Šta je novo?

NIS - Naftna industrija Srbije

Kompletna obaveza madjarske je da kupi američki gas, nuklearno gorivo i oružje u vrednosti od 1,4 milijarde (dosta špekulacija, navode se i veće sume, ali ova je narealnija). Malo je Generalštab, moraćemo još nešto.

Možda je vreme da se revidiraju odluke o akcizama na biogoriva?

To je nešto što možemo da proizvodimo i kod nas bez ikakvog uvoza. Plus može da bude izuzetno povoljno za poljoprivrednike.

Recimo u Brazilu na pumpama može čak 100% etanol da se sipa, a verujem da bi se i kod nas moglo dosta benzinaca "prepraviti" da rade na veću smešu etanola ili čak sa 0% benzina. Mislim da je za benzin po trenutnom standardu (EN 228) dozvoljeno max 10% etanola, a recimo moj benzinac fabrički može da radi sa E25 gorivom (25% udela etanola). Verujem da može slično nešto i sa biodizelom za koji smo imali čak i fin rast proizvodnje sve do 2013 kad su uvedene akcize na biogoriva.

Na stranu što nas je retardirana politika dovela u ovu situaciju sa sankcijama, svako normalan bi se složio da je potpuna zavisnost od uvoza energenata loša.

Mislim da je za benzin po trenutnom standardu (EN 228) dozvoljeno max 10% etanola, a recimo moj benzinac fabrički može da radi sa E25 gorivom (25% udela etanola).

Većina modernih benzinaca za evropsko tržište proizvedeni nakon 2000. može da radi na E10 gorivo, dakle do 10% etanola. Mora da imaš neki specijalni model. U Srbiji, exYu i većini zemalja južne Evrope i dalje se koristi E5 gorivo , mada u praksi je negde čak i E0. To je bolje za motor od E10, ali lošije za ekologiju.

Recimo u Brazilu na pumpama može čak 100% etanol da se sipa, a verujem da bi se i kod nas moglo dosta benzinaca "prepraviti" da rade na veću smešu etanola ili čak sa 0% benzina.

Za brazilsko tržište se fabrički proizvode vozila sa prerađenim motorima za E85. Jeza bi me hvatala od domaćih majstora koji prepravljaju motore za drugo gorivo. Takođe, mislim da čak i u slučaju potpunog prestanka rada rafinerije, benzin ne bi bio toliko problem kao dizel, jer se dizela mnogo više troši nego benzina. Benzin bi možda i mogao da se pokrije iz uvoza, za razliku od dizela.

Kompletna obaveza madjarske je da kupi američki gas, nuklearno gorivo i oružje u vrednosti od 1,4 milijarde (dosta špekulacija, navode se i veće sume, ali ova je narealnija). Malo je Generalštab, moraćemo još nešto.
Ali generalštab je direktan poklon (tj. mito) Trampu, a ovih 1.4 milijarde je promet američkim kompanijama. Tako da Vučić još uvek ima šanse.

Ali Tramp nece ni da vidi Vucica a Orban mu je drugar.
Ovo je baš loša vest za JANAF.
Zasto? Samo nece povecati kolicinu koliko su se nadali.

Pa zato sto ce se Madjarska (tj MOL, ne znam koje su implikacije za slovačku rafineriju) snabdevati sa Druzbe i u narednih godinu dana, minimum. Ako NIS-u ne skinu sankcije skorije imace Janaf ozbiljnu rupu u prihodima tokom 2026. koju su se nadali da će popuniti dodatnim isporukama MOL-u.

Ali generalštab je direktan poklon (tj. mito) Trampu, a ovih 1.4 milijarde je promet američkim kompanijama. Tako da Vučić još uvek ima šanse.
Mislim da je to ustvari razlog zašto je Orban uspešno izlobirao za Mađarsku dok Vučić nije uspeo. Vučić misli da može da izlobira u USA ako lično korumpira Trampa, jer se tako lobira u Srbiji. Ali mnogo je uspešnije lobiranje u USA kad se obezbedi profit i za Wall Street, kao što je Orban i uradio. Vučić je učio od Orbana, ali izgleda da nije dovoljno naučio, očigledno da nije toliki kalibar kao što je Orban.

"prihvataju mesec, dva ili tri da nas izuzmu od sankcija jer smo počeli sa promenama u menadžmentu"

to su oni rusi šta pakuju kofere?

Away from the media spotlight, the Hungarian energy company MOL has been upgrading two of its refineries - Százhalombatta in Hungary and the Slovnaft facility in Bratislava - to process Brent crude instead of the high-sulphur Urals crude which flows through Russian pipelines

Zanimljiva je poslednja rečenica:

Critics say energy dependence on Russia is being replaced by energy dependence on the US. The Orban government argues it is achieving greater diversity of supply.

Isto se odnosi na celu EU, ne samo na Mađarsku. Interesantno je kako BBC to primećuje samo na primeru Mađarske.

"Sledeća nedelja" nije mnogo daleko, pa ćemo da vidimo šta će se dogadjati oko NIS-a.

Логика достојна Сократа!
И по чему је боље?
Да купујеш скупље и да седнеш на иглу земље која води ратове по читавом свету?

Логика достојна Сократа!
И по чему је боље?
Да купујеш скупље и да седнеш на иглу земље која води ратове по читавом свету?
Ako krenes od pretpostavke da sve sto Rusi rade je ispravno, onda si ti u pravu. Ako krenes razumno, onda nisi.

Nema ovde razuma, samo interes. Eto koliko Ameriku zabole i za Ukr i za rat i za EU kad Madjarska platila da i dalje idu preko Rus.

Trampu i odgovara nehomogena EU. Probao je sa onim AFDom (Mask sa dizanjem desnice) malo razbucat snage da gura svoje interese i proizvode.

Tako da je ovo duplo dobar dil za njega. em uvalio proizvode, em ima Orbana i dalje da destabilizuje EU ako mu zatreba

Vrh