarada (ali za Kineze pošto će luka da bude praktično njihovo vlasništvo VEOMA, VEOMA dugo vreme), al je na nesreću kopanje još dublje ekološke rupe za nas, pošto smo trenutno u njoj za nekih sitnih:

Око 15 милијарди евра за заштиту животне средине у наредних 20 година
http://www.rts.rs/page/stories/ci/story ... odina.html
Znači, da ponovim, 15 MILIJARDI EVRA. Pa sad vi vidite kako tačno nameravate to da platite i da li se isplati povećavati TAKAV zaostatak.

Da ovo ne bila samo prazna priča evo podataka iz Evropskih analiza. Recimo kako stojimo prema SAMO podunavskim zemljama (a tu se računaju i Rumuni i Bugari)?

Prečišćavanje otpadnih voda. Gde se to nama crveni i ima li tolike koncentracije te boje bilo gde drugde?

Pogledajte prilog 3
Ovo je zagađenje fosforom. Kao da se nešto mnogo smračilo oko Beograda i Novog Sada?

Pogledajte prilog 2
A ovo azotom. Za razliku od Evrope, svetlina farbe na mapi je takva kao da je kod nas već pala duboka noć. U odnosu na SVE druge izgleda maltene kao da se ovde negde nalazi ulaz u tunel.

Pogledajte prilog 1
Raspodela zaštićenih vlažnih i plavnih oblasti pored reka, upravo kao ova koju sada želimo izbetonirati da jadni Kinezi ne bi morali da voze IT komponente 3 kilometra dalje. Put svile dugačak pa su se umorili. Pogledajte koliko su takvih oblasti ostavili i zaštitili drugi, a koliko mi.

Moglo bi se desiti da zagovornici luke ipak promene mišljenje kad zbog ovakvih "detalja" u drugom delu života počnu da posećuju naše tragične bolnice umesto da rade i vraćaju dugove ili plaćaju flaširanu vodu iz krajeva koji nemaju ovako mudro postavljenu luku.

Ovde je problem da se shvate "osnovne" činjenice o Stepenu i Mestu zagadjenja
tj. da se uzme uobzir koliko će ljudi raditi u tom IP i gde će biti izliv kanalizacije.

Preskače i činjenica da je predvidjena izgradnja "postrojenja za prečišćavanje
otpadnih voda Crvenka
", kao što piše u Elaboratu citiranom ovde u prvom postu.

Radi poredjenja možemo da vidimo koliko je zagadjenje nizvodno od nekog velikog
izliva/govnare kojih ima na desnoj obali Dunava, nap. ispod hotela exYU gde je
izliv velikog kolektora za pola NBG (min 100.000 ljudi) i njegov uticaj sve do Ušća.

Nizvodo od njega nema splavova, ali posle jednog kilometra je Vojska i splavovi.
Neka u IParku bude najavljenih 10.000 ljudi, uticaj preradjenih otpadnih voda neće
biti dalje od Pupinovog mosta i to samo na levoj obali Dunava, što sam već pisao.

Znači da će kanalizacija IP samo minimalno da utiče na reku i to daleko od Grada.
Mnogo veći uticaj imaju izlivi/govnare iz urbanog dela Grada, kojih je na sve strane.
Zato bi eko-katastrofičari trebali da brinu o 100 puta većim izlivima širom svih obala.

Dragane, šta se dešava kada se uzvodno od grada i njegovih izvora vode sudare dva teretna broda? Koji nose ko zna kakvu hemikaliju, rudu ili prosto naftu? Desetine hiljada tona ko zna čega. Ili kada jedan pri teškom manevrisanju koje popreko seče veoma jaku maticu Dunava udari u gat? Ili so otkači sa veza i udari u neki od mnogih stubova Pupinovog mosta koje je tik ispod ulaza u luku? Koliko će njih biti usidreno u reci čekajući na red za istovar? Ili se zimi baš tada pokrene led koji nosi sve pred sobom? Ili se nekome prilikom teškog manevrisanja protiv struje u uskom prolazu pokvari motor, pa voda počne da ga nosi i okreće? Ili kapetan prosto pogreši u velikoj gužvi, u nepoznatoj luci i sa nepoznatim rečnim strujama? Koliko se rasutog tereta i pored sve pažnje prospe kod pretovara i manipulacije unutar luke, što posle kiše speru u Dunav? Ili nesavesni kapetani ispuste neko ulje iz motora što ionako niko ispod vode ne može videti? Šta ćemo u sledećem ratu? Da nas ucenjuju bombardovanjem luke, ako nam uopšte ostave izbor? Ili kad postanemo meta terorista kao i svi ostali? Da jurimo dronove ili mini rakete iznad Dunava? Vredi li to rizika? Zar stvarno misliš da je gigantska TERETNA luka površine dobrog dela Novog Beograda ekološki bezopasna čak i kad ne bi uzimali vodu za piće baš iz tih reka i u sred grada? Uzevši u obzir šta se sve prevozi brodovima, u kojim količinama i kojom koncentracijama, zagađivanje samo izmetom bi u odnosu na razne havarije i javašluk moglo postati i veoma poželjna alternativa.

U mom postu nisam razmatrao neke maloverovatne nesreće i akcidente.

Ja nisam skoln takvom karastrofičnom mišljenju, očekivanju i strahovanju

premda se priča da će da proradi vulkan na Avali kada ga pogodi Kometa.

Postoje negativni argumeti protiv izgradnje nove luke
Postoje pozitivni argumenti za izgradnju nove luke Beograd i njih niko ne spori

ali zašto, zašto , zašto
zašto ne na bilo kojoj drugoj obližnjoj postojecoj a idetičnoj nizvodnoj lokaciji ?

To što je na papiru bez udubljivanja u problematiku vec lahonski predložena baš ta lokacija , nije svršena stvar jer još šteta nije načinjena

Malom dislokacijom pomeranjem NIZVODNO niko ne gubi i svi dobijaju a najviše Beograd

Lako je sa Fruške gore trolovati protvi nizvodnog Beograda , jer bilo koje zlo nece se ni osetiti uzvodno .... vec samo nizvodno
te je sramotno , bedno, jadno i zlonamerno to činiti

Властима је потребно да хвале мост као нешто што је допринело гринфилд инвестицијама. Онда могу да кажу на митингу "направили смо Пупинов мост који је довео до нових радних места" и онда следи аплауз. А реалност је да би било боље овакав индустријски парк можда и направити и ван Београда, што да не у Смедереву где Кинези већ имају значајан удео у економији тог града са све пристаништем железаре која је њихова. A и леп простор баш на обали Дунава узводно од железаре где би могао ИП да се направи. Београд је релативно близу, те би стручњаци могл ибез проблема да путују до Смедерева на посао, мада не би било лоше да се неко и пресели из БГ у СД за атрактивно занимање и солидну зараду.

Kinezi su već uzeli to pristanište željezare u Smederevu za Privrednu zonu

koja će biti uglavnom i vezana za poslovanje i dobavljače njihove željezare.

Ovde se radi o sasvim drugačijem projektu, a lokaciju su odabrali kinezi.

Lokacija ko god da je biro je losa biro je na osnovu karte skuplja dara nego mjera
Treba naci adekvatnu lokaciju

Сумњам да су могли тек тако да бирају, углавном се прво дефинишу те привредне зоне и нуде.

Vrh