Šta je novo?

NIS - Naftna industrija Srbije

Ma kakav OFAC-ov predstavnik, ima Tramp lično da zakaže konferenciju za štampu i obrati se naciji povodom NIS-a, ekskluzivno saznaje radio Mileva.

MoL će da kupi Janaf naftu i da je šalje u Srbiju. Brat Orban pomogao

Hoćemo da plaćamo fee Orbanu ili se iskompenzovalo kroz nesto ostaje nam da vidimo.

"Nakon vijesti o sklapanju ugovora između JANAF-a i MOL-a, analitičar Bloomberg Adrije Miloš Đaković ocijenio je da bi ta količina, u slučaju uvoza u Srbiju, bila dovoljna da pokrije gotovo dvije trećine potrebne dodatne sirove nafte za 2025. godinu."

Kako MOL sme da prodaje naftu NISu bez sankcija/posledica?

I ovo je zanimljivo iz te vesti:
Pojedini analitičari čak su sugerirali da bi mađarska naftno-plinska kompanija mogla biti potencijalni kupac ruskog udjela u NIS-u. Hoće li ruska strana biti zainteresirana za takav aranžman, ostaje otvoreno pitanje.

Naravno da ne sme niti im pada na pamet da krše sankcije. Pretpostavljam da bi vlada Srbije morala da formira neku Agenciju za uvoz nafte , ili tako nešto, pa da ta agencija kupuje naftu od MOL-a i preprodaje je firmama u Srbiji.

• Sviđa mi se
Reagovanja: Ar4
Ako kupuje naftu od MOL-a onda jedino može da je šalje u RNP na obradu, što opet znači da mora da se posluje sa NIS-om.

Mi možemo firmama u Srbiji preprodavati samo gotove derivate, možda bi se tako nešto radilo. Tu je nepoznata koliki su kapaciteti MOL-ovih rafinerija na koje bismo mogli mi da računamo, to moraju biti ozbiljne cifre onda. Plus da OMV dovuče koliko može iz Rumunije recimo.

• Sviđa mi se
Reagovanja: Ar4
Ali to ne prolazi u Srbiji, jer bi morali biti 100% imbecili da se odreknemo jeftinih ruskih i pristanemo da kupujemo skuplje energente sa zapada.

...

E vidiš isto tako smo mi spremni da platimo manju cenu energenata a da dobijemo slobodu i nezavisnost od Brisela i Vašingtona,
Ovde je tema NIS, a nije prirodni gas.
Gorivo u Srbiji je izuzetno skupo i skoro uopšte nema veze sa Rusijom, osim što je deo vlasništva u NIS-u Ruski.
A od tog dela preko 40% imaju njihovi tajkuni, kapitalisti.

Ukratko, ja lično ne vidim neki benefit što Srbija kupuje jeftino gas, ali vidim pljačku na pumpama.

Naravno da ne sme niti im pada na pamet da krše sankcije. Pretpostavljam da bi vlada Srbije morala da formira neku Agenciju za uvoz nafte , ili tako nešto, pa da ta agencija kupuje naftu od MOL-a i preprodaje je firmama u Srbiji.

Prodavaće MOL Peri, a Pera Žiki, a Žika NIS-u koji će biti iznajmljen od strane Mike, tako da će samo možda Žika da potpadne pod sankcije...zadovoljni Trump, Orban, Rusi, mi, Pera, Mika pa čak i Žika koji nema ni račune ni nameru da ikad putuje u ameriku...nezadovoljni Bajden i njegovi, kao i ponešto prozapadno zagriženih na temi

Ovde je tema NIS, a nije prirodni gas.
Gorivo u Srbiji je izuzetno skupo i skoro uopšte nema veze sa Rusijom, osim što je deo vlasništva u NIS-u Ruski.
A od tog dela preko 40% imaju njihovi tajkuni, kapitalisti.

