Šta je novo?

NIS - Naftna industrija Srbije

Управо тако!
Да ли се током војног рока држе нека предавања о догађајима из наше историје нпр. или неке теме геополитике, попут примера насилног споља организованог преврата?

То би помогло да се додатноудаљимо од
ЕУ/НАТО наративна...

Да ли се током војног рока држе нека предавања о догађајима из наше историје нпр. или неке теме геополитике, попут примера насилног споља организованог преврата?

ЕУ/НАТО наративна...
Не само мало око Првог светског рата а по овом најновијем моделу ни за то неће бити времена. Али многе моје старешине су делила своја ратна искуства из 90тих или из КЗБ.

Razmisljanje o tome da ce da nam krene dobro kada NIS-om budu gazdovali Amerikanci umesto Rusa je jako infantilno.
Mi ostajemo na dnu.
U kolonijama je svejedno ko izvlaci profit.
Nisi razumeo sta sam napisao ali mrzi me da objasnjavam, nisam za siroke rasprave po forumima a znam da ti jesi. Svakako previse na sve gledate Crno/Belo, Da/Ne a realan zivot je u stvari u sivome. Mnogi ovde ne shvataju nista i zive zivot sa glavom u pesku, nema njima pomoci kao ni ovoj "drzavi" kad je njima sve suprotno. Posle se cudite zasto nestajemo pametnjakovici. Ne mislim na tebe tu Cotra (MC)

Poslednja izmena:
Сад се виде последице нашег пристанка на мирно оцепљење Црне Горе...да нам је излаз на море било би све лакше...

Da, posle Kosova, Bosne i Hrvatske trebalo je da zaratimo i sa Crnogorcima, a posle toga bismo se verovatno i međusobno poubijali u Srbiji.

Vezano za temu... Evo zvaničnog obraćanja nakon sastanka sa amerikancima... Zanimljivo pogledati.

14:30, Amerikanac garant pomislio "au jbt, pa ovom fali koja daska u glavi".

Sada mora da se dobro razmisi o najavljenoj izgradnji naftovoda do Madjarske, jer oni imaju samo rusku naftu. Pre skoro tri godine sam predložio povezivanje sa Solunom.
1. https://forum.beobuild.rs/threads/nis-naftna-industrija-srbije.4369/post-941536

2. https://forum.beobuild.rs/threads/nis-naftna-industrija-srbije.4369/post-944993
Kada bi se izgradila oba to bi onda bio tranzitni nafrovod i prema madjarima. Tako bi nam povezivanje sa Solunim bilo sigurnije uz naftovod prema madjarskoj

Madjarska je povezana na stari naftovod "Družba" koji je pod sankcijama. Trebali bi da razgovaramo sa Grcima u vezi već izgradjenog naftovoda od Soluna do Kumanova, a koji nije u upotrebi.

Kada bi se izgradila oba to bi onda bio tranzitni nafrovod i prema madjarima. Tako bi nam povezivanje sa Solunim bilo sigurnije uz naftovod prema madjarskoj

Problem sa "mađarskim naftovodom" je što bi on bio povezan na naftovod "Družba" i planiran je u neko drugo vreme. Pitanje da li će se to materijalizovati uopšte u ovoj situaciji. Mislim da od toga nema ništa, pošto se situacija u međuvremenu promenila i rusi će izaći iz NIS-a...

Vlada je prošle godine odlučila da gradi novi naftovod, nakon što je Evropska unija donela odluku da zabrani uvoz i transport ruske nafte morskim putem. To je pogodilo Srbiju koja je iz Rusije nabavljala oko 16 odsto ukupno potrebnih količina nafte, i to sve uvozom preko Hrvatske, naftovodom JANAF, do kog ona stiže tankerima. Alternativno rešenje pronađeno je u izgradnji naftovoda do Mađarske, koja je kopnenim putem povezana sa ruskim naftovodom Družba. To bi Srbiji omogućilo da i ubuduće uvozi rusku naftu, pošto je transport kopnenim putem izostavljen iz sankcija, kako bi se zaštitile članice EU koje nemaju izlaz na more – Mađarska, Češka, Poljska i Slovačka.

