dedinje":xh3przkn je napisao(la):
Nema nigde znakova koji zabranjuju fotografisanje ali siguran sam da ono nije dozvoljeno i verovatno bi intervenisao pripadnik žandarmerije koji dežura u onoj stražari pored kapije.
Ако не стоји видан знак да је фотографисање забрањено, не видим зашто би се неко либио да слика тамо. Наравно, не преко ограде, само оно што припада улици.
Шта би било да се ту одржава неки протест: било би много фоторепортера, сниматеља и новинара, и они би снимали. Шта би било да се деси саобраћајна несрећа у том делу улице? Снимили би је и истражитељи и новинари.
Према томе, ако није забрањено, дозвољено је. Ако неко жели да буде сигуран, добро је да пита стражара, уз објашњење шта снима.
Занимљиво је питање докле у ВИСИНУ досеже власништво над парцелом у поседу приватника, државне зграде, војног поседа, амбасаде. Јасно је да авиони прелећу те зграде, и јасно је да постоје снимци као што су Гуглови и други намењени јавности, питање је само с које најниже висине је дозвољено снимање. Да ли је то регулисано неким прописом или законом?
Јер, с хеликоптерчићима за снимање .... Лепо би било видети како се на појаву таквог једног отварају подземни лансери у дворишту и на крову амбасаде, искачу тешко наоружани специјалци из разних углова и отвора и сабраном ватром ракета с осиромашеним уранијумом и ручног софистицираног оружја обарају непријатељски летећи објекат ... Наравно, уз црвени аларм за интерконтиненталне вођене ракете у најближим базама и носачима истих на морима.
.....
Мени се пре неколико година више пута десило да изађе обезбеђење продавница у Кнез Михаиловој у Београду и каже ми да не снимам излог! Ваљда тако нешто чули током неке "едукације" на вишој академији за тренинг, и с мешавином моћи интерпретације из суре планинске забити и комунистичке виолентности титовског златног раздобља СФРЈ кренули да тренирају ревност и строгоћу на мени домаћем пролазнику. Прво сам покушавао да им објасним шта је то мобилни телефон с камером, и да је 21. век, мислио да их упутим мало у теорију рекламе, али, сам поглед на едукативно продуховљене фаце у игзекјутив портирским оделима о којима висе хајтек играчкице за подизање самоуверености бренда чинио је да брзо одустанем ... Не знам како је сада ...