dragan
Professional
Danas se raspravlja o budžetu 2026. Ako ili kada bude plaćanje 56% vlasništva NISa, može da se izvrši rebalas i nap stopira finansiranje autoputa do Pešteri a uvede kupovina ruskog vlasništva.
Ako je NIS "privatna" šta nas briga da li će da radi i kome će da je proda vlasnik.Lezba mi nije uopšte simpatična ali ovde baš ne vidim nikakav problem. Kada ga preuzme država plate će isplatiti ali ako se obustavi platni promet dok je još u vlasništvu rusa kako bi se to izvelo? Ako imaš predlog reci nam?
Poruka u temi "NIS - Naftna industrija Srbije" https://forum.beobuild.rs/threads/nis-naftna-industrija-srbije.4369/post-1542836Koliko god vam na tim brifinzima objašnjavali da koristite velike reči na kraju dana se sve svodi na otimanje tuđeg.
Evo recimo na tim sastancima možete objasniti ćaci braći iz BiH kako da otmu rusku rafineriju bilo preko stečaja ili Javnog interesa:
Sedam godina bez litra nafte u Brodu
"Rafinerija nafte u Brodu, nekada jedan od ključnih energetskih pogona u Bosni i Hercegovini, već gotovo sedam godina stoji bez ijednog litra prerađene nafte."
Nego su oni slabi bednici koji ne mogu da otmu ni rafineriju a mi se nadamo da smo ojačali dovoljno(uz pomoć braće iz USA) za otimanje bar rafinerije. Vidimo valjda kako FSB i Rusija to rade.
Mada su mnogo bolji primer USA i Izrael.
Kokice sam nabavio, kanister sam nabavio i puno sreće sa tim otimanjem, pardon stečajem u Javnom Interesu.
P.S. Znam da je po zakonu dozvoljeno preći granicu sa 10L kanisterom ali zna li neko pouzdano da li će graničari praviti problem i sa 20 ili 30L?
Da dodamo i:Poruka u temi "NIS - Naftna industrija Srbije" https://forum.beobuild.rs/threads/nis-naftna-industrija-srbije.4369/post-1542836
Promsvyazbank, Bank Otkritie, B&N Bank
Pre će biti nemam leba da jedem jer jedini pekar u gradu ne može nigde da nabavi brašno, a nipošto ne želi da prepusti posao drugom pekaru da prehrani ljude.У суштини ситуација је немам 'леба да једем, шта ћу? Па ући ћу у туђу кућу да га узмем! Није да моралишем, ја први не бих могао кокошку да закољем, али сам свестан да је вероватно зато што никада нисам био довољно гладан.
Превише се олако навикавамо на ове комуњарске фазоне, док се окренеш то ће се нормализовати, па ће и бандитске методе постати креативније. Прво је била исплата по тржишној вредности, па онда по цени по којој сами проценимо...но како нема лове, онда ће бити обвезнице на XY година, па онда нaјновија идеја обвезнице са грејс периодом.. Грађане су већ испалили реституцијом која је легализовала пљачку, (15% од ТЦ, па готово 100% инфлација асета од процене, па онда на обвезнице, у суштини годишња камата на ту суму би била већа од те рате од обвезница), а сад ово, мало већи залогај. У Европи, где је приватна својина била светиња, увелико се припрема терен за тако нешто. Неопажено се отимају слободе и све остало.
Е да, искрено навијам да буде наше, позајми, исплати по ТЦ и преплати ако треба, ако треба и escrow, али мораш да имаш ту суму. Такође, последња ствар која треба да се деси је да ћаци секта улети у менаџмент. За 10 год би опет имали џабалеску продају. Само профи менаџмент.
Bas si realno opisao stanje kada je priraštaj u pitanju. Pad broja stanovnika u zadnjih deset godina jeste veći nego da je bio rat, medjutim isti taj pad je veći nego da je bio rat i u 10 i 15 godina koje predhode zadnjoj deceniji.Ako je NIS "privatna" šta nas briga da li će da radi i kome će da je proda vlasnik.
A naravno da nije tako, pa su i plate problem.
Da je Srbija normalna zemlja, do svega ovoga ne bi došlo.
