Šta je novo?

NIS - Naftna industrija Srbije

У интервјуу за Радио-телевизију Србије (РТС), О’Брајан је рекао да је за Вашингтон једини прихватљи услов када је реч о пословању НИС-а тај да нема одлива новца у Русију.
„Ми не желимо да Русија управља овом кључном фирмом у Србији. Дакле, једини начин да ризик буде нула јесте да удео руског власништва буде нула. То је позиција са којом улазимо у овај разговор. Већ смо чинили овакве ствари када је реч о другим руским фирмама у другим земљама – у Холандији, у Швајцарској, Турској“, рекао је О’Брајан.

Nista se nede desiti, jedna strana kompanije preuzima drugu stranu kompaniju (na silu).
Na steti je samo Rusija.
Mi ostajemo da sluzimo strance i da se snishodljivo klanjamao i placamo malo visu cenu energenata.

Voleo bih da dodje do veceg skoka cena energenata jer je bilo kakva nestabilnost pogubna za nekompetentnu vlast koja nam svima radi o glavi.

У интервјуу за Радио-телевизију Србије (РТС), О’Брајан је рекао да је за Вашингтон једини прихватљи услов када је реч о пословању НИС-а тај да нема одлива новца у Русију.
„Ми не желимо да Русија управља овом кључном фирмом у Србији. Дакле, једини начин да ризик буде нула јесте да удео руског власништва буде нула. То је позиција са којом улазимо у овај разговор. Већ смо чинили овакве ствари када је реч о другим руским фирмама у другим земљама – у Холандији, у Швајцарској, Турској“, рекао је О’Брајан.
Како је то пријатељски када они кажу шта желе са нашом кључном фирмом.

Нема шта, прави пријатељи...

Како је то пријатељски када они кажу шта желе са нашом кључном фирмом.

Нема шта, прави пријатељи...
Oni bi da se izvinemo Đuri što nas je tukao hehe
A i taj O'Brajančić je neki seljačić koji će uskoro da dobije šut kartu...ili će jednostavno da promeni ploču i ušlihta se Trumpu...nevažan lik

Za sada sve ide dobro, razmenjuju se mejlovi sa amerima i čeka se nova vlast, a onda prelazimo na razgovore sa našim dosadašnjim ruskim prijateljima koji su nam do sada sve davali po povlašćenim cenama što je blagotvorno uticalo na našu privredu. Svaka zapadna "povoljna" cena koju nam tako "milosrdno" obećavaju bi nas uništila za manje od 6 meseci!

Oni bi da se izvinemo Đuri što nas je tukao hehe
A i taj O'Brajančić je neki seljačić koji će uskoro da dobije šut kartu...ili će jednostavno da promeni ploču i ušlihta se Trumpu...nevažan lik

Za sada sve ide dobro, razmenjuju se mejlovi sa amerima i čeka se nova vlast, a onda prelazimo na razgovore sa našim dosadašnjim ruskim prijateljima koji su nam do sada sve davali po povlašćenim cenama što je blagotvorno uticalo na našu privredu. Svaka zapadna "povoljna" cena koju nam tako "milosrdno" obećavaju bi nas uništila za manje od 6 meseci!

Labudova pesma...

Ma naravno, evo kako to izgleda kad odsečeš "jeftinu energetsku" granu na kojoj si udobno sedio...sad razmišljaju da li da peru veš, jedu ili se greju, eh!

Ma naravno, evo kako to izgleda kad odsečeš "jeftinu energetsku" granu na kojoj si udobno sedio...sad razmišljaju da li da peru veš, jedu ili se greju, eh!

Što bi neki ovde rekli lože parket i klavire u Beču.

