Šta je novo?

NIS - Naftna industrija Srbije

Ako bi se to desilo, odmah bi svi krenuli na preostale benzinske stanice da prave zalihe.
Cenim da kad se NIS zatvori, da se neće desiti ništa specijalno što se tiče snabdevanja gorivom. Možda budeš čekao 5 minuta duže u proseku na pumpi, ali van toga ne vidim neke probleme.

Да те не би изоловали мораш да имаш све своје, и да имаш диверсификоване правце снабдевања. Како енергентима, тако и финансијским средствима. Дати све на једну страну је катастрофа и свакако постајеш рањив од изолације, јер немаш варијанти.

Svoje?
Pa imali smo svoje. I kako je to izgledalo? Tako što su radnici na pumpama bolje zarađivali od neurohirurga koliko su krali. Što su probrani ljudi izvozili cisterne iz rafinerije bez traga. Sve je rezultiralo time da je tržište moralo biti zatvoreno jer bi tadašnja državna firma propala pod pritiskom bilo kakve konkurencije.

Da bude u vlasništvu domaćih "privrednika". Kao Knez npr. Čija je uspešna karijera počela krađom benzina sa rumuskih barži na Dunavu. Pošteni privrednik koji je upucavan zbog akademskog razmimoilaženja sa drugarima.

Jedna strana je jedina moguća. Nemaš para za nešto više. Ne može jednostavnije od toga. Zašto je na kraju to ispala ruska strana? Tada su bili jedini spremni to da kupe. Kao što su kinezi bili jedini spremni da kupe Bor i železaru.

Jel ovo znači da im uskoro gase račun?
1000052849.jpg

Kod mene na poslu se priča da od 15.12 navodno ne sme da bude transakcija sa NIS-om.
Dovlačili su danas mazut i naftu u buradima kao 90tih i angažovali obezbeđenje da se čuva :ROFLMAO:

Do kraja 2027god biće zabranjena kupovina gasa iz Rusije i do tog vremena moramo da izgradimo pomenute gasovodne i sklopimo nove ugovore za gas. Takvu situaciju sam predvideo još pre 3,5 god.na temi o gasu.
https://forum.beobuild.rs/threads/južni-tok-gasovod-kroz-srbiju.535/post-948500

Jeste "domen psihijatrije" nerazumevanje jednostavnih činjenica o kojima sam pisao.
Pa da ponovim : mi smo suvlasnici sa Rusima gasovoda koji ide kroz Srbiju, kao i skladišta gasa u B.Dvoru i lokacije u Itebeju za novo i veće skladište. Oko te infrastrukture moramo da se dogovarmo, a za to je osnovano preduzeće "Gas infrastruktura". Do sada Rusi nisu bili saglasni o izgradnji novog skladišta.
Ovo nije istina, jer to važi samo za zemlje EU. Tranzit gasa je dozvoljen državama koje nisu EU. To je ono formalno, a neformalno je da će se praviti 2 gasovoda, sa Rumunijom i Severnom Makedonijom, odakle će se u perspektivi takodje nabavljati gas, uz zadržavanje tranzita iz pravca iz balkanskog toka.
Mada vidimo da se ta pravila menjaju vrlo brzo, videćemo kako će se odvijati situacija sa Madjarskom, koju podržava veliki brat, a koja u svemu tera kontru neoliberalima u EU.

Значи државно предузеће.
Pa napisah da je državno🤷🏻‍♂️

Što neko pita jel smešno. Smešno jer vrše se pripreme kao pred bombardovanje i 90te otprilike.

Prave planove šta sme da radi, šta sme da se greje i dokle i ono što nije bitno da se ugasi ili drži u nekom standby režimu.

Poslednji put kad smo to imali bilo je ono kad je struja morala da se štedi ali ne u ovom obimu a i to je brzo zaboravljeno i vraćeno na staro.

Sad ili rukovodeći organi znaju nešto što mi radnička klasa ne znamo ili se opet pravi panika bez potrebe.

Ali da ima nervoze ima.

Tranzit gasa je dozvoljen državama koje nisu EU.
Tranzit nije ni pomenut u ovoj najnovijoj odluci EU, pa bolje da tražimo druge dobavljače gasa nego da nam Bugari zavrnu ventil zbog ruskog gasa.

Poslednja izmena:
Zaista sam fasciniran nacinom na koji nacin rezonuju neki pojedinci ovde, a bogami i vlast. Cela evropa ce se potencijalno lisiti ruskog gasa, ali eto dozvolice transport za Srbiju. Pa ljudi izvadite te glave iz peska i shvatite da u takvoj polarizaciji je gotovo sa trenutnim ku...njem sa svima. Tada ili nestajes ili se se udruzujes sa ostalima. Znam da neki sanjaju Rusiju u Moldaviji, pa i dalje do nas, ali pri takvim scenarijima znamo kako smo mi prolazili. Prvi put nas 30% manje, a ni drugi niie bilo mnogo bolje. Ako zaista prizeljkujete tako nesto, onda nadam se da cete biti na prvoj liniji.

