Šta je novo?

NIS - Naftna industrija Srbije

Prvo neka delistiraju NIS pa onda možemo da razmatramo dalju prodaju.

Kako ume i zna mora da ga preuzme. Ako ga već preuzimamo od Rusa bilo bi mnogo glupo da ga nekom preprodajemo. Mislim da će imati mnogo negativnih političkih poena ako propusti ovu šansu da vrati NIS.

Da li se zabrana uvoza gasa iz Rusije od 2027 odnosi i na Srbiju kao ne članicu EU( smislu da recimo Bugarska sme da dozvoli protok gasa do naše zemlje)?
Bugarska dakle mora da prekine dotok gasa iz Rusije u svakom slučaju?

Mreza maloprodajnih objekata NIS-a (ukljucujuci Gazprom) predstavlja najrasprostranjeniju maloprodajnu mrezu pumpi u Srbiji i ima strateski znacaj, posebno u manjim sredinama. Kako bi se sprecile eventualne poteskocu u snabdevanju gorivom, bilo bi dobro razmotriti izdvajanje maloprodajne mreze u posebno pravno lice. Takav entitet bi potom mogao privremeno preci pod punu srpsku kontrolu do konacnog resenja. Nabavka naftnih derivata bi se obavljala od vise snabdevaca, pri cemu bi verovatno MOL predstavljao jednog od najizvesnijih i najpouzdanijih partnera. Ovakav pristup omogucio bi kontinuitet snabdevanja potrosaca naftnim derivatima. Jeste pristup nekonvecionalan, ali takva su i vremena.

Kad ono, medjutim:

"Recimo, sad imamo mnogo logističkih problema, posebno za 51 mesto. Na primer, ako krenete od severozapada naše zemlje, dakle, u Stanišiću, Staparima, Krajićevu, nećete moći da imate pumpu i najmanje 15-20 km će morati pumpa da bude udaljena, jer su tu samo NIS-ove pumpe postoje. To će predstavljati veliki problem za naše poljoprivrednike. Imamo 51 mesto gde imamo velike probleme, dakle, i gledaćemo kako i šta da uradimo"...

"Mi smo ponudili Rusima da oni naprave, pošto imaju dobru saradnju, oni imaju dobru saradnju, ne mi, sa Knez Petrolom, da naprave ugovor o zakupu pumpi pa da možemo da koristimo i te pumpe. Nisu bili za to."...

Posto nema razumevanja ni po ovom pitanju:

Sto se tice NISa mislim da USA neće uraditi ništa drastično sto bi ugrozilo na političkom terenu u Srbiji njihovog a i EU pulena. O Rusima i da ne pričamo. Sankcije već postoje, ne kažem da je i sad dobro ali nece dozvoliti neko drastično urušavanje energetskog sistema. Videćemo samo modalitet relaksacije.

Kako ume i zna mora da ga preuzme. Ako ga već preuzimamo od Rusa bilo bi mnogo glupo da ga nekom preprodajemo. Mislim da će imati mnogo negativnih političkih poena ako propusti ovu šansu da vrati NIS.
Koje crno preuzimanje NIS-a on danas na raportu kod Harcenka dogovara strateske projekte za buducnost i izgradnju zajednicke infrastrukture :ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO:

Takodje da ima bilo kakav nacin i resenje ne bi pricao kako ce 50 mesta ostati bez benzinske pumpe i da ce ljudi morati da idu minimum 10-20 km da bi natocili gorivo.

Dakle - NIS propada ali ostaje RUSKI. Zapamtite moje reci.

Koje crno preuzimanje NIS-a on danas na raportu kod Harcenka dogovara strateske projekte za buducnost i izgradnju zajednicke infrastrukture :ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO:

Takodje da ima bilo kakav nacin i resenje ne bi pricao kako ce 50 mesta ostati bez benzinske pumpe i da ce ljudi morati da idu minimum 10-20 km da bi natocili gorivo.

Dakle - NIS propada ali ostaje RUSKI. Zapamtite moje reci.
Ne cenim ga ali mislim da si jako nerealan u ovom slučaju.

Домаћински је размишљати да купујеш оно што ти је повољније. Инфраструктуру је немогуће правити са Русијом јер, каош што рече Форест, ми се не налазимо са Белорусијом.

А инфраструктура треба да постоји, и Драган је то добро предложио. Потребно је цевке пустити свуда.

И још једна рафинерија треба да постоји, са већинским власништвом Србије.

interes je da te ne izoluju. to je najskuplja varijanta od bilo koje druge
Да те не би изоловали мораш да имаш све своје, и да имаш диверсификоване правце снабдевања. Како енергентима, тако и финансијским средствима. Дати све на једну страну је катастрофа и свакако постајеш рањив од изолације, јер немаш варијанти.

Домаћински је размишљати да купујеш оно што ти је повољније. Инфраструктуру је немогуће правити са Русијом јер, каош што рече Форест, ми се не налазимо са Белорусијом.

А инфраструктура треба да постоји, и Драган је то добро предложио. Потребно је цевке пустити свуда.

И још једна рафинерија треба да постоји, са већинским власништвом Србије.
Naravno da treba da se izvrši diversifikacija i da se kupuje ono što je povoljnije.
Što se tiče infrastrukture sa rusima imamo gasovod koji je na žalost 51% njihovo vlasnistvo. Sve zemlje kroz koje prolazi su zadržale većinsko vlasnistvo osim naših vrlih pregovaraca koji to nisu mogli da izdogovaraju.

Za energente i oružje ne važe prosta komercijalna pravila, kao što svi znamo. Nije tako prosto kao da kupiš tamo gde je najpovoljnije. Sve je skopčano s politikom, čije oružje i energente kupuješ, automatski se njima priklanjas.

