Preskačem taj korak, idem u Kinu odmah
Ko ti brani
...
Samo želim da istaknem da nije u redu da se samo i jedino Rusi okrivljuju za ovu situaciju. Sve tri strane su ovde umešane i sve nose određenu odgovornost. Ovo je odličan lakmus papir na kome se jasno vidi zašto strateške kompanije jedna država ne treba da prodaje nikome, ni zapadu, ni istoku, pa čak ni "svojim" privatnim kompanijama.
Nije to baš lako u zemlji Srbiji ostvariti, opterećenoj korupcijom i ovima što ne samo da se grebu, već i čerupaju državne kompanije, što ih sasvim sigurno i strukturno nagriza. A imali smo i one prethodne koji su očerupali dosta toga (bar da se razmišlja o njihovom hapšenju i povraćaju ukradenih para!?) Stavimo emocije po strani, ali NIS je firma u koju je ulagano za sve ove godine od kada upravljaju Rusi. Nije to profit koji je išao u Rusiju, već u kapital i rast samog preduzeća u okviru Srbije, i to iz godine u godinu! I plus smo dobili gasovod, koji je u ovo vreme geopolitičkih tektonskih promena nemerljivo važan, i rekao bih zlatan, za industrijski razvoj jedne zemlje. Jer mi smo manja i tehnološki nerazvijena zemlja. Nemamo mi neke visokotehnološke proizvode da ponudimo na svetskom tržištu. Proizvode koji su skupi, da se isplati i avionom ih transportovati. Ne, gro naše industrije su kablovi i poluproizvodi tehnološki nižeg nivoa. Takođe ti zapadni kapitalisti koji su izgradili montažne fabrike, iste mogu takoreći preko noći da rasklope, mašine utovare na kamione, i sutradan su u svojim ili nekim trećim zemljama. Zemlja ispod fabrike biva trajno uništena za poljoprivrednu proizvodnju, a radnici ostaju na ulici...bez plate. To je surovo, ali njih vodi isključivo profit, da ne kažem halapljivost!
Zbog toga je jeftin gas ovde obavezan! Osim ako je neko želeo da postanemo poljoprivredna i IT velesila...!?
Zašto su ruske i beloruske kompanije uspešne. Pre svega to su bezbednosno ozbiljne i suverene zemlje, koje se ne oslanjaju na izvoz većinski u jedan entitet, kao mi u EU, odnosno ne drže sva jaja u jednoj korpi. Što će reći da imaju i drugačiju strategiju i prilaz poslovanju. Da se neko ne zavarava to odavno više nema veze sa poslovanjem u sovjetskim vremenima, oni sada imaju i neke od najvećih svetskih IT firmi...sada su i "strateški" i "uspešan" kod njih lajt motivi, na kraju krajeva energetski sektor je njihov važan deo industrije...
Te stoga NIS i Rusi su više nama potrebni nego mi njima