Šta je novo?

NIS - Naftna industrija Srbije

Ne mogu Bugari da ''zavrnu'' bilo šta bilo kome jer se oni oko gasa ne pitaju ništa.
To je odluka EU koja je najavljena za primenu od kraja 2027. godine (a ne od kraja 2025. godine). Da bi se ta odluka primenila moraju Mađarska i Slovačka do tada da imaju rešenu alternativu za snabdevanje gasom. Imaju li je? Stepen verovatnoće primene te mere direktno je proprocionalan mogućnosti da Mađrska i Slovačka nabavljaju dovoljno gasa za sebe nekim drugim putevima/načinom.

Meni je realniji ovakav rasplet:

Rusi nam neće ''zavrnuti'' gas 31.12.2025. Jednostavno tehnički to ne mogu da urade.
Ne mogu jer je danas Srbija tranzitna zemlja: gas ide i za Mađarsku i Slovačku preko nas, pa bi prekid pogodio i njih (kao što je, posebno pre rata, Ukrajina volela da uzme deo sebi sa gasom koji je preko nje išao za istok Evrope). Zato neće povući takav potez, naročito imajući u vidu da i posle početka rata u Ukrajini ni NATO države nisu doživele zavrtanje gasa od Rusije.

Međutim, pošto tehnički ne mogu (i verovatno ne žele) da zavrnu gas samo za Srbiju, uradiće drugo: podići će cenu gasa. Razlog?
Ne postoji realno tržišno rešenje za njihov vlasnički udeo u NIS-u. Ako država taj udeo uzme (a sve ide ka tome da će morati u jednom trenutku), Rusi će pokušati da nadomeste vrednost uzetog kroz višu cenu gasa. Moguće je da baš zato čekaju prvo da vide koliko će im biti oduzeto (da li samo da padnu ispod 50% ili da padnu na 0% vlasništva), i da od toga zavisi koliko će poskupljenje gasa biti u novom aranžmanu, a ne da li će gasa biti uopšte (jer, kao što rekoh ni tehnički ne mogu da ga zavrnu samo za Srbiju).

Kad jednom podignu cenu, to direktno udara po privredi: veći troškovi = manja konkurentnost.
Država će zato morati da subvencioniše SrbijaGas da bi izbegla realno poskupljenje za građane i privredu. Ako novi gasni aranžman bude kratak (npr. par godina a ne 10 godina kao stari, a realno je da bude dosta kraći od starog), subvencija mora da bude baš velika - stotine miliona evra godišnje da bi se sprečilo da se poskupljenje gasa prelije na građane/privredu.

Odakle brzo pronaći toliki novac?
Mora da bude legalan biznis za državu, odnosno logični kandidat postaje ono što brzo generiše veliki prihod: municija i naoružanje. Drugim rečima, možemo očekivati da se opet pravimo glupi oko toga gde završava naša prodaja oružja i municije, dok istovremeno tim parama punimo budžet za subvencije ka SrbijaGas-u.
Zar nisu Tute rekle da će od 1.1.2026. dozvoljavati tranzit gasa samo dugoročne ugovore, koji mi od tog datuma nećemo imati.

Nesto mi nije jasno.

Trenutno 100% derivata se na pumpe dostavlja kamionima iz rafinarija NS i Pančevo. I za to postoji dovolno kamiona cisterni. Ali ne postoji dovoljno kamiona da se ta ista kolicina ili malo manja doveze tim istim kamionima iz susednih zemalja?

Ima dovoljno kamiona da se iz Pančeva vozi gorivo u Niš i juznije, a nema dovoljno da se doveze iz Sofije i Skoplja?

Ma ima dovoljno i kamiona i vagona i barzi nego paraziti ne mogu da se dogovore o planu i podeli plena.
Nije na kraju ni bitno ko zatvara gas. Ja sam pričao o tome šta treba da se radi da se koliko toliko spremimo.

To je u ovoj državi ono sto fali, proaktivno rešavanje problema i spremanje za iste.
Za derivate je proslo 9 meseci (i proci ce jos 2-3) i nismo se spremili, isto ce biti i za gas.

Vrh