Ne brini ti za to malo bogataša, gledaj običan narod koga ima svugde

еСЏејкам је био саркастичан
Ne mislim bukvalno na ovaj njegov post,već uopšteno na njegovo razmišljanje o ovom aktuelnom problemu.
Ko god da je u stanju da uvodi sankcije kao što su sad USA nama bi bilo isto.
Previše smo mi mali i siromašni da predstavljamo neki iole bitan faktor na ovoj planeti. Previše idealizuje "zapad" i predstavlja ga kao nešto gde mi po svaku cenu moramo da stremimo.
Danas nam taj zapad uvodi sankcije a sutra koliko već nam i Rusija može uvesti iste takve sankcije gde će nam tražiti da izbacimo nekog zapadnog igrača iz naše zemlje.
Previše je primera u istoriji gde se globalno menja narativ i prilike. Kako političke tako i finansijske.
Nisam za to da budemo bilo čija kučka po svaku cenu. Ni ruska a pogotovo ne zapadna. Vidim da njemu po njegovom pisanju ovde ne bi smetalo da budemo EU konkubina jerbo smo eto okruženi drugim konkubinama.
Ne znam, meni je takvo razmišljanje van svake pameti. Bez uvrede. 🖐️

Е то!
Пази ја са Русима живим, ево скоро 19година. Имам кумова, деце крштене колико волиш. Са многима сам род рођени.

Али, ја знам и ми какви смо. И стога тврдим, а у сутшини понављам твој став, ма колико коштало, морамо да будемо довољни сами себи. Ничија кучка.

Danas nam taj zapad uvodi sankcije a sutra koliko već nam i Rusija može uvesti iste takve sankcije gde će nam tražiti da izbacimo nekog zapadnog igrača iz naše zemlje.
Previše je primera u istoriji gde se globalno menja narativ i prilike. Kako političke tako i finansijske.
Nisam za to da budemo bilo čija kučka po svaku cenu. Ni ruska a pogotovo ne zapadna. Vidim da njemu po njegovom pisanju ovde ne bi smetalo da budemo EU konkubina jerbo smo eto okruženi drugim konkubinama.
Ne znam, meni je takvo razmišljanje van svake pameti. Bez uvrede. 🖐️

Nema vređanja, svako iznosi svoje mišljenje...

Glede odsečenosti od realnosti, ne znam kada je Rusija kroz istoriju imala toliku ekonomsku moć da uvodi posredne sankcije na drugom kontinentu, a da na njih istog dana reaguju i prilagođavaju se Kina i Indija - dve najmnogoljudije zemlje. Jednostavno, ne vidim izglede da se to desi, osim što se desilo u našem slučaju 90ih.

Ne mislim da je bilo ko od članica EU bilo čija konkubina, to je relativizacija i pojednostavljenje. Svako ima svoje mišljenje, tvoje je ovde u Srbiji preovlađujuće, pa eto tu smo gde smo... Što se tiče EU, ući će sutra tamo i Crnogorci i ostali Balkanci... Ne vidim smisao da se zbog događaja od pre 25 godina, odvajamo i udaljavamo.

Poslednja izmena:
Malo ko shvata problematiku. Ja sam proveo više od decenije radeći u rafineriji, učio proces, pa posle još nekoliko godina ozbiljnije stvari isto u rafineriji. Gledam brojke, kapacitete, šta možemo a šta ne.. I onda mi neko kaže kako trebamo železnicom da nabavimo naftu.. Pa se prošetam do punilišta železnice (čudno što ga zovem punilište) i smejem se sam sa sobom.

A Rusi.. Od 10 rusa, jednog sam znao da je dobar i pametan u NISu. Ali je pio ko smuk. Ovi ostali su prevazišli alkohol i okrenuli se na belo. Mada i što ne bi kad je svima početna plata od 7-10 hiljada evra mesečno pa na gore. Što se mene tiče, daleko im lepa kuća. Može profit NISa da sagradi i neku školu u Srbiji a ne samo tenkove za front.

