Šta je novo?

NIS - Naftna industrija Srbije

Јесте, али је давно напуштена. Можда би Нис могао да је се одрекне у корист државе.

"Janaf trenutno ne može Srbiju snabdjevati s neruskom sirovom naftom. Istodobno se iznimka daje Mađarskoj da bi i dalje primala rusku naftu, unatoč tome što može dobiti nerusku naftu, kao i Pančevo putem Janafa, na temelju nekakvog narativa o tome da Mađarska nema mora i da nema nekih drugih naftovoda."

Naljutio se komšija :)

Rafinerija u NS ne bi ništa značila. OK je za proizvodnju motornih ulja ali nema mogućnosti proizvodnje goriva po novim standardima. Ne možemo sipati tipa euro 2 dizel u nove automobile... A i kapaciteti bi bili mnogo manji.

Rafinerija u NS ne bi ništa značila. OK je za proizvodnju motornih ulja ali nema mogućnosti proizvodnje goriva po novim standardima. Ne možemo sipati tipa euro 2 dizel u nove automobile... A i kapaciteti bi bili mnogo manji.
Da li uopste rafinerija u NS radi u nekom obimu, ili je potpuno ugasena?

Rusi pišu da MOL treba da preuzme upravljanje NIS-om
Obratite pažnju na poslednja dva pasusa.
Opet hoće da izigraju Amerikance.

Screenshot_20251111_102754_Telegram.jpg

@Whiplash
Može li link na originalnu objavu na ruskom?

Telegram kanal, koliko su ovi pouzdani sa proturanjem informacija, tu baš ima svega na Telegramu, mahom propaganda? Pratiš ih, imaju neku relevantnost ili samo nagadjanje?

To sa MOL-om mi deluje samo kao nagađanje autora ovog TG kanala, bez nekih informacija. Što je na nivou kao da i mi ovde nagađamo. Može biti MOL opcija, a može i SOCAR, a može biti i neko treći. 2022. godine, kada je krenuo rat u Ukrajini SOCAR je čak obznanio da je zainteresovan za kupovinu ruskog udela NIS.

Ova vest inače naglašava da su Rusi spremni da daju trećem licu “kontrolu i uticaj”, ne znam da li bi to bilo dovoljno jer pretpostavljam ne menja puno vlasničku strukturu, možda onih 11% sa nekim upravljačkim ingerencijama ako se i Srbija složi kao drugi najveći akcionar. Tu ima logike da Madjari udju u priču samo ako je Orban uspeo tu temu da proturi u Americi i dobije neku olakšicu za nemenjanje celokupne vlasničke strukture, ali i dalje mi nema puno logike dati konkurentskoj kompaniji, koja je regionalno najveći rival NIS-u, firmu na upravljanje da je “pričuvaju dok se rat ne završi”… Socar je sa druge strane puno logičnija opcija za tu privremenu kombinaciju, ako je prihvatljiva Americi, npr.

Telegram kanal, koliko su ovi pouzdani sa proturanjem informacija, tu baš ima svega na Telegramu, mahom propaganda? Pratiš ih, imaju neku relevantnost ili samo nagadjanje?
To je jedan od ogranaka Rybar telegram kanala, koji je dosta blizak Moskvi i koji je pod sankcijama EU i USA.

Screenshot 2025-11-11 133452.png

Opet hoće da izigraju Amerikance.
Срце ми се стегло.
Da li uopste rafinerija u NS radi u nekom obimu, ili je potpuno ugasena?
Чак и да је угашена постоји земља и инфраструктура. Претпостављам да се може релативно брзо довести у рад, што би рекао Дошљак, макар за пољопривреду и војску. Бар ту не мора да се води рачуна о евро нормама. И за будуће, мислим да би Новосадска рафинерија требала да буде нека стратешка резерва

Ау, а ја мислио да смо већ добили. Значи, још ће да буде?

Negde sam pročitao (možda je ovde neko pisao na temi ili kačio vest) da zapadne kompanije neće da ulaze u priču bez garancija da će sankcije biti skinute.

Ako je to istina onda ostaju samo istočne kompanije koje opet moraju da budu po volji OFAC-a

Vrh