Šta je novo?

NIS - Naftna industrija Srbije

Pošto su mi svi SNS-ovci na IL da li to opet kreće priča kako nas svi mrze a mi smo tako dobri? Mi bi bili najbolji na svetu da nije zlog zapada? Cirkus je sa crno-crvenom koalicijom.
NIS još uvek nije povećao cene goriva na svojim pumpama. Cene su i dalje od 07.02.2025

Pogrešio si temu, akcize nemaju veze sa NIS-om.

Problem su verovatno Aboridžini koji su nam uveli sankcije!
Znaci ako nam isti Aboridzini ukinu sankcije, akcize ce se smanjiti?
Gorivo ce imati cenu slicnu kao u Bugarskoj, Sev. Makedoniji, i ostalim drzavama u okruzenju?

Ili pak te drzave imaju svoja naftna polja, pa je zato gorivo jeftinije kod njih?

Pošto su mi svi SNS-ovci na IL da li to opet kreće priča kako nas svi mrze a mi smo tako dobri? Mi bi bili najbolji na svetu da nije zlog zapada? Cirkus je sa crno-crvenom koalicijom.
NIS još uvek nije povećao cene goriva na svojim pumpama. Cene su i dalje od 07.02.2025

Da, opet ta priča

Poslednja izmena:
Znaci ako nam isti Aboridzini ukinu sankcije, akcize ce se smanjiti?
Gorivo ce imati cenu slicnu kao u Bugarskoj, Sev. Makedoniji, i ostalim drzavama u okruzenju?

Ili pak te drzave imaju svoja naftna polja, pa je zato gorivo jeftinije kod njih?
Ne može, ako nam pokvarena američka administracija (ne verujemo ni ovim novima dok se ne dokažu!!) ukine sankcije, akcize se verovatno neće menjati odmah, jer imamo skup birokratski aparat od nekih 700.000 ljudi na budžetu. Treba to nahraniti. To nije ni Đinđić smeo da dira jer bi odmah imao proteste na ulici.
Tako da taj jedan broj ljudi već zna da kad sipa gorivo obezbeđuje sam sebi platu

Ali ako se vežemo na naftovod "Družba" u Mađarskoj onda se stvari drastično menjaju, pošto je gorivo kod Rusa oko 0,6 evra/litar u maloprodaji.

E onda, pošto smo se dokazali kao prijatelji, bili čvrsti i nismo im uveli sankcije kad im je bilo teško, ispregovarati sa rusima najbolju moguću cenu. Onda bi se kod nas mogla smanjiti cena na 1,1 do 1,2 evra/lit
Vremenom sa privrednim razvojem, kome iznad svega pomaže jeftin ruski gas, će se i akcize smanjivati pa možda doguramo do nekih 0,9-1

Ali treba nam direktan naftovod i veoma prijateljske i bliske veze sa Rusijom, znači u energetskom smislu obavezno što dalje od zapadnih lihvara i nakupaca

Samo malo zdravog razuma i brzo ćemo shvatiti kako nam i život može biti znatno bolji...a što se tiče vlasti i to ne brinem, menjaćemo ih ko narod kako nam bude odgovaralo :cool:

Ali ako se vežemo na naftovod "Družba" u Mađarskoj onda se stvari drastično menjaju, pošto je gorivo kod Rusa oko 0,6 evra/litar u maloprodaji.

https://www.spglobal.com/commodity-insights/en/news-research/latest-news/crude-oil/060524-hungary-serbia-eye-china-role-in-druzhba-oil-pipeline-extension-minister
E onda, pošto smo se dokazali kao prijatelji, bili čvrsti i nismo im uveli sankcije kad im je bilo teško, ispregovarati sa rusima najbolju moguću cenu. Onda bi se kod nas mogla smanjiti cena na 1,1 do 1,2 evra/lit

То се неће десити. Мислим на мању цену горива. У Мађарској је акциза мања, а цена горива слична као у Србији, а односи Мађарске и Русије подједнако добри ако не и бољи него односи Србије и Русије.