Ajoj glupih američkih izraza...istina je da mi nikad nismo bili ničiji sluga a kamoli kučka, i Rusi nas uopšte tako ne gledaju...ne znam čemu pogrešni termini! Ne bi nam sigurno godinama davali povlašćene cene za energente, to prosto prerasta u onaj najbolji porodični odnos poverenja i lepog ophođenja...
Srbi su slobodoljubiv, hrabar, ponosan i prkosan narod...zajedno smo kroz istoriju sa njima i krv prolivali...ali sad naši suparnici koriste što nam je komunizam uništio dobar deo pozitivnih osobina, pa tzv. "zapad" i njihovi korisni id*** pokušavaju da iskoriste naše slabe tačke.
Ali ne dajmo se lošijim od sebe :cool:

Ne shvatam, kakve bajke na časovima istorije?
Ukratko, po mom mišljenju, predmet Istorija je podneo teret najveće manipulacije od svih školskih predmeta.
Istorijska nauka podrazumeva utvrđivanje istorijskih činjenica i njihovo stavljanje u istorijski kontekst.
Puko nabrajanje činjenica bez šireg konteksta ima smisao koliko i učenje telefonskog imenika napamet.

Način na koji je predstavljen period 13. i 14. veka, kao i savremeno doba je ništa drugo nego epska bajka.

Historia magistra vitae est

...vratimo se temi...

Ajoj glupih američkih izraza...istina je da mi nikad nismo bili ničiji sluga a kamoli kučka, i Rusi nas uopšte tako ne gledaju...ne znam čemu pogrešni termini! Ne bi nam sigurno godinama davali povlašćene cene za energente, to prosto prerasta u onaj najbolji porodični odnos poverenja i lepog ophođenja...
Srbi su slobodoljubiv, hrabar, ponosan i prkosan narod...zajedno smo kroz istoriju sa njima i krv prolivali...ali sad naši suparnici koriste što nam je komunizam uništio dobar deo pozitivnih osobina, pa tzv. "zapad" i njihovi korisni id*** pokušavaju da iskoriste naše slabe tačke.
Ali ne dajmo se lošijim od sebe :cool:
Koje povlascene cene energenata? Placamo i gas i naftu skuplje od svih koji su odavno uveli sankcije Rusiji. U kakvim to happy/pink mitovima zivite? Sta je s vama ljudi?

Ukratko, po mom mišljenju, predmet Istorija je podneo teret najveće manipulacije od svih školskih predmeta.
Istorijska nauka podrazumeva utvrđivanje istorijskih činjenica i njihovo stavljanje u istorijski kontekst.
Puko nabrajanje činjenica bez šireg konteksta ima smisao koliko i učenje telefonskog imenika napamet.

Način na koji je predstavljen period 13. i 14. veka, kao i savremeno doba je ništa drugo nego epska bajka.

Historia magistra vitae est

...vratimo se temi...
Upravo se najviše insistira na činjenicama.
Sve šta deca uče iz udžbenika je apsolutno naučno dokazano, uostalom, recenzije daju univerzitetski profesori, stručnjaci iz te oblasti...

Ne znam kako bi nastava u osnovnoj izgledala da moraju sami da čitaju izvore i izvlače činjenice.

Baš bih voleo da vidim šta je pogrešno i mitsko u udžbenicima... Za sada nisam imao priliku da vidim tako nešto.

O insistiranju na ist. izvorima i činjenicama na fakultetima da ne govorimo...

Taj неважни О'Брајан је аутор Дејтонског споразума, али и 2 предлога аутономије Косова и Метохије (током 1998).
С њим је током већег дела 1998. у име Србије преговарао професор др Владан Кутлешић

Taj неважни О'Брајан је аутор Дејтонског споразума, али и 2 предлога аутономије Косова и Метохије (током 1998).
С њим је током већег дела 1998. у име Србије преговарао професор др Владан Кутлешић

Lupeta čovek ovde gluposti konstantno...
Takvi izrazi u javnoj diskusiji tipa "seljačić" pokazuju samo kolika se nekompetentnost i neobrazovanje ove zapatilo.

Tu smo gde smo.

Vrh