Šta je novo?

NIS - Naftna industrija Srbije

Многи не разумеју концепт суверене државе. Нажалост, немају ни како, кад је велеиздајник председник.
Kako to da sve ostale suverene države u Evropi nemaju firmu od nacionalnog interesa pod sankcijama a Srbija ima? Jesmo li mi onda jedina suverena država Evrope ili možda jedina najmanje suverena država Evrope?

Nažalost, može im se. Gadim se i dalje dovostrukih aršina, ali svet tako funkcioniše od davnina.
Озбиљна, суверена држава не паничи, не кука, него преузима конкретне потезе да се заштити самовоље веће силе.
Odmah da se razumemo, nisam ja da se rusima otme NIS, nego da se proceni vrednost i ista isplati. Isto kao što rade kad ti uzmu zemlju za auto put npr. Jednostavno, nema drugog načina. Ako nas vide kako braću, razumeće. Ako ne razumeju, šta da radimo.

@mvbg1
previše smo mi mali i zavisni u puno stvari da bi mogli da budemo "svoji". Na žalost, to je tako.
Како мислите да натерате неког да вам прода имовину? Осим ако нисте физички јачи и имате како да му запретитете. Отимачина не бива у овом случају.
Tačno, to je teško divljavštvo. Da je bilo pravde, bio bi pod sankcijama od februara 2022.
Коментар класично НАТО добошарење.

Kako to da sve ostale suverene države u Evropi nemaju firmu od nacionalnog interesa pod sankcijama a Srbija ima? Jesmo li mi onda jedina suverena država Evrope ili možda jedina najmanje suverena država Evrope?
Предузети мере против САД-а, а не клечати на кукурузу и плакати. То би озбиљна држава урадила.

Tačno spojeni smo sa Aleksandropolisom preko Bugara, ali više opcija nije na odmet, a i država je izgleda to uvidela pa je u toku izgradnja kraka ka Makedoniji, ali i Rumuniji.

Sto se Rumunije tice se potpuno slažem, iskreno ne razumem razloge iz kojih imamo ovako nedefinisane odnose sa Rumunijom, državom koja je energetska velesila na ovom području. Gasovod Mokrin Arad je morao biti izgrađen davnih godina, to je ipak samo 100km. Takodje, i do Pitestija distanca nije toliko velika da se ne moze izgraditi naftovod i povezati se sa naftnom infrastrukturom zemlje sa kojom smo uvek imali dobre odnose. Sa državom koja ima svoju proizvodnju i izvore nafte i gasa, sa kojom vec sarađujemo u oblasti elektroenergetike vec 50 godina.
Sto se Makedonije tice, oni imaju samo jedan gasovod koji vodi do Bugarske, pa ne vidim ekonomski benefit povezivanja sa istom, osim ako je njima jeftinije da nabavljaju gas iz pravca Srbije, ali bi onda trebalo oni da finansiraju izgradnju tog gasovoda. Što je možda i tačno, mada se svakako te stvari ne iznose u javnost.

Предузети мере против САД-а, а не клечати на кукурузу и плакати. То би озбиљна држава урадила.
Kada se ozbiljna država namerači na nekoga teško šta se može uraditi. Kada pravila ne važe isto za sve, i manevarski prostor je dosta sužen. Ne kažem da ga nema ali šta god da uradiš, napraviš problem na drugoj strani.

Jedino rešenje je nacionalizacija uz mogućnost opoziva po ukidanju sankcija. No opet, Amer sutra može da ti kaže: e odlično sad ćeš do nama da prodaš. (pričam hipotetički) Šta bi onda uradio?

Koliko ja shvatam, ne znam da li ovde ili na X pročitah, ograničenje na uvoz goriva je ukinito (nisam ni znao da je postojalo to ograničenje) tako da snabdevanje gorivom ne bi trebalo da bude problem.
Ne može iz uvoza da se dopremi dovoljna količina naftnih derivata. Naročito kada je nizak vodostaj Dunava.

Jednostavno nema adekvatne alternative za rafineriju u Pančevu.

Oni koji misle da države ne treba da napadaju druge države su "nato dobošari"?
НАТО добошари не виде све стране, него само једну. Где су позиви на санкције против САД-а после напада на Ирак? Да напоменем, САД су напале Ирак јер су наводно развијали нуклеарно наоружање. Никада се није доказало, напад и инвазија су извршени под лажним оптужбама. Такође, тренутне санкције Израелу.

Ovde je veliki problem za nas to što Hrvatska poslušno sprovodi Američke sankcije na svoju štetu.