То се неће десити. Мислим на мању цену горива. У Мађарској је акциза мања, а цена горива слична као у Србији, а односи Мађарске и Русије подједнако добри ако не и бољи него односи Србије и Русије.
Belorusija isto cevima dobija naftu i ima cenu oko 0,7 evra/lit u maloprodaji. Tako da Mađarska ima sigurno znatno veću nabavnu cenu od njih, ali naravno verovatno manje od ostalih zemalja EU.
Zašto cena kod nas tada ne bi bila manja? Misliš da će država hteti još više da puni budžet ? Ali pogledaj da su sada odvojili 100 miliona evra samo za studentske troškove, zašto ne bi izašli narodu u susret i dali jeftino gorivo...

Izgleda da je ipak problem kod nas, a ne kod zle Americke administracije?
Kako onda Severna Makedonija ima drasticno nize cene goriva od nas, ili recimo Bugarska, BiH itd, a nemaju direktan naftovod ga Rusiji?

Mene ne interesuje natpis i boja koja ce stajati na benzinskoj stanici, jer nemam nista od toga, ali me itekako zanima koja ce cena tih derivata biti.
A trenutno mi se cini da nije dobra, jer je ogromna vecina ljudi u Evropi placa manje od nas.

Belorusija isto cevima dobija naftu i ima cenu oko 0,7 evra/lit u maloprodaji. Tako da Mađarska ima sigurno znatno veću nabavnu cenu od njih, ali naravno verovatno manje od ostalih zemalja EU.
Zašto cena kod nas tada ne bi bila manja? Misliš da će država hteti još više da puni budžet ? Ali pogledaj da su sada odvojili 100 miliona evra samo za studentske troškove, zašto ne bi izašli narodu u susret i dali jeftino gorivo...

Belorusija je u savezu sa Rusijom koji je na nivou blaženopočivše državne zajednice Srbije i Crne Gore , tako da nije za poređenje. Zašto cena ne bi bila manja? Pa upravo sam ti napisao u prethodnoj poruci. Kako misliš da dobijemo nižu cenu od Mađarske, ako pored troškova ukrajinskog tranzita koji plaćaju Mađari treba još da platimo i troškove mađarskog tranzita. Već ti napisah - akciza kod Mađara je niža nego kod nas. Do duše, porez je viši, ali na kraju opet dođe na ukupno niže dažbine nego kod nas.

Izgleda da je ipak problem kod nas, a ne kod zle Americke administracije?
Kako onda Severna Makedonija ima drasticno nize cene goriva od nas, ili recimo Bugarska, BiH itd, a nemaju direktan naftovod ga Rusiji?

Mene ne interesuje natpis i boja koja ce stajati na benzinskoj stanici, jer nemam nista od toga, ali me itekako zanima koja ce cena tih derivata biti.
A trenutno mi se cini da nije dobra, jer je ogromna vecina ljudi u Evropi placa manje od nas.

Mnogo je tu aspekata zašto su državni nameti veći kod nas nego u susednim državama. Npr. Albanija je kontra od ovih navedenih država. Kod njih je gorivo još skuplje, a nameti veći nego kod nas, dok je recimo 2021. godine cena goriva bila ista kao kod nas. Trebalo bi ući u detaljne analize pa utvrditi zašto je nešto takvo kao što jeste.

@dveipola
Pa napisao si: "У Мађарској је акциза мања, а цена горива слична као у Србији"
Finalna cena goriva se dobija kada se doda PDV.

Ево промене.

To su već jednom radili

Pa lepo piše u tekstu "izbegavanje sankcija"
To je jedino što ovi znaju da rade, da muljaju nešto u nadi da će im proći.

Bez obzira na sav kriminalitet ove vlasti u Srbiji, protiv sile prinude (a sankcije to nedvosmisleno jesu) svaki vid borbe je legitiman. A ovaj potez čak nije potekao od nas, nego od Rusa.

Vrh