Ovaj scenario je nemoguć u Americi, EU ili Rusiji. Kina za ovakve promašaje strelja odgovorne.
Narod strepi za gorivo, a ne vidi totalni raspad države, koja jedino još funkcioniše u delu gde sama sebe brani od bilo koje, makar i najdobronamernije kritike.
Ako si trener i klub ti ispadne iz takmičenja, ideš.
Mi smo ispali iz svih liga. U poslednjih 10 godina imamo veći pad broja stanovnika nego da je bio rat. Dug je drastično povećan, jedino što ostaje je to nešto puteva i pruga za Suboticu.
Vucic bi trebao da bude u svemu nebitan jer ako se preuzme NIS ostaje nama i posle Vucica.Mislim da nije to.
Imamo dve ekipe ovde od početka.
Oni koji su za preuzimanje su glasni kad deluje da od toga nema ništa.
Oni koji su protiv su glassni kad izgleda da će se desiti.
A Vučića niko ne voli.
Pre će biti nemam leba da jedem jer jedini pekar u gradu ne može nigde da nabavi brašno, a nipošto ne želi da prepusti posao drugom pekaru da prehrani ljude.
U koju grupu ja spadam?Mislim da nije to.
Imamo dve ekipe ovde od početka.
Oni koji su za preuzimanje su glasni kad deluje da od toga nema ništa.
Oni koji su protiv su glassni kad izgleda da će se desiti.
A Vučića niko ne voli.
Ово!!!Ти си слободан да направиш своја постројења, нађеш новог пекара итд...
Ja sam juče pročitao na X da je licenca dobijena ali nisam hteo da kačim jer nisam mogao da proverim informaciju.
Nije to tuđe to je naše.Vidim da kod dosta forumasa narativ sada ide ka tome da mi otimamo tuđe
Ja bih rekao da si protiv, ali ako kažeš da si za, OK.U koju grupu ja spadam?
Ja sam od početka za to da otmemo Rusima. Kao što su to uradili Nemci ili Bugari.
Ali da se ne pravimo francuske sobarice pa otimanje nazivamo Javnim interesom, kao kupićemo ono što oni NE ŽELE da prodaju. Ili ona bajka o stečaju...čuli za pojam stečaja a za firmu te veličine stačaj može da traje i 6 godina
Mislimo da smo jači sad kad iza leđa imamo glavnog šerifa i to je to. Oduvek je jači otimao od slabijeg.
Eto mi sad nemamo ni KiM jer nam ga je jači oteo.
Ono što još pokušavam da objasnim da je trebalo mudrije sve raditi od početka i za NIS i za KiM. Sad kad si doveden pred svršen čin idiotskom politikom(obzirom ko je u oba slučaja na vlasti nije ni čudo) onda jbg... otimaj.
Те опасности је свако свестан.Problem je što će ako i kada se vrati u naše vlasništvo postati novi EPS, Telekom i sl.
To uvek može da se desi ali toga ima previše i sada kod rusa. Preko 200 rusa i " naših rusa" primaju plate od 7.000 do 20.000 evra. Plaćaju se basnoslovno istraživanja nafte u Mađarskoj koje nema. Kupuju se pumpe u Bugarskoj po 5 puta većim cenama od stvarne i NIS posluje dobro. Ni Grcic mu ništa ne može. Ekipa rusa kupuje ostrva po Grčkoj. Nemojte ni da pomislite da smo najgori.Те опасности је свако свестан.
Али да тако не мора да буде, пример је и ЕрСрбија. Дакле може и професионалан менаџмент.
Само, има једна велика разлика, авио саобраћај је врло осетљива категорија, ту ако не знаш само генеришеш губитке, а НИС је златна кока, ту постави и Грчића има да буде пара. Мање, наравно, и брзо ће све да оде у три лепе.
Па ће онда опет нако да га купи у бесцење.
Pa kacio si i druge stvari sa X koje se ispostavilo da nisu tacne pa sta sad... Ionako je sansa 50/50 da neko pogodi/promasi. Ili ce dobiti ili nece dobiti - nema trece opcijeJa sam juče pročitao na X da je licenca dobijena ali nisam hteo da kačim jer nisam mogao da proverim informaciju.