Mi možemo da se opiremo novom svetskom poretku koliko god hoćemo, ali rafinerija ne može da radi bez JANAF-a u punom kapacitetu.

НАТО добошари не виде све стране, него само једну. Где су позиви на санкције против САД-а после напада на Ирак? Да напоменем, САД су напале Ирак јер су наводно развијали нуклеарно наоружање. Никада се није доказало, напад и инвазија су извршени под лажним оптужбама. Такође, тренутне санкције Израелу.
A zašto ti misliš da sam ja podržavao američki napad na Irak? I kako američki napad na Irak - za koji se verovatno obojica slažemo da je bio pogrešan po svakom mogućem osnovu - opravdava ruski napad na Ukrajinu?

Мене само занима, ако ово потраје до пролећа, како ћу да косим. Нисам повукао таленат и грациозност на деду, и његову бритку косу и камени брус. Купио сам си косу чим са дошао до свог парчета травњака, али (што би рекао Милан Бабић у песми "Баш ми се не да"), не идееее, не идееее. Дакле не буде ли довољно деривата, ће зарастемо у коров.

Апсолутно примитивно разумевање. То што САД забрањује НИС-у (практично држави Србији) да купује и прерађује нафту трећих земаља је дивљаштво.
Уколико се национализује НИС, шта спречава национализацију компанија у америчком власништву у Србији? Лепо национализујемо 10 компанија, и дамо Русима као пакета компензације за НИС.

I napad Rusije na Ukrajinu je divljastvo pa je vecina gradjana Srbije balavila tog 24.02.2022 i sladila se kako ce Ukrajina biti pregazena za 3 dana, a mnogi i dan danas balave o Ruskim tenkovima na Dunavu. I nije tajna da bi oni bili docekani u Beogradu isto onako kao sto su Nemacki tenkovi bili docekani u Zagrebu 1941.

I nemoj molim te o moralu i sta je divljastvo, a sta nije.

Medjunarodna politika je kao klima - narocito za male drzave - ne mozes da je promenis, mozes samo da joj se prilagodis.
Ja znam da ovde ima onih koji vise vole Rusiju od Srbije, uostalom nama je najveca politicka grupacija - istorijski gledano vezana za Rusiju, njen utemeljivac Nikola Pasic je govorio: Bog, pa Rusija pa tek onda Srbija - da bi predsednik Srbije 120 godina nakon toga izjavio da vise voli Rusiju od Srbije. Ali ja i valjda svako normalan vise volimo Srbiju od Rusije. Daj da vidimo kako da se vadimo iz ove situacije za koju je svako normalan znao da ce se desiti. I za koju je licno odgovorna nasa vlast.

Podseticu na primer Bugarske drzave koja je doslovno uvek bila vazal Rusije i koja je do 2022 bila preko 80% bila zavisna od ruskih energenata. I USPELA JE za ove 3 godine da se resi toga. Danas je zavisnost Bugarske od ruskog gasa NULA
Zavisnost Bugarske od ruske nafte NULA
Zavisnost Bugarske od ruskog nuklearnog goriva NULA

I oni su budale jeli, a mi smo pametni?

Suverenitet malih država ne postoji. Dok nisi na radaru, imaš donekle neki "suverenitet"

kad dođeš na radar, onda tražiš najmanje zlo, za daljnji razvoj države. Tu trebaju da se pregaze i neki principi i emocije i ds se dogovori najbolje za državu dugoročno. Sve ostalo je naravno put u propast.

a odugovlačenje najgora moguća odluka.

Мене само занима, ако ово потраје до пролећа, како ћу да косим. Нисам повукао таленат и грациозност на деду, и његову бритку косу и камени брус. Купио сам си косу чим са дошао до свог парчета травњака, али (што би рекао Милан Бабић у песми "Баш ми се не да"), не идееее, не идееее. Дакле не буде ли довољно деривата, ће зарастемо у коров.
Onda ce bude “pijem vino i rakiju na bis i ne mislim na korov i nis”

A trenutno ni Amerika nije suverena, jer im Kinezi ne daju retke minerale koje kopaju diljem sveta uključujući i Srbiju.

bez toga, nema ni savremenog oružja, pa je tramp jučer malo bio nervozan

• Sviđa mi se
Reagovanja: Ar4
I oni su budale jeli, a mi smo pametni?
To je Bugarska politika, oni su uvek uz jačeg. :)
I uvek bolje prođu od nas.

Naša politika je da zagrizemo kao somovi mamac koji nam strana služba baci i da se sukobimo sa velikim silama.