Da li je tranzitni ili ne zavisi od kapaciteta i kome bi dopremao naftu. Ne znam kome bi taj naftovod dopremao rusku naftu u trenutnim okolnostima.

Planirani naftovod prema Mađarskoj ima kapacitet od 5.5mil tona godišnje, a domaća potrošnja će dostići oko 4mil tona. Ranijih godina Srbija je imala oko 1mil tona domaće nafte, pa se može grubo videti koliko preostaje za tranzit. Ne znam koliko bi moglo nafte da se doprema preko Soluna, teorijski isto koliko i preko JANAF-a, ali bi preko morskog terminala bila moguća veća diversifikacija.

Ne shvatam zasto bi bilo ikakvih problema sa naftovodima.
Naci ce se neki pravni oblik da NIS bude oduzet Rusima i predat nekoj Zapadnoj firmi.
Ili ce se GAZPROMU jednostavno oduzeti bilo kakav profit koji eventualno ima.
Doslo je ponovo doba pirata

Srbiji u svemu tome je svejedno.
Kao iskusnoj matoroj kurvi kojoj je svejedno kakve boje oci ima musterija.

A narod je spreman da plati malo vise ako Vodja kaze da tako treba.

Licno se nadam da ce cak i minimalni skok osnovnih inputa survati Huljinu Srbiju.
Svako zostravanje, svaki ekonomski problem je dobra stvar.
To je sansa da se oslobodimo fasista.

Ne shvatam zasto bi bilo ikakvih problema sa naftovodima.
Sada zavisimo od naftovoda koji ide preko Hrvatske sa kojom imamo razne istorijske i političke nesporazume i sporove.
Naftovod od Soluna je izgradjen 214km do rafinerije kod Kumanova i trebalo bi izgraditi još oko 60-70km do Vranja gde bi bila skladišta i žel.terminal.
Sa Grčkom i S.Makedonijom nemamo nikakvih sporova, već su to prijateljske države.

Ne može to tek tako da funkcioniše. Jedan vagon neka ti donese 50 tona nafte, tebi treba druze 8 vagona svakih sat vremena da dolazi. Plus nema transporta od vagona do primarne grupe postrojenja. Plus, vagoni se obično pune i takva je oprema... Plus plus plus... Ne može rafinerija dugoročno opstati bez naftovoda ili izlaza na more.

Sada zavisimo od naftovoda koji ide preko Hrvatske sa kojom imamo razne istorijske i političke nesporazume i sporove.
Naftovod od Soluna je izgradjen 214km do rafinerije kod Kumanova i trebalo bi izgraditi još oko 60-70km do Vranja gde bi bila skladišta i žel.terminal.
Sa Grčkom i S.Makedonijom nemamo nikakvih sporova, već su to prijateljske države.

Moguće je da će se to na kraju i desiti. Predsednik je bio pun reči oko Energetskog strateškog partnerstva sa SAD... Zašto onda ne bismo dopremali energente istom rutom kao i Ukrajina... Mada, Amerikanci neće da ostave svog drugog saveznika bez profita - Hrvatsku.

ЕУ/НАТО наративна...

Polako, nije ovo Iran ili Gaza...

Predsednik nema veze sa procesom u rafineriji.
Došao je čovek i pritisnuo dugme koje ništa nije radilo i "krenuo" je proizvodnju na novom postrojenju. Kao da je sve to na dugme i jednostavno. Zato i lupaju u javnosti oko alternativa.

Nema alternative. Ili novi naftovod do rafinerije, ili da se dovlači nafta cisternama/dunavom i rafinerija radi 3 meseca u godini, što je neisplativno.

