Šta je novo?

NIS - Naftna industrija Srbije

Ako gledamo sa pozicije sta je najlogicnije i geografski najsmislenije, ne znam kako smo mislili ili mislimo da dopremamo energente iz Rusije kad ti energenti treba da prodju kroz EU/NATO zemlje? Ostavimo sve ideologije sa strane. Zar nije logicnije da smo poceli odavno da trazimo alternative tim rutama kako bismo osigurali stabilno snabdevanje?

Nismo se dotakli pitanja cene. Koliko kod nas kosta gorivo a koliko u zemljama u okruzenju? Najskuplji smo, tako da prica o jeftinim energentima po pitanju goriva ne pije vodu uopste. Za gas ne znam koliko je kubik kod nas a koliko u okruzenju. Medjutim, proizvodi koje kupujemo u prodavnicama imaju istu ili vecu cenu nego u zemljama EU. Koji je onda benefit od tih "jeftinih" energenata za stanovnistvo?

Dodatak, pitao sam GPT, ne znam koliko je pouzdano, ali su cene gasa u okruzenju (Hrvatska, Madjarska, S. Makedonija, Rumunija, Bugarska, Crna Gora) vrlo uporedive sa cenama u Srbiji.

Pa koji nam je interes na nivou drzave onda da smo se za energente toliko vezali za Rusiju, ako nije cena?
Oprosti što ću iskoristiti tvoj post ali nismo najskuplji :) Čak 11 država u svetu ima skuplji dizel od nas :)
(mada smo blizu)
1759488000322.png

Ok, to mi ima smisla, videcemo kakav ce biti epilog price. Steta sto je NIS prodat, visestruka nesreca za ovaj narod. Zvalonja stalno govori kako eto hvala Rusima sto imamo gas i sto imamo super cenu. A onda pogledas okruzenje, svi imaju gas i imaju slicnu cenu, samo nabavljaju iz razlicitih izvora... Nista mi tu nismo profitirali u odnosu na druge.
Nije ista cena gasa za domacinstva i za vecu potrosnju (fabrike).
Gas za domacinstva je svakako subvencionisan, tako da bi to eventualno poskupljenje koje bi doslo usled koriscenja skupljeg prirodnog gasa ponajvise podnela industrija, sto bi se repliciralo na cene i na sveobuhvatnu inflaciju u ekonomiji.
Za domacinstva kada sam zadnji put radio poredjenja, cena nam je blago niza nego u Hrvatskoj i Madjarskoj, a visa od ostalih zemalja u okruzenju.

Osnovni problem je sto fizicki nema dovoljno gasa koji moze da zameni ruski, a da ga mozemo dopremiti u zemlju.
Iz istog razloga su npr Azerbejdzan i Turska povecali uvoz, a takodje i izvoz gasa. Obzirom da gas nema deklaraciju u sebi, jasno vam je sta se radi i kakva preprodaja je u pitanju.
A svakako je najavljenja izgradnja CCGT kod Nisa, za koju je svakako potreban dodatni gas (AZ).

Svakako ne mogu da razumem zasto se ne povezemo gasovodom sa Rumunijom, koja ima svoja nalazista gasa i proizvodnju, nego ga uvozimo iza tri gora i mora.

Nije ista cena gasa za domacinstva i za vecu potrosnju (fabrike).
Gas za domacinstva je svakako subvencionisan, tako da bi to eventualno poskupljenje koje bi doslo usled koriscenja skupljeg prirodnog gasa ponajvise podnela industrija, sto bi se repliciralo na cene i na sveobuhvatnu inflaciju u ekonomiji.
Za domacinstva kada sam zadnji put radio poredjenja, cena nam je blago niza nego u Hrvatskoj i Madjarskoj, a visa od ostalih zemalja u okruzenju.

