У јеку спремања испита пала ми је на памет једна идеја која би свакако била јако занимљива (бар мени), јер, хвала Богу, најрандом идеје имам када учим.
Углавном, не знам да ли је ово било где овде већ разматрано или је неко то већ помињао. Нека ме неко исправи ако јесте.
Концепт је такав да би Србија, Италија и Црна Гора склопиле уговор којим би изградиле гасовод од јужног дела Италије, преко Јадранског мора, па кроз Црну Гору, па до Србије. Тиме би стратешки добиле конекцију са гасоводима из северне Африке.
То би свакако била јако добра идеја, јер би, пре свега, ЕУ у неком делу то финансирала. Србија би први пут добила прикључак на неку западну опцију снабдевања, Црна Гора би добила прву конекцију на било који већи гасовод, док би Италија имала користи у смислу акциза на транспорт. ЕУ би свакако имала користи од тога, јер би се тиме значајно умањио руски утицај овде, а Србија би добила могућност да велики део гаса добија од држава попут Алжира, Либије или Нигерије.
Поред тога, интерконектор који се гради са Румунијом је, колико сам испратио, капацитета око 1,2 милијарде кубних метара гаса годишње. Румунија је један од највећих произвођача гаса у ЕУ – произведе више него што јој је потребно.
Ако би се хипотетички гасовод изградио, Србија би од неколико држава из Африке могла да добија 30–40% гаса, од Румуније још неких 20–30%, од Азербејџана око 20%, а постоји и опција да у будућности, када се околне луке буду развијале у правцу већег капацитета пријема ЛНГ-а, и ту добијамо одређене количине гаса.
Мислим, ово је само нека моја идеја — ја сам лаик по питању ове теме, само ме интересује да ли је изводљива и колико би имало смисла то уопште планирати. У сваком случају, желео бих да чујем мишљење форумаша о
овој идеји?