"JANAF ima kapacitet 3,2mil.t., a ovaj iz Soluna 2,5mil.t. . ." . . On bi bio pomoćni alternativni pravac.
Nisam mislio da se JANAF potpuno isključi, ali ako se tamo desi neki "kvar", onda bi koristili skladišta u Pančevu koja bi se punila vozom iz Vranja. Bitno je da imamo još jedan pravac za snabdevanje i skladištenje rezervi nafte.

Не само мало око Првог светског рата а по овом најновијем моделу ни за то неће бити времена. Али многе моје старешине су делила своја ратна искуства из 90тих или из КЗБ.
Mislim da nije loša ideja koju je @mihajloboric87 istakao i trebalo bi bar malo više da se ubaci istorije prosto da se ima osećaj nacionalnog identiteta kod svakog mladog čoveka. Škola nam je ionako slabašna, a sve u svemu sa dolaskom Trumpa ulazimo u period SUVERENIH zemalja i politika, i ceniće se takvi narodi. Ovi koji se ponašaju kao beskičmenjaci će svi ti veći gaziti i maksimalno iskorišćavati,...oni su zapravo veoma dosadni svima pa i velikima...upravo zato se kod nas ove NVO iz petnih žila trude da i ovo malo dostojanstva ubiju u našem narodu.

Mislim da nije loša veza sa Mađarskom, jer je samo pitanje vremena kad će Ukrajina da izgubi svoju državnost ili dobije upravljača, i onda će taj naftovod "Južna družba" ka Mađarskoj da radi uobičajeno, kako je i napravljen. Ali zbog starih loših odnosa iz istorije nije loše imati vezu preko Grčke, pa i preko Bugarske neki budući zašto da ne, taman pored postojećeg gasovoda...

Mislim da nije loša ideja koju je @mihajloboric87 istakao i trebalo bi bar malo više da se ubaci istorije prosto da se ima osećaj nacionalnog identiteta kod svakog mladog čoveka. Škola nam je ionako slabašna, a sve u svemu sa dolaskom Trumpa ulazimo u period SUVERENIH zemalja i politika, i ceniće se takvi narodi. Ovi koji se ponašaju kao beskičmenjaci će svi ti veći gaziti i maksimalno iskorišćavati,...oni su zapravo veoma dosadni svima pa i velikima...upravo zato se kod nas ove NVO iz petnih žila trude da i ovo malo dostojanstva ubiju u našem narodu.

Mislim da nije loša veza sa Mađarskom, jer je samo pitanje vremena kad će Ukrajina da izgubi svoju državnost ili dobije upravljača, i onda će taj naftovod "Južna družba" ka Mađarskoj da radi uobičajeno, kako je i napravljen. Ali zbog starih loših odnosa iz istorije nije loše imati vezu preko Grčke, pa i preko Bugarske neki budući zašto da ne, taman pored postojećeg gasovoda...
Za istoriju se slažem potpuno, ali što se tiče škole tu istorije ima sasvim dovoljno za predavanja i za gradivo, ali treba više raditi na razvijanju osećaja za brigu o zajedničkoj svojini.

Definitivno je potrebno sačekati novu administraciju u SAD.

@dveipola Koliki broj teretnih vagona je maksimalan u jednoj kompoziciji na barskoj pruzi? Da li postoje neka ograničenja za cisterne?

Ovo je tema o NIS-u, imate temu o Vojsci...

Britanci, ipak, puštaju gas iz Azerbejdžana... Nije izgleda bio baš najbolji trenutak da stopiraju isporuke, kada ovo treba da se rešava sa rusima...

Nisam mislio da se JANAF potpuno isključi, ali ako se tamo desi neki "kvar", onda bi koristili skladišta u Pančevu koja bi se punila vozom iz Vranja. Bitno je da imamo još jedan pravac za snabdevanje i skladištenje rezervi nafte.

Jadino bi bilo logično umesto tog naftovoda ka Mađarskoj da se gradi drugi prema Grčkoj... Železnice su u lošem stanju, nepouzdano je to u ovom trenutku.

Vrh