Pitam se kad stane rat i krenu da se ukidaju sankcije postepeno, da li će Evropa opet uzeti u obzir ruski gas i naftu.

Za energente i oružje ne važe prosta komercijalna pravila, kao što svi znamo. Nije tako prosto kao da kupiš tamo gde je najpovoljnije. Sve je skopčano s politikom, čije oružje i energente kupuješ, automatski se njima priklanjas.

Pitam se kad stane rat i krenu da se ukidaju sankcije postepeno, da li će Evropa opet uzeti u obzir ruski gas i naftu.
Ako bude drastično povoljniji uzeće pretpostavljam, ako ne bude povoljniji neće. Od toga im zavisi konkurentnost privrede.

Do kraja 2027god biće zabranjena kupovina gasa iz Rusije i do tog vremena moramo da izgradimo pomenute gasovodne i sklopimo nove ugovore za gas. Takvu situaciju sam predvideo još pre 3,5 god.na temi o gasu.
https://forum.beobuild.rs/threads/južni-tok-gasovod-kroz-srbiju.535/post-948500
Planiranje bilo kakve infrastrukture sa Rusima - e to vec spada u domen psihijatrije.
Jeste "domen psihijatrije" nerazumevanje jednostavnih činjenica o kojima sam pisao.
Pa da ponovim : mi smo suvlasnici sa Rusima gasovoda koji ide kroz Srbiju, kao i skladišta gasa u B.Dvoru i lokacije u Itebeju za novo i veće skladište. Oko te infrastrukture moramo da se dogovarmo, a za to je osnovano preduzeće "Gas infrastruktura". Do sada Rusi nisu bili saglasni o izgradnji novog skladišta.

Ovo nije igra živcima već ekonomijom cele države.

Izražavam sumnju da će NBS zaista ukinuti platni promet NIS-u u nedelju/ponedeljak jer bi to značilo momentalno zatvaranje svih NIS-ovih benzinskih stanica i obustavu veleprodaje goriva. Ako bi se to desilo, odmah bi svi krenuli na preostale benzinske stanice da prave zalihe.

Režim se plaši Rusa i praznih pumpi, zato "kupuju" vreme tako što krše sankcije i nadaju se nekom neviđenom čudu koje će ih izvaditi iz blata.

Ostaviće platni promet NIS-u sve dok 1) oni potroše svoje zalihe goriva 2) OFAC uvede NBS-u sekundarne sankcije.

Neće dobiti ni dojavu ni poslednje upozorenje, samo će se jednog dana pojaviti na SDN listi. Ovo što NBS radi jeste direktno suprotstavljanje spoljnoj politici Amerike, kao što rade Rusija, Severna Koreja, Iran, itd. Pored upozorenja OFAC-a nastavljaju da krše sankcije.

Mislim da prosečan stanovnik ove "države" ne shvata koliki je talac samoubilačke politike vladajuće strukture.

Realno je očekivati da će ovaj ukrajinski konflikt da se proširi na neki širi konflikt između EU i Rusije i da je ovaj rat samo prva faza.
EU zemlje + UK su počele zadnjih par godina mnogo više budžeta za vojsku da odvajaju, uskoro se vraća obavezni vojni rok , pa i kod nas.
Srbija treba sa Rusima da ima odnos, ali mora se uzeti u obzir realnost geografije i pronaći alternativa ukoliko ostanemo skroz odsečeni od njih.

Ја нажалост нисам хтео да мрачим на форуму, поготову док многи гледају у светлу будућност. На жалост, све су прилике да те будућности неће бити, а да ће бии ово што си ти написао.

Искрено желим Србији да остане по страни у овом сукобу. Али је не могуће да се не одрази на нас. Ово са НИСом је само увертира.

Ponedeljak nije daleko i videćemo uskoro reakciju NBS.
Najrazumniji potez bi bio da zaista zaustave platni promet u ponedeljak i pokušaju preko Američkih advokata da ispeglaju situaciju sa OFAC-om. Da im dobrovoljno dostave spisak svih transakcija koje su obavili od 9. oktobra sa NIS-om i da se nadaju vansudskom poravnanju.

Lično ne verujem u takav ishod ali sve je moguće...

Ovo nije igra živcima već ekonomijom cele države.

Izražavam sumnju da će NBS zaista ukinuti platni promet NIS-u u nedelju/ponedeljak jer bi to značilo momentalno zatvaranje svih NIS-ovih benzinskih stanica i obustavu veleprodaje goriva. Ako bi se to desilo, odmah bi svi krenuli na preostale benzinske stanice da prave zalihe.

Režim se plaši Rusa i praznih pumpi, zato "kupuju" vreme tako što krše sankcije i nadaju se nekom neviđenom čudu koje će ih izvaditi iz blata.

Ostaviće platni promet NIS-u sve dok 1) oni potroše svoje zalihe goriva 2) OFAC uvede NBS-u sekundarne sankcije.

Neće dobiti ni dojavu ni poslednje upozorenje, samo će se jednog dana pojaviti na SDN listi. Ovo što NBS radi jeste direktno suprotstavljanje spoljnoj politici Amerike, kao što rade Rusija, Severna Koreja, Iran, itd. Pored upozorenja OFAC-a nastavljaju da krše sankcije.

Mislim da prosečan stanovnik ove "države" ne shvata koliki je talac samoubilačke politike vladajuće strukture.

Uvodjenje sankcije NBS bi bilo ekvivalentno maju 1992 godine.
Dakle doslo bi do potpunog kraha privrede, platnog sistema, kursa, standarda.
I da, apsolutno sam ubedjen da je Vucic spreman i na to - samo da ne uradi nesto sto se Rusima ne svidja. Da je malo normalan vec bi NBS prekinula platni promet sa NIS.

Vrh