Oprosti što ću iskoristiti tvoj post ali nismo najskupljiAko gledamo sa pozicije sta je najlogicnije i geografski najsmislenije, ne znam kako smo mislili ili mislimo da dopremamo energente iz Rusije kad ti energenti treba da prodju kroz EU/NATO zemlje? Ostavimo sve ideologije sa strane. Zar nije logicnije da smo poceli odavno da trazimo alternative tim rutama kako bismo osigurali stabilno snabdevanje?
Nismo se dotakli pitanja cene. Koliko kod nas kosta gorivo a koliko u zemljama u okruzenju? Najskuplji smo, tako da prica o jeftinim energentima po pitanju goriva ne pije vodu uopste. Za gas ne znam koliko je kubik kod nas a koliko u okruzenju. Medjutim, proizvodi koje kupujemo u prodavnicama imaju istu ili vecu cenu nego u zemljama EU. Koji je onda benefit od tih "jeftinih" energenata za stanovnistvo?
Dodatak, pitao sam GPT, ne znam koliko je pouzdano, ali su cene gasa u okruzenju (Hrvatska, Madjarska, S. Makedonija, Rumunija, Bugarska, Crna Gora) vrlo uporedive sa cenama u Srbiji.
Pa koji nam je interes na nivou drzave onda da smo se za energente toliko vezali za Rusiju, ako nije cena?
(mada smo blizu)