Tranzit nije ni pomenut u ovoj najnovijoj odluci EU, pa bolje da tražimo druge dobavljače gasa nego da nam Bugari zavrnu ventil zbog ruskog gasa.
Tranzit je isključivo pomenut i pojašnjen od strane zvanicnika EU. Svakako je bolje za našu zemlju da ima više pravaca odakle se može snabdevati gasom nego jedan, jer je onda cena i pozicija u pregovorima drugačija.
Takodje, prijateljski savet, nemojte se informsati o ovakvim temama na portalima javnog informisanja u Srbiji, postoje mnogo vise kredibilnijih izbora o ovim temama.

Jel ovo znači da im uskoro gase račun?
U ovom trenutku smatram da je malo verovatno da će u ponedeljak ukinuti NIS-u platni promet.

To bi značilo da 14.000 radnika ostaje bez posla istog trenutka, zatvaraju se sve NIS-ove benzinske stanice, veleprodaja staje. Gomila NIS-ovih rezervi goriva postaje "zarobljena".

Veliki broj ljudi bi svalio krivicu na režim.

Umesto toga će ukinuti NIS-u platni promet tek kada:

1) Potroše sve rezerve goriva (viša sila)
2) Ameri dodaju NBS na SDN listu (viša sila)

Na taj način režim ostaje čist i može da tvrdi da je dao sve od sebe da bi očuvao energetsku bezbednost države, ali su na kraju ipak krivi Ameri.

Две опције су излаз.
1-Држава насилно преузима НИС и предаје га Кнезу на управљање.
2-Креће крах финансијског система, тржишта, државног апарата и општа анархија са борбом за превласт између моторциклистичких банди, речних пирата, слободних аласа и скелеџија, соларних крипто номада, сеоских оружаних гарди, брокера црне берзе, шумских хајдука и осталих мање битних фактора.

Što Knezu brate, pa NIS-u ima vrhunskih stručnjaka za prelazni period.

@Došljak , mislio sam da si savremeniji 😀

2 ... i razvija se krupan i sitan šverc goriva dronovima čija nosivost je vrlo različita,
a omogucava i ličnu bezbednu dostvu na ravne krovove koje je lakše odbraniti od medjusobnih otimanja. 😃

Tranzit je isključivo pomenut i pojašnjen od strane zvanicnika EU.
Ako tranzit nije izričito dozvoljen i definisan u tom dokumentu EU, ne možemo da se oslonimo na mišljenje jednog birokrate. Neko drugi će imati drugačije "pojašnjenje", nap Bugarska.
Drugo, kada/ako Madjari i Slovaci budu odustali od ruskog gasa 2028. onda neće biti ni tranzita tog gasa kroz Srbiju. Biće verovatno iz nekog drugog izvora na koji bi i mi trebalo da se uključimo.
Odavno sam tipovao Turkije kao našeg mogućeg dobavljača jer imaju dva gasovoda do Rusije i po jedan do Azera, Irana i Iraka. Osim toga imaju i pet LNG morskih terminala, a i neke svoje izvore gasa. Oni su veliki potrošač i imaju ozbiljne planove.

Poslednja izmena:
Pa napisah da je državno🤷🏻‍♂️

Što neko pita jel smešno. Smešno jer vrše se pripreme kao pred bombardovanje i 90te otprilike.

Prave planove šta sme da radi, šta sme da se greje i dokle i ono što nije bitno da se ugasi ili drži u nekom standby režimu.

Poslednji put kad smo to imali bilo je ono kad je struja morala da se štedi ali ne u ovom obimu a i to je brzo zaboravljeno i vraćeno na staro.

Sad ili rukovodeći organi znaju nešto što mi radnička klasa ne znamo ili se opet pravi panika bez potrebe.

Ali da ima nervoze ima.
Najveće bundzije kao i uvek na državnim jaslama.

Gluposti neću ni da komentarišem, a gas i danas dobijamo preko "Turskog toka" koji ima dve iste cevi : jednu za Turkije, a drugu za "Balkanski tok".

Neki likovi nisu svesni da gas i sada dobijamo iz Turske gde se završava "Turski tok", a počinje "Balkanski tok". Nedaleko od tog čvorišta je i LNG morski terminal Maramara.
1000002291.jpg

Kada 2028. prestane EU da koristi ruski gas Turkije će rado preizeti i drugu cev "Turskog toka" za svoje snabdevanje. Tada može da Balkanskim tokom da šalje neruski gas iz svojih izvora ili iz drugih država, nap Azerbedžana, Irana ili Iraka.

Poslednja izmena:
Vrh