Šta je novo?

NIS - Naftna industrija Srbije

Zanimljivo da se kao prva pomoć za ovu situaciju isključivo pominje neki grabež, kanisteri, kantice, zalihe. Samo svoje dupe da se obezbedi. Niko da se seti da predloži smanjenje upotrebe automobila i štednju goriva. Da se ograničenje na autoputu spusti na 100kmh i eto ti 30-40% manje potrošnje goriva za sve koji inače voze 130+.
Нешто добро у потенцијалној кризи са нафтним дериватима може да буде ренесанса тролејбуса у Београду као 80их. Такође прави моменат да се бициклизује град, где год је Шапић уфурао траке да буде цела трака само за бицикла.

Било би добро да Руси понуде своје власништво у НИС на продају и да ми повратимо 51% а осталих 49% купе Кинези, Арапи, Амери, итд. Сви по мало и онда имамо опет неку врсту диверзификације.

Koja banka je izdala Dinu?

Ranije se govorilo o tome da bi 'domaće' banke u stranom vlasništvu mogle da blokiraju Dinu/IPS plaćanja prema NIS-u, tj. da prolazi samo Dina izdata od BPŠ.
Nisam ja plaćao, žena ispred mene je plaćala, čini mi se da se bila Dina Komercijalne banke, radnik je rekao da je malopre još jednom kupcu odbijena Dina.

U petak je prolazilo plaćanje aplikacijama Apple i Google Pay, rekoše mi na kasi da je na taj način bilo moguće platiti svim karticama izdatim od bilo koje banke. Da li je i to u medjuvremenu ukinuto/zablokirano ili ne ne znam, ako neko bude u prilici narednih dana nek proba pa nek javi ovde.

Vrlo moguće da neke banke u stranom vlasništvu su dobile instrukcije od centrala kako da se ponašaju u vezi plaćanja prema NIS-a, i da su zato krenule da blokiraju.

Mnogo važnije je kako će se u narednom periodu banke ponašati prema računima u banci i NIS-ovim kreditima.

• Sviđa mi se
Reagovanja: wk_
Za sad mi rakija koju pečem izađe 0 dinara.
Pa ako krene robna razmena na pumpama,vozim za džabe.
Rešio sam i američke džukele i ove naše plaćenike(i jedne i druge) a bogami i Ruse.
1000005301.jpg

mvbg1 wrote :

,,.... Rešio sam i američke džukele i ove naše plaćenike(i jedne i druge) a bogami i Ruse... ,,

To 🤩🤩🤩
Ima tu i drugih dobroih opcija za još rešavanja u istom stilu
upotebom naše aparature.... na primer pušnice, kazana za topljenje....
Tabla debele slanine sa rebrima kad se prodaju nj. čvarci, mast , suva rebra i dimljena panceta izadju skoro 0 dinara. 😀

Poslovanje NIS-a bi moglo da se svede na dinarski račun kod BPŠ i možda Alta banke, ako ih ostale banke otkače.
Osim banaka koje nastave da rade sa NIS-om, pod udarom OFAC-a može se potencijalno naći i NBS jer ona obrađuje IPS i Dina card transakcije prema NIS-ovim računima.

Situacija još uvek nije čista, vrlo lako bi moglo da se desi da NIS mora da zatvori sve benzinske stanice jer više ni jedna banka neće da radi sa njima.
Nema informacija da li banke postupaju samoinicijativno ili imaju neku naredbu od OFAC-a.

Treba računati na to, jer nema garancija da se neće desiti.

Poslovanje NIS-a bi moglo da se svede na dinarski račun kod BPŠ i možda Alta banke, ako ih ostale banke otkače.
Osim banaka koje nastave da rade sa NIS-om, pod udarom OFAC-a može se potencijalno naći i NBS jer ona obrađuje IPS i Dina card transakcije prema NIS-ovim računima.

Situacija još uvek nije čista, vrlo lako bi moglo da se desi da NIS mora da zatvori sve benzinske stanice jer više ni jedna banka neće da radi sa njima.
Nema informacija da li banke postupaju samoinicijativno ili imaju neku naredbu od OFAC-a.

Treba računati na to, jer nema garancija da se neće desiti.

Do kad ćemo biti prinuđeni da čitamo tvoje kataklizmične fantazije na ovoj temi, i forumu generalno? Po meni ovo je na samoj granici trolovanja.

Do kad ćemo biti prinuđeni da čitamo tvoje kataklizmične fantazije na ovoj temi, i forumu generalno? Po meni ovo je na samoj granici trolovanja.
Imaš ignore opciju ako ti se ne sviđa šta pišem, ovo je forum i ja ne napadam i ne prozivam nikog.

Nekima je izgleda lakše da nahuškavaju druge članove i moderatore na mene i pokušaju tako da me ućutkaju, nego da pritisnu jedno dugme.

• Sviđa mi se
Reagovanja: wk_
Pa možda ćeš stvarno i biti druga osoba posle Bendera koju ću blokirati jer nemam energije da čitam gluposti.

На сајму пољопривреде пре 7 година нека сојка ми је показивала неки апарат за прављење биодизела од житарица.

Ево након брзог гуглаља и рачуница. Може и зозовача да се убаци у њу.

- od 300 kilograma uljarica dobija se 100 litara biodizela
- najviše biodizela dobija se od uljane repice - 1.500 litara po hektaru, potom od suncokreta - 1.400 litara, a od soje oko 400
- za preradu oko 200 litara ulja potrebno je oko 35 litara metanola

Само треба узети у обзир да домаће гориво има етанол у себи и самим тим рок трајања у пластичним канистерима није већи од 3-5 месеци. Додуше никада нисам лично тестирао, можда старији знају како је ишло за време санкција.

Benzin u većini zemalja EU ima više etanola nego kod nas. Većina zemalja EU prodaje E10 benzin koji sadrži do 10% etanola, ekološki je, dok su exYu i južnoj Evropi/Norveškoj prodaje E5 benzin koji sadrži do 5% etanola i generalno je bolji po komponente vozila.

Platio Dinom malopre preko Drive.Go. Fina akcija do večeras, sa njihovom aplikacijom Gdrive100 izađe 5 din skuplje od običnog BMB95, a inače je 20 din skuplji.

Sad treba da idem na drugu pumpu da podignem paket, pa ću baš da probam sa GooglePay-om da platim.

Vrh