Osnovni problem je sto fizicki nema dovoljno gasa koji moze da zameni ruski, a da ga mozemo dopremiti u zemlju.
Iz istog razloga su npr Azerbejdzan i Turska povecali uvoz, a takodje i izvoz gasa. Obzirom da gas nema deklaraciju u sebi, jasno vam je sta se radi i kakva preprodaja je u pitanju.
A svakako je najavljenja izgradnja CCGT kod Nisa, za koju je svakako potreban dodatni gas (AZ).

Svakako ne mogu da razumem zasto se ne povezemo gasovodom sa Rumunijom, koja ima svoja nalazista gasa i proizvodnju, nego ga uvozimo iza tri gora i mora.
Nije ista cena za stanovnistvo i industriju zato sam i pitao GPT da mi da obe cene. Evo tabele (jos jednom napominjem da ne znam koliko su tacni podaci jer nisam samostalno istrazivao niti imam vremena za tako nesto)

Zemlja​
Kategorija potrošnje​
Cena (€ / kWh)​
Odnos prema Srbiji​
Komentar / izvor​
🇷🇸 Srbija
Domaćinstva (20–199 GJ)​
0,049
0 % (referenca)
CEIC / Beoelektrane, jul 2024​
🇷🇸 Srbija
Industrija / ne-domaćinski​
0,046 – 0,050
0 %​
procena nakon smanjenja cene za 15 % (maj 2024, Blic)​
🇭🇷 Hrvatska
Domaćinstva (20–199 GJ)​
0,046​
− 6 % jeftinije​
Eurostat / CEIC​
🇭🇷 Hrvatska
Industrija​
0,053​
+ 8 % skuplje​
Eurostat, prosečna cena 2024​
🇭🇺 Mađarska
Domaćinstva​
0,032​
− 35 % jeftinije​
Eurostat, subvencionisana cena​
🇭🇺 Mađarska
Industrija​
0,060​
+ 22 % skuplje​
TradingEconomics (Eurostat podaci)​
🇷🇴 Rumunija
Domaćinstva​
0,054​
+ 10 % skuplje​
Eurostat, H2 2024​
🇧🇬 Bugarska
Domaćinstva​
0,051​
+ 4 % skuplje​
Eurostat​
🇲🇪 Crna Gora
Domaćinstva​
0,052​
+ 6 % skuplje​
lokalni tarifni podaci (EPCG 2024)​
🇧🇦 BiH
Domaćinstva (SarajevoGas)​
0,055​
+ 12 % skuplje​
Regulatorna komisija FBiH​
🇲🇰 Severna Makedonija
Domaćinstva​
0,050​
+ 2 % skuplje​
MER / NER, sept. 2024​

Nema mnogo smisla to gledati, bitno je koliko platimo na uvozu. U tu cenu za korisnike su ušli Nacionalni stadion, kineski PVO i Izraelski dronovi (mada istorijski mi opet nismo imali veoma jeftin gas na uvozu)

Nema mnogo smisla to gledati, bitno je koliko platimo na uvozu. U tu cenu za korisnike su ušli Nacionalni stadion, kineski PVO i Izraelski dronovi (mada istorijski mi opet nismo imali veoma jeftin gas na uvozu)

Upravo. Benzin i dizel su skupi zbog akcize koja je i do 2-3 puta veća u odnosu na BIH, MK, XK, BG, a ne zbog nabavne cene.

Ako gledamo sa pozicije sta je najlogicnije i geografski najsmislenije, ne znam kako smo mislili ili mislimo da dopremamo energente iz Rusije kad ti energenti treba da prodju kroz EU/NATO zemlje? Ostavimo sve ideologije sa strane. Zar nije logicnije da smo poceli odavno da trazimo alternative tim rutama kako bismo osigurali stabilno snabdevanje?

Pa ono sto vecina ovde ne shvata - nama drzavu vodi Moskva. Srbija je bukvalno obavestajno izresetana, nama se bivsi direktor BIA doslovno hvali da on zapravo radi za FSB od cijeg direktora Patruseva dobija odlikovanje!

Kada je bilo pitanje da uvedemo sanskcije Rusiji na Vladi su samo 2 ministra glasala za, Vucic je reagovao tako brutalno da u ponovljenoim glasanju jedan je odustao i glasao protiv. Politika je Rusija po svaku cenu. Jer da nije Rusije ova drzava bi bila u EU i NATO, a kriminalni klan koji je sada na vlast bi bio u zatvoru. Zato ce se drzati Rusije po cenu da od Srbije ostane prazna ledina.

Takodje u nasem narodu postoji neki iracionalan gen, ja mislim da to dolazi kao posledica gluposti - potpuno ignorisanje realnosti. Kao kada se rusio Berlinski zid. Tako pre neki dan na nekom clanku o avionima, opsta hajka zasto kupujemo rafale, zasto lepo ne kupimo Migove ili Suhoje. :ROFLMAO:
Alo zemljace - 1. Rusija bukvalno vise ne moze da ih proizvede da sebe podmiri, a kamlo li za nas.
2. Ako NATO ne dozvoli da dolete do nas preko NATO drzava mozemo samo da ih sanjamo.

Jel to toliko tesko da se shvati? Jel smo stvarno najgluplji narod u Evropi? Jesmo izgleda.

isto tako za gas - ruski gas pa ruski gas, kao da gas moze da se teleportuje, tako se ponasamo.

Nije ista cena za stanovnistvo i industriju zato sam i pitao GPT da mi da obe cene. Evo tabele (jos jednom napominjem da ne znam koliko su tacni podaci jer nisam samostalno istrazivao niti imam vremena za tako nesto)

Zemlja​
Kategorija potrošnje​
Cena (€ / kWh)​
Odnos prema Srbiji​
Komentar / izvor​
🇷🇸 Srbija
Domaćinstva (20–199 GJ)​
0,049
0 % (referenca)
CEIC / Beoelektrane, jul 2024​
🇷🇸 Srbija
Industrija / ne-domaćinski​
0,046 – 0,050
0 %​
procena nakon smanjenja cene za 15 % (maj 2024, Blic)​
🇭🇷 Hrvatska
Domaćinstva (20–199 GJ)​
0,046​
− 6 % jeftinije​
Eurostat / CEIC​
🇭🇷 Hrvatska
Industrija​
0,053​
+ 8 % skuplje​
Eurostat, prosečna cena 2024​
🇭🇺 Mađarska
Domaćinstva​
0,032​
− 35 % jeftinije​
Eurostat, subvencionisana cena​
🇭🇺 Mađarska
Industrija​
0,060​
+ 22 % skuplje​
TradingEconomics (Eurostat podaci)​
🇷🇴 Rumunija
Domaćinstva​
0,054​
+ 10 % skuplje​
Eurostat, H2 2024​
🇧🇬 Bugarska
Domaćinstva​
0,051​
+ 4 % skuplje​
Eurostat​
🇲🇪 Crna Gora
Domaćinstva​
0,052​
+ 6 % skuplje​
lokalni tarifni podaci (EPCG 2024)​
🇧🇦 BiH
Domaćinstva (SarajevoGas)​
0,055​
+ 12 % skuplje​
Regulatorna komisija FBiH​
🇲🇰 Severna Makedonija
Domaćinstva​
0,050​
+ 2 % skuplje​
MER / NER, sept. 2024​
Otprilike su tacni, mada je to cena bez poreza. Takodje, cena za domacinstva nije ista kod svih operatera u Srbiji, vec se razlikuje od grada do grada. Najjeftiniji je na jugu, a skuplji kod nekih lokalnih operatera. Naravno, ne mozes ga kupiti gde hoces, vec samo kod dobavljaca koji je izgradio lokalnu distributivnu mrezu i ima monopol na tom delu trzista.
Za ostale drzave ne znam da li je trziste regulisano, ili je kao kod nas, bar sto se domacinstva tice.

Pa od kud sad ovo? Ja sam mislio da smo mi braća. Zar ne mogu da nam daju taj neki procenat akcija pa ćemo im vratiti kad sve prođe.

Nego možda nas brane od obojene revolucije pa ne mogu i sa ovim da se zamlaćuju.

