Bukvalno niko nigde ne spominje NIS osim teoreticara zavera na ovom forumu, po neko na redditu i standardno twitter. Prosecan covek nema pojma da postoje neke sankcije.Ma svi kao nešto znaju. Kao oni bombastični naslovi tipa "u subotu gase račune!!", "u ponedeljak gase račune!!"... Najjače je bilo ono "NIS gasi svoje kartice! Reko mi dugar!!"..
Ja bih rekao da je ovo situacija "Never let a good crisis go to waste" za vlast. Sad im više nego ikad trebaju dodatne krize kako bi skrenuli pažnju sa sebe..
Saznaće za koji dan možda.Prosecan covek nema pojma da postoje neke sankcije.
Ono što sam ja danas napisao, vidim da ima i drugih sa istim mišljenjemJa ako sam nešto naučio za sve ove godine kod nas to je da kad držaoci funkcija i vlasti kažu nešto da treba to okrenuti da bi se dobio pravi smisao.
Uzmite npr ovu Bajatovićevu izjavu da neće biti kantica i goriva iz flaša i sl.
Čim je on to izjavio znači da će do toga doći pre ili kasnije.
Hajd što se zahvaljujete braći Rusima, ali što se ne zahvalite i braći Amerima?![]()
Trebao sam da uzmem, pu sad bi mi i oprostiliZnači ode Poštanska pod doboš. Ko će sad da izdaje one kredite mladima bez učešća, na 50 godina, bez sredstava obezbeðenja?
I ne brinite... postoje jedno kvik vin rešenje kako da odložimo ekekat sankcija...
Samo nek ugase semafore na komandi, nabave gomilu trola i tramvaja za gradski prevoz i rezerve ima da nam traju pola godine.
Ko ti braniPreskačem taj korak, idem u Kinu odmah![]()
...
Samo želim da istaknem da nije u redu da se samo i jedino Rusi okrivljuju za ovu situaciju. Sve tri strane su ovde umešane i sve nose određenu odgovornost. Ovo je odličan lakmus papir na kome se jasno vidi zašto strateške kompanije jedna država ne treba da prodaje nikome, ni zapadu, ni istoku, pa čak ni "svojim" privatnim kompanijama.
Sve su nam oni to naplatili višestruko i još će da nam naplaćuju, onako "bratski" kako samo oni znaju.Neko ti da jeftin gas i sagradi ti gasovod, sredi kompaniju i uloži u nju, i pokaže se kao pravi prijatelj i brat
Neko ti da jeftin gas i sagradi ti gasovod, sredi kompaniju i uloži u nju, i pokaže se kao pravi prijatelj i brat
Prijatelj i brat Rus koji je prodao masnu laž da će da izgradi južni tok i na konto toga dobio NIS za džabe, zapakovan sa crvenom mašnicom od brata Srbina.
Ne znam kako u ovim bratskim odnosima nekako uvek mi izvučemo deblji kraj.
EU je blokirala izgradnju južnog toka. Ne potpisuju se ugovori na osnovu "obećanja". Nismo mala deca.
A "genijalno" i "državnički" su predlozi nekih ovde koji bi brzo i kuso da rasprodaju odmah i pošto-poto jednu od najboljih kompanija, koja uzgred nije ni u našem vlasništvu!? E stvarno genijalni predlozi!
I onda da plus ostanemo bez jeftinog gasa,...ma stvarno genijalno!
Neko ti da jeftin gas i sagradi ti gasovod, sredi kompaniju i uloži u nju, i pokaže se kao pravi prijatelj i brat u ovom svetu kapitalističkih ajkula i predatora, a ti mu na prvom problemu koji se pojavi, kao neka sitna zlobna duša, hoćeš zabiti nož u leđa. Konačno, to nije ni profesionalno ni partnerski!! A naravno sa takvim predlozima nije ni moralno spominjati bratstvo jer se ni sam toga ne pridržavaš!
NIS će nastaviti da funkcioniše u nešto promenjenim uslovima sa određenim ograničenjima. Bitno je da je najjači čovek u diplomatiji njihove države Lavrov, preuzeo na sebe obavezu pregovaranja po pitanju ukidanja sankcija, i rešenje će se sigurno tražiti u paketu, odnosno zajedničkim pregovorima sa SAD koji su već u toku
Jeste. A Rusi su veverice. Zamisli potpišeš ugovor u kome ćeš nekome da platiš penal od 2 milijarde ako se ne izvrši nešto što ne zavisi samo od tebe. I to velika Rusija malenoj Srbiji. Napisao si ovo kao da je Srbija u najmanju ruku SAD.Taj južni tok je trebalo da bude deo ugovora i da se stavi penal 2 milijarde ukoliko ga ne izgrade.
Jeste. A Rusi su veverice. Zamisli potpišeš ugovor u kome ćeš nekome da platiš penal od 2 milijarde ako se ne izvrši nešto što ne zavisi samo od tebe. I to velika Rusija malenoj Srbiji. Napisao si ovo kao da je Srbija u najmanju ruku SAD.
Ja bih voleo da NIS bude u 100% državnom vlasništvu i da s njim upravljaju domaći, visoko profesionalni stručnjaci koji su istovremeno dobri ljudi od integriteta i čija reč vredi.
S obzirom da nije realno da NIS bude u 100% državnom vlasništvu a kako pomenuti domaći stručnjaci od integriteta u Srbiji ne postoje niti će postojati, onda moramo gledati da većinsko vlasništvo bude u rukama strane kompanije koja nije pod sankcijama koje utiču i na obične ljude.
Rusi su bili jedini koji su hteli da kupe gubitasa zvanog NIS. Nudio je Kostunica i drugima, ali nisu hteli.Nikakav problem, onda su braća trebala da kupe NIS po tržišnoj ceni umesto da nas mažu južnim tokom.
Ovako dobili i jare i pare, a nama ostalo da budemo zahvalni jer su nam braća i prijatelji.