Šta je novo?

NIS - Naftna industrija Srbije

Ne znam čemu pominjanje predsednika kad je dokazano više puta da je lažov. Šta god da kaže, ne verujem mu ništa.

Što se tiče naše situacije, ona postaje sve gora s obzirom da su Bugari zabranili izvoz a isto se očekuje i od drugih zemalja regiona. To nam skraćuje vreme za rešavanje problema. NS rafinerija nije rešenje, i za nju bi trebale godine remonta, dorade i ko zna koliko stotina miliona evra da bi bila uporediva sa RNP.

Saterani smo u ćošak, a ako se stvarno spremaju neki oružani sukobi, više bih voleo da je front u Ukrajni nego oko cele naše zemlje.
Osim Ukrajine, nema drugih sukoba u najavi. Vidiš da ih je Predsednik najavio.

Logika nalaže da ih onda nema :)

Врло грубо, за рафинерију која има капацитет од 7 милиона тона и све производе по последњим технологијам треба преко милијарду долара и 5-6 година.

Међутим, оно што ја причам, причам о пољопривреди и војсци као стратешким потрошачима. За те потребе 2милона тона је резервом.
Технологија такође не треба да буде последња, нису битне еколошке норме.

Тако да мислим да за максимално годину дана рафинерија у Новом Саду може да проради у потребном капацитету. Мислим да би 500 милиона било довољно са свим уграђивањима.
Да се оснује SDPR Oil ltd. који би узимао нафту из Ирака и Емирата у замену за муницију.

Nece Iracani i Emiracani da se izlazu sankcijama, ne trebaju im potencijalni problemi za par miliona tona godisnje.

Врло грубо, за рафинерију која има капацитет од 7 милиона тона и све производе по последњим технологијам треба преко милијарду долара и 5-6 година.

Међутим, оно што ја причам, причам о пољопривреди и војсци као стратешким потрошачима. За те потребе 2милона тона је резервом.
Технологија такође не треба да буде последња, нису битне еколошке норме.

Тако да мислим да за максимално годину дана рафинерија у Новом Саду може да проради у потребном капацитету. Мислим да би 500 милиона било довољно са свим уграђивањима.
Pa ta rafinerija je svakako u vlasnistvu Gazproma, isto kao i RNP.

• Sviđa mi se
Reagovanja: wk_
Јесте. Ја се залажем да влада Р. Србије откупи ту рафинерију од НИСа. Она сада само битумен праве колико схватам.

Nece Iracani i Emiracani da se izlazu sankcijama, ne trebaju im potencijalni problemi za par miliona tona godisnje.
Па зашто би био ризик ако би фирма била српска?

Да се оснује SDPR Oil ltd
SRBOil :D

Poslednja izmena:
Ako bi firma bila srpska onda nema problema, ali nema srpske firme, do sad bi je osnovali da smeju.

Па, ја сад не знам какав је уговор република Србија подписала са Русима, али исто тако видим да постоје ризици за нашу државу. Није ми тешко да замислим, да ми приликом писања уговора нисмо ставили добре клаузуле које би нас штитиле, али, могло би и овако да се каже:

Удео р Србије у НИСу да се преточи у власништво рафинерије у Новом Саду (РННС). Или већ за цифру за коју се договоре. Даље, да се договоре око обима који би РННС давала тржишу (сад причају о закону који би требало да дефиниште резевре и слично). Мени се чини, да је сасвим логично ако би р Србија сама обезбеђивала своје потребе за:
1. Војску
2. Пољопривреду
3. Друмски и речни транспорт,
4. Опционо авиотранспорт

Nije sve u ugovorima vec i u puteru, kompromatima, podrsci (sto lokalnoj sto medjunarodnoj), itd. A Rusima ne odgovara da menjamo udeo u NIS za rafineriju, vec su vecinski vlasnici tako da im jos veci deo ne znaci nista a izgubili bi rafineriju i dobili konkurenciju.

Мислим да је сад добро време за преговоре, ја сам написао неки минимум, руски комерцијални интереси би могли да се заштите ограничавањем количине продукције.

Zato sto SDPR nema ni rafineriju ni tankere ni naftovod. A da ima dobio bi sankcije.

Па да војска узме Нови Сад и користи га за своје потребе и пољопривреду. Што би попили санкције ако би куповали нафту Ирака и УАЕ?

Па да војска узме Нови Сад и користи га за своје потребе и пољопривреду. Што би попили санкције ако би куповали нафту Ирака и УАЕ?
Da uzme? :ROFLMAO: Izvesnije je da one moto bande preuzmu distribuciju.

Poslednja izmena:
Iz druge teme.

У понедељак је почела достава цистерни путем железнице и претакање деривата у нафтни терминал у Карловачким Виноградима. Биће дежурна и једна локомотива 621 за потребе маневрисања.

Skg je iznajmio 4 garniture cisterni
i poslao ih u Ploče na utovar u tamošnji naftni terminal.

Није узалуд Ана ишла у Кијев. Очекује се 48. и ЊЕТ Путину.

Dal zaista postoje ovako naivni ljudi.
Covek koji je dobio orden Aleksandar Nevskog za 20 godina sluzenja ruskoj sluzbi da kaze Rusima NJET 😂
Pa uradili bi mu gore nego onom kucetu sto su mu pokazali kada je bio tamo.

Vrh