Ja sam za "sve"Možda grešim ali nekako sam za sve ili ništa po pitanju vlasništva.
Da li se zabrana uvoza gasa iz Rusije od 2027 odnosi i na Srbiju kao ne članicu EU( smislu da recimo Bugarska sme da dozvoli protok gasa do naše zemlje)?
Bugarska dakle mora da prekine dotok gasa iz Rusije u svakom slučaju?
Mreza maloprodajnih objekata NIS-a (ukljucujuci Gazprom) predstavlja najrasprostranjeniju maloprodajnu mrezu pumpi u Srbiji i ima strateski znacaj, posebno u manjim sredinama. Kako bi se sprecile eventualne poteskocu u snabdevanju gorivom, bilo bi dobro razmotriti izdvajanje maloprodajne mreze u posebno pravno lice. Takav entitet bi potom mogao privremeno preci pod punu srpsku kontrolu do konacnog resenja. Nabavka naftnih derivata bi se obavljala od vise snabdevaca, pri cemu bi verovatno MOL predstavljao jednog od najizvesnijih i najpouzdanijih partnera. Ovakav pristup omogucio bi kontinuitet snabdevanja potrosaca naftnim derivatima. Jeste pristup nekonvecionalan, ali takva su i vremena.
"Recimo, sad imamo mnogo logističkih problema, posebno za 51 mesto. Na primer, ako krenete od severozapada naše zemlje, dakle, u Stanišiću, Staparima, Krajićevu, nećete moći da imate pumpu i najmanje 15-20 km će morati pumpa da bude udaljena, jer su tu samo NIS-ove pumpe postoje. To će predstavljati veliki problem za naše poljoprivrednike. Imamo 51 mesto gde imamo velike probleme, dakle, i gledaćemo kako i šta da uradimo"...
"Mi smo ponudili Rusima da oni naprave, pošto imaju dobru saradnju, oni imaju dobru saradnju, ne mi, sa Knez Petrolom, da naprave ugovor o zakupu pumpi pa da možemo da koristimo i te pumpe. Nisu bili za to."...
Dakle mi možemo da uvozimo i u budućnosti gas iz Rusije. Lepo od EU. Mislio sam da se svakako pozdravljamo sa ruskim gasom.Ne odnosi se na treće zemlje.
Zato od preuzimanja NIS nema ništa kao što napisah.Eto dakle poluge za uticaj iz Rusije i ubuduće
Koje crno preuzimanje NIS-a on danas na raportu kod Harcenka dogovara strateske projekte za buducnost i izgradnju zajednicke infrastruktureKako ume i zna mora da ga preuzme. Ako ga već preuzimamo od Rusa bilo bi mnogo glupo da ga nekom preprodajemo. Mislim da će imati mnogo negativnih političkih poena ako propusti ovu šansu da vrati NIS.
Ne cenim ga ali mislim da si jako nerealan u ovom slučaju.Koje crno preuzimanje NIS-a on danas na raportu kod Harcenka dogovara strateske projekte za buducnost i izgradnju zajednicke infrastrukture
Takodje da ima bilo kakav nacin i resenje ne bi pricao kako ce 50 mesta ostati bez benzinske pumpe i da ce ljudi morati da idu minimum 10-20 km da bi natocili gorivo.
Dakle - NIS propada ali ostaje RUSKI. Zapamtite moje reci.