Jedino logično objašnjenje za Miloševića je da je bio strani agent koji se oteo kontroli tek '98 godine.
Pre toga im je završio posao, a to je rasturanje Jugoslavije.

'41 isto. Srbi zagrizli mamac i sukobili se sa Nemačkom, a šansa da dobiju taj rat je bila 0.

---

2008. smo zagrizli Rusku propagandu da će oni čuvati naše interese.
Danas plaćamo cenu tog pecanja.

Sto se Rumunije tice se potpuno slažem, iskreno ne razumem razloge iz kojih imamo ovako nedefinisane odnose sa Rumunijom, državom koja je energetska velesila na ovom području.

Pa evo ja cu da ti kazem zasto. Zato sto Rumunija nije ruska ku...a i zato sto je tamo ruski uticaj tradicionalno najmanji od svih istocnoevropskih zemalja. Npr sa Bugarskom smo se istorijski klali milion puta ali saradnja je jako dobra, Vucic se vidjao redovno sa Borisovim zato sto su obojica ruske kucke. Takodje kriminal cveta, sluzbe saradjuju, sve je to ruska veza. Gde god je zaobilazenje zakona, kriminal, korupcija, zloupotreba sluzbi - to je ruska ekipa.

Sa Rumunijom tako neceg nema. I onda imamo situaciju da nemamo maltene nikakve odnose sa najmocnijom i najvecom drzavom regiona i plus drzavom koja nam istorijski nikada nista lose nije uradila.

Rumunija energetski nije bila deo ruskih planova i zato je i Srbija bez ikakvih odnosa sa Rumunijom. Zato je sa Bugarskom gradila gasovod kako bi se opet vezala za Rusku naftu. A ima svedocenja da je Borisov isao u Moskvu da se izvini nakon kraha juznog toka i da je onda omogucio da se napravi prakticno to isto - balkanski tok, uz nevidjenu korupciju na projketu.

A zašto ti misliš da sam ja podržavao američki napad na Irak? I kako američki napad na Irak - za koji se verovatno obojica slažemo da je bio pogrešan po svakom mogućem osnovu - opravdava ruski napad na Ukrajinu?
Шта чека увођење санкција САД-у онда? Не играј на карту лажног моралисања ако се водиш двоструким аршинима.

interesantno je da je u Hrvatskoj Stjepan Mesić zagovarao Družbu Adria, koja bi bila nastavak ruskog naftovoda iz Mađarske, ali su to amerikanci preko Europe zaustavili kroz neke korisne budale iz zelene agende

svakakve se igre tu odvijaju od raspada Jugoslavije, i sad sve to ili dolazi na naplatu ili izlazi na površinu.

Suverenitet malih država ne postoji. Dok nisi na radaru, imaš donekle neki "suverenitet"

kad dođeš na radar, onda tražiš najmanje zlo, za daljnji razvoj države. Tu trebaju da se pregaze i neki principi i emocije i ds se dogovori najbolje za državu dugoročno. Sve ostalo je naravno put u propast.

a odugovlačenje najgora moguća odluka.
Треба да се погази главни државни принцип, а то је целовитост територије.
Примарни циљ ове државе мора да буде поново успостављање контрле над одметнутим делом територије, иначе она престаје да буде држава.
Стварно су генијална резоновања многих људи који коментаришу овде :). Људи нису ни чули за рецимо Слободана Јовановића, тек прочитали нешто из његовог пера, а коментаришу питања суверености и демократије. Овако деца од 11 година резонују.

To je Bugarska politika, oni su uvek uz jačeg. :)
I uvek bolje prođu od nas.

Naša politika je da zagrizemo kao somovi mamac koji nam strana služba baci i da se sukobimo sa velikim silama.

Jedino logično objašnjenje za Miloševića je da je bio strani agent koji se oteo kontroli tek '98 godine.
Pre toga im je završio posao, a to je rasturanje Jugoslavije.

'41 isto. Srbi zagrizli mamac i sukobili se sa Nemačkom, a šansa da dobiju taj rat je bila 0.

---

2008. smo zagrizli Rusku propagandu da će oni čuvati naše interese.
Danas plaćamo cenu tog pecanja.

Mozda je bio strani agent - ali Ruski. Pa nisu mu zena i deca pobegli u London nego u Moskvu. Pobogu.

Poslednje sto je napisao je da su ga izdali istorija i Rusija.

Шта чека увођење санкција САД-у онда? Не играј на карту лажног моралисања ако се водиш двоструким аршинима.
Jbg, promaklo mi je da od mene zavise sankcije prema SAD. Da sam znao, bile bi uvedene.

Vrh