Пушта гасове ако мене питаш.

Из неког разлога, стално се у расправама заборавља, да је Србија продала НИС са идејом да седне на јужни ток. Тај пројекат се @forest само да подсетим није десио управо због запада, тако да прича о руској губернији и утицају стран службе пада у воду. Ја не знам какав је уговор држава Србија потписала са Русима тада, да ли се узимала у обзир политичка конјуктура и да ли правио уговором резервни план ако се не деси Јужни Ток.

Решење може бити и следеће: Нова рафинерија нафте у Србији. Економски тигар би могао себи да дозволи да за пољопривреду и војску сам производи гориво. Авијација би била логичан додатак.

Некакво решење може да буде и да Гаспром прода (Србији, Јанафу, трећем конзорцијуму) само рафинерију Панчево, или чак рафинерију НС.

• Sviđa mi se
Reagovanja: wk_

Из неког разлога, стално се у расправама заборавља, да је Србија продала НИС са идејом да седне на јужни ток. Тај пројекат се @forest само да подсетим није десио управо због запада, тако да прича о руској губернији и утицају стран службе пада у воду. Ја не знам какав је уговор држава Србија потписала са Русима тада, да ли се узимала у обзир политичка конјуктура и да ли правио уговором резервни план ако се не деси Јужни Ток.

Решење може бити и следеће: Нова рафинерија нафте у Србији. Економски тигар би могао себи да дозволи да за пољопривреду и војску сам производи гориво. Авијација би била логичан додатак.

Kačio sam ugovor gore:

Član 1

Strane će pružiti pomoć oko projektovanja, izgradnje i korišćenja objekata u okviru realizacije sledećih projekata:

u okviru magistralnog gasovodnog sistema u izgradnji iz Ruske Federacije kroz Crno more i teritoriju trećih zemalja i Republike Srbije za tranzit i isporuke prirodnog gasa u druge zemlje Evrope (u daljem tekstu: gasovodni sistem) izgradnja na teritoriji Republike Srbije deonice gasovodnog sistema (u daljem tekstu: gasovod);

izgradnja podzemnog skladišta gasa na mestu iscrpljenog gasnog polja "Banatski Dvor", koje se nalazi 60 kilometara severo-istočno od Novog Sada, Republika Srbija;

rekonstrukcija i modernizacija tehnološkog kompleksa koji pripada Akcionarskom društvu "Naftna industrija Srbije", Republika Srbija.

Nigde se u ugovoru eksplicitno ne pominje Južni tok, nego "gasovod kroz Crno more". Umesto Južnog toka je izgrađen Turski tok, koji za razliku od planiranog Južnog toka ulazi na Balkan u turskoj Trakiji, a ne u Bugarskoj, tako da je u tom smislu ruska strana ispunila uslove ugovora.

Ta ideja je bila još gluplja od onog sto se na kraju desilo. Bukvalno od tri ključna energetenta (nafta, gas, struja) dva bi pripadala Rusima. I to na takav način da zbog ruskog vlasništva Južnog toka, više nikada u budućnosti ne budemo u stanju da kupimo kubni metar gasa od nekog drugog. "Zla EU" nam je bukvalno davala pare da sami napravimo gasovod i da bude u našem vlasništvu. I to se u Srbiji iz nekog razloga smatra izdajom od strane EU.

Pa od kud sad ovo? Ja sam mislio da smo mi braća. Zar ne mogu da nam daju taj neki procenat akcija pa ćemo im vratiti kad sve prođe.