Ukratko, ja lično ne vidim neki benefit što Srbija kupuje jeftino gas, ali vidim pljačku na pumpama.

Ooo itekako je tema gas, možda i važnija a opet vezana za NIS. Ako damo NIS odmah prelazimo na preskupe tržišne uslove i cene, ovako dobijamo znatno znatno niže! Cena benzina je velika zbog akciza a ne zbog NIS-a.
Ne smemo da dozvolimo zapadnim tajkunima, kapitalistima da uopšte uđu na naše tržište. Zamisli preko 70-80% će zarađivati na nama, isto kao što sada šure jadan narod u EU koji ne sme da kupuje jeftin gas. Strašna pozicija, a narod pati samo zbog sitnih pakosnih zapadnih političara koji imaju lične animozitete ka istoku! Čista ucena i imbecilnost

Gorivo je skupo (generalno je danas skupo svuda, ali ako poredimo sa regionom skuplje je kod nas) isključivo zbog akcize, koja utiče potom i na veću osnovicu za PDV. Naša akciza na dizel je za 50% veća nego u npr. Austriji ili Grčkoj (u Madjarskoj je još niža recimo). Bugarska ima skoro duplo nižu akcizu, Makedonija za 40 Evro centi nižu, otuda 50-60 dinara jeftiniji litar. Čisto da definišemo "pljačku". Nikad nije dovoljno ovo ponoviti.

I ovo je zanimljivo iz te vesti:
Услужна прерада нафте. МОЛ ће ангажовати НИСову оперативу преко плаћања плата радника директно. Наводно то Руси компензују Мађарима преко гаса.

„Nacionalizacija je iznuđeno rešenje ako ne postoji saglasnost da na strani Gasproma da se NIS proda. Ukoliko ne daju saglasnost, a za sada je nisu dali, Srbija u stanju nužde mora da reaguje i postoje pravni okvir za to, koji se oslanja na sporazum između Srbije i Srbije iz 1996. gde se kaže da je nacionalizacija ili eksproprijacija stranog ruskog preduzeća moguća ako je to u interesu, u skladu sa nekim zakonom. Taj zakon bi bio taj zakon o nacionalizaciji, ali bi on morao da kosntatuje da postoji javni interes, da država može oduzeti pravo svojine, ali to mora biti urađeno uz tržinu naknadu“, navodi Parivodić.

Cena koju bi Srbija platila za NIS, navodi, iznosi 620 miliona evra, što je, kako dodaje, pravedna tržišna cena.

Ja sada na MOL-u u Jerkoviću čekao 10tak minuta. Sva točeća mesta bila zauzeta, iza mene još 3-4 kola.
NIS u Darvinovoj kod Crvenog solitera prazan.

Данас примају све картице.

A što ne bi? I dalje imaju otvorene račune u 13 različitih banaka, a ovde je već bilo na temi konsenzusom odlučeno da 22. februara sve banke osim BPŠ zatvaraju račune i da ide momentalna naplata kredita. Verovatno banke znaju nešto što mi ne znamo. Većina banaka je određen broj računa zatvorila, a određen broj ostavila. Čak je i BPŠ određen broj računa zatvorila, određen broj ostavila, a određen broj novih otvorila. Moja pretpostavka, ali samo pretpostavka je da su možda zatvoreni računi preko koji se poslovalo sa Gazprom Njeftom, dok su zadržani oni preko kojih se nije poslovalo sa Gazprom Njeftom, odnosno nemaju istoriju transakcija sa Gazprom Njeftom. Najjači su mi likovi koji misle da će OFAC da se javi nekakvim saopštenjem. Najveći broj zatvaranja računa se desio 3. februara. Dakle, već tada je postojala neka informacija, šta može, šta ne može. Ne isključujem da se neke promene ove nedelje dese, ali ako mislite da će svi detalji kako će se obavljati poslovanje doći u javnost, varate se.

Vrh