Pušta probne balone

Kakvi bre probni baloni.... sve oko NIS-a (šta će se raditi) je rečeno još na samom početku godine:

04.01.2025.

od 11:26
...zato što su pomislili da je vreme da nešto otmemo. Kao što smatram da niko od nas ne treba da prihvata logiku 1945. i prekih revolucionarnih sudova
i otimanja imovine bilo kome, tako ne mislim da treba da otimamo Rusima imovinu, bez obzira šta ja mislio o tome šta se dešavalo 2007. i 2008.
Treba da sednemo u dobroj veri da razgovaramo sa Rusima...

od 12:33
...Ako ne uspemo, moramo sa Rusima da razgovaramo da vidimo šta i kako da to uradimo. Ali poslednja opcija, apsolutno poslednja opcija, mora da
bude, a znam da je više od pola Vlade za tu opciju... Poslednja opcija sme da bude neprijateljsko preuzimanje. Poslednja opcija. Kada više znamo
da ne možemo da preživimo i da moramo to da radimo.
Kad se proceni da može da bude problem za državu sa naftnim derivatima - Srbija će preuzeti NIS.
Sve što se dešavalo proteklih 6+ meseci je baš u skladu sa ovim - pokušava se sve drugo što može - odlaže se, prepakuje se vlasništvo, sad se nudi i da se kupuje zapadna nafta... ali ako dođe stani pani - Srbija preuzima NIS i ende.

Neko je citirao Međunarodni sporazum, tj. Zakon o njegovom potvrđivanju.
Svaki sporazum/ugovor na svetu može da više ne postoji, ili da više ne važi - guglajte (ili pitajte GPT): rebus sic stantibus.

Srbija ima pravo/može da preuzme NIS, i time ne krši ništa.
Druga je stvar koliko time (preuzimanjem NIS-a) sebi otežava npr. zaključivanje novog dugoročnog gasnog aranžmana.
Ako se neko u Moskvi bude pravio lud i zameri to (preuzimanje) nama, ako Srbiju bude smatrao kao krivca za to preuzimanje (kao eto iz čista mira smo to uradili, a ne iz moranja)... pa ko ih 'ebe... onda i mi možemo opet da se pravimo ludi za svašta nešto od municije/granata/raketa za Ukrajinu... jbg-a, ne znamo mi da to posle završi tamo, k'o što vi kao ne znate da niste prihvatili ništa što vam je nuđeno za NIS, a niste ni sami bili u stanju to da rešite sa Amerima...

Poslednja izmena:
Некакво решење може да буде и да Гаспром прода (Србији, Јанафу, трећем конзорцијуму) само рафинерију Панчево, или чак рафинерију НС.
Рафинерија у НС је престала да производи нафтне деривате убрзо по доласку Руса (нек ме неко исправи али мислим да је било годину-две касније) тако да нам производња Нисотека нешто не значи много.

Neće on smeti da otme NIS od Rusa jer zna šta sledi posle toga.

Rusi bi zauzvrat priznali Kosovo, izgubio bi njihovo pravo veta (iako i Kina ima pravo veta) plus čitav niz drugih pogodnosti koje sad trenutno uživa glumeći evropejca sa srcem na istoku i novčanikom na zapadu.

Samim tim bi to ubrzalo njegov pad jer narod je dalje većinski okrenut ka Rusiji a ne ka EU.

Tako da ćemo opet zarad bratske ljubavi istrpeti sankcije.

Ali ta prica da su nam Rusi prijatelji... kakav je to prijatelj koji te pod prisilom tera da mu budes prijatelj i radis protiv sebe. A ako ne radis kako on kaze, on ce te kazniti tako sto ti nece prodati gas i priznace Kosovo. Meni vise ovo lici cistu ucenu. Pa bolji odnos sa Rusima imaju sve zemlje koje su aktivno u "ratu" sa njima i koje ih ne vole. Njima prodaju gas bez problema a nama ce da ga usrkate jer nece da dozvole da resimo problem jedine rafinerije koju imamo, makar ona i propala.

OFAC izgleda stvarno ne radi. Biće zanimljivo.

Ja ne mislim da bi priznali Kosovo, bar ne odmah, možda u sklopu rešavanja Ukrajine.
Ali mislim da bi kremljoidi krenuli aktivno da ga ruše, a to ne bi mogao da preživi, bar ne sa trentnim stanjem u zemlji.

Sad druge strane i zapad ga sve više stišće, pa je i to pitanje da li može da preživi.
U jednoj opiciji bar ima gde